1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Rugalmas ösztönzés - rugalmas juttatások

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Kinek is szól ez a könyv? Azoknak a hr-szakembereknek, vállalatvezetőknek és érdeklődőknek, akik hatékonyabbá kívánják tenni az eddig kialakult juttatási gyakorlatukat növelni szeretnék a juttatások ösztönzési szerepét valamint jobban kívánnak igazodni munkatársaik változó demográfiai összetételéből fakadó eltérő igényekhez.
A könyv segíthet abban is, hogy az egyre divatosabbá váló cafetéria (rugalmas) juttatási rendszerek bevezetését fontolgatók alaposabban áttekintsék a problémakör komplexitását és a megvalósításához szükséges lépéseket. Haszonnal forgathatják olyan szakemberek is, akiknek szervezeténél már működik ilyen rendszer, de a bevezetés óta eltelt változások miatt esetleg a meglévő rendszerüket újra kellene gondolni, jobbá és hatékonyabbá kellene tenni.
A könyv számos példát és értelmezést tartalmaz, így jó segédanyagul szolgálhat az egyetemi oktatás számára is.

Tartalom

A szerzőkről 13
Előszó 15
Bevezetés 19
1. Alapok (László Gyula-Poór József) 23
1.1. Ösztönzés az EEM-rendszerben 26
1.1.1. Elvárások az ösztönzéssel szemben 26
1.1.2. Ösztönzés célja 30
1.1.3. Az ösztönzésmenedzsment rendszere 31
1.1.4. Motiváció 34
1.1.5. Hazai trendek 36
1.2. A munkaerő-piaci marketing és a belső munkaerőpiac fontossága 41
1.2.1. Alapok 42
1.2.2. Kétféle munkaerőpiac 43
1.3. Rugalmasság 45
1.3.1. Rugalmas igazodás a piac változó követelményeihez 46
1.3.2. Rugalmas igazodás a szabályozási környezethez 47
1.3.3. Rugalmas igazodás a munkavállalói elvárásokhoz 48
1.4. Juttatások fogalma és felértékelődése 49
1.4.1. Juttatások fogalma 49
1.4.2. Juttatások felértékelődése 53
1.5. Juttatási rendszereket befolyásoké tényezők 57
1.5.1. Üzleti megfontolások 57
1.5.2. Szakszervezetek 59
1.5.3. Kormányzati szerepvállalás 60
1.6. Juttatási programok tervezése és menedzsmentje 61
1.6.1. Juttatási stratégia
1.6.2. Rugalmas juttatási rendszerek 52
1.6.3. Juttatások outsourcing-ja 54
2. Fejlődéstörténet (Horváth István-Zaupper Bence) 57
2.1. Külföldi tapasztalatok 70
2.2. Országelemzések 72
2.2.1. Amerikai Egyesült Államok 72
2.2.2. Kanada 74
2.2.3. Anglia 76
2.2.4. Csehország 79
2.2.5. Törökország 80
2.2.6. Összefoglalás 81
2.3. Hazai helyzet 82
2.3.1. Kezdetek 82
2.3.2. Trendek, tendenciák 84
2.3.3. Vállalati cafetéria példák 87
2.4. Hazai nyugdíj- és egészségpénztári rendszer fejlődése 90
2.4.1. Három pillér I 90
2.4.2. Önkéntes Nyugdíjpénztárak 91
2.4.3. Egészségpénztárak 92
2.5. Empirikus tapasztalatok 93
2.5.1. Adózás 94
2.5.2. Cafetéria működése 95
2.5.3. Adminisztráció és kontrolling 98
2.5.4. Elégedettség 99
3. A rugalmas juttatási rendszerek tipikus elemei, tervezés és irányítás
(Horváth István-Somos kői Somci-Zaupper Bence) 101
3.1. Fejlesztés és a működtetés modellje 104
3.2. Helyzetelemzés - helyzetértékelés 104
3.2.1. Juttatási stratégia áttekintése 104
3.2.2. Fókuszcsoport elemzés 107
3.2.3. Interjúk 120
3.2.4. A juttatási elemek kalkulációja 123
3.3. Cafetéria rendszer tervezése 130
3.3.1. Listából történő szabad választás 130
3.3.2. Csomagok közüli választás 131
3.3.3. Kombinált megoldás 132
3.3.4. A rendszer alapelvei 133
3.3.5. Tipikus elemek 134
3.4. A rendszer bevezetése 137
3.4.1. Projektterv 137
3.4.2. Adminisztrációs terv 138
3.4.3. Kommunikációs terv 138
3.4.4. Tréningterv 139
3.5. Működtetés 140
4. Adminisztrációs és informatikai szempontok (Kolbe Tamás) 141
4.1. Alapok és elvárások 144
4.1.1. Számítógéppel támogatott megoldások főbb előnyei 145
4.1.2. Rendszerfej lesztés-outsourcing 146
4.1.3. Döntési szempontok 148
4.1.4. IT-infrastruktúra - technikai feltételek 149
4.2. Tipikus rendszerek 150
4.2.1. A cafetéria rendszer működtetéséhez szükséges alapadatok 151
4.2.2. Nyilatkozattétel 153
4.2.3. Juttatások elszámolása 154
4.2.4. Keretátcsoportosítás 156
4.2.5. Információszolgáltatás 157
4.2.6. Éves zárás/számlakivonat-készítés 158
4.2.7. Visszafizetés 159
4.2.8. Összesítések készítése 159
4.2.9. Továbbfejlesztési lehetőségek 159
4.3. Egy hazai cafetéria szoftver bemutatása 160
4.3.1. Bevezetés: Béren kívüli juttatások vagy cafetéria? 160
4.3.2. A legitimitás megteremtése 160
4.3.3. Integráció a humánügyvitellel és a vállalatirányítási rendszerrel 154
4.3.4. Költségoptimalizáció 165
4.3.5. A megfelelő szolgáltató kiválasztása 166
5. Adózási kérdések (Herich György-Siklósiné Antal Gyöngyi) 70
5.1. Alapok 172
5.1.1. Cafetéria és adóoptimalizáció 172
5.1.2. Cafetéria az adótörvényekben 176
5.1.3. Cafetéria rendszerek és a társasági adó 178
5.1.4. A cafetéria elemek személyi jövedelemadó kötelezettsége 179
5.1.5. A cafetéria elemek járulékkötelezettsége 181
5.2. A cafetéria rendszerek adózása Magyarországon 183
5.2.1. Cafetéria rendszerek adózása az 1997-2003. adóévekben 184
5.2.2. Cafetéria rendszerek adózása a 2004. adóévben 186
5.2.3. Cafetéria rendszerek adózása a 2005. adóévben 191
5.3. A cafetéria rendszerek kialakítása - adózási szempontból 192
5.3.1. A választható juttatások köre 193
5.3.2. A cafetéria juttatásokban részesülők köre 193
5.3.3. Keretfelosztás és változtatás 195
5.3.4. Evek közötti átcsoportosítás 196
5.3.5. A keret készpénzre váltásának lehetősége 197
5.3.6. A juttatás lehetséges módja 197
5.3.7. Lehetséges listaelemek adóterhei 2005-ben 198
6. Könyvelési szempontok (Beke Jenő) 215
6.1. Számviteli megközelítés 218
6.1.1. A rugalmas juttatási rendszerek jelenleg érvényesülő sajátosságai 218
6.1.2. Egészégügyi szolgáltatások szerepe 225
6.1.3. Szociális juttatások 227
6.2. Vezetői számviteli információs rendszer működése 231
6.2.1. A rugalmas juttatási rendszerek megjelenése 231
6.2.2. A rugalmas juttatási rendszerek könyvelési elvárásai 233
7. Stratégiai dolgozói kommunikáció és rugalmas juttatások
(Borgulya Istvánné-Poór József) 236
7.1. Kommunikáció, a kritikus sikertényező 238
7.1.1. Integrált vállalati kommunikáció 239
7.1.2. Kihívások 241
7.1.3. Célmeghatározás: Stratégia vs. médiatervezés 242
7.1.4. Előrehaladás 245
7.1.5. A modell összekapcsolása 247
7.2. Dolgozói kommunikáció 248
7.2.1. Eszközök 248
7.2.2. Hazai felmérés tapasztalatai 252
7.2.3. Célcsoportok 256
7.2.4. Kommunikációs terv 256
7.2.5. Üzenetek - médiaterv - szóbeli tájékoztatók 257
8. Esetleírások 261
8.1. A legelső hazai cafetéria rendszer - MOL esettanulmány
(Dr. Széki Zsuzsanna-Gyurkó Zsolt) 264
8.1.1. MOL Rt. bemutatása 264
8.1.2. Választható béren kívüli juttatási rendszer bemutatása 264
8.1.3. A rendszer kialakítása 266
8.1.4. VBKJ-rendszer elemei 267
8.1.5. Választható keretösszeg 269
8.1.6. A VBKJ-rendszer működése 270
8.1.7. Választható elemek jellemzői, igénybevételük korlátai 272
8.1.8. Munkavállalók tájékoztatása - intranet 282
8.1.9. Az első évek tapasztalatai 282
8.1.10. Jövő - 2005-ös változások 283
8.2. Rugalmas juttatási rendszer egy nemzetközi vállalatnál - Nokia
(Zaupper Bence-Molnár Borbála) 283
8.2.1. A Nokia bemutatása 283
8.2.2. A rugalmas juttatási rendszer bevezetésének célja és okai 284
8.2.3. A Nokia teljes javadalmazási rendszerének elemei 285
8.2.4. A rendszer bevezetése 285
8.2.5. A Nokia cafetéria rendszer elemei 286
8.2.6. A rendszer működése 287
8.2.7. A jövő 288
8.3. VBKJ egy állami nagyvállalatnál - MÁV (Horváth István-Vincze Teodóra) 289
8.3.1. A MÁV bemutatása 289
8.3.2. A rendszer bevezetésének célja és okai 290
8.3.3. A MÁV teljes javadalmazási rendszerének elemei 296
8.3.4. A rendszer bevezetése 297
8.3.5. A MÁV VBK-rendszer elemei 298
8.3.6. A rendszer működése 302
8.3.7. Az első év tapasztalatai 304
8.3.8. A jövő 304
8.4. Rugalmas juttatási rendszer egy közszolgálati szervnél (Gyurkó Zsolt-Somoskői Soma) 305
8.4.1. Általános alapelvek 305
8.4.2. A cafetéria szabályozása 308
8.5. Rugalmas juttatási rendszer önkormányzati szerveknél (Szűcs Istvánné) 318
8.5.1. Bevezetés 318
8.5.2. Vállalkozási tapasztalatok önkormányzatok cafetéria rendszeréhez 320
8.5.3. Közhivatalok juttatásai és az ösztönzés 322
8.5.4. Cafetéria Európában és a hazai közigazgatásban 325
8.5.5. A cafetéria alkalmazásának lehetőségei és korlátai 327
9. A jövő (Paul O 'Malley-Poór József) 332
9.1. Befolyásoló tényezők 334
9.2. Hasonlóságok és különbségek 336
9.3. A közeljövő várható megatrendjei 338
9.4. Nemzetközi tendenciák - a rugalmas juttatások jövője 340
Angol nyelvű tartalomjegyzék (Contents) 347
Irodalomjegyzék 353
Tárgyszójegyzék 365
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem