1.062.312

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A cukornélküli befőzés

Főzelékek konzerválása - Befőttek, lekvárok, kocsonyák, szörpök, főzelékek, saláták, uborka- és káposztaberakás, gyümölcs- és főzelék-aszalás, ecet- és mustárkészités

Szerző
Budapest
Kiadó: Légrády Testvérek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 70 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Harmadik kiadás. Légrády Testvérek könyvnyomdája nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A nagy idők, amiket élünk, nagy feladatokat tüznek a magyar háziasszonyok elé. Megbomlott az a kényelmesnek is mondható, régi rend, amikor minden bőviben volt és csak válogatnunk kellett benne a... Tovább

Előszó

A nagy idők, amiket élünk, nagy feladatokat tüznek a magyar háziasszonyok elé. Megbomlott az a kényelmesnek is mondható, régi rend, amikor minden bőviben volt és csak válogatnunk kellett benne a tetszésünk és szeszélyünk szerint. A háboru kemény kézzel megkocogtatta az éléskamrák ajtaját és kizárt belőlük sok mindent, amit eddig, mint valami egészen természeteset még csak meg sem becsültünk valami nagyon. Hogy csak a lisztet, zsirt emlitsem. Melyik háznál lett volna hiány ebben? Hiszen ezt olyan szükségesnek tekintettük, mint a levegőt, amit beszivunk. Hát a burgonya részesült-e kellő megbecsülésben azok részéről, akik a mostani burgonyaszegény napokban vágyva gondolnak egy kevés köménymagos, vajas burgonyára.
És a családnak mégis táplálkoznia kell,a háziasszonynak mégis minden nap reggelit, ebédet és vacsorát kell öveinek feltálalnia. Amellett hogy mindenki szinte önkéntelenül és hatalmasan lefokozta igényeit, mégis végtelen nehéz feladat ez ma. Kétszeresen nehéz pedig, amikor beáll a tél és a föld nem nyujtja nekünk azt a sok mindent, amit tavaszszal, nyáron és őszszel tőle ajándékba kapunk. Ezekre a nehéz napokra kell minden háziasszonynak gondolnia, minden igyekvését abban összpontositania, hogy télre minél jobban ellássa a kamráját. Amellett még egy végtelen fontos szempontnak is érvényesülnie kell: lehetőleg olcsón vagy legalább is megfizethető áron kell a magyar középosztály asszonyának mindent beszereznie. Mert hiszen a mai végtelen nagy drágaság amugy is a végsőig igénybe veszi háztartáspénzét és csakis a legnagyobb megerőltetés árán sikerül azt az olykor husz-harmincszorosan megdrágult élelmicikkekkel valahogyan összhangba hoznia. Vissza

Tartalom

Előszó3
A cukornélküli befőzés7
A gyümölcs előkészítése, megőrzése11
Gyümölcsbefőzés
Eperbefőzés14
Málnabefőzés15
Köszmétebefőzés15
Cseresznyebefőzés15
Ribiszkebefőzés15
Vörösáfonya befőzve15
Szőlőbefőtt16
Meggybefőtt16
Kajszinbarack befőzése16
Körtebefőtt16
Őszibarack17
Szilva hámozva17
Vörösszilva hajában17
Ringló befőzése18
Zöld diót befőzni18
Cseresznye hustölteléknek19
Szilva tölteléknek19
Birsalma befőzve19
Zöldparadicsom befőzése20
Narancs befőtt20
Sárgadinnyebefőtt20
Görögdinnyebefőtt20
Som befőtt21
Zöldmandulát befőzni21
Zöldbab édesen21
Hámozott dió22
Tök édesen22
Ecetes gyümölcs22
Körte ecetben23
Szilva ecetben23
Meggy ecetben24
Birsalma ecettel24
Dinnyehéj ecetben24
Rumos gyümölcs24
Lekvárok, gyümölcslevek befőzése
Paradicsomlekvár25
Köszmételekvár26
Sárgarépalekvár26
Almalekvár26
Kajszinbaracklekvár26
Málnalekvár27
Szőlőlekvár27
Almalekvár savanyuan27
Gesztenyelekvár27
Málnalé28
Szamócalé28
Szőlőlé28
Csipkebogyólekvár29
Sóskalekvár29
Cseresznye- v. meggylekvár29
Körte mustban29
Vegyeslekvár30
Narancslekvár30
Almakocsonya30
Meggy- és cseresznyekocsonya30
Gyümölcssajtok
Szilvasajt32
Birssajt32
Birsszalámi33
Őszibaracksajt33
Gyümölcsaszalás34
Főzelékek konzerválása38
Sóban eltett füszerek39
Zöldborsót befőzni40
Zöldborsót aszalni40
Zöldbab párolva40
Zöldbab aszalva40
Sóska befőzése41
Zöldbab sóban41
Paradicsombefőzés41
Paradicsompép42
Paradicsom friss módon42
Aszaltparadicsom42
Paradicsom főzve42
Paradicsompaprika43
Paprikasaláta eltevése43
Paprikás vöröskáposzta43
Spárga eltevése44
Karfiol télire44
Karfiol aszalva44
Gyenge kukorica ecetben44
Kukorica aszalva45
Paraj befőzve45
Paraj aszalása45
Hagyma ecetben48
Paprika sóban48
Káposzta rétesbe48
Alma mártásnak48
Sárgarépa ecetben49
Paprika homokban49
Tök sóban49
Káposztaelrakás49
Répasavanyitás51
Babot savanyitani51
Spenót aszalva52
Julienneleves52
Gomba aszalva53
Gombapor53
Saláták
Káposztasaláta paprikába töltve54
Zeller és sárgarépa salátának54
Ugorkasaláta55
Ugorkasaláta más módon55
Paradicsomsaláta55
Káposztasaláta55
Cékla ecetben56
Angolzöldség56
Gomba ecetben56
Ugorkasaláta sóval57
Paprikasaláta57
Ugorka berakása57
Ugorka vizesen58
Vizes ugorka más módon58
Füszeres ugorka59
Kovászos ugorka télire59
Mustáros ugorka60
Fokhagymás ugorka60
Ugorka borban60
Vegyes zöldség salátának61
Borsos ugorka61
Ecetek és mustok készitése61
Ecetkészités más módon62
Mustár készitése62
Mustár más módon63
Közönséges mustár63
Gyümölcsmustár63
Füszeresmustár64
Eperecet64
Gyümöclsborok, pálinkák
Különféle gyümölcsborok66
Vegyes gyümölcspálinka66
Diópálinka67
Narancspálinka67

Sárosi Bella

Sárosi Bella műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Sárosi Bella könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem