kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 195 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 81 fekete-fehér ábrával illusztrált. |
Bevezetés | |
A sertés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 3 |
Tervfeladatok sertéstenyésztésünk fejlesztése érdekében | 5 |
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint | 7 |
A sertés domesztikációja | 7 |
Előismeretek a sertéstenyésztés gyakorlásához | |
A testtájak külső alakulásának ismertetése | 12 |
A sertések értékmérő tulajdonságai | 13 |
Irányelvek a sertés testalakulásának helyes megítéléséhez | 14 |
A sertés bőre, szőrözete és színe | 15 |
A fej | 16 |
A törzs | 19 |
A végtagok | 23 |
Méretek felvétele a sertésről | 24 |
A sertés súlya | 28 |
A sertés életkorának meghatározása | 29 |
A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanítás | 32 |
A sertés fajtái | |
A mangalica | 34 |
A magyar fehér hússertés | 38 |
A berkshire | 40 |
A cornwall | 42 |
A nagy fehér (large white) angol sertés | 44 |
A szovjet nagy fehér sertés | 45 |
A középnagy fehér (middle white) angol sertés | 45 |
Egyéb fajták | 46 |
A tenyészsertések kiválasztása, táplálása és ápolása | |
A fajta és a tenyészirány megválasztása | 55 |
Az anyakoca kiválasztása | 57 |
A tenyészkan kiválasztása | 64 |
A hizodalmasság és takarmányértékesítőképesség megállapítása | 66 |
A vágott sertések minősítése | 71 |
A sertések törzskönyvezése | 74 |
Állományfelvétel | 74 |
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése | 75 |
Ellenőrzési lapok vezetése | 81 |
A külemi bírálat előfeltételei | 82 |
Törzskönyvi osztályok | 82 |
A sertés életbentartó tápanyagszükséglete | 86 |
A sertés takarmányai | 87 |
A sertés legeltetése | 87 |
Zöldtakarmányok | 91 |
Szénalisztek, szénafélék és pelyvák | 92 |
Szilázsok, gumók és gyökerek. Nedvdús takarmányok | 93 |
Nedves ipari melléktermékek | 94 |
Magvak | 95 |
Légszáraz gyári melléktermékek | 96 |
Állati eredetű takarmányok | 96 |
Konyhamoslék | 97 |
A sertés takarmányainak előkészítése | 99 |
Etetési rend | 99 |
A sertésistállók és berendezésük | 99 |
Általános irányelvek | 102 |
Az istállók alapterülete | 102 |
A sertésistállók elhelyezése | 103 |
Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők | 105 |
A kifutók | 107 |
A fiaztató | 111 |
A tenyészkanok istállója | 111 |
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 112 |
Egyéb épületek | 113 |
Vályúk és etetőhelyek | 114 |
Általános irányelvek a sertés ápolásánál | 114 |
Párosítás, pároztatás, vemhesség és ellés | |
A párosítás | 117 |
Az ivarzás jelei, tartalma és ismétlődése | 122 |
Évente hányszor és az év melyik hónapjaiban malacoztassunk? | 123 |
Egy kanra hány koca számítható? | 125 |
Pároztatás | 125 |
A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 128 |
A vemhes koca ápolása és takarmányozása | 130 |
A sertés szaporasága | 134 |
Elvetélés és koraszülés | 135 |
Az ellés | 136 |
A szoptató koca ápolása és takarmányozása | 138 |
A sertés felnevelése | |
A szopósmalacok ápolása és táplálása | 145 |
Az elválasztás ideje és módja | 152 |
A növendéksertések takarmányozása | 153 |
A választott malacok takarmányozása | 155 |
A tenyészsüldők takarmányozása | 156 |
A kansüldők nevelése | 157 |
A növendék-sertések ápolása | 158 |
A sertés hizlalása | |
Sonka- és bacon-süldők hizlalása | 159 |
Tőkesertések és háztartási vágósertések hizlalása | 171 |
Zsírsertések (nagy súlyra) hizlalása | 174 |
Mangalicák expressz-hizlalása | 184 |
Öreg sertések hizlalása | 185 |
Makkoltatás | 186 |
A levágott sertés húsának felosztása a hentesiparban | 187 |
A házisertés keresztezése vadsertéssel | 187 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.