Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. E könyvet a vallás- és közoktatásügyi minisztérium III.235/1938.-IX. ü. o. számú rendeletével a mezőgazdasági középiskolák, a földmívelésügyi minisztérium 87.320/1938.-VIII/A-3. számú rendeletével a középfokú gazdasági tanintézetek számára tankönyvül engedélyezte. Nyomtatta a "Szarvasi Közlöny" könyvnyomdája.
Értesítőt kérek a kiadóról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
Részlet a kötetből:
Lótenyésztés.
A lótenyésztés jelentősége.
A ló fő hasznosítása az erőtermelés. Nélkülözhetetlen erőtermelő állat a ló a mezőgazdaságban és a hadseregben. Sok lovat...
Tovább
Előszó
Részlet a kötetből:
Lótenyésztés.
A lótenyésztés jelentősége.
A ló fő hasznosítása az erőtermelés. Nélkülözhetetlen erőtermelő állat a ló a mezőgazdaságban és a hadseregben. Sok lovat használnak a gyárak és a bányák fuvarozásra. Jelentős szerepe van a lónak a sportban és a luxuséletben is.
Bár a ló tartási költsége 20-25%-al több s nagyobb a beléje fektetett tőke kockázata is, mint az ököré, mégis jeges, síkos, köves úton való biztosabb járása, gyorsabb mozgása, könnyebb kormányozhatósága következtében a legtöbb gazdaságban nélkülözhetetlen igavonó állat. Munkanapjainak száma is több (300), mint az ököré (250).
A hadseregben is igen fontos szerepet tölt be a ló, mert használhatósága független az utaktól. Huszár-, tüzér-, szekerész- és málháslovakként nagy számban használja is a katonaság.
A ló húsa sötétvörös, édeskés és rágós. Csak nagyobb városokban árusítják és csak a szegényebb sorsú emberek fogyasztják.
Értéket képvisel a ló trágyája is. Egy gazdasági igásló évente 60-80 métermázsa trágyát termel. A heves lótrágyát főként kertészek használják melegágyak és gombatelepek készítésére. Becses ipari nyersanyagot szolgáltat a ló bőre, melyből lószerszámokat, nyergeket, csizmákat; patája, melyből gombokat; zsírja, melyből szappant készítenek; sörény- és farokszőrei, melyek értékes matrac- és bútortömőanyagot szolgáltatnak.
Jelentős szerepet játszik lótenyésztésünk a kivitel szempontjából is. A magyar lótenyésztést irányító földmívelésügyi minisztérium arra törekszik, hogy egyrészt a lótenyésztő gazdák lovaikért megfelelő árat kapjanak, másrészt, hogy a vásárló külföld igényei is kielégítessenek. Ez utóbbi érdekében lovat csak szállítási igazolvánnyal lehet külföldre kivinni. A földmívelésügyi minisztériumnak joga van a kivitelre szánt lovakat megvizsgáltatni.
Vissza
Tartalom
LÓTENYÉSZTÉS.
A lótenyésztés jelentősége 1
Első fejezet.
A ló testtájai és külső tulajdonságai 2
A ló testtájainak alakulása 2
1. A fej és tájai 2
2. A törzs és tájai 5
3. Az első végtagok tájai 10
4. A hátsó végtagok tájai 13
A lábállások 15
A ló járása 17
A ló szőre, színe és jegyei 19
A ló kor és ivar szerinti elnevezése és másodlagos ivarjellege 20
A ló életkorának meghatározása 21
A lovak rossz szokásai 24
Második fejezet.
A hazánkban tenyésztett fontosabb lófajták 30
A lófajták csoportosítása 30
A hazánkban tenyésztett külföldi származású lófajták 31
1. Az arab telivér 31
2. A lipicai 33
3. Az angol telivér 34
4. Az amerikai ügető 35
5. A nóri vagy pincgaui 36
6. A belga és az ardenni 36
A hazai lófajták 38
1. Az angol félvér 38
2. A nóniusz 38
3. A gidrán 39
4. A mezőhegyesi félvér 39
5. A magyar hidegvérű ló 40
Harmadik fejezet.
A ló tenyésztése 40
A tenyészirány kitűzése és a fajta megválasztása. A tenyészkerületek 40
A tenyészkanca és a tenyészmén kiválasztása 42
A köztenyésztésben használt mének és az állami lótenyésztési intézmények 45
A párosítás 49
Az ivarzás, az ivar- és tenyészérettség 50
A fedeztetés idejének megállapítása, a fedeztetés, a csődör és a kanca számaránya és a fogamzás elmaradásának okai 51
A vemhesség jelei, tartama, a koraszülés és elvetélés okai 52
Az ellés és az ellés körüli teendők 53
Negyedik fejezet.
A ló felnevelése, takarmányozása és ápolása 54
Az újszülött csikó ápolása 54
A szopós csikó nevelése, ápolása és elválasztása 54
A választott csikó nevelése 56
A ló életfenntartó és munka okozta lápanyagszükséglete 57
A ló téli és nyári takarmányozása 58
A vemhes és szoptató kancák ápolása és takarmányozása 60
A tenyészmének takarmányozása 61
A lovak takarmányozási rendje 62
A lovak bőrének ápolása 63
A pata ápolása és a patkolás 64
Ötödik fejezet.
A ló hasznosítása 67
A csikó betanítása 67
A lószerszámok 67
A lószerszámok kezelése és tisztítása 72
A kocsik, szánok és azok gondozása 72
A lovak felszerszámozása, be- és kifogása 73
A fogatok összeállítása és a hajtás 74
A lovak értékesítése 76
Hatodik fejezet.
Az öszvér tenyésztése és hasznosítása 77
SERTÉSTENYÉSZTÉS.
A sertéstenyésztés jelentősége 79
Első fejezet.
A sertés testtájai és külső tulajdonságai 80
A sertés testtájainak alakulása 80
1. A fej és tájai 80
2. A törzs, és tájai 80
3. A végtagok tájai 81
A sertés elnevezése kor és ivar szerint 83
A sertés testméretei és súlya 83
A sertés másodlagos ivarjellege és ivartalanítása 84
A sertés életkorának meghatározása 85
Második fejezet.
A hazánkban tenyésztett fontosabb sertésfajták 86
A sertésfajták csoportosítása 86
A mangalica sertés 87
A linkolnsir sertés 90
A jorksir sertés 91
A német nemesített sertés 93
A berksir sertés 93
A kornval sertés 94
Harmadik fejezet.
A sertés szaporítása, nevelése és ápolása 95
A tenyészirány kitűzése és a fajta megválasztása 95
A tenyészkoca és a tenyészkan kiválasztása 95
A párosítás 98
Az ivarzás, az ivar- és tenyészérettség 104
A malacoztatások számának és idejének megállapítása 105
A kan és koca számaránya, a bebúgatás 105
A vemhesség jelei, tartama és a vemhes koca ápolása 106
Az elvetélés, koraszülés és az ellés 107
A szoptató koca és a szopós malacok ápolása 108
A malacok elválasztása 109
A süldők és a kifejlődött sertések ápolása 110
Negyedik fejezet.
A sértés takarmányozása 110
A sertés életfenntartó tápanyagszükséglete 110
A sertés takarmányai 111
A szopós malacok takarmányozása 113
A választott malacok és süldők takarmányozása 113
A rideg sertések takarmányozása 115
A vemhes és szoptató kocák takarmányozása 115
A tenyészkanok takarmányozása 117
Ötödik fejezet.
A sertés hizlalása 117
A kifejlődött zsírsertések hizlalása 117
1. A hízósertés megválasztása 117
2. A zsírsertések hizlalására alkalmas takarmányok 119
3. A hízósertések takarmányozása 121
4. A takarmány értékesítés megállapítása 123
5. A hízósertések takarmányszükséglete 123
6. A hízósertések elhelyezése, ápolása és értékesítése 124
Az expressz hizlalás 125
1. Az expressz hizlalás előnyei 125
2. Az expressz hizlalás előfeltételei és kivitele 125
A hússertések hizlalása 128
1. A hússüldő megválasztása 128
2. A hússertések hizlalására alkalmas takarmányok 129
3. A hússüldők takarmányozása, takarmányszükséglete és takarmányértékesítése 130
4. A hússüldők elhelyezése és ápolása 131
A sertések makkoltatása 131
A sertés vágósúlya és a levágott sertés húsának felosztása a hentesiparban 132
ÁLLATEGÉSZSÉGI ISMERETEK.
Az állategészségi ismeretek fontossága 134
Első fejezet.
Általános állategészségi tudnivalók 134
Az állatok ápolása, elhelyezése és használata 134
Az egészség és betegség jelei 139
A betegségek okai és osztályozása. Orvosságok beadása 139
Az állati test hőmérséklete, a légzések és érverések száma. A láz és a lázas állat
kezelése 141
Második fejezet.
A háziállatok leggyakoribb nem fertőző betegségei 143
A meghűlés következményei 143
A torokgyulladás 143
A gégehurut 143
A tüdőgyulladás 144
A bélhurut 144
Az emésztési zavarok következtében fellépő betegségek 144
A gyomor- és bélhurut 144
Bélsárpangás 144
A felfúvódás 145
A kólika 147
A takarmányok okozta megbetegedések, mérgezések 147
Az erőművi behatások okozta betegségek 148
Sebek 148
A zúzódások 149
A szívburokgyulladás 149
Az élősködő állatok által okozott betegségek 149
A rühatkák 149
A kullancsok 151
Az óvantagok 151
A tetvek 152
A bolhák 153
A csimbék 153
A közönséges legyek 153
A lóbőgöly 154
A marhabőgöly 154
A juhbőgöly 155
A bélgiliszták 156
A tüdőszőrférgek 157
A trichina 157
A májmétely 158
A galandférgek 159
Különböző okok folytán előálló betegségek 161
A fulladozás 161
A butacsira 161
A hörgősség 161
Az ellési bénulás 161
A méhgyulladás 162
A tőgygyulladás 162
A büdös sántaság 162
A havivakság 163
Harmadik fejezet.
Fertőző betegségek 163
A fertőző betegségek okozói és a fertőzés módjai 163
A fertőző betegségek elleni védekezések 165
1. Az állatok megvédése a fertőzéstől 165
2. A fertőtlenítés 165
3. Az ojtások 166
A háziállatok leggyakrabban előforduló fertőző betegségei 169
A lépfene 169
A sercegő üszök 170
A sertésorbánc 170
A sertéspestis 170
A sertésszeptikémia 170
A malacok paratífusza 171
Az újszülöttek vérhasa 171
A baromfikolera 171
A tyúkpestis 171
A csirkék fehérhasmenése 172
A ragadós száj- és körömfájás 173
A juhhimlő 174
Az ivarszervek hólyagos kiütése 174
A mirigykór 174
A baromfihimlő és baromfidiftéria 175
A veszettség 175
A dermedés 176
A gümőkór 177
A takonykór 178
A járványos elvetélés 179
A fertőző hüvelyhurut 179
A sugárgomba betegség 180
Az erdőkór 181
A tenyészbénaság 181
A baromfiak spirochaetosisa 182
Negyedik fejezet.
Az állategészségügyi törvény legfontosabb intézkedései 182
A fertőző állatbetegségek behurcolásának megakadályozása 182
A fertőző állatbetegségek fellépésének megelőzése 183
A marhalevél és a származási igazolvány 183
Az állatvásárok, állatkiállítások és állatdíjazások 183
Az állatok szállítása és lábonhajtása 184
A vágóhidak és vágóhelyek 184
A hús vizsgálat 184
Az állati hullák ártalmatlanná tétele 185
Az állati hullák és hullarészek szállítása 185
Az ebtartás 185
A tejelő állatok nyilvántartása 186
A hasznos háziállatok időszaki vizsgálata 186
Védő ojtások 186
A herélés és miskárolás 187
A fertőző állatbetegségek elfojtása 187
A fertőző állatbetegségek bejelentésének kötelezettsége 187
Az elkülönítés 188
A zárlat 188
A beteg állatok kártalanítás melletti kiirtása 188
Az elkobzás 188
Az állatorvosi gyakorlat és közszolgálat 188
Ötödik fejezet.
A szavatossági hibákra vonatkozó tudnivalók 189
A szavatossági főhibák 190
A szavatossági hibák 190
A szerződéses szavatossági hibák 191
Betűsorrendes tárgymutató 192
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.