kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 285 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 19 cm x 12 cm |
ISBN: | 963-231-098-5 |
Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér illusztrációkat és színes fotókat tartalmaz. |
A hollóról és a rókáról | 1 |
Az Olvasóhoz | 5 |
Egy kis ízelítő | |
Egy szelet sajt | 8 |
Pillantás a múltba | 11 |
Dicsérő szavak | 15 |
A rokfort meséje | 18 |
A sajtokról általában | |
A világ sajtjai | 26 |
Hazai kóstoló | 27 |
Sajtok inkognitóban | 31 |
A sajtok világa | 33 |
Miből állnak a sajtok? | 33 |
A sajtok csoportosítása | 40 |
Így készül a sajt | 46 |
A rennin titka | 46 |
A sajttej | 48 |
Mi történik a sajtkádban? | 50 |
Prés alatt | 53 |
Sófürdőben úszva | 56 |
Érik a sajt | 58 |
Készül az ömlesztett sajt | 61 |
Sajtvizsgálat | 64 |
A sajt szerepe táplálkozásunkban | 68 |
Csábító kirakatok előtt | 69 |
Hol tároljuk és hogyan? | 69 |
Kis sajtlexikon | |
Sajtjaink | 75 |
Keménysajtok | 75 |
Félkeménysajtok | 78 |
Lágysajtok | 86 |
Friss sajtok | 91 |
Túrósajtok | 93 |
Juhsajtok | 93 |
Savanyú sajtok (túrók) | 95 |
Ömlesztett sajtok | 98 |
Szomszédaink sajtjai | 102 |
Ausztria - rúzzsal érő sajt | 102 |
Csehszlovákia - az aranysajt | 102 |
Jugoszlávia - a sajt a hosszú élet titka | 104 |
Románia - bivalytejsajt | 105 |
Szovjetunió - Verescsagin nyomdokán | 105 |
Néhány sajtkülönlegesség | 110 |
Bauskas sajt | 110 |
Csecsil sajt | 111 |
Csujszki sajt | 111 |
Dorogobuzsszkij sajt | 112 |
Gelendzsiki sajt | 112 |
Grúz sajt | 113 |
Háromszögletű (vagy ék alakú) sajt | 113 |
Iremsik sajt | 113 |
Jehegnadzorszki sajt | 113 |
Kabargyini füstölt sajt | 114 |
Kobijszki sajt | 114 |
Liliputi sajt | 114 |
Litván köménymagos sajt | 115 |
Motal sajt | 115 |
Nyemani sajt | 116 |
Szárított kevert túró | 116 |
Sztanyiszlavi sajt | 116 |
Sztyeppe sajt | 117 |
Szuluguni sajt | 117 |
Zöldsajt | 118 |
A sajt nagyhatalmai | 120 |
Dánia - négy egymásba kulcsolódó kürt | 120 |
Franciaország - a sajtok királya | 121 |
Hollandia - tulipánok, sajtok | 124 |
Olaszország - kenyér, sajt és egy korty bor | 124 |
Svájc - mint a havasi gyopár | 127 |
Még mindig Európában | 131 |
Anglia - az "Öreg haranghoz" címzett fogadó nevezetessége | 132 |
Bulgária - ahol a legtöbb fehérsajt készül | 133 |
Finnország - viola a pohárban | 133 |
Görögország - ahol a juhsajt a kedvenc | 134 |
Lengyelország - sajtos pacal | 134 |
NDK és NSZK - komlólevélen érlelt sajt | 135 |
Norvégia - sajt vattában | 136 |
Svédország - whisky a sajtban | 138 |
Távoli tájak sajtjai | 138 |
Afrika - a kezdet kezdetén | 138 |
Amerika - a cottage cheese a pionírok kedvence | 139 |
India - ghee, csana, panir | 139 |
Közel-Kelet - bárány bőrben érlelt sajt | 139 |
Gasztronómia | |
Receptek | 153 |
Vendégvárás | 143 |
A két jóbarát | 144 |
Sajt az asztalon | 147 |
Mi minden készíthető sajtból? | 149 |
Tájékoztató | |
Táblázatok | 259 |
1978-as adatok a világ sajttermeléséről | 259 |
Hazánk sajt és túrótermelése 1975-79-ig | 260 |
Néhány fehérjedús élelmiszer fehérje-, zsír- és szénhidráttartalma | 260 |
A fontosabb hazai sajtféleségek | 261 |
Néhány fontosabb hazai sajtféleség kalcium- és foszfortartalma | 265 |
Névmutatók | 267 |
Recept abc | 269 |
Fontosabb sajtféleségek | 275 |
Szakmai tárgymutató | 279 |