1.067.056

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Háztartási felszerelések áruismerete I.

A kereskedelmi szakmunkásképzés számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 198 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 21384. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az áruismeret tárgya és jelentősége - Az áruismeret az emberi szükségletek kielégítésére alkalmas termékekkel foglalkozik. Ezeket a termékeket a népgazdaság termelőágai - az ipar és a mezőgazdaság... Tovább

Előszó

Az áruismeret tárgya és jelentősége - Az áruismeret az emberi szükségletek kielégítésére alkalmas termékekkel foglalkozik. Ezeket a termékeket a népgazdaság termelőágai - az ipar és a mezőgazdaság - állítják elő. A termékeknek azt a csoportját, amelyet eladásra termelnek, vagyis adás-vétel útján hoznak forgalomba, áruknak nevezzük.
Az árukat anyaguk fizikai és kémiai tulajdonságaik és előállítási módjuk teszik szükségleteink kielégítésére alkalmassá, vagyis használhatóvá. Az áruk tulajdonságai - mint az anyagoké általában - változók. Bizonyos behatások a tulajdonságokat hátrányosan változtatják meg, ezáltal az áruk használhatósága csökken. A hasznos tulajdonságok megőrzését, a károsodás elkerülését, vagyis a minőség megóvását tudományosan megalapozott és a gyakorlat által igazolt árukezelési eljárások teszik lehetővé. A minőség azoknak a tulajdonságoknak az összessége, amelyek meghatározzák az áru használhatóságát.
Az áruk megismerése és a minőség elbírálása, valamint megóvása érdekében az áruismeretnek behatóan kell foglalkoznia az áruk anyagösszetételével, előállításuk módjával, minőségük elbírálásának módszereivel és a minőség megóvásának kérdéseivel.
Tehát az áruismeretnek három fő területe van:
1. Az áruk tudományos leírása anyagi összetételük és előállítási módjuk szerint.
2. A minőség megállapítása érzékszervi és műszeres áruvizsgálati módszerekkel.
3. A minőség megóvása az áru sajátosságainak megfelelő eljárásokkal és eszközökkel.
Ahhoz, hogy az áruismeret mindhárom területen mélyreható vizsgálódásokat végezhessen, több tudományág eredményeit kell felhasználnia. Az áruk tudományos leírásával, valamint minőségük megállapításával kapcsolatban a kémia, fizika, biológia, táplálkozásélettan eredményeit, illetve módszereit hasznosítja. Előállításukkal kapcsolatban a műszaki tudományok köréből a mechanikai és kémiai technológia ismeretanyagát kell alkalmaznia. A minőség megóvása terén a tudományos ismereteken kívül a gyakorlatban kialakult praktikus ismereteket, árukezelési eljárásokat is szem előtt tartja. Vissza

Tartalom

I. Áruismereti alapfogalmak 3
Az áruismeret tárgya és jelentősége 3
A szabvány 4
Minőségi bizonyítvány és minőségi jel 7
II. A fémek 9
A fémek gazdasági jelentősége 9
A fémek szerkezete és általános tulajdonságaik 10
Fémek előállítása 17
Előfordulásuk 17
Ércek előkészítése 17
Kohászati eljárások 20
Vasgyártás 20
Alumíniumgyártás 24
Acélgyártás 26
A fontosabb fémek és ötvözeteik jellemző tulajdonságai 29
A vas 29
Öntöttvas 29
Acél 30
A széntartalom hatása az acél tulajdonságaira 30
A hőkezelési eljárások és hatásuk az acél tulajdonságaira 31
Az ötvözőelemek és hatásuk az acél tulajdonságaira 33
Acélfajták 34
Szerkezeti acélok 35
Szerszámacélok 35
Különleges acélok 36
Karbid-keményfémek 36
Alumínium és ötvözetei 36
Réz és ötvözetei 38
Cink (horgany) és ötvözetei 40
Ón (stannum) és ötvözetei 40
Ólom (plumbum) és ötvözetei 41
Fémáruk előállítása 42
1. Forgácsolás nélküli alakítások 42
Az öntés 42
A kovácsolás 43
A sajtolás 44
A hengerlés 44
A húzás 45
2. Forgácsoló alakítások 45
A gyalulás és vésés 45
Az esztergálás 46
A marás
A köszörülés és csiszolás 46
A fúrás 46
3. A fémdarabokat egyesítő alakítások 47
A hegesztés
A forrasztás
Korrózió. Védekezés a korrózió ellen 47
Korrózió 47
Védekezés a korrózió ellen 49
Korrózióálló ötvözetek 49
Sima felületek kialakítása 49
Bevonatok alkalmazása 49
a) Száraz úton készült fémes bevonatok 49
b) Nedves úton vagy elektrolízissel kialakított bevonatok 50
c) Kémiai úton előállított bevonatok 51
d) Nem fémes bevonatok 52
III. Fémtömegcikkek 54
A fémtömegcikkek jellemzése és csoportosítása 54
Durvaáruk 54
A fémlemezek és szalagok 55
Fémrudak 56
Idomacélok 57
Huzalok 58
A durvaáruk csomagolása és eladása 59
Ipari tömegcikkek 59
Szegek 60
Csavarok és tartozékaik 62
Sodronyfonatok és sodronyszövetek 65
Kerítés- és épületelemek 66
Vasalások 66
Épületvasalások 67
Bútor vasalások 70
Zárak és tartozékaik 71
Lakatok és tartozékaik 76
Az ipari tömegcikkek csomagolása és eladása 76
Kéziszerszámok 77
Általánosan használt kéziszerszámok 77
Szakipari kéziszerszámok 85
Fémek megmunkálásához használatos kéziszerszámok
Fa megmunkálásához használatos kéziszerszámok 93
Az építőiparban használatos kéziszerszámok 97
Vegyes kéziszerszámok 98
Mérőeszközök 98
A szerszámok csomagolása és eladása 101
Mezőgazdasági és kertészeti kéziszerszámok 102
A mezőgazdasági és kertészeti szerszámok eladása, csomagolása és tárolása 107
Fémtömegcikkek vizsgálata 107
IV. Edény áruk 110
A háztartási tömegcikkek általános jellemzése 110
Az edény áruk jellemzése és csoportosítása 111
Csiszolt edények 112
Zománcozott edények 113
Alumínium edények 116
Horganyzott edények 119
Edényáruk vizsgálata és minősítése 121
Edényáruk csomagolása, tárolása, kezelése 124
V. Evőeszközök és háztartási finomacéláruk 126
Az evőeszközök 126
Alpakka evőeszközök 127
Rozsdamentes evőeszközök 128
Alumínium evőeszközök 128
Az evőeszközök forgalomba hozatala 129
Háztartási finomacéláruk 129
Háztartási eszközök 129
Zsebkések 131
Szakipari vágóeszközök 131
Ollók 132
Evőeszközök és finomacéláruk átvétele, csomagolása, raktározása 132
VI. Háztartási eszközök 133
Háztartási eszközök átvétele, csomagolása, tárolása 138
VII. Háztartási nem elektromos kisgépek és készülékek 139
Mechanikai munkát végzők 139
Aprító-őrlő munkákra használatos gépek 139
Zúzó munkához használatosak 142
Szeletelést végzők 143
Tömörítő munkákra használatosak 143
Hő hatással működtető szerkezetek 143
Mérési munkákra alkalmas készülékek 145
Piaci mérlegek 145
Háztartási vagy konyhamérlegek 146
Hőt szolgáltató készülékek 146
A háztartási nem elektromos kisgépek és készülékek átvétele, csomagolása, kezelése 147
VIII. Háztartási elektromos készülékek 148
Elektromossági alapismeretek 148
Vezetők és szigetelők 148
Elektromos egységek és értelmezésük 149
Az elektromos áram hőhatása 150
Villamos gépek 151
Az áram hőhatását kihasználó elektromos készülékek 154
Elektromos motorral működő készülékek 160
Hűtőszekrények 165
Háztartási elektromos készülékek csomagolása, átvétele, tárolása 166
IX. Kályhák, tűzhelyek, tüzelési cikkek 168
Fűtéssel kapcsolatos alapismeretek 168
A lakás fűtése 168
Tüzelőanyagok 169
A tüzelőanyagok értékelése 170
A tüzelőberendezések értékelése 171
Kályhák 172
A kályhák alapanyagai 172
A kályhák csoportosítása 173
Acélkosaras tüzelőberendezések 174
Acéllemezből készült kályhák 174
Acéllemez burkolattal ellátott kályhák 174
a) Egyaknás kályhák 175
b) Kétaknás kályhák 176
Kályhacsempékből készült kályhák 178
Olajtüzelésű kályhák 180
Tűzhelyek 180
Tüzelési cikkek 182
Kályhák, tűzhelyek, tüzelési cikkek csomagolása, átvétele, tárolása 183
X. Csövek és szerelvény áruk 185
Általános jellemzés 185
Csövek 185
Szerelvényáruk 187
Csövek és szerelvény áruk csomagolása, átvétele és tárolása 189
Áruvizsgálati gyakorlatok 190
Felhasznált irodalom 193

Schindler Irén

Schindler Irén műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Schindler Irén könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem