1.052.847

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Salétromsav

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: NIM Műszaki Dokumentációs és Fordító Iroda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 78 oldal
Sorozatcím: Vegyipari technológiák gazdasági szakemberek számára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-75522-43-3
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel. A könyv 500 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
A salétromsavat általában vagy teljesen tömény, 98% fölötti koncentrációjú vagy ú.n. tömény, 68%-os alakban hozzák forgalomba. Főleg 60% körüli koncentrációban használják fel.... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
A salétromsavat általában vagy teljesen tömény, 98% fölötti koncentrációjú vagy ú.n. tömény, 68%-os alakban hozzák forgalomba. Főleg 60% körüli koncentrációban használják fel.
1.1 Fizikai tulajdonságok
A 100%-os (a gyakorlatban 99,7%-os) salétromsav folyékony anyag, fajsúlya 1,52. Az ilyen tömény sav 78,2 °C-on bomlás mellett forr. Vízzel nem képez hidrátot, bár a 68%-os töménységű és 120,5 °C-on forró oldata körülbelül a 2 HNO3.3 H2O összetételnek felel meg. (Ez az összetétel azonban függvénye a nyomásnak.) Vissza

Tartalom

1. ÁLTALÁNOS RÉSZ 5
1.1 Fizikai tulajdonságok 5
1.2 Kémia tulajdonságok 5
1.3 Régi eljárások 7
1.3.1 A salétromsav előállítása nátrium-nitrátból és kénsavból 7
1.3.2 Salétromsav előállítása a levegőben levő nitrogén és oxigén közvetlen egyesítése alapján 8
1.4 A salétromsav felhasználása 8
2. AMMÓNIÁBÓL KIINDULÓ SALÉTROMSAV-GYÁRTÁSI ELJÁRÁSOK ÁLTALÁNOS ISMERTETÉSE 10
2.1 Az ammónia oxidációja NO-dá 10
2.1.1 A katalizátor-összetétel hatása 11
2.1.2 A katalizátorháló fizikai jellemzői 12
2.1.3 Az oxidáció hőmérséklete 12
2.1.4 A nyomás szerepe az ammóniaoxidációban 14
2.1.5 Az érintkezési idő és a gázsebesség hatása az ammóniaoxidációra 15
2.1.6 A gázkeverék összetétele 16
2.1.7 Az ammóniaoxidáció kivitelezése 17
2.2 A NO oxidációja NO2-dá 19
2.2.1 Az oxidációs reakció elmélete 19
2.2.2 A NO-oxidáció gyakorlati kivitelezése 19
2.3 A NO2 abszorpciója 20
2.3.1 A folyamat reakciói 20
2.3.2 A hőmérséklet hatása az abszorpcióra 22
2.3.3 A nyomás hatása az abszorpcióra 22
2.3.4 Az abszorpció kivitelezése 23
2.4 A gyártási véggázok tisztítása 24
2.5 Néhány "tipikus" savgyártási eljárás leírása 25
2.5.1 Atmoszférikus nyomáson végzett savgyártás 25
2.5.2 Kisnyomású savgyártási eljárás 25
2.5.3 Középnyomású kétlépcsős salétromsav-gyártás 29
2.5.4 Nagynyomású savgyártás 31
2.6 Tömény salétromsav gyártása 31
2.6.1 Salétromsav töményítése kénsavval 33
2.6.2 Salétromsav töményítése magnézium-nitráttal 33
2.6.3 Töménysav előállítása oxigén alkalmazásával 36
2.6.4 Tömény és híg sav együttes gyártása 38
2.6.5 Töménysav előállítása oxigén nélkül (Sabar eljárás) 40
3. A VILÁGSZERTE ELTERJEDT ELJÁRÁSOK ISMERTETÉSE 41
3.1 C & I/Girdler eljárás 41
3.2 Chemical Construction (Chemico) eljárás 43
3.3 Ugine Kuhlmann eljárás 45
3.4 DSM/Stamicarbon eljárás 47
3.5 SBA eljárás 50
3.6 Fauser-Montedison eljárás 51
3.7 Pechiney-Saint-Gobain/Pintsch Bamag eljárás 55
3.8 Uhde eljárás 60
3.9 Grande Paroisse eljárás 63
4. A SALÉTROMSAVGYÁRTÁS GAZDASÁGOSSÁGI KÉRDÉSEI 66
4.1 Új üzemek eljárásának kiválasztása 66
4.2 A salétromsavgyártás fajlagosainak értékelése 69
4.3 A gyártási költségek alakulásának fő tényezői 69
4.4 A beruházási költségei alakulása az üzemmérettől és az alkalmazott nyomástól függően 74
4.5 A salétromsavgyártás önköltsége 1975. évi árak alapján 75
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem