Előszó | 3 |
A tej minőségével szemben támasztott követelmények | 4 |
A tej kémiai összetétele | 4 |
A tej és a savanyútej-, ill. túrókészítmények mikroflórája | 7 |
A tej pasztőrözése | 9 |
A tej hűtése | 10 |
Üzemhigiénés rendszabályok | 10 |
Savanyútej- és túróféleségek savanyítására szolgáló savanyító készítése | 12 |
A nyersanyagok előkészítése | 12 |
Tejsavsztreptokokkusz színtenyészet (savanyító) | 13 |
Joghurt-baktérium színtenyészet (savanyító) | 14 |
Acidofilusz színtenyészet (savanyító) | 15 |
Kefírgomba színtenyészet kefír készítéséhez | 16 |
Élesztős savanyító kefír készítéséhez | 17 |
Soványtejből és íróból nyert savanyító kumisz készítéséhez | 17 |
Aludttej készítése | 18 |
Ízesítő- és aromás anyagok felhasználása édes aludttej készítéséhez | 20 |
A tej savanyítása | 20 |
Az aludttej hibái és védekezés a hibák ellen | 25 |
Kefír készítése | 26 |
A kefír hibái és védekezés a hibák ellen | 28 |
Kumisz-szerű ital készítése | 29 |
Kumisz sovány tejből és íróból | 29 |
Savó és teljestej keverékéből készült kumisz | 32 |
Savó savanyítása és érlelése | 33 |
A kumisz leggyakoribb hibái | 34 |
Acidofilusz-tej készítése | 34 |
Cukrozatlan acidofilusz-tej készítése | 36 |
Cukrozott és mézes acidofilusz előállítására szolgáló keverék készítése | 36 |
Étkezési túró készítése | 40 |
Sovány savanyú étkezési túró | 42 |
Sovány savanyú étkezési túró készítése utómelegítés nélkül | 47 |
Sovány oltós étkezési túró készítése | 47 |
Zsíros oltós étkezési túró készítése | 49 |
Író-túró készítése | 50 |
Albumintúró (orda) nyerése savóból | 52 |
A túró csomagolása és jelölése | 55 |
A túró tárolása és szállítása | 56 |
Túrónyeremény | 58 |
A túró legfontosabb hibái | 59 |
A túró minősítése és osztályozása | 61 |
Túróskeverék és túróspogácsák készítése | 61 |
Zsíros és sovány túróskeverékek | 61 |
Túrós pogácsák | 64 |
A nyersanyagok előkészítése | 64 |
Édes és sós túróspogácsák készítése | 67 |
Csokoládés és gyermek túróspogácsák készítése | 67 |
Cukrozott gyümölccsel ízesített túróspogácsák készítése | 68 |
Köményes túróspogácsák készítése | 68 |
Mázzal bevont túróspogácsák készítése | 68 |
A túróspogácsák csomagolása, jelzése és nyilvántartása | 69 |
A túróspogácsák hibái | 70 |
Tejfel készítése | 72 |
Érzékszervi tulajdonságok | 75 |