Bevezetés | 3 |
A sertéstenyésztés fejlődése | 10 |
A sertések eredete és osztályozása | 10 |
Az európai vadsertés | 13 |
A sertések domesztikálása (háziasítása) | 16 |
Az európai és az ázsiai helyi parlagi házisertések | 21 |
A régi, kevert eredetű földközi tengeri sertések | 23 |
A sertések külső jegyei és termelőképességük | 24 |
A sertések testalkata, külleme és fejlődése | 24 |
A sertések küllemi bírálata | 35 |
A sertések bírálata fejlettségük alapján | 52 |
A sertések fogazata és annak fejlődése | 55 |
A termelőképesség nyilvántartásának módszere a sertéstenyésztésben | 57 |
A Szovjetunió sertésfajtái és fajtacsoportjai | 59 |
A sertéstenyésztés története | 59 |
A szovjet nagy fehér sertés | 63 |
Az ukrán sztyepi fehér fajta | 79 |
A mirgorodi fajta | 99 |
Az északszibériai sertésfajta | 106 |
A berkshirei sertésfajta | 116 |
A livni sertésafjta | 120 |
Az ukrán sztyepi tarka sertések | 138 |
Az urzsumi sertések | 140 |
Az erdős hegyvidéki sertések | 142 |
A podoliai sertések | 147 |
Az ijevlevi sertések | 149 |
Az alabuzini sertések | 150 |
A moldovai fekete sertések | 151 |
A külföldi sertésfajták | 153 |
Az angol sertésfajták | 153 |
A németországi sertésfajták | 163 |
A dániai sertésfajták | 168 |
A magyar és román sertésfajták | 170 |
Az Északamerikai Egyesült Államok sertésfajtái | 172 |
A tenyésztői munka a sertéstenyésztésben | 179 |
Tenyésztési módszerek a sertéstenyésztésben | 179 |
Állami rendszabályok a Szovjetunió sertéstörzstenyésztésének fejlesztésére és megerősítésére | 185 |
A tenyésztőmunka megszervezése a tenyészszovhozokban és a kolhozok sertéstenyésztő telepein | 191 |
Az állattenyésztési nyilvántartás a sertéstenyésztésben | 202 |
A sertéskiállítások | 205 |
A felnevelés tonnás-alom versenye | 208 |
A sertések bírálata (bonitálása) | 210 |
A sertéstenyésztési törzskönyvek | 212 |
Ellenőrzőmunka a sertéstenyésztésben | 213 |
A tenyésztőmunka megszervezése a sertéstenyésztésben | 214 |
A sertéstenyésztés módszerei | |
A búgatás megszervezése és lebonyolítása | 216 |
Az ivarérettség és az első búgatásra alkalmas életkor | 216 |
A kocák ivarzása | 217 |
A vemhesség időtartama | 217 |
A sertések tenyészidejének tartama | 217 |
Az ellések tervszerűsítése | 220 |
A búgatási terv egybeállítása | 224 |
A kanok előkészítése a búgatásra | 225 |
A kocák előkészítése a búgatásra | 230 |
Búgatási eljárásmódok | 231 |
Mesterséges megtermékenyítés a sertéstenyésztésben | 234 |
A meddőség (magtalanság, üresen-maradás), elvetélés és a sertések kis szaporasága ellen irányuló küzdelem rendszabályainak összegzése | 235 |
Az elletés megszervezése és lebonyolítása. A kocák ellésre való előkészítésének alapvető feladatai az elletési időszakban | 238 |
Az ellés lefolyása | 245 |
A malacok első szoptatása | 247 |
A malacok gondozása életük első napjaiban | 249 |
A szoptató koca ápolása és takarmányozása a malacozást követő napokban | 250 |
Az almok kiegyenlítése a kocák között | 250 |
A nagyszámú alom felnevelése egy koca alatt | 252 |
A fiadztatók légtere | 254 |
A szopós és az elválasztott malacok felnevelése | 259 |
A szoptató kocák takarmányozása a laktációs időszakban | 260 |
A szoptató kocák tartása és gondozása | 263 |
A szopósmalacok takarmányozása | 265 |
A szopósmalacok tartása | 273 |
A malacok elválasztása | 274 |
Az elválasztott malacok és a süldők felnevelése | 275 |
A tenyészállomány felújítására alkalmas növendékek kiválogatása | 279 |
A sertések ivartalanítása | 279 |
A kanok herélése | 279 |
A kocák ivartalanítása | 280 |
A sertések nyári és téli tartása | 283 |
A sertések legelőntartásának megszervezése | 283 |
A fő legelőtípusok | 284 |
A legeltetés megszervezése és módszerei | 284 |
A sertésszállások | 292 |
A sertések gondozása a legeltetés időszakában | 293 |
A sertések téli tartása | 294 |
A munkanap rendje | 296 |
A sertések hízlalása | 300 |
A hízlalás fő módszerei | 300 |
A hízlalási módszerek | 301 |
A hízósertések takarmányozásának és tartásának általános szabályai | 307 |
A hízlalás meggyorsítására és a vágott sertés elzsírosítására irányulló állattenyésztési rendszabályok | 309 |
A sertéstenyésztés melléktermékeinek felhasználása | 313 |
A bőr | 313 |
A bél és a húgyhólyag | 314 |
A vér és a mirigyek | 314 |
A táplálékul szolgáló melléktermékek | 315 |
A szőrözet | 315 |
Ajánlott irodalom | 316 |