1.063.223

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési ismeretek III.

Szarvasmarha-, bivaly-, juh- és kecsketenyésztés, tejgazdasági ismeretek/Tankönyv a mezőgazdasági középiskolák számára

Szerző
Szarvas
Kiadó: Nagy Sándor
Kiadás helye: Szarvas
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 266 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Nyomtatta a "Szarvasi közlöny" könyvnyomdája.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

A szarvasmarhatenyésztés jelentősége

A szarvasmarha hazánk legfontosabb gazdasági háziállata. Jelentőségét sokoldalú termelőképessége biztosítja. Főhaszna a tej-, hús- és... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

A szarvasmarhatenyésztés jelentősége

A szarvasmarha hazánk legfontosabb gazdasági háziállata. Jelentőségét sokoldalú termelőképessége biztosítja. Főhaszna a tej-, hús- és erőtermelés.
Teje mind természetes állapotban, mind vajjá, sajttá, túróvá és egyéb tejtermékekké feldolgozva tápláló, könnyen emészthető, keresett emberi táplálék, és fontos ipari nyersanyag.
Húsa jóízű és tápláló. A szarvasmarha szolgáltatja hazai húsfogyasztásunknak a felét. Bőrét, faggyúját, vérét, csontjait, szarvait, körmeit, beleit, oltógyomrát ipari célokra használják fel. Vissza

Tartalom

SZARMASMARHATENYÉSZTÉS
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége 3
Első fejezet
A szarvasmarha testtájai és külső tulajdonságai 4
A szarvasmarha testalkata 4
1. A fej 4
2. A törzs 8
3. A végtagok 13
A lábállások és a járás 15
A szarvasmarha bőre, szőre és színe 17
A szarvasmarha elnevezése és ivartalanítása 20
A szarvasmarha testméretei és súlya 22
A szarvasmarha életkorának meghatározása 24
A szarvvasmarha rossz szokásai 26
Második fejezet
A hazánkban tenyésztett fontosabb szarvasmarhafajták 28
A szarvasmarhafajták csoportosítása 28
A magyar szarvasmarha 30
A szimmentáli szarvasmarha 33
A magyar tarka szarvasmarha 36
A borzderes szarvasmarha 39
A pincgaui szarvasmarha 41
A hollandi szarvasmarha 42
Harmadik fejezet
A szarvasmarha szaporítása és ápolása 43
A szarvasmarha köztenyésztés szervezete 43
A tehén és a bika kiválasztása 45
A tehén és a bika tenyésztésbevételének és selejtezésének ideje 52
A folytatás, a bika és a tehenek számaránya 52
A vemhesség jelei és a vemhes tehén ápolása 53
Az ellés és az ellés körüli teendők 54
A fejőstehén és tenyészbika ápolása 55
Negyedik fejezet
A szarvasmarha felnevelése és takarmányozása 56
Az újszülött borjú ápolása és nevelése 56
A boríjú természetes felnevelése 58
A borjú mesterséges felnevelése 59
A borjú elválasztása, jelzése és selejtezése 61
A növendékmarha takarmányozása és nevelése 61
A fejőstehén táplálóanyagszükséglete 64
A fejőstehén nyári és téli takarmányozása 65
A fejőstehén takarmányozási rendje 67
A tenyészbika takarmányozása 70
Ötödik fejezet
A szarvasmarha hasznosítása 70
A szarvasmarha hasznosítása tejtermelés útján 70
A szarvasmarha hasznosítása hizlalás útján 71
1. A kifejlődött szarvasmarha hizlalása 71
2. A szopós és választott borjú hizlalása 76
3. A szarvasmarha és borjú húsának elnevezése 77
A szarvasmarha hasznosítása erőtermelés útján 79
Hatodik fejezet
Bivalytenyésztés 82
Hetedik fejezet
A szarvasmarha és a bivaly gyakoribb betegségei 85
JUHTENYÉSZTÉS
A juhtenyésztés jelentősége 101
Első fejezet
A juh testtájai és külső tulajdonságai 102
A juh testalkata 102
1. A fej 102
2. A törzs 104
3. A végtagok és lábállások 105
A juh bőre, testméretei, súlya és elnevezése 105
A juh életkorának meghatározása 107
Második fejezet
A hazánkban tenyésztett fontosabb juhfajták 108
A juhfajták csoportosítása 108
A merinó juh 108
A cigája juh 111
A racka juh 112
A keletfríz juh 113
Az angol húsjuhok 114
A karakül juh 116
Harmadik fejezet
A juh szaporítása 117
A tenyészcél kitűzése és a fajta megválasztása 117
A párosítás, üzekedés, ivar- és tenyészérettség 119
Az elletés ideje, a kos és anyák számaránya, a beüzetés 120
A vemhesség jelei és az ellés 124
Negyedik fejezet
A juh ápolása- és takarmányozása 124
A szopós bárány ápolása, takarmányozása és elválasztása 124
A választott bárány és toklyó takarmányozása 126
A kifejlődött juh nyári, téli takarmányozása és ápolása 127
A vemhes, szoptatós anya, és a tenyészkos takarmányozása 129
Ötödik fejezet
A juh hasznosítása 130
A juh gyapjútermelése 130
1. A bunda összetétele és szerkezete 130
2. A gyapjú tulajdonságai 134
3. A gyapjúzsír 137
4. A gyapjúhozam 138
5. A gyapjú gondozása az élő állaton 139
6. A gyapjú nyírása, osztályozása és zsákolása 141
7. A gyapjúhozam megállapítása és a gyapjú értékesítése 143
8. A gyapjúféleségek 144
A juh hizlalása 145
1. A kifejlődött juh hizlalása 145
2. A szopós és választott bárány hizlalása 146
A juh fejése 147
Hatodik fejezet
Kecsketenyésztés 148
Hetedik fejezet
A juh és kecske gyakoribb betegségei 153
TEJGAZDASÁGI ISMERETEK
A tejgazdaság jelentősége 158
Első fejezet
A tej képződése, termelése, vizsgálata és értékesítése 159
A tőgy és a tej képződése 159
A tej képződését befolyásoló tényezők 160
A tej vegyi összetétele 165
A tejalkotórészlet 165
A tej tulajdonságai 167
A föccstej 168
A juh-, bivaly- és kecsketej 169
Baktériumok a tejben 170
A tejhibák okai és megszüntetésük 171
A fejés és a fejőeszközök 173
A kifejt tej összegyüjtése és mérése 177
A tej szűrése 178
A tej hűtése és szellőztetése 180
A tej hevítése 182
A tej tartósítása vegyi szerekkel és homogenizálása 184
A tej szállítása 185
A tejkamra és berendezése 188
A mintavétel 188
A tej szennytartalmának megállapítása 189
A tej fajsúlyának meghatározása 190
A tej zsírtartalmának meghatározása 192
A tej frissességét megállapító eljárások 194
Idegen anyagok kimutatása a tejben 196
A közfogyasztásra kerülő tej értékesítése 196
A tej forgalombahozatalának szabályozása 199
A minősített tej 201
A tejhamisítások és kiderítésük 202
Második fejezet
Fölözés és vajgyártás 209
A természetes és mesterséges fölözés 209
A fölözőgép szerkezete, működése és felállítása 210
A gépfölözés szabályai és ellenőrzése 214
A tejszín féleségei, kezelése, érlelése 215
A köpülők 218
A vaj képződése 220
A köpülés 221
A vaj kezelése a köpülés után 222
A vajnyeremény kiszámítása 225
A vajhibák 226
A fölözés és vajgyártás melléktermékei 226
A tejszín és a vaj vizsgálata 227
A tejszín és a tejföl forgalombahozatalának szabályozása 229
A vaj forgalombahozatalának szabályozása 230
A vaj márkázása 232
Harmadik fejezet
Sajtgyártás és túrókészítés 233
Az üsttej előkészítése és beoltása 233
Az alvadék feldolgozása és formázása 236
A sajt préselése, sózása, érlelése és csomagolása 239
A sajtok osztályozása. Sajtnyeremény. Sajthibák 241
A tehéntúró készítése 243
A tehéntúró csomagolása, raktározása és kezelése 245
A túrónyeremény és a tehéntúró hibái 247
A juhtúró készítése és hibái 248
A sajtgyártás és túrókészítés melléktermékei 251
A sajt és a túró vizsgálata 251
A túró és a gomolyasajtok értékesítése 254
Negyedik fejezet
Különféle tejkészítmények 255
A gyermektej 255
A joghurt 256
A kefír és kumisz 256
A tartósított tejkészítmények 257
A kazeingyártás 258
A tejcukorgyártás 259
Ötödik fejezet
A hazai tejgazdasági és tejipari szakoktatás 259

Selmeci Kurt

Selmeci Kurt műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Selmeci Kurt könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem