A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Salmonellosis a mindennapi gyakorlatban

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 220 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-241-678-3
Megjegyzés: Ábrákkal, táblázatokkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A fejlett országokban az enteritisszel járó salmonellosisok mind nagyobb számban és gyakrabban fordulnak elő. Magyarországon az 1960-as évekhez viszonyítva az 1980-as évek első felében ötszörösre, a második felében megközelítően nyolcszorosra növekedett az átlagos morbiditás. A salmonella-ételfertőzések esetszáma megközelítően hasonlóan növekedett.
A fertőzések forrásai elsősorban az állatok, a fertőzés, csekély kivétellel, az állati eredetű élelmiszereken keresztül jut el az emberig. A salmonellosis tetemes kárt okoz. A könyv átfogja a salmonellosis teljes problémakörét: a kórokozó sajátosságaitól kezdve a klinikumon, a járványügyi jellegzetességeken át az ételfertőzések elemzéséig, és tárgyalja a megelőzés módját.

Tartalom

Előszó9
Bevezetés11
Történeti áttekintés (dr. Rodler Miklós)13
A salmonellosis története13
A laboratóriumi diagnosztika fejlődése15
A salmonellák elterjedése Európában17
A salmonellák rendszertani helyzete18
Irodalom20
A salmonella-baktériumok előfordulása a környezetben (dr. Rodler Imre)21
A salmonella-baktériumok ellenálló képessége és túlélése a környezetben21
A salmonellák elterjedésének nyomon követése23
Salmonella-baktériumok a környezetben24
A salmonellák terjedésének főbb útjai25
Irodalom27
Laboratóriumi diagnosztika (dr. Rodler Miklós)29
A baktériumok identifiktálásának rendszere29
Salmonellák30
Alaktani sajátságok30
Ellenálló képesség31
Tenyésztési tulajdonságok33
Biokémiai tulajdonságok34
Szerológiai azonosítás35
Genetikai alapfogalmak39
Genom és regulációja39
Mozgás, adhézió42
Mozgás43
Adhézió43
Fágtipizálás45
Plazmidkép-analízis45
Sziderofortermelés46
Állatpatogenitás46
Antibiotikumérzékenységi vizsgálat47
Gyorsdiagnosztika47
A gyorsdiagnosztika módszerei és lehetőségei48
A salmonellosis klinikai vonatkozásai (dr. Barna Mária)61
Patogenezis61
A terjedés útjai61
Az infektív dózis62
Az expoziciónak kitett személy fogékonysága62
A salmonella-szerotípusok jellemzői62
A salmonellosis patológiája63
A hasmenés mechanizmusa65
A salmonellák által okozott kórképek66
Akut gastroenteritis66
Bacteriaemiával járó lázas állapot, szervi lokalizáció nélkül69
Bacteriaemia szervi lokalizációval69
Tünetmentes ürítés72
Laboratóriumi diagnózis72
Differenciáldiagnózis73
A salmonellosis prognózisa79
A salmonellosis sajátságos vonásai79
Csecsemőkorban79
Időskorban80
Súlyos alapbetegségben és immunhiányos állapotban80
Salmonellosis mint nosocomialis infekció82
Esetismertetés83
Irodalom85
A salmonellosis epidemiológiája (Szentgáliné dr. Csórián Erzsébet)93
A salmonellosis fertőzőforrásai és a terjedés módjai 93
A salmonellosis járványügyi helyzetének alakulása96
A salmonella-surveillance tevékenység rendszere és működése Magyarországon110
A surveillance-adatokból levonható következtetések113
A fertőzések gazdasági és szociális kihatásai129
A nemzetközi helyzet alakulása130
Járványügyi gyakorlat a fertőzés előfordulásakor131
A megelőzés lehetőségei132
Esetismertetés134
Irodalom137
Az állatok salmonellosisa és annak egészségügyi vonatkozásai (dr. Kovács sándor) 143
Az állatok salmonella-fertőzésének forrásai, terjedésének módja143
Az állatok érzékenysége a salmonella-fertőzéssel szemben144
Az állatok salmonella-fertőzésének megelőzésére irányuló törekvések146
Az állatok salmonellosisának egészségügyi jelentősége147
Az állati eredetű emberi salmonellosis megelőzése148
Irodalom154
A salmonella-élelmiszerfertőzések (dr. Rodler Imre)155
A salmonella-élelmiszerfertőzések jellemzése155
Salmonella-élelmiszerfertőzések, - fogalommeghatározás155
Az élelmiszerfertőzések kialakulása, a megbetegedések száma156
A salmonella-élelmiszerfertőzések száma, előfordulási aránya157
Élelmiszerfertőzésekben előforduló salmonella-szeritípusok164
A salmonella-élelmiszerfertőzések epideiológiai elemzése169
A fertőzést terjesztő élelmiszerek169
A fertőzést terjesztő élelmiszerek kontaminációja 174
A fertőzést terjesztő élelmiszer elkészítésének helye180
A salmonella-élelmiszerfertőzések gazdasági jelentősége182
Szociális és gazdasági kár182
Költség- és haszonszámítások185
A salmonella-élelmiszerfertőzések megelőzése186
Oktatás, egészségnevelés187
A salmonella-mentes élelmiszer-nyersanyagok és élelmiszerek előállítása188
Állati eredetű élelmiszerek salmonella-mentesítése188
Növényi eredetű élelmiszerek salmonella-mentesítése190
Ellenőrző és hatósági munka javítása190
Hatósági ellenőrzés190
Hatósági munka191
A salmonella-élelmiszerfertőzések bejelentésének és a vizsgálatok hatékonyságának javítása192
A salmonella laboratóriumi diagnosztika javítása, összehangolása az egészségügyi és állategészségügyi laboratóriumokban193
Teendők salmonella-élelmiszerfertőzés előfordulásakor194
A kezelő orvos feladatai194
Az étkeztető, előállító, forgalmazó feladatai194
A salmonella-élelmiszerfertőzés bejelentése195
A salmonella-élelmiszerfertőzés kivizsgálása195
Esetismertetés (Radnóti Lya Ágota)196
Függelék199
Salmonella-élelmiszerfertőzések megelőzése a háztartásban199
Salmonella élelmiszerfertőzések megelőzésének lehetőségei az élelmiszeriparban202
Irodalom205
Tárgymutató211
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem