1.062.618

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tejgazdaságtan

Szerző
Budapest
Kiadó: "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 192 oldal
Sorozatcím: A m. kir. földmivelésügyi minisztérium gazdasági szakkönyvei
Kötetszám: 17
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: 185 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva. "Pátria"-nyomda R.-T. nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A tej eredeti rendeltetése az újszülött állat táplálása, de mivel a szarvasmarha az újszülött igényeinél sokkal több tejet termel, a tej jelentékeny részét már régóta emberi táplálkozásra, sőt... Tovább

Előszó

A tej eredeti rendeltetése az újszülött állat táplálása, de mivel a szarvasmarha az újszülött igényeinél sokkal több tejet termel, a tej jelentékeny részét már régóta emberi táplálkozásra, sőt újabban ipari célokra is kiterjedten használják.
A tehéntej az emberiség egyik legfontosabb élelmiszere. Azzá teszi olcsósága és igen kedvező összetétele. A tej a táplálkozáshoz szükséges össze anyagokat a legkedvezőbb arányban és igen könnyen emészthető alakban tartalmazza. Különösen gyermekek és betegek táplálásánál nélkülözhetetlen. De a tej különféle tejtermékké (vaj, sajt, túró, yoghurt, tejkonzervek, stb.) feldolgozva is egészséges, tápláló és keresett élelmiszer. Azonban a tej igen könnyen szennyeződik és gyorsan romlik. Amilyen kiváló, egészséges táplálék a tiszta, friss tej, olyan veszélyes a fogyasztó egészségére a tisztátalanul termelt és kezelt tej, mert igen sokszor betegségeket okozó baktériumokat tartalmaz. A tej helyes, tiszta termelése és kezelése közegészségügyi érdek, de elsőrendű érdeke a gazdának is, mert a piszkos tej sem forgalomban nem hozható, sem jó minőségű tejtermékek előállítására nem alkalmas, tehát értéktelen. Vissza

Tartalom

Bevezetés
A tej jelentősége az ember táplálkozásában és a tejtermelés fontossága3
A tej képződése, termelése, kezelése, vizsgálata és értékesítése
A tőgy, a tej képződése, összetétele, alkotórészei és tulajdonságai5
A tőgy és a tej képződése5
A tej képződését befolyásoló tényezők7
A tej vegyi összetétele14
A tej alkotórészei14
A tej tulajdonságai16
A tej baktériumtartalma18
A tejhibák okai és megszüntetésük19
Más háziállatok teje20
A tej termelése, kezelése és szállítása22
A fejés és annak eszközei22
A kifejt tej összegyűjtése és mérése29
A tej szűrése30
A tej hűtése és szellőztetése32
A tej hevítése39
A tej konzerválása, homogenizálása és biorizálása43
A tej szállítása44
A tejkamra és berendezése50
A tej vizsgálata51
A mintavétel51
A tej szennytartalmának megállapítása52
A tej fajsúlyának meghatározása53
A tej zsírtartalmának meghatározása58
A tej frissességét megállapító eljárások63
A tej szárazanyagtartalmának meghatározása66
Idegen anyagok kimutatása a tejben68
A forralt tej megkülönböztetése a nyers tejtől68
A tej vízesésének megállapítása nitrátreakcióval69
A tej baktériumtartalmának, egészséges voltának és felhasználhatóságának megítélése69
A tej értékesítése és hamisítása74
A közfogyasztásra kerülő tej értékesítése74
A tej forgalombahozatalának szabályozása75
A minősített tej78
Az államilag gümőkormentesnek nyilvánított tehenészetek81
A tejhamisítások és azok kiderítése82
Fölözés és vajgyártás
A vajgyártás jelentősége84
A tej fölözése84
A természetes fölözés84
A mesterséges fölözés előnyei85
A fölözőgépek szerkezete, működése és felállítása86
A gépfölözés szabályai és ellenőrzése98
A tejszín féleségei, kezelése és érlelése101
A tejszín féleségei101
A tejszín kezelése102
A tejszín érlelése103
A köpülés és eszközei105
A köpülök105
A vaj képződése és az azt befolyásoló tényezők11
A köpülés szabályai111
A vaj kezelése a köpülés után113
A vaj festése113
A vaj mosása113
A vaj sózása114
A vaj gyúrása115
A vaj formázása117
A vaj csomagolás és raktározása118
A vajnyeremény, vajhibák és vajféleségek119
A vajnyeremény kiszámítása119
A vajhibák121
A vaj féleségei121
A fölözés és vajgyártás melléktermékei122
A fölözött tej122
Az író123
A tejszín és a vaj vizsgálata123
A tejszín zsírtartalmának meghatározása123
A vaj zsírtartalmának meghatározása124
A vaj víztartalmának megállapítása125
A vaj sótartalmának meghatározása126
A tejszín és a vaj értékesítése127
A tejszín és a tejföl fogalombahozatalának szabályozása127
A vaj és olvasztott vaj forgalombahozatalának szabályozása128
A vaj márkázása129
Sajtgyártás és túrókészítés
A tej megítélése sajtgyártás szempontjából133
A sajtkészítés műveletei134
Az üsttej lemérése, szűrése, beállítása, festése és előmelegítése134
Az üsttej beoltása és alvasztása139
Az alvadék feldolgozása142
Az alvadék formázása145
A sajtok préselése és jelzése148
A sajtok sózása150
A sajtérlelők és berendezésük151
A sajtok kezelése az érlelés alatt153
A sajtok csomagolása és raktározása155
A sajtnyeremény, sajthibák és a sajtok osztályozása156
A sajtnyeremény156
A sajthibák156
A sajtok osztályozása157
A túrókészítés158
A tehéntúró készítése158
A tehéntúró csomagolása, préselése, gyúrása, konzerválása, raktározása és kezelése161
A túrónyeremény és a tehéntúró hibái163
A juhtúró készítése164
A juhtúró hibái167
A sajtgyártás és túrókészítés mellékterméke167
A sajt és a túró vizsgálata169
A sajt és túró zsírtartalmának megállapítása169
A sajt és túró víztartalmának megállapítása170
A túró fémtartalmának kimutatása170
A túró és a gomolya értékesítése172
A különféle tejkészítmények
Az aseptikus vagy gyermektej174
A buddizált, perhydráze és bacnó tej175
A yoghurt175
A kefir és kumisz176
A tejkonzervek177
A kazeingyártás178
A tejcukorgyártás179
A tejszövetkezetek181
A hazai tejgazdasági és tejipari szakoktatás szervezete182

Selmeci Kurt

Selmeci Kurt műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Selmeci Kurt könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem