kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szerzői magánkiadás |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 448 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | II. átdolgozott és bővített kiadás. 63 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrált. 28 évi gyakorlati tapasztalatai alapján írta Csáky Ferenc okl. gazda a Magyar Mezőgazdák Szövetkezete Sertéshízlaló Telepeinek igazgatója. Nyomtatta a "Pátria" Irodalmi Váll. és Nyomdai R. -T. |
Előszó az I. kiadáshoz | 3 |
Előszó a II. kiadáshoz | 5 |
Bevezetés. Írta dr. Konkoyl Thege Sándor OMGE főtitkár, gazdasági főtanácsos | 7 |
Sertéstenyésztésünk nemezetgazdasági jelentősége és jövője | 9 |
A mangalicasertés | |
A hússertés | |
Sertéshizlalási fogalmak és szakkifejezések | 16 |
Beállítási súly | |
Kezdősúly | |
Végsúly | |
Készsúly | |
Beérett súly | |
Kihízott súly | |
Kész hízó | |
Zaftos nyers hízó | |
Felfeléhízlalás | |
Lehízlalás | |
Reáhízlalás | |
Súlyfelrakás | |
Alapsúly | |
Túlsúly | |
Termelt súly | |
Bogyózó hízók | |
Kopaszra hízott | |
Rezolut sertés | |
Jó súly | |
Göbe, koca, emse | |
Miskárolt koca | |
Görög, rühet, bug | |
Görgetés, bugatás, rühetés | |
Kansertés | |
Kanlott sertés | |
Ártány | |
"Kutyasertés" | |
"Kutyák" kártételeinek példákkal való szemléltetése | |
Kimarás | |
Sípos, tüdősípos sertés | |
Átvészelt sertések | |
Szérumos ojtással átvészelt | |
Szumultánozott | |
Vágási veszteség | |
Vágási súly | |
Fehérárú | |
Tőkesertés | |
Tőkehús | |
Baconsertés | |
Bacon | |
Frisling, pecsenyesüldő | |
Szalámihús | |
Árpaérték | |
Árpaszázalék | |
Tengeriérték | |
Tengeriszázalék | |
Daraszázalék | |
Keményítőszázalék | |
A sertéstenyésztésről általában | 31 |
A sertéstenyésztő döntő befolyása a hízlalás eredményére | |
Az aki maga tenyészti hízóanyagát | |
Az a hízlaló, aki hízóanyagát vásárlás útján szerzi be | |
Községi, vagy köztenyészetek | |
Uradalmi, vagy falkástenyészetek | |
A legszükségesebb takarmányozástani ismeretekről | 46 |
Szárazanyag- és víztartalom | |
A sertéstakarmányok ízletességi fokának megállapítása | |
A fehérjékről | |
Mit értünk keményítőérték alatt | |
A sertéstakarmányok olcsó összeállításáról | |
Melyik fehérjetakarmány értékesebb | |
Az emésztésről | |
A sertés hamis súlyáról | |
A fenntartó takarmányozásról | |
Gyakorlati adatok a megengedettnél tovább tartott hízók kedvezőtlen takarmányfelhasználásáról | |
A sertés szervezetében fontossággal bíró ásványi anyagokról | |
Az ivóvízről | |
A vitaminokról | |
Pekk-hatás sikere angolkóros sertéseknél | |
Nyári hízlalás Pekkek | |
Szemestakarmányféleségek | |
A tengeri | |
Összehasonlító etetési kísérlet szemestengeri és darált tengeri etetése között | |
Az árpa | |
Búza | |
Rozs | |
Tapasztalatok a kenyérmagvak takarmányozásáról a sertéseknél | |
Zab | |
Köles | |
Girokmag | |
Hüvelyes magvak | 111 |
Olajpogácsák | 117 |
Állati termékekből származó takarmányok | 118 |
Egyéb takarmányfélék | 122 |
A sertéstrágyáról | 131 |
Sertéshízlalásról általában. A hízlaldák berendezése és felszerelése. Különféle korú és minőségű sertések hízlalása | 135 |
A sertéshizlalás jövedelmezőségéről | |
A hízósertések elhelyezése | |
A malacok, süldők tavaszi megmosdatása | |
Takarmánybeáztató és bekeverő kádak | |
Kényszervágóhíd | |
Sertésmérleg | |
Daráló | |
A kifejlődött, egy éven felüli mangalicasüldő hízlalása | |
Öreg mangalicasertés hízlalása | |
Sonkasüldő hízlalásas | |
Különféle fajtájú keresztezett és hússüldők hízlalása | |
Öreg hús- és húsjellegű sertések hízlalása | |
Tájékoztató táblázat arról, hogy a különbözó fajtájú és súlyú sertések milyen keményítőértékarány szerint takarmányozandók, továbbá arról, hogy a közreadott receptminták közül milyen számú receptek használhatók fel esetenként a kezdeti hízlalásokhoz | |
Etetési és körülbelüli súlygyarapodsái táblázatos útmutató mangalicasertésekre | |
Etetési és körülbelüli súlygyarapodási táblázatos útmutató hússüldőkre | |
Miképpen számíthatjuk ki a sertések által használt legelő takarmányértékét | |
Hízlalással kapcsolatos hasznos tanácsok, figyelemmel a következőben közlendő receptmintákra is | |
A sertés korának meghatározója a fej | |
A takarmányőrlemények bekeverése | |
Adatok a szárazeleség bekeveréséhez szükséges víz mennyiségére | |
70 számozott tanulmányi takarmányozási előirányzat, különféle fajtájú és súlyú sertéstípusra, különféle takarmányok változó összetétel | |
A sertések takarmányértékesítési százalékról | |
Kimutatás a sertéstakarmányokban található emészthető fehérje-, keményítőértéktartalom és zsírtermelőképességről | |
Tájékoztató adatok arról, hogy bizonyos keményítőértékszerinti vagy daraszázalékszerinti súlytermeléshez hány kilogramm keményítőérték, illetve takarmány feletetése igényeltetik | |
Az expresszhízlalás. Kényszerítő okok az expresszhízlalás bevezetésére | 218 |
A mangalicasertés jövőjének biztosítása | |
Felhívás a mangalica belterjes tartására és annak megindoklására | |
Teljesérvényű termelő ellátás | |
A termelő, a fenntartó takarmány jelentősége adatokkal és illusztrációkkal | |
Az expresszhízlalás a mezőgazda olcsó sertéshízlalás irányzata | |
Az életből vett összehasonlító példa arra, hogy miként alakul a csont, izom és szalonnatermelés aránya a fehérjében elégtelenül kielégített, beállításra kerülő süldőnél | |
Az expresszhízlalás irányításához szükséges ismeretek | |
Tanulmányi szemléltetés egy egészen fiatal, csecs alól 5 hetes korban befogott mangalicának takarmányozás, súlynövekedési és húsipari adatairól | |
Hat-nyolchónapos mangalica hízlalása | |
Kifizetődő-e magas súlyra hízlalni | |
A tokás, vagy girhes beállítási anyag | |
Ami a tenyésztőnek előnye, hátránya a hízlalónak | |
Tisztavérű hús, vagy keresztezett sertések expresszhízlalása | |
Összefoglalás az expresszhízlalással kapcsolatban lévő megtakarításokról és előnyökről | |
Az expresszhízlalás tanulmányi képsorozatai | |
Az expresszhízlalás bemutatója a Magyar Mezőgazdák Szövetekezete kőbányai hízlalótelepén. Írta: Weiser István | 273 |
Sertéskereskedelmi rész | |
Sertéskereskedelmről általában | |
A sertésügynök | |
A sertésbizományos és sertésbizományi cég | |
Sertéskereskedő | |
A nagyvágó | |
A kishentes | |
A zsír és szalonnaügynök | |
A zsírkereskedő | |
A húsbizományos | |
A szalámigyáros | |
Az ipari hizlaló | |
Malacok és süldők eladása és vétele | |
Szopós pecsenyemalacok | |
Továbbtartásra szánt malacok és süldők | |
Beállításra kerülő szedett sertések | |
Sertéshízlalási előirányzatok készítése | |
Részletezett hízlalási költségelőirányzat | |
Falkás hízottsertések vásárlása és eladáa | |
Adás-vételi körlevélminta | |
Hízott sertések bizományi értékesítése Ferencvárosban, Wienben és Prágában | |
Ferencvárosi bizományi értékesítés elszámolása | |
Prágai bizományi értékesítés elszámolása | |
Wieni bizományi elszámolás | |
Sovány és hízottsertés szállítása | |
Vasúti kocsiba rakható sertések mennyisége | |
Az eladott sertések mérlegelése | |
Szélviharban való mázsálás következményei | |
A megázott sertés szőrzetének súlytöbblete | |
Úti apadó soványsertéseknél | |
Különböző esetekben mennyi eleség kellet az apadó behozásához (Számo életből vett példával) | |
Úti apadó és további hízlalási daraszázalékok | |
Úti apadó hízottsertéseknél | |
Rövid ismertető a Magyar Mezőgazdák Szövetkezete sertéshízlalótelepeiről | |
A sertéshízlalás és kereskedelem levélszekrényéből. Tanulságos szemelvények szaklevelezéseimből | 279 |
Levelek a sertéshízlalásból származó vegyes témakörből | 323 |
Beküldött soványanyag minőségi jellemzése | |
Jelentés májmételyes és chinecoccosiosis bántalmakról | |
"Kutyasertésekről" | |
Fiatal sonkasüldők hízlalásáról | |
Zsugorodásról | |
Vélemény az önetetőkről | |
Etetőtér-tisztításáról | |
A hízlalásra alkalmatlan sertések korai értékesítésének előnyei | |
Az öreg sértések súlyminőségének fontosságáról | |
A hízlalási előirányzatról akkor, amikor a felrakási súly többe kerül, mint a hízottsertés ára | |
Drága takarmány mellett nem előnyös a sovány, könnyű beállítási anyag | |
Takarmányliszt és a lezsugorodás | |
Gümőkóros sertések mielőbbi eltávolításáról | |
Kisebb, vagy nagyobb testsúlynál előnyösebb-e a takarmánykihasználás | |
Echinococcosiosis bántalom "kutyává" teszi a hízókat | |
Fejlődésben lemaradt sertések kezdeti hízásának feltűnő jó eredményéről | |
A lezsugorodásról | |
A soványsertés továbbítására vonatkozó körlevél | |
Fiatal korban szimultánozott sertések immunitásának kérdéséről | |
Abrakolási tanács különféle sertéstípusok részére | |
A daraszázalékról | |
Védőojtások sorrendje a hízlaldában | |
A szimultánojtásról | |
A sertéspestis hatása a takarmánykihasználásra | |
A hízók továbbtartására vonatkozó rentabilitási számítás | |
Egymásba fűződő levélsorozat, amely egy uradalommal lett váltva | |
78 kg-os mangalica hízlalása | |
50 kg-os mangalica hízlalása cukorrépa- és burgonyaetetéssel | |
Takarmányozási előirányzat darabonként 50-55 kig-os mangalica részére | |
Ismét a sántaságról | |
Szemelvények főképp az expresszhízlalás témaköréből | 358 |
A prágai nagyvágók dícsérőleg nyilatkoznak az expresszhízók vágási és húsipari minőségéről | |
Takarmányozásai előirányzatok 18-20 kg-os mangalicák részére | |
Takarmnyozási expresszelőirányzat extrahált borsó etetésével is | |
Takrmányozási előirányzat 20 kg-os keresztezett malacokra | |
15 kg-os mangalica expresszhízlalására vonatkozó takarmányozására vonatkozó előirányzat | |
További utasítások az expresszhízlaláshoz | |
Miképpen sikerült a 15 kg-os mangalicák expresszhízlalása | |
Takarmányozási tervezet 30 kg-os yorkxmangalica süldők részére | |
Takarmányozási példa 20 kg-os süldő részére | |
Egy jól bevált, olcsó expressztakarmányozási tervezet | |
Ismeretlen eredetű nyári sántaságnak mi lehet az okozója | |
Dara bekeveréséhez használt víz hőfokáról | |
Fehérje kielégítése lefölözött tejből | |
Négyhónapos yorksüldő hízlalása | |
Vegyes kérdésekre adott feleletek | |
Az expresszhízlalás előfeltétele | |
A lucernalisztről | |
Kiképezhető-e expresszhízlalással a fejlődő süldő izomzata | |
Tízhetes malacok gyorshízlalása | |
Helytelen keményítőértékarányú takarmányozás | |
Alacsony fejadag hátránya | |
Keményítőértékarányszámítás | |
Sertésbetegségek, bántalmak, járványok és azok elleni védekezés | 391 |
Sertéspestis (sertésvész) | |
A sertéspestis elleni szérumos ojtásról | |
A sertéspestis elleni szimultán ojtás | |
A szimultán ojtás retabilitása | |
Sertésorbánc | |
Ragadós száj- és körömfájás | |
Sertéssepticaemia | |
Paratyfusz | |
Gümőkór | |
Az angolkór vagy rachitis | |
Borsókakór | |
A malacok gennyes tüdőgyulladása | |
Echinococcosis | |
Bélférgesség | |
Himlőszerű kiütés | |
Rühösség | |
Aujeszky-féle betegség | |
Védekezzünk a malacbetegségek ellen szakszerű takarmányozással és a követelményeknek megfelelő istállózással | |
A sertés házi feldolgozása | 415 |
A sertés elvéreztetése | |
Munkásszalonna készítése | |
Zsírolvasztás | |
A sertéshús feldarabolása, sózása | |
A sertéshús pácolása | |
A húsfüstölés | |
A prágai sonka- és füstöltárú készítésének titka | |
Súlyhiány a füstölés után | |
Hosszan el-eltartható füstölthúsok készítése | |
A westfáliai sonka | |
A sonka és füstölthús főzése | |
Súlyveszteség a főzésnél | |
Házikolbász készítése | |
Májashurka készítése | |
Véreshurka készítése | |
Svábhurka készítése | |
Disznósajt készítése | |
Kimutatás 32 darab különféle minőségű és súlytípusú sertés kitermelési adatairól |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.