1.062.439

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sertéstenyésztés

Agrártudományi Egyetem tankönyvei

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 195 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 81 fekete-fehér ábrával illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés
A sertés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége3
Tervfeladatok sertéstenyésztésünk fejlesztése érdekében5
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint7
A sertés domesztikációja7
Előismeretek a sertéstenyésztés gyakorlásához
A testtájak külső alakulásának ismertetése12
A sertések értékmérő tulajdonságai13
Irányelvek a sertés testalakulásának helyes megítéléséhez14
A sertés bőre, szőrözete és színe15
A fej16
A törzs19
A végtagok23
Méretek felvétele a sertésről24
A sertés súlya28
A sertés életkorának meghatározása29
A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanítás32
A sertés fajtái
A mangalica34
A magyar fehér hússertés38
A berkshire40
A cornwall42
A nagy fehér (large white) angol sertés44
A szovjet nagy fehér sertés45
A középnagy fehér (middle white) angol sertés45
Egyéb fajták46
A tenyészsertések kiválasztása, táplálása és ápolása
A fajta és a tenyészirány megválasztása55
Az anyakoca kiválasztása57
A tenyészkan kiválasztása64
A hizodalmasság és takarmányértékesítőképesség megállapítása66
A vágott sertések minősítése71
A sertések törzskönyvezése74
Állományfelvétel74
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése75
Ellenőrzési lapok vezetése81
A külemi bírálat előfeltételei82
Törzskönyvi osztályok82
A sertés életbentartó tápanyagszükséglete86
A sertés takarmányai87
A sertés legeltetése87
Zöldtakarmányok91
Szénalisztek, szénafélék és pelyvák92
Szilázsok, gumók és gyökerek. Nedvdús takarmányok93
Nedves ipari melléktermékek94
Magvak95
Légszáraz gyári melléktermékek96
Állati eredetű takarmányok96
Konyhamoslék97
A sertés takarmányainak előkészítése99
Etetési rend99
A sertésistállók és berendezésük99
Általános irányelvek102
Az istállók alapterülete102
A sertésistállók elhelyezése103
Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők105
A kifutók107
A fiaztató111
A tenyészkanok istállója111
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója112
Egyéb épületek113
Vályúk és etetőhelyek114
Általános irányelvek a sertés ápolásánál114
Párosítás, pároztatás, vemhesség és ellés
A párosítás117
Az ivarzás jelei, tartalma és ismétlődése122
Évente hányszor és az év melyik hónapjaiban malacoztassunk?123
Egy kanra hány koca számítható?125
Pároztatás125
A tenyészkan takarmányozása és ápolása128
A vemhes koca ápolása és takarmányozása130
A sertés szaporasága134
Elvetélés és koraszülés135
Az ellés136
A szoptató koca ápolása és takarmányozása138
A sertés felnevelése
A szopósmalacok ápolása és táplálása145
Az elválasztás ideje és módja152
A növendéksertések takarmányozása153
A választott malacok takarmányozása155
A tenyészsüldők takarmányozása156
A kansüldők nevelése157
A növendék-sertések ápolása158
A sertés hizlalása
Sonka- és bacon-süldők hizlalása159
Tőkesertések és háztartási vágósertések hizlalása171
Zsírsertések (nagy súlyra) hizlalása174
Mangalicák expressz-hizlalása184
Öreg sertések hizlalása185
Makkoltatás186
A levágott sertés húsának felosztása a hentesiparban187
A házisertés keresztezése vadsertéssel187
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem