Előszó
Részlet a könyvből:
Az érett szőlő.
Egy jó pohár bor igen sok esetben segít az emberek életében előforduló bajok, bánatok, gondok elfelejtésében, de ugyancsak előkerül, mikor öröm van a házban s...
Tovább
Előszó
Részlet a könyvből:
Az érett szőlő.
Egy jó pohár bor igen sok esetben segít az emberek életében előforduló bajok, bánatok, gondok elfelejtésében, de ugyancsak előkerül, mikor öröm van a házban s az sem ritka eset, hogy valami betegségnél játszik nem is csekély szerepet. A bor szerepe az emberi életben sok ezer esztendős, mégis, ha azt akarjuk, hogy jó borunk legyen, meg kell tanulnunk a borkészítést, mert bor és bor közt igen nagy különbség van. A bor nem úgy terem, mint azt fogyasztjuk, ezt mindenki jól tudja, de hogy miként lesz jó vagy rossz bor a szőlőfürtből, azt minden szőlősgazdának meg kell előbb tanulnia.
A bor a szőlő érett gyümölcséből készül. Ez a gyümölcs maga a szőlő, mely kocsányon egymás mellett elhelyezkedő bogyókból áll. A szőlőfürt nagysága, alakja, tömöttsége vagy lazasága, a bogyók alakja, színe és zamatja a különféle szőlőfajták szerint változó. Éppen ilyen változatos az a bor is, amit különféle szőlőfajtákból szűrtünk. A bor minőségére nem csupán a szőlőfajták tulajdonságai, hanem egyéb körülmények is lényeges befolyást gyakorolnak. Igy a szőlőterület fekvése, talaja, éghajlata, az időjárási viszonyok. Nem mindegy tehát, hogy a rizling hol terem, mert még ugyanazon dűlőben is más és más bor lesz belőle.
Tehát a természeti viszonyok fontos szerepet játszanak a bor minőségében, de ezek mellett igen nagy szerep jut az emberi tudásnak is a szűretelés, a sajtolás, erjesztés, fejtés, kezelés munkájánál. Mindezek helyes vagy helytelen elvégzése, vagy elsietése, vagy késéssel történő végzése döntheti el a bor jóságát vagy kevésbbé sikerült voltát.szerint, a következő:
Vissza