kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Rt. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 332 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-22-455-8 |
Megjegyzés: | A második kötetet 1991-ben adták ki, ISBN száma: 963 222 404 3. |
I. kötet | |
Általános szakmai ismeretek | 3 |
A szálloda és a szállodaipar fogalma, csoportosítása | 3 |
A szállásadó üzemek rendeltetésük szerinti csoportosítása | 4 |
A szállodák szolgáltatás szerinti csoportosítása | 8 |
A szállodák minőség szerinti csoportosítása | 8 |
A szállodaipar történelmi fejlődése hazánkban a XX. században | 9 |
A szállodaipar és az idegenforgalom politikai, kulturális, népgazdasági jelentősége | 13 |
Az idegenforgalmon belül a szállodaiperi szolgáltatásokat igénybe vevők pénzköltésének összetétele | 14 |
Az idegenforgalom és a szállodaiper devizahozama és ennek gazdaságossága | 15 |
Az idegenforgalom és a szállodaiper hatása a fizetési mérlegre | 15 |
A szállodaipar jelenlegi helyzete és fejlődésének tendenciái | 126 |
A szállodai tevékenység fogalma és felosztása | 19 |
A szállodai tevékenység fogalma, célja, feladata, feltételei | 19 |
Elszállásolás | 21 |
Ellátás | 22 |
Egyéb szolgáltatások | 23 |
Hírközlési szolgáltatások | 23 |
Vendégruha mosása, tisztítása | 23 |
Közös fürdőszoba | 24 |
Gépkocsi tárolása és mosása | 24 |
Kiegészítő szolgáltatások | 24 |
A szállodai tevékenységet kiegészítő munkafolyamatok | 26 |
Ellenőrző kérdések | 26 |
A szállodai tevékenység tárgyi feltételei | 27 |
A szálloda telepítésének általános szempontjai | 27 |
A szálloda épülete, az épület formája, külseje, közlekedési kapcsolatai | 29 |
A szálloda műszaki berendezései | 31 |
Hő- és hangszigetelés | 32 |
Hőenergia-ellátás | 32 |
Légtechnika | 33 |
Egészségügyi berendezések és szerelvények | 34 |
Személy-, szerviz- és teherfelvonók | 34 |
Nyílászáró szerkezetek | 34 |
Burkolatok | 37 |
Elektromos rendszerek és berendezések | 40 |
A szálloda hírközlő berendezései | 43 |
A szálloda jelző- és közvetítő berendezései | 45 |
A szállodai tevékenység területei, helyiségei, berendezései, felszerelései | 48 |
Az alaptevékenység területei, helyiségei, berendezései, felszerelései | 48 |
Vendégszoba | 56 |
Az ellátás területei, helyiségei, berendezései, felszerelései | 73 |
Egyéb szolgáltató tevékenységei, berendezései, felszerelései | 76 |
A kiegészítő tevékenység helyiségei, berendezései, felszerelései | 83 |
Ellenőrző kérdések | 86 |
A szállodai tevékenység személyi feltételei | 89 |
A szállodai dolgozókkal szembeni követelmények | 90 |
A munkaerő-szükséglet mennyiségi meghatározása | 93 |
A munkaerő-szükséglet minőségi jellemzői | 94 |
A személyi feltételek stabilitása | 95 |
A szállodai tevékenység munkakörei és ezek feladatai | 96 |
Az alaptevékenység munkakörei és feladatai | 96 |
Szállodaigazgató | 96 |
Szállodai üzletvezető | 98 |
Szállodatitkár | 99 |
Adminisztrációs iroda | 100 |
A földszinti munkahelyek és munkakörök | 100 |
A emeleti munkahelyek és munkakörök | 125 |
A hagyományos emeleti szervezés munkakörei | 125 |
A korszerű emeleti szervezés munkakörei | 127 |
Az ellátási tevékenység munkakörei és feladatai | 131 |
Egyéb szolgáltató tevékenység munkakörei és feladatai | 132 |
A kiegészítő tevékenység egyes munkakörei és feladatai | 134 |
Munkaruha és védőöltözet | 137 |
Munkaruha- és védőöltözet-jogosultság, kihordási idő | 137 |
A szállodai dolgozók anyagi érdekeltsége | 138 |
Szállodai bérezés | 138 |
Alapbér | 139 |
Jutalék | 139 |
A konvertibilis valutabevétel anyagi ösztönzési rendszere | 140 |
Pótlékok | 140 |
Ellenőrző kérdések | 140 |
Felhasznált irodalom | 141 |
II. kötet | 3 |
Szállodai üzem- és munkaszervezés | 3 |
A szálloda általános szervezeti felépítése | 3 |
A szervezésről általában | 3 |
Szállodai üzem- és munkaszervezés | 4 |
Szervezeti egységek és függelmi kapcsolatok kialakítása | 6 |
A szállodai értékesítés szervezése | 9 |
Az értékesítés szervezéséről általában | 9 |
Szállodai marketing | 10 |
A szállodai értékesítés marketing szemléletű szervezése | 12 |
A szállodai árpolitika | 21 |
A szállodai értékesítés szervezete | 24 |
Szállodai reklám-propaganda | 26 |
Szállodai public relations | 32 |
Az elszállásolás szervezése | 35 |
A szállodaüzem munkahelyei, munkakörei | 35 |
Egyes földszinti munkafolyamatok szervezése | 39 |
Emeleti munkafolyamatok szervezése | 45 |
Az ellátás szervezése | 49 |
Szobaszerviz | 49 |
Egyéb szolgáltatóhelyek szervezése | 52 |
Garázs - parkolóhely | 52 |
Mosoda - vegytisztító | 52 |
Parkok - strandok, sport-játék, uszoda-szauna | 53 |
Gyógyüdülő szállodák sajátos szolgáltatásai | 53 |
Egyéb kereskedelmi üzletek, utazási irodák, közlekedési kirendeltségek | 54 |
Mellék-munkafolyamatok szervezése | 54 |
Igazgatás | 55 |
Rendészet | 55 |
Műszaki részleg | 55 |
Szociális tevékenység | 56 |
Szállodai információs folyamatok szervezése | 56 |
Ellenőrző kérdések | 58 |
Szállodai ügyvitel | 61 |
Az információs folyamatok kiépítése | 61 |
Adatfeldolgozási rendszer | 63 |
Döntési rendszer | 64 |
A szállódai ügyvitelről általában | 65 |
Az operatív elszámoltatás előkészítése | 66 |
Az elszállásolás bizonylatai | 68 |
Napi vendégelhelyezési ív | 76 |
Értékesítőhelyi szolgáltatások bizonylatolása | 78 |
Portáskiadások | 83 |
Közös fürdőszoba használata | 84 |
Vendégruhamosás | 85 |
Hírközlési szolgáltatások | 87 |
Gépkocsik tárolása és mosása | 89 |
Transzfertevékenység | 93 |
Valutatevékenység | 95 |
Egyéb szolgáltatások bizonylatolása | 100 |
Káreseti megtérülések és térítések | 101 |
Operatív elszámoltatás | 101 |
Számlázás és szállodai naplóvezetés | 102 |
Kézi számlálás és naplóvezetés átírás nélkül | 103 |
Kézi számlázás és naplóvezetés átírással | 113 |
Kézi számlázás recepciós ívvel kombinált szállodai naplón | 113 |
Gépi számlázás elektromechanikus és elektronikus pénztárgéprendszerű könyvelőgépekkel | 114 |
Számítógépek alkalmazása | 122 |
Pénzkezelés szervezése. Tartozások pénzügyi rendezése | 130 |
A szállódai bevétel elszámolása | 135 |
Szállodai statisztika | 136 |
Szállodai gazdálkodás elemzése | 137 |
Szállodai férőhelyek kihasználtságának vizsgálata | 137 |
Vendégkör összetételének elemzése | 138 |
Átlagos tartózkodási idő elemzése | 138 |
A szállodai igénybevétel változásának vizsgálata | 138 |
Bevételi képesség (forintkapacitás) kihasználtságának elemzése | 139 |
Szállodai bevételek jogcím szerinti összetétele | 139 |
Vendégtartozások kiegyenlítési módozatok szerinti vizsgálata | 139 |
Vendégtartozások időbeni rendezésének elemzése | 140 |
Szállodai jövedelmezőség vizsgálata | 140 |
Operatív elszámoltatással össze nem függő egyéb bizonylatolási és nyilvántartási feladatok | 142 |
Ügyviteli jellegű belső ellenőrzési feladatok | 142 |
Az ellenőrzés általános következményei | 143 |
Szobaasszonyi jelentés ellenőrzése | 143 |
A gépi számlázás ellenőrzése | 143 |
Az indexkönyv és a recepciós ív egyeztetése | 144 |
Pénztárrovancs | 145 |
Ellenőrző kérdések | 145 |
Függelék | 147 |
A szállodák osztályba sorolása | 147 |
Kereskedelmi szálláshelyek ára, illetve díja | 159 |
Vendéglátóipari üzleti szabályzat szállodákra vonatkozó előírásai | 160 |
Nemzetközi szállodai szabályzat | 162 |
A Polgári Törvénykönyv szállodára vonatkozó rendelkezései | 166 |
Szállodai munkarend minta | 168 |
Tűzrendészeti utasítás minta | 171 |
Közegészségügyi-járványügyi előírások szállodákra | 175 |
Szállodai levelezés | 179 |
Felhasznált irodalom | 183 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.