kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 420 oldal |
Sorozatcím: | Állattenyésztés |
Kötetszám: | 3 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 18 cm |
ISBN: | 963-9239-51-8 |
Megjegyzés: | Színes fotókkal és fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | |
Sertéstenyésztés | |
A sertéstenyésztés fejlődése és gazdasági jelentősége (Kovács József) | 7 |
A világ sertéstenyésztése | 9 |
A magyar sertéstenyésztés fejlődése | 12 |
A sertés biológiai sajátosságai (Kovács József) | 18 |
A sertés származása és háziasítása | 18 |
A sertések elnevezése ivar, kor és hasznosítás szerint | 20 |
A sertés testének felépítése | 21 |
A sertés növekedése | 25 |
Sertéstípusok | 28 |
A sertés szaporodásbiológiája (Zomborszkyné Kovács Melinda) | 30 |
Pároztatási módszerek (Kovács József) | 41 |
A szaporításszervezés irányelvei | 41 |
A sertések viselkedése (Wittmann Mihály) | 43 |
A sertések értékmérő tulajdonságai (Csató László) | 54 |
Küllemi sajátosságok és a küllemi bírálat | 55 |
A sertések reprodukciós értékmérő tulajdonságai | 62 |
A sertések hízékonyságát jellemző értékméről | 69 |
A sertések vágóértékét kifejező tulajdonságok | 75 |
A sertéshús minőségét meghatározó tulajdonságok | 80 |
A sertések egyéb örökletes sajátosságai (Kovács József) | 85 |
Sertésnemesítés és -tenyésztés-szervezés (Kovács József) | 89 |
A tenyésztési cél meghatározásának szempontjai | 89 |
Teljesítményvizsgálatok a sertéstenyésztésben | 90 |
Szaporasági- és felnevelésiteljesítmény-vizsgálat (SZFTV) | 103 |
Az örökletes hibák ellenőrzésére kiterjedő vizsgálatok | 109 |
Tenyészértékbecslés a sertésnemesítésben (Csató László) | 110 |
Tenyésztési módszerek a sertéstenyésztésben (Horn Péter) | 120 |
Keresztezési eljárások a sertéstenyésztésben (Horn Péter) | 125 |
A tenyésztés szervezése (Csató László) | 133 |
Sertésfajták és hibridek (Kovács József) | 141 |
Régi hazai sertésfajták | 141 |
Korszerű hazai sertésfajták | 143 |
Külföldön tenyésztett főbb fajták | 148 |
Sertéshibridek (Horn Péter) | 151 |
Sertéstakarmányozás (Babinszky László) | 157 |
A kocák takarmányozása | 157 |
A malacok takarmányozása | 169 |
A tenyészsüldők takarmányozása | 178 |
A tenyészkanok takarmányozása | 181 |
A hízósertések takarmányozása | 182 |
A sertéstartás technológiái (Wittmann Mihály) | 196 |
Tenyészsertések tartástechnológiája | 199 |
A növendék sertések tartása | 224 |
A sertések hizlalása | 230 |
A sertések termelési környezetének ellenőrzése | 247 |
Welfare (jóllét) a sertéstartásban (Wittmann Mihály) | 252 |
A welfare értelmezése | 252 |
A sertések közérzetének ellenőrzése az etológia módszereivel | 253 |
Jólléti szempontok a gyakorlati sertéstartásban | 254 |
A káros viselkedési formák elhárítása | 255 |
Az Európai Unió irányelvei a sertéstartásban | 257 |
Hazai állatvédelmi szabályozás | 258 |
A sertés vágása, minősítése, a kereskedelmi típusok (Kovács József - Wittmann Mihály) | 259 |
A vágott sertés kereskedelmi típusai | 259 |
A vágósertések minősítése | 263 |
A sertéshús minősége és az azt befolyásoló tényezők | 266 |
Ajánlott irodalom | 276 |
Legfontosabb felhasznált irodalom | 276 |
Nyúl- és prémesállat-tenyésztés (Szendrő Zsolt) | |
Nyúltenyésztés | 279 |
A nyúltenyésztés jelentősége | 279 |
A világ nyúltenyésztése | 280 |
Nyúltenyésztés Magyarországon | 283 |
A házinyúl biológiai sajátosságai | 285 |
Származás és domesztikáció | 285 |
Kor és ivar szerinti elnevezések | 286 |
Külső testalakulás és a küllem elbírálása | 286 |
Értékmérő tulajdonságok | 286 |
Öröklődő rendellenességek | 296 |
Viselkedési sajátosságok | 298 |
Fajták és hibridek | 300 |
Nemesítési módszerek, tenyészkiválasztás, tenyésztési eljárások | 303 |
Elhelyezés, takarmányozás, szaporítás és nevelés | 307 |
Tartás, elhelyezés | 307 |
Takarmányozás | 314 |
Szaporítás, nevelés | 320 |
Prémesállat-tenyésztés | 325 |
Csincsilla | 326 |
Nutria | 329 |
Nyérc | 331 |
Rókák | 334 |
A legfontosabb felhasznált irodalom | 337 |
Ajánlott irodalom | 337 |
Haltenyésztés (Horváth László - Hancz Csaba) | |
Bevezetés | 339 |
A tenyésztett halak környezeti igényei | 341 |
A halastavi termelés biológiai alapjai | 341 |
A halak biológiai sajátosságai | 344 |
A haltermelés folyamata | 347 |
A tógazdaság és a halastavak | 348 |
A ponty és tenyésztése | 350 |
A ponty szaporodása | 353 |
A ponty szaporítási módszerei | 353 |
A tavi haltenyésztés | 368 |
Egyéb tógazdasági halfajok tenyésztése | 383 |
A növényevő halak tenyésztése | 384 |
A compó tenyésztése | 387 |
A csuka tenyésztése | 388 |
A süllő tenyésztése | 389 |
A harcsa tenyésztése | 390 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 392 |
Név- és tárgymutató | 393 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.