kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó Kft |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 157 oldal |
Sorozatcím: | Házunk táján |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-234-180-5 |
Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér fotókkal illusztrált. |
Előszó | 9 |
Bevezető | 11 |
A nagyüzemi és a háztáji gazdaság sertéshústermelésének összefüggései | |
A kisüzemi hústermelés jelenlegi gazdaságpolitikai megítélése, jövője | 11 |
Milyen legyen a háztáji sertés? | 12 |
A sertés egészséges legyen! | 14 |
A sertés szilárd szervezetű legyen! | 18 |
A tenyésztési tulajdonságok a hústermelésben is meghatározók | 19 |
Fontos a jó hústermelő képesség | 19 |
A nagyüzemi sertéstenyésztés és a háztáji sertéstartás közötti különbségek, ellentmondások | 22 |
Az integráció lényege | 24 |
Melyek az integráció előnyei, mik a közös érdekek? | 24 |
Sertéskihelyezés nagyüzemiből háztájiba | 28 |
Milyen legyen a fajta? | 28 |
Kisgazdaságokban javasolható sertésfajták és hibridek | 30 |
Fajták | 30 |
Hibridek | 32 |
A tenyészirány megválasztása | 33 |
Hogyan válasszuk ki a tenyészanyagot? | 35 |
Mire figyeljen a kistermelő tenyészállatok a nagyüzemből való kihelyezésekor vagy vásárlásakor? | 39 |
Az apaállat-ellátás néhány kérdése | 42 |
Természetes fedeztetés vagy mesterséges termékenyítés? | 45 |
Járványvédelmi kérdések | 46 |
A sertéstartás feltételei | 47 |
Milyen legyen gazdasági udvarunk? | 48 |
Milyen legyen a sertéstartó épület? | 50 |
Honnan tudjuk, hogy sertésünk tartással kapcsolatos igényeit kielégítettük? | 55 |
A páradús, szennyezett istállólevegő hatásai | 56 |
Szellőztetés | 57 |
A rossz padozat hatásai | 59 |
A sertés takarmányozásának alapjai | 60 |
A sertés takarmányai | 65 |
Keveréktakarmányok (tápok) | 66 |
Koncentrátumok | 67 |
Premixek | 68 |
Gazdasági takarmányok | 68 |
Magvak (szemes takarmányok, erőtakarmányok) | 68 |
Zöldtakarmányok | 69 |
Nedvdús takarmányok (gyökerek, gumók) | 70 |
Melléktermékek | 71 |
Az ivóvíz | 72 |
A takarmányok minősége | 73 |
Tárolás, szavatosság | 74 |
Laboratóriumi vizsgálat, mintavétel | 75 |
Penészedés | 76 |
Gyakoribb tanulmányozási hibák | 78 |
A hiányos takarmányfogyasztás | 78 |
A túltáplálás (luxusfogyasztás) | 80 |
Hirtelen, átmenet nélküli takarmányváltoztatás | 80 |
Pontatlan etetési időpontok | 81 |
Rossz minőségű takarmány etetése | 81 |
Rossz diétáztatás, gyógyszeres takarmányok, takarmánykiegészítők helytelen etetése | 81 |
Kocatartás és malacnevelés a kisgazdaságban | 83 |
A kihelyezett sertés honosodása, alkalmazkodás a kisgazdasági körülményekhez | 83 |
A kihelyezett állatokon leggyakrabban észlelhető elváltozások | 85 |
Mozgásszervi betegségek | 85 |
Külső és belső élősködők | 87 |
A vemhesítés gyakorlata | 90 |
Ivarzás | 90 |
Mikor kell búgatni vagy termékenyíteni? | 93 |
Hogyan kell búgatni? | 93 |
Kanhasználat | 94 |
Kanok nemi működésének jellemzői | 94 |
Vemhes lett-e a kocánk? | 96 |
A vemhes koca gondozása | 97 |
Fialás előtti, alatti és utáni teendőink | 99 |
Mikor szóljunk fialás közben állatorvosnak | 103 |
A szoptató koca takarmányozása | 105 |
Teendők a született malacokkal | 105 |
Dajkásítás (malacáthelyezés) | 107 |
Mesterséges malactáplálás | 108 |
Malactáplálás kéthetes kortól a választásig | 109 |
A leggyakoribb megbetegedések megelőzésének lehetőségei a születéstől a választásig | 111 |
Vírusos hasmenés (TGE) | 112 |
Malacok fertőző elhalásos bélgyulladása | 112 |
Kólihasmenés | 113 |
Újszülött malacok elhelyezése | 114 |
A malacok reszketőkórja | 114 |
Malacok úgynevezett fehér hasmenése | 114 |
Vashiány | 114 |
Malacok kenőcsös bőrgyulladása | 116 |
Malacok hurutos-gennyes tüdőgyulladása ("cementbetegség", "betonköhögés") | 116 |
Mikor ivartalaníttassunk? | 118 |
Malacelválasztás | 119 |
Ketreces (batteriás) malactartás | 121 |
A leggyakoribb választás utáni malacbetegségek megelőzésének lehetőségei | 122 |
Ödémabetegség | 122 |
Választott malacok kólihasmenése | 124 |
Hizlalás | 125 |
Etetési módok | 128 |
Kiselejtezett kocák és kanok nagy testtömegre hizlalása | 131 |
Az etetési módok és a hízók viselkedése | 132 |
Az étvágytalanság | 133 |
A bélsár állapota | 134 |
A hizlalóistálló egyszerre töltésének, egyszerre ürítésének elve | 134 |
A hizlalás közben leggyakrabban előforduló betegségek | 134 |
Sertésdizentéria | 134 |
Hízósertések idült légzőszervi betegsége | 135 |
Értékesítés, szállítás | 137 |
Sertéstartás és környezetvédelem | 139 |
Trágyakezelés | 139 |
Kártevőirtás | 140 |
Légyirtás | 141 |
Állati hullák eltávolítása | 141 |
Irodalom | 143 |
Függelék | 145 |
Több évre szóló kocatartási szerződés | 147 |
Sertéshizlalási szerződés | 149 |
A sertések takarmányainak összetétele és táplálóértéke | 152 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.