Bevezetés | |
A sertés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 3 |
Tervfeladatok sertéstenyésztésünk fejlesztése érdekében | 5 |
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint | 8 |
A sertés domesztikációja | 8 |
Előismeretek a sertéstenyésztés gyakorlásához | |
A testtájak külső alakulásának ismertetése | 13 |
A sertés típusai | 14 |
Irányelvek a sertés testalkatának helyes megítéléséhez | 15 |
A sertés bőre, szőrzete és színe | 16 |
A fej | 18 |
A törzs | 20 |
A végtagok | 25 |
Méretek felvétele a sertésről | 28 |
A sertés súlya | 31 |
A sertés életkorának meghatározása | 32 |
A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanítás | 34 |
A sertés fajtái | |
A mangalica | 37 |
A magyar fehér hússertés | 42 |
A berkshire | 47 |
A cornwall | 50 |
A nagy fehér angol sertés | 52 |
A szovjet nagy fehér sertés | 54 |
A középnagy fehér angol sertés | 56 |
Egyéb fajták | 37 |
A tenyészsertések kiválasztása, táplálása és ápolása | |
A fajta és a tenyészirány megválasztása | 70 |
Az anyakoca kiválasztása | 72 |
A tenyészkan kiválasztása | 80 |
A hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása | 82 |
A vágott sertések minősítése | 90 |
A sertések törzskönyvezése | 94 |
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel | 94 |
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése | 95 |
Ellenőrzési lapok vezetése | 97 |
A külemi bírálat előfeltételei | 102 |
Törzskönyvi osztályok | 103 |
Törzskönyvi osztályba sorolás a teljesítmény kiigazítása alapján | 103 |
A sertés életbentartó táplálóanyag-szükséglete | 107 |
A sertés takarmányai | 109 |
A sertés legeltetése | 109 |
Zöldtakarmányok | 114 |
Szénalisztek, szénafélék és pelyvák | 115 |
Szilázsok, gumók és gyökerek. Nedvdús takarmányok | 116 |
Nedves ipari melléktermékek | 117 |
Magvak | 117 |
Légszáraz gyári melléktermékek | 118 |
Állati eredetű takarmányok | 119 |
Konyhamoslék | 120 |
A sertés takarmányainak előkészítése | 121 |
Etetési rend | 123 |
A sertésistállók és berendezésük | 124 |
Általános irányelvek | 124 |
Az istállók alapterülete | 126 |
A sertésistállók elhelyezése | 127 |
Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők | 127 |
A kifutók | 130 |
A fiaztató | 131 |
A szabad "szállások" mint fiaztatók | 136 |
Tenyészkanok istállója | 138 |
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 140 |
Egyéb épületek | 142 |
Vályúk és etetőhelyek | 143 |
A sertések ápolásának általános irányelvei | 144 |
A párosítás, pároztatás, vemhesség és az ellés | |
A párosítás | 147 |
Fajtatiszta tenyésztés és keresztezés | 147 |
Az ivarzás (rühedés, rühetés, görgés) jelei, tartama és ismétlődése | 156 |
Évente hányszor és az év melyik hónapjaiban malacoztassunk | 138 |
Egy kanra hány koca számítható? | 159 |
Pároztatás (bebúgatás, görgetés) | 160 |
A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 163 |
A vemhes koca ápolása és takarmányozása | 165 |
A sertés szaporasága | 170 |
Elvetélés és koraszülés | 172 |
Az ellés | 173 |
A szoptató koca ápolása és takarmányozása | 175 |
A sertés felnevelése | |
A szopósmalacok ápolása és táplálása | 183 |
Az elválasztás ideje és módja | 191 |
A növendéksertések takarmányozása és ápolása | 193 |
A választott malacok takarmányozása | 195 |
A tenyészsüldők takarmányozása | 196 |
A kansüldők nevelése | 198 |
A növendéksertések ápolása | 198 |
A sertés hízlalása | |
Sonka- és baconcsülök hízlalása | 200 |
Tőkesertések és háztartási vágósertések hízlalása | 213 |
Hízlalás közben egyszeri fialtatás | 217 |
Zsírsertések (nagy súlyra) hízlalása | 217 |
Mangalicák (expressz- és gyors-) hízlalása | 228 |
Öreg sertések hízlalása | 230 |
Makkoltatás | 231 |
A vágottsertés húsipari feldarabolása és értékelése | 232 |
Tárgymutató | 237 |