1.067.017

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sertéstakarmányozás

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 185 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-286-454-9
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv naprakész takarmányozási ismeretekkel szolgál a sertéstakarmányok fontosabb táplálóanyagairól, a takarmányokban előforduló antinutritív és toxikus anyagokról. A sertés takarmányait a következő csoportonként mutatja be: zöldtakarmányok, gyökér-, gumós és egyéb lédús takarmányok, silózott takarmányok, szénák, magvak, élelmiszer-ipari melléktermékek, tiltott alapanyagok, takarmány-adalékanyagok. Külön-külön tárgyalja a vemhes és a szoptató koca, valamint a szopós és a választott malacok takarmányozását.
A növendék a hízósertések takarmányozásában kiemelt szerepet kap a nagy végsúlyra való hizlalás, ezen kívül ismerteti még a tenyészkocasüldők és a tenyészkanok takarmányozását is.
A mű további fejezetei az alternatív sertéstartással és -takarmányozással, a takarmány immunválaszkészségre adott hatásával, a termékminőséggel, az élelmiszer-biztonsággal és a takarmánybiztonsággal foglalkoznak.

Tartalom

Bevezeés11
Takarmányozástani alapfogalmak13
A sertés emésztőrendszerének felépítése és a táplálóanyagok emésztése15
A sertés emésztőrendszerének felépítése15
A táplálóanyagok emésztése sertésben16
Szénhidrátok emésztése17
Fehérjék emésztése18
Zsírok emésztése20
A nyersrost emésztése21
Az ásványi anyagok emésztése21
A bélcsatornában élő mikroorganizmusok szerepe a sertés emésztési folyamataiban22
A szervezet sav-bázis egyensúlya, annak szabályozása és zavarai23
A sav-bázis egyensúly zavarai24
Respirációs szabályozás24
Renális szabályozás25
A sertés takarmányainak fontosabb táplálóanyagai, ezek szerepe az egészség megőrzésében és a termelésben26
Energia26
Nyersfehérje28
Nyerszsír32
Nyersrost34
Vitaminok35
Karotinoidok és az A-vitamin36
D-vitamin37
E-vitamin37
K-vitamin38
B-vitamin-csoport38
C-vitamin (aszkorbinsav)40
Folsav40
H-vitamin vagy biotin41
Ásványi anyagok42
Makroelemek3
Mikroelemek45
Víz51
Takarmányokban előforduló antinutritív és toxikus anygok54
Antinutritív hatású anyagok54
Proteáz inhibitorok55
Amiláz inhibitorok55
Lektinek vagy hemagglutininek55
Szaponinok55
Fitát56
Polifenol típusú vegyületek56
Antivitaminok56
Nem-keményítő poliszacharidok (NSP anyagok)56
Allergizáló fehérjék58
Az antinutritiv anyagok káros hatásai elleni védelem lehetséges módjai58
A sertéstakarmányokban előforduló toxikus vegyületek58
Oxidálódott zsírok és zsírsavak58
Ciánglükozidok59
Mustárolaj-glükozidok (glükozinolátok, tioglükozidok)59
Oxalátok59
Növényi ösztrogének59
Szolanin60
Lupin alkalmoidok (lupanin, lupinin, spartein)60
A fontosabb mikotoxinok és ezek hatásai sertésen60
Szántóföldi gombák és fontosabb mikotoxinjaik61
A raktári gombák fontosabb mikotoxinjai64
A mikotoxinok káros hatásai elleni védelem lehetséges módjai65
A takarmánytárolás során bekövetkező kedvezőtlen folyamatok és ezek toxikus hatásai66
A zsírok bomlása66
A fehérjék bomlása67
A sertés takarmányai68
Zöldtakarmányok69
Legelők69
Termesztett zöldtakarmányok70
Gyökér-, gumós és egyéb lédús takarmányok71
Silózott takarmányok72
Szénák72
Magvak75
Gabonamagvak75
Hüvelyesek magvai75
Olajos magvak76
Élelmiszer-ipari melléktermékek76
Malomipari melléktermékek76
Növényolaj-ipari melléktermékek77
Cukoripari melléktermékek78
Sörgyári melléktermékek79
Szeszgyári melléktermékek79
Keményítőgyári melléktermékek81
Konzervgyári melléktermékek82
Állati eredetű takarmányok82
Egyéb takarmányok83
Tiltott alapanyagok83
Takarmány-adalékanyagok84
Vitaminkiegészítők84
Ásványianyag-kiegészítők86
Aminosav-kiegészítők87
Antioxidánsok87
Íz- és aromaanyag88
Energianövelő készítmények89
Exogén enzimek89
Probiotikumok92
Prebiotikumok93
Szimbiotikumok94
Savanyítók94
Növényi kivonatok, éterikus olajok96
A koca takarmányozása a vemhesség alatt98
A szoptató koca takarmányozása105
A szopós malacok takarmányozása112
A választott malacok takarmányozása116
A növendék és hízósertések takarmányozása126
Nagy végsúlyra való hizlalás131
Tenyészkocasüldők takarmányozása132
Tenyészkansüldők takarmányozása138
A tenyészkan takarmányozása141
Alternatív sertéstartás és -takarmányozás144
Vemhes kocák takarmányozása144
Szoptatós koca takarmányozása145
Malacok takarmányozása146
Választott malacok takarmányozása147
Növendék és hízósertések takarmányozása147
A takarmányozás hatása az immunválaszkészségre149
Termékminőség, élelmiszer-biztonság, takarmánybiztonság152
Termékminőség152
Élelmiszer-biztonság153
Takarmánybiztonság156
Felhasznált és ajánlott irodalom158
Mellékletek161
A sertések takarmányainak táplálóanyag-tartalma162
A tenyészkocák takarmánykeverékének ajánlott táplálóanyag-tartalma168
A szopós malacok takarmánykeverékének ajánlott táplálóanyag-tartalma170
A választott malacok takarmánykeverékének ajánlott táplálóanyag-tartalma171
A növendék és hízósertések takarmánykeverékének ajánlott táplálóanyag-tartalma173
A tenyészsüldők takarmánykeverékének ajánlott táplálóanyag-tartalma177
A tenyészkanok takarmánykeverékének ajánlott táplálóanyag-tartalma179
A fontosabb aminosavak átlagos ileális emésztési együtthatója181
A sertés-takarmánykeverékek javasolt összes aminosav- és emészthető energiatartalma182
A sertés-takarmánykeverékek javasolt látszólagos ileális emészthető aminosav-tartalma184
A sertés-takarmánykeverékek javasolt ileális emészthető aminosav-tartalma185
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem