Előszó | 9 |
Bevezetés | 11 |
Történeti áttekintés (dr. Rodler Miklós) | 13 |
A salmonellosis története | 13 |
A laboratóriumi diagnosztika fejlődése | 15 |
A salmonellák elterjedése Európában | 17 |
A salmonellák rendszertani helyzete | 18 |
Irodalom | 20 |
A salmonella-baktériumok előfordulása a környezetben (dr. Rodler Imre) | 21 |
A salmonella-baktériumok ellenálló képessége és túlélése a környezetben | 21 |
A salmonellák elterjedésének nyomon követése | 23 |
Salmonella-baktériumok a környezetben | 24 |
A salmonellák terjedésének főbb útjai | 25 |
Irodalom | 27 |
Laboratóriumi diagnosztika (dr. Rodler Miklós) | 29 |
A baktériumok identifiktálásának rendszere | 29 |
Salmonellák | 30 |
Alaktani sajátságok | 30 |
Ellenálló képesség | 31 |
Tenyésztési tulajdonságok | 33 |
Biokémiai tulajdonságok | 34 |
Szerológiai azonosítás | 35 |
Genetikai alapfogalmak | 39 |
Genom és regulációja | 39 |
Mozgás, adhézió | 42 |
Mozgás | 43 |
Adhézió | 43 |
Fágtipizálás | 45 |
Plazmidkép-analízis | 45 |
Sziderofortermelés | 46 |
Állatpatogenitás | 46 |
Antibiotikumérzékenységi vizsgálat | 47 |
Gyorsdiagnosztika | 47 |
A gyorsdiagnosztika módszerei és lehetőségei | 48 |
A salmonellosis klinikai vonatkozásai (dr. Barna Mária) | 61 |
Patogenezis | 61 |
A terjedés útjai | 61 |
Az infektív dózis | 62 |
Az expoziciónak kitett személy fogékonysága | 62 |
A salmonella-szerotípusok jellemzői | 62 |
A salmonellosis patológiája | 63 |
A hasmenés mechanizmusa | 65 |
A salmonellák által okozott kórképek | 66 |
Akut gastroenteritis | 66 |
Bacteriaemiával járó lázas állapot, szervi lokalizáció nélkül | 69 |
Bacteriaemia szervi lokalizációval | 69 |
Tünetmentes ürítés | 72 |
Laboratóriumi diagnózis | 72 |
Differenciáldiagnózis | 73 |
A salmonellosis prognózisa | 79 |
A salmonellosis sajátságos vonásai | 79 |
Csecsemőkorban | 79 |
Időskorban | 80 |
Súlyos alapbetegségben és immunhiányos állapotban | 80 |
Salmonellosis mint nosocomialis infekció | 82 |
Esetismertetés | 83 |
Irodalom | 85 |
A salmonellosis epidemiológiája (Szentgáliné dr. Csórián Erzsébet) | 93 |
A salmonellosis fertőzőforrásai és a terjedés módjai | 93 |
A salmonellosis járványügyi helyzetének alakulása | 96 |
A salmonella-surveillance tevékenység rendszere és működése Magyarországon | 110 |
A surveillance-adatokból levonható következtetések | 113 |
A fertőzések gazdasági és szociális kihatásai | 129 |
A nemzetközi helyzet alakulása | 130 |
Járványügyi gyakorlat a fertőzés előfordulásakor | 131 |
A megelőzés lehetőségei | 132 |
Esetismertetés | 134 |
Irodalom | 137 |
Az állatok salmonellosisa és annak egészségügyi vonatkozásai (dr. Kovács sándor) | 143 |
Az állatok salmonella-fertőzésének forrásai, terjedésének módja | 143 |
Az állatok érzékenysége a salmonella-fertőzéssel szemben | 144 |
Az állatok salmonella-fertőzésének megelőzésére irányuló törekvések | 146 |
Az állatok salmonellosisának egészségügyi jelentősége | 147 |
Az állati eredetű emberi salmonellosis megelőzése | 148 |
Irodalom | 154 |
A salmonella-élelmiszerfertőzések (dr. Rodler Imre) | 155 |
A salmonella-élelmiszerfertőzések jellemzése | 155 |
Salmonella-élelmiszerfertőzések, - fogalommeghatározás | 155 |
Az élelmiszerfertőzések kialakulása, a megbetegedések száma | 156 |
A salmonella-élelmiszerfertőzések száma, előfordulási aránya | 157 |
Élelmiszerfertőzésekben előforduló salmonella-szeritípusok | 164 |
A salmonella-élelmiszerfertőzések epideiológiai elemzése | 169 |
A fertőzést terjesztő élelmiszerek | 169 |
A fertőzést terjesztő élelmiszerek kontaminációja | 174 |
A fertőzést terjesztő élelmiszer elkészítésének helye | 180 |
A salmonella-élelmiszerfertőzések gazdasági jelentősége | 182 |
Szociális és gazdasági kár | 182 |
Költség- és haszonszámítások | 185 |
A salmonella-élelmiszerfertőzések megelőzése | 186 |
Oktatás, egészségnevelés | 187 |
A salmonella-mentes élelmiszer-nyersanyagok és élelmiszerek előállítása | 188 |
Állati eredetű élelmiszerek salmonella-mentesítése | 188 |
Növényi eredetű élelmiszerek salmonella-mentesítése | 190 |
Ellenőrző és hatósági munka javítása | 190 |
Hatósági ellenőrzés | 190 |
Hatósági munka | 191 |
A salmonella-élelmiszerfertőzések bejelentésének és a vizsgálatok hatékonyságának javítása | 192 |
A salmonella laboratóriumi diagnosztika javítása, összehangolása az egészségügyi és állategészségügyi laboratóriumokban | 193 |
Teendők salmonella-élelmiszerfertőzés előfordulásakor | 194 |
A kezelő orvos feladatai | 194 |
Az étkeztető, előállító, forgalmazó feladatai | 194 |
A salmonella-élelmiszerfertőzés bejelentése | 195 |
A salmonella-élelmiszerfertőzés kivizsgálása | 195 |
Esetismertetés (Radnóti Lya Ágota) | 196 |
Függelék | 199 |
Salmonella-élelmiszerfertőzések megelőzése a háztartásban | 199 |
Salmonella élelmiszerfertőzések megelőzésének lehetőségei az élelmiszeriparban | 202 |
Irodalom | 205 |
Tárgymutató | 211 |