1.056.329

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sertéshústermelési rendszerek gazdasági értékelése

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 138 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-230-107-2
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A vágóállat-termelésnek és a húsfogyasztásnak több mint a felét (54-58%-át), a húskivitelnek több mint egyharmadát (35-38%-át) a sertéstenyésztés szolgáltatja. A sertéshústermelés a mezőgazdasági... Tovább

Előszó

A vágóállat-termelésnek és a húsfogyasztásnak több mint a felét (54-58%-át), a húskivitelnek több mint egyharmadát (35-38%-át) a sertéstenyésztés szolgáltatja. A sertéshústermelés a mezőgazdasági vállalatok jelentős részében a vállalati eredmény kialakításának egyik számottevő tényezője. Helyzete és fejlődése tehát mind népgazdasági, mind vállalati szempontból nagy figyelmet érdemel.
A népgazdasági terv 1980-ra az 1975. évihez viszonyítva a vágósertések számának 7%-os növelését írja elő. E feladat teljesítése - a kisárutermelés szinten tartása mellett is - a nagyüzemek sertéságazatának 17,2%-os fejlesztését teszi szükségessé. A mennyiségi fejlesztéssel párhuzamosan kell megvalósítani az ágazat korszerűsítését, a termelés koncentrálását és specializálását, s mindezek együttes eredményeként az ágazati termelés hatékonyságának és jövedelmezőségének jelentős növelését.
A feladatok teljesítésében jelentős szerepet kell vállalniuk a sertéshús-termelési rendszereknek is. Bár eddig is sokat tettek az ágazati termelés korszerűsítéséért, tevékenységük tartalma és eredménye mégsem tekinthető kielégítőnek.
A szerzők e kis könyvben a sertéshústermelési rendszerek működésének, eredményeinek bemutatására, a fejlesztés szükségességének, irányának, módjának és nehézségeinek feltárására törekedtek. Főleg az utóbbi célok elérése végett felkérték a termelési rendszerek képviselőit, hogy fejtsék ki rendszerük fejlesztésére irányuló elgondolásaikat, célkitűzéseiket, ismertessék a megvalósítás feltételeit, módját és várható eredményeit.
A termelési rendszerek működésének, eredményeinek és fejlesztési feladatainak tárgyalása előtt bemutatjuk a sertéságazat jelenlegi helyzetét, a fejlődés eddigi szakaszait és eredményeit, a fejlesztés közben megoldandó problémákat.
Munkánkban csak a meglevő adatforrásokra és dokumentumokra támaszkodhattunk. Ezek viszont sok esetben nem tették lehetővé az ágazat helyzetének teljes körű bemutatását, értékelését. Mivel a hiányzó adatok begyűjtésére nem volt lehetőség, esetenként csak reprezentatív adatokat közlünk. Főleg az ágazat és a termelési rendszerek eredményeinek, jövedelmezőségének bemutatásakor kényszerültünk ezt az eljárást alkalmazni. Ez a helyzet is azt bizonyítja, hogy szükség van a sertéságazat egészét átfogó fejlesztő, irányító és értékelő szervezetre, illetve a termelési rendszerek tevékenységének ilyen irányú továbbfejlesztésére.
Reméljük, hogy munkánk ebben a formában is hasznos tájékoztatást nyújt a sertéshústermeléssel foglalkozó mezőgazdasági vállalati szakembereknek, a termelési rendszerek továbbfejlesztésén munkálkodóknak, és számos megoldandó problémára sikerült a figyelmet felhívni. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 7
A SERTÉSHÚSTERMELÉS HELYZETE ÉS FEJLŐDÉSE 9
Sertéshúsfogyasztás 9
A vágósertés-termelés és -értékesítés 10
A sertésállomány alakulása 10
Vágósertés-termelés 13
A nagyüzemi sertéstartás műszaki ellátottsága 16
- Telepek és férőhelyek 16
- Takarmányozás 23
- Istállóklíma 25
- A trágya eltávolítása 26
- Egyéb gépesítési problémák 27
Értékesítés 28
A sertéshústermelés fejlesztésének főbb célkitűzései 29
EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTEGRÁCIÓ A SERTÉSHÚSTERMELÉSBEN 34
Az együttműködés ökonómiai alapjai 34
A sertéshús-előállítás együttműködésen alapuló szervezeti formái 38
Nemzetközi tapasztalatok a sertéshústermelés szervezésében 42
A SERTÉSHÚSTERMELÉS TERMELÉSI RENDSZEREI 47
Az Agrokomplex Sertéshús-termelési Rendszer 50
Az Agrokomplex típusú épületek jellemzői 51
Trágyakezelés 51
Az épületek technológiai berendezései 52
A vemhesítőistálló kutricarendszere; az etetés és az itatás módja 52
A fiaztatóépület kutricarendszere; az etetés és az itatás módja 52
A kocaszállás, az elő- és utóhizlaló kutricarendszere; az etetés és az itatás módja 53
Állományrotáció 54
Az Agrokomplex tevékenysége 54
A Bábolnai Sertéshús-termelési Rendszer 55
Termeléstechnológia 56
Üzemelési rend 56
Fiaztatóistálló 57
Takarmányozás 57
A rendszer szolgáltatásai 58
- Biológiai szolgáltatások 58
- Gépi adatfeldolgozás 59
- Technológiai és üzemelési rend 59
- Szakemberképzés 59
A herceghalmi és a mezőhegyesi sertéshús-termelési rendszerek 60
A Herceghalmi Sertéshús-termelési Rendszer 60
- Tenyésztési és genetikai munka 61
- A termelési feltételek kialakítása 61
A Mezőhegyesi Sertéshús-termelési Rendszer 62
- Takarmányozás 63
- Tartástechnológia 63
- Szerződéses kapcsolatok 64
Az Iparszerű Sertéstartó Termelőszövetkezetek Közös Vállalkozása (ISV) 64
A rendszer szolgáltatásai 65
A termelési eljárás célkitűzései 66
A rendszer termelési eljárásának sajátosságai 66
A termelési rendszerek szervezeti felépítése és érdekeltségi rendszere 68
Agrokomplex Sertéshús-termelési Rendszer 68
Bábolnai Sertéshús-termelési Rendszer 70
Iparszerű Sertéstartó Termelőszövetkezetek Közös Vállalkozása 72
A rendszerekhez kapcsolódó sertéstelepek gazdasági értékelése 74
Az eredmények mérésének és értékelésének problémái 74
A termelési rendszereket reprezentáló sertéstelepek általános jellemzése 76
A telepek termelési adatai 79
A sertéstelepek gazdasági eredményei 86
Kiegészítő adatok a három rendszer eredményeiről 92
A termelési rendszerek és technológiák fejlesztési lehetőségei 96
A termelési rendszerek fejlődési lehetőségei 96
A technológia fejlesztésének néhány lehetősége 97
A rendszerek képviselőinek kiegészítései 101
AGROKOMPLEX 103
Bábolnai ISR 109
HUNGÁHIB 117
ISV 131
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Sertéshústermelési rendszerek gazdasági értékelése Sertéshústermelési rendszerek gazdasági értékelése

A gerinc javított.

Állapot:
2.940 ,-Ft
24 pont kapható
Kosárba