kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 185 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 978-963-286-454-9 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Bevezeés | 11 |
Takarmányozástani alapfogalmak | 13 |
A sertés emésztőrendszerének felépítése és a táplálóanyagok emésztése | 15 |
A sertés emésztőrendszerének felépítése | 15 |
A táplálóanyagok emésztése sertésben | 16 |
Szénhidrátok emésztése | 17 |
Fehérjék emésztése | 18 |
Zsírok emésztése | 20 |
A nyersrost emésztése | 21 |
Az ásványi anyagok emésztése | 21 |
A bélcsatornában élő mikroorganizmusok szerepe a sertés emésztési folyamataiban | 22 |
A szervezet sav-bázis egyensúlya, annak szabályozása és zavarai | 23 |
A sav-bázis egyensúly zavarai | 24 |
Respirációs szabályozás | 24 |
Renális szabályozás | 25 |
A sertés takarmányainak fontosabb táplálóanyagai, ezek szerepe az egészség megőrzésében és a termelésben | 26 |
Energia | 26 |
Nyersfehérje | 28 |
Nyerszsír | 32 |
Nyersrost | 34 |
Vitaminok | 35 |
Karotinoidok és az A-vitamin | 36 |
D-vitamin | 37 |
E-vitamin | 37 |
K-vitamin | 38 |
B-vitamin-csoport | 38 |
C-vitamin (aszkorbinsav) | 40 |
Folsav | 40 |
H-vitamin vagy biotin | 41 |
Ásványi anyagok | 42 |
Makroelemek | 3 |
Mikroelemek | 45 |
Víz | 51 |
Takarmányokban előforduló antinutritív és toxikus anygok | 54 |
Antinutritív hatású anyagok | 54 |
Proteáz inhibitorok | 55 |
Amiláz inhibitorok | 55 |
Lektinek vagy hemagglutininek | 55 |
Szaponinok | 55 |
Fitát | 56 |
Polifenol típusú vegyületek | 56 |
Antivitaminok | 56 |
Nem-keményítő poliszacharidok (NSP anyagok) | 56 |
Allergizáló fehérjék | 58 |
Az antinutritiv anyagok káros hatásai elleni védelem lehetséges módjai | 58 |
A sertéstakarmányokban előforduló toxikus vegyületek | 58 |
Oxidálódott zsírok és zsírsavak | 58 |
Ciánglükozidok | 59 |
Mustárolaj-glükozidok (glükozinolátok, tioglükozidok) | 59 |
Oxalátok | 59 |
Növényi ösztrogének | 59 |
Szolanin | 60 |
Lupin alkalmoidok (lupanin, lupinin, spartein) | 60 |
A fontosabb mikotoxinok és ezek hatásai sertésen | 60 |
Szántóföldi gombák és fontosabb mikotoxinjaik | 61 |
A raktári gombák fontosabb mikotoxinjai | 64 |
A mikotoxinok káros hatásai elleni védelem lehetséges módjai | 65 |
A takarmánytárolás során bekövetkező kedvezőtlen folyamatok és ezek toxikus hatásai | 66 |
A zsírok bomlása | 66 |
A fehérjék bomlása | 67 |
A sertés takarmányai | 68 |
Zöldtakarmányok | 69 |
Legelők | 69 |
Termesztett zöldtakarmányok | 70 |
Gyökér-, gumós és egyéb lédús takarmányok | 71 |
Silózott takarmányok | 72 |
Szénák | 72 |
Magvak | 75 |
Gabonamagvak | 75 |
Hüvelyesek magvai | 75 |
Olajos magvak | 76 |
Élelmiszer-ipari melléktermékek | 76 |
Malomipari melléktermékek | 76 |
Növényolaj-ipari melléktermékek | 77 |
Cukoripari melléktermékek | 78 |
Sörgyári melléktermékek | 79 |
Szeszgyári melléktermékek | 79 |
Keményítőgyári melléktermékek | 81 |
Konzervgyári melléktermékek | 82 |
Állati eredetű takarmányok | 82 |
Egyéb takarmányok | 83 |
Tiltott alapanyagok | 83 |
Takarmány-adalékanyagok | 84 |
Vitaminkiegészítők | 84 |
Ásványianyag-kiegészítők | 86 |
Aminosav-kiegészítők | 87 |
Antioxidánsok | 87 |
Íz- és aromaanyag | 88 |
Energianövelő készítmények | 89 |
Exogén enzimek | 89 |
Probiotikumok | 92 |
Prebiotikumok | 93 |
Szimbiotikumok | 94 |
Savanyítók | 94 |
Növényi kivonatok, éterikus olajok | 96 |
A koca takarmányozása a vemhesség alatt | 98 |
A szoptató koca takarmányozása | 105 |
A szopós malacok takarmányozása | 112 |
A választott malacok takarmányozása | 116 |
A növendék és hízósertések takarmányozása | 126 |
Nagy végsúlyra való hizlalás | 131 |
Tenyészkocasüldők takarmányozása | 132 |
Tenyészkansüldők takarmányozása | 138 |
A tenyészkan takarmányozása | 141 |
Alternatív sertéstartás és -takarmányozás | 144 |
Vemhes kocák takarmányozása | 144 |
Szoptatós koca takarmányozása | 145 |
Malacok takarmányozása | 146 |
Választott malacok takarmányozása | 147 |
Növendék és hízósertések takarmányozása | 147 |
A takarmányozás hatása az immunválaszkészségre | 149 |
Termékminőség, élelmiszer-biztonság, takarmánybiztonság | 152 |
Termékminőség | 152 |
Élelmiszer-biztonság | 153 |
Takarmánybiztonság | 156 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 158 |
Mellékletek | 161 |
A sertések takarmányainak táplálóanyag-tartalma | 162 |
A tenyészkocák takarmánykeverékének ajánlott táplálóanyag-tartalma | 168 |
A szopós malacok takarmánykeverékének ajánlott táplálóanyag-tartalma | 170 |
A választott malacok takarmánykeverékének ajánlott táplálóanyag-tartalma | 171 |
A növendék és hízósertések takarmánykeverékének ajánlott táplálóanyag-tartalma | 173 |
A tenyészsüldők takarmánykeverékének ajánlott táplálóanyag-tartalma | 177 |
A tenyészkanok takarmánykeverékének ajánlott táplálóanyag-tartalma | 179 |
A fontosabb aminosavak átlagos ileális emésztési együtthatója | 181 |
A sertés-takarmánykeverékek javasolt összes aminosav- és emészthető energiatartalma | 182 |
A sertés-takarmánykeverékek javasolt látszólagos ileális emészthető aminosav-tartalma | 184 |
A sertés-takarmánykeverékek javasolt ileális emészthető aminosav-tartalma | 185 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.