kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 1.156 oldal |
Sorozatcím: | Mezőgazdasági Könyvtár |
Kötetszám: | 5-6 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 19 cm x 14 cm |
ISBN: | |
I. kötet | |
A cukorrépa | |
A cukorrépa története | 3 |
Gazdasági jelentősége | 10 |
A cukorrépa féleségei | 12 |
Milyen a jó cukorrépa? | 14 |
A répa cukortartalma | 16 |
A cukorrépa igényei éghajlat és talaj iránt | 18 |
Trágyázása | 20 |
Elhelyezése a vetőforgóban | 26 |
A talaj előkészítése cukorrépa alá | 30 |
A cukorrépa magva és vetése | 33 |
A cukorrépa ápolása | 38 |
Érése, kiszedése és eltartása | 47 |
Betegségei és ellenségei | 53 |
A cukorrépa-mag termesztése | 58 |
A cukorrépa hulladékai | 63 |
Cukorrépa termesztési szerződése | 66 |
A kendertermelés és áztatás | |
Bevezetés | 3 |
A kender termelése | 8 |
A talaj minősége és megmivelése | 13 |
Vetés | 20 |
A vetés ápolása, a kóros és magkender aratása, s értékesítése | 27 |
A kender áztatása és kikészítése | 43 |
A kender áztatása | 43 |
A törés és tilolás | 62 |
Bálozás és értékesítés | 68 |
A seprőczirok termesztése és a czirokseprő készítése házilag | |
A seprőczirok. Bevezető | 3 |
A seprőczirok eredete és elterjedése | 5 |
Leírása | 6 |
Éghajlat | 6 |
Talaj | 7 |
A seprőczirok fajtái | 8 |
Vetésforgó | 12 |
A talaj előkészítése seprőczirok alá | 14 |
Trágyázás | 14 |
A vetés ideje | 16 |
A seprőczirok vetésének módja | 17 |
Az elveszett mag betakarása | 19 |
A vetés gondozása | 20 |
Földmunkálati eszközök | 20 |
A növények kiritkítása, kiegyenlítése | 21 |
A seprőczirok aratásának ideje | 22 |
A seprőczirok aratásának módja nálunk és másutt | 23 |
A behordás | 25 |
A czirokszakál osztályozása | 26 |
A mag kifejtése a bugából | 27 |
A czirokbugák szárítása nálunk és másutt | 30 |
A szárító-állványok és a szárítás | 31 |
A szárítóház | 33 |
A czirokszakál bálozása | 33 |
A seprőczirok melléktermékei: | |
Éretlen mag | 34 |
A seprőczirok érett magva | 35 |
Érett és valóban jó vetőmag | 36 |
Czirokszár | 37 |
A cziroknövény betegségei és ellenségei | 38 |
A termés mennyisége | 38 |
Néhány figyelemreméltó közlemény, mely cziroktermelésre vonatkozik | 39 |
Nagyobb területen aratott seprőczirok szárítása és továbbkezelése | 41 |
Egy tengerentúli seprőczirok-nagytermelő tájékoztató közlései | 45 |
A czirokseprő készítése kicsinyben (házilag) | 48 |
A czirokseprő készítése kicsinyben (házilag) más módszerrel | 52 |
Gyógynövények gazdák használatára | |
Előszó a második kiadáshoz | 3 |
Bevezetés | 4 |
Fekete mályva | 7 |
Fehér mályva | 10 |
Sisakvirág | 13 |
Kálmos | 14 |
Leánykökörcsin | 15 |
Római székfű | 16 |
Angyelika | 18 |
Farkasvirág | 19 |
Arnika | 20 |
Üröm | 21 |
Fekete nadálytő | 22 |
Páfrány | 23 |
Maszlagos nadragulya | 23 |
Erdei szegfű | 26 |
Őszike | 26 |
Büdös bürök | 28 |
Koriandrom | 29 |
Csudafa | 30 |
Piros gyüszűvirág | 32 |
Kis ezerjófű | 33 |
Kapor | 34 |
Encziana | 35 |
Édes gyökér | 37 |
Téli hunyor | 39 |
Beléndek | 40 |
Örvénygyökér | 42 |
Violagyökér | 43 |
Franczia levendula | 45 |
Olasz levendula | 47 |
Porhonrojt | 47 |
Mezei székfű | 48 |
Méhfű | 50 |
Borsos mentha | 51 |
Fodormentha | 53 |
Fekete kömény | 54 |
Bazsalikom | 55 |
Majoranna | 56 |
Fekete gyopár - Szurokfű | 57 |
Pipacs | 58 |
Ánizs | 59 |
Rovarirtó növény | 55 |
Repedő himboly | 61 |
Kerti zsálya | 64 |
Bodzafa | 65 |
Szappanfű | 66 |
Fehér mustár | 69 |
Fekete mustár | 69 |
Gilisztafű | 70 |
Démutka - Kakukfű | 70 |
Görög széna | 71 |
Gyökönke | 72 |
Ökörfarkkóró | 73 |
Olajos növények termesztése | |
Előszó | 3 |
A repce termesztéséről | 6 |
Éghajlat iránti igénye | 7 |
Talajigénye | 7 |
Helye a vetésforgóban | 8 |
Talajelőkészítésről | 12 |
Trágyázás | 12 |
Vetés | 15 |
Vetés módja | 16 |
Alátakarítás mélysége | 17 |
Vetőmag | 18 |
A tenyészidő alatti művelés | 20 |
Aratása | 22 |
Betakarítás | 25 |
Tárolás | 28 |
Termése | 29 |
Felhasználása | 29 |
Ellensége | 31 |
A napraforgó | 35 |
Éghajlat | 37 |
Trágyaigénye | 38 |
Helye a vetésforgóban | 38 |
Talajelőkészítés | 39 |
Trágyázás | 39 |
Vetés | 43 |
Művelés a tenyészidő alatt | 45 |
Aratás | 46 |
Eltartás | 47 |
Termés | 47 |
Felhasználás | 47 |
A mák | 50 |
Éghajlat | 53 |
Talajigénye | 53 |
Helye a vetésforgóban | 53 |
Talajelőkészítés | 54 |
Trágyázás | 55 |
Vetés | 55 |
Tenyészidő alatti gondozás | 56 |
Aratás | 58 |
Ellenséges | 60 |
Felhasználás | 60 |
A sójababról | 61 |
Éghajlat | 61 |
Talaj | 62 |
Elővetemény, helye a vetésforgóban | 63 |
Talajelőkészítés | 64 |
Trágya | 65 |
Vetés | 65 |
Ápolás a tenyészidő alatt | 66 |
Aratása | 67 |
Termés | 69 |
Betegsége | 69 |
Felhasználása | 69 |
A gomborka | 72 |
Éghajlat, talajművelés | 72 |
Forgóban | 73 |
Vetése | 73 |
Aratása | 73 |
Termése | 73 |
Felhasználása | 74 |
Mustár | 75 |
Éghajlat | 76 |
Elővetemény | 76 |
Talajelőkészítés | 76 |
Trágyázás | 77 |
Vetés | 78 |
Gondozás a tenyészidő alatt | 79 |
Aratása | 79 |
Ricinus | 80 |
Éghajlat iránti igénye | 82 |
Talajigénye | 84 |
Elővetemény, helye a vetésforgóban | 84 |
Talajelőkészítés | 85 |
Trágyázás | 87 |
Vetés ideje | 88 |
Vetés mélysége | 88 |
Sor- és növénytávolság | 89 |
Vetmagmennyiség | 89 |
Vetés módja | 89 |
Művelés a tenyészidő alatt | 91 |
Aratása | 91 |
Termés | 93 |
Felhasználás | 93 |
Végszó | 98 |
Gazdák könyve | |
A talaj, termőföld, feltalaj, altalaj | 1 |
A talaj keletkezése | 2 |
A talaj alkotó részei | 3 |
A talaj osztályozása | 5 |
Agyagtalaj | 5 |
Homoktalaj | 6 |
Televénytalaj | 6 |
Mész- és márgatalaj | 7 |
Vasagos- és kövestalaj | 8 |
A talaj egyéb tulajdonságai | 8 |
A növények élete és táplálkozása | 10 |
A növény termelése és szaporodása | 12 |
Időjárás, éghajlat | 14 |
Telkesítés, talajjavítás | 17 |
Talajmívelés | 19 |
Az ásás és földforgás (rigolozás) | 20 |
A szántás | 22 |
Mikor és hányszor szántsunk? | 26 |
A fogasolás, boronálás | 28 |
A kapálás, töltögetés | 29 |
A hengerezés | 31 |
Campbell-féle talajmívelés | 32 |
Az ugar | 33 |
A trágyázásról | 35 |
Teljes trágyák | 35 |
Istálló-trágya | 36 |
Az emberi-ürülék, mint trágya | 39 |
Keveréktrágya (komposzt) | 39 |
A zöldtrágyázásról | 40 |
Az egyoldalú-, vagy műtrágya | 41 |
Nitrogéntrágyák | 41 |
Foszfortrágyák | 42 |
Kálitrágyák | 43 |
Közvetett trágyák | 43 |
Műtrágya-keverékek | 43 |
A műtrágyák alkalmazésa | 44 |
A vetőmag és vetés | 47 |
A növények ellenségei és betegségei | 50 |
Gazdasági növények | 54 |
Gabonafélék | 54 |
Kétszeres | 57 |
Kapásnövények | 60 |
Fonalas növények | 71 |
Olajnövények | 74 |
Takarmánynövények | 77 |
Legelő, rét, tarlólegelő | 82 |
Állattenyésztés | 86 |
Az állatok takarmányozása és gondozása | 87 |
A szarvasmarha | 91 |
A ló | 98 |
A juh | 111 |
A sertés | 114 |
A kecske | 120 |
Baromfi | 122 |
A házinyúl | 127 |
Állatbetegségek | 130 |
Méhes | 138 |
A selyemhernyó- és eperfatenyésztés | 146 |
Gyümölcskertészet | 150 |
Milyen gyümölcsöt termesszünk | 151 |
A gyümölcsfák szaporítása | 151 |
A faiskola | 153 |
A fák nemesítése | 153 |
A fák metszése | 155 |
A fa kiültetése állandó helyére | 157 |
A fa további gondozása | 158 |
Törpefák, élőkerítések | 159 |
A gyümölcsfák trágyázása | 159 |
A gyümölcs leszedése, eltartása, értékelése | 160 |
Az ország egyes vármegyéiben nagyban való termelésre ajánlatos gyümölcsfajták jegyzéke | 162 |
Konyhakert | 185 |
Szőlőmívelés | 191 |
A szőlő igényei és fajtái | 191 |
A szőlő szaporítása | 193 |
A szőlőojtás | 195 |
A szőlőültetés | 202 |
A szőlő metszése | 204 |
A szőlő rendes évi munkái | 207 |
A szőlő trágyázása | 207 |
A filoxera | 209 |
A peronospora | 210 |
A lisztharmat | 212 |
A szőlőmoly | 214 |
A szőlő egyéb ellenségei és betegségei | 218 |
Borkészítés és kezelés | 222 |
A bortörvény ismertetése | 224 |
Az erdő | 227 |
Nemesfűz mívelés | 230 |
A gazdaság berendezése és a gazdálkodás rendje | 232 |
Lakóház, gazdasági épületek, kut | 238 |
Számvitel | 243 |
A földmérésről | 250 |
Az adó | 256 |
A földadó | 256 |
A házadó | 258 |
Általános kereseti adó | 261 |
Jövedelemadó | 261 |
Tőkekamat- és járadékadó | 262 |
Törvényhatósági és községi adó | 263 |
Párbér, egyázi és iskolai adó | 264 |
Útadó | 264 |
Vadászati adó | 264 |
Fegyveradó | 264 |
Fegyveradó | 264 |
Hadmentességi díj | 265 |
Boritaladó | 267 |
Adókedvezmény szőlőkre | 269 |
Adókivetés, adófizetés, adóvégrehajtás és egyéb tudnivalók | 270 |
Az adófizetés ideje | 270 |
Bélyegilleték | 271 |
Egyletek, szövetkezetek | 274 |
Az alapszabály | 276 |
Mikor kezdheti meg az egylet vagy szövetkezet működését? | 278 |
Gazdasági egyesület és gazdakör | 278 |
Olvasókör | 280 |
Hitelszövetkezet | 280 |
Fogyasztási egylet | 281 |
Értékesítési szövetkezet | 282 |
Tejszövetkezet | 282 |
Pince- és borértékesítő szövetkezet | 283 |
Gazdasági oktatás | 286 |
Földmíves iskolák | 286 |
Gazdasági ismétlő iskola | 288 |
Téli iskolák felnőtt gazdák részére | 289 |
Mezőgazdasági házi-ipar oktatás | 289 |
Gazdasági akadémiák | 289 |
Kertészeti tanintézet | 290 |
Kertészképző tanfolyam | 290 |
Kertészsegédek tanfolyama | 292 |
Időszaki tanfolyamok a kertészeti tanintézetben | 293 |
Kertmunkás-iskolák | 295 |
Vincellériskolák | 296 |
Szőlőmunkás tanfolyam | 297 |
Pincemesteri tanfolyam | 298 |
Felsőbb szőlő- és borgazdasági tanfolyam | 298 |
Erdőőri akadémia | 299 |
Erdészeti akadémia | 299 |
Tejgazdasági iskolák | 300 |
Baromfitenyésztő munkásképző iskola | 301 |
Vízmesteri iskola | 302 |
Hasznos tudnivalók | 308 |
Állatvásárok | 308 |
Baromfitenyésztő telepek | 309 |
Dohánylugkivonat (Thanaton) | 309 |
Dohánytermelési engedély | 310 |
Elhasznált távirdasodrony | 310 |
Facsemeték ingyenes kiosztása kopár- és futóhomok területek befásítása | 311 |
Fedeztetési állomások | 311 |
Földmíves katonák szabadságolása | 312 |
Gazdasági munkástörvény | 312 |
Gazdasági munkásközvetítésről | 315 |
Gazdasági munkás- és cseléssegélypár | 315 |
Gazdasági munkások vasuti díjkedvezménye | 317 |
Gyümölcsfák, csemeték, ojtóvesszők, dugványok, szőlővesszők beszerzése | 318 |
Gyümölcs feldolgozására és értékesítésére szolgáló eszközök kikölcsönzése és adományozása | 321 |
Honvédlovak kikölcsönzése | 321 |
Jelzálogkölcsön | 322 |
Lóvásárlás a katonaság részére | 323 |
Marhalevél vagy járlat | 324 |
Marhasó | 325 |
Mének bérlése | 325 |
Méneladás községeknek | 325 |
Méncsikók és ménlovak vásárlása | 326 |
Mérték átszámítás | 327 |
Méz értékesítése | 329 |
Mezőgazdasági törvény rövid foglalata | 330 |
Szavatosság az eladott állatokra nézve | 333 |
Selyemtenyésztés | 334 |
Szőlőfelujítási kölcsön | 334 |
Tenyészállatok vasuti szállítása | 335 |
Üzleti szokások gazdasági termények és állatok adásvételnél | 336 |
Vadászati tilalom | 337 |
Vásárcsarnokok Budapesten | 338 |
Vasuton való szállítása az állatoknak | 339 |
Veszett állatok | 340 |
II. kötet | |
A konyhakerti termények gazdasági értékesítése és háziiparszerű feldolgozása | |
Előszó | 3 |
A zöldségfélék értékesítéséről | 5 |
Zöldségfélék terméshozama | 7 |
Értékesítési lehetőségek | 8 |
Zöldségfélék nyersen való értékesítése | 9 |
Zöldségfélék fölszedése | 13 |
Zöldségfélék osztályozása | 16 |
Zöldségfélék piaczra való előkészítése | 18 |
Zöldségfélék csomagolása | 20 |
Zölsségfélék szállítása | 23 |
Zöldségfélék nyersen való eltartása | 26 |
Nyári zöldségfélék eltartása | 27 |
Téli zöldségfélék eltartása | 29 |
Káposztafélék teleltetése | 30 |
Gyökérfélék teleltetése | 35 |
Egyéb zöldségfélék teleltetése | 40 |
Zöldségfélék feldolgozása | 43 |
Zöldségfélék aszalása | 45 |
Az aszalásról | 45 |
Az aszalókról | 46 |
Az aszalandó zöldségfélék minőségéről | 50 |
Az aszalandó zöldségfélék előkészítése | 50 |
Az aszalt zöldség eltartása, csomagolásra és szállítása | 65 |
Az aszalt zöldség felhasználása | 67 |
Zöldségfélék savanyítása | 67 |
Zöldségfélék eczetben eltéve | 73 |
Kevert zöldség eczetben (Mixed Pickles) | 74 |
Eczetes karfiol készítése | 75 |
Eczetes hagyma készítése | 75 |
Gőzben főzött zöldségfélék megőrzése | 76 |
Párolt zöldségek készítése | 76 |
Zöldborsó befőzve | 78 |
Zöldbab befőzve | 79 |
Spárga befőzve | 79 |
Befőzött paradicsom | 80 |
Paradicsom-koczka készítése | 81 |
Tartalomjegyzék | 82 |
Kereskedelmi növények | |
Az olajomagu növények mivelése | |
A káposzta és répa-repcze | |
Az őszi káposzta-repcze | 6 |
A tavaszi káposzta-repcze | 20 |
Az őszi répa-repcze | 20 |
A tavaszi répa-repcze | 21 |
A vad-repcze | 22 |
A mustár-félék termelése | 23 |
A gomborka | 27 |
A mák | 31 |
A napraforgók | 34 |
A fonalas-növények termelése | |
A kender | 37 |
A len | 45 |
A csalán | 56 |
A festő-növények termelése | |
A pirosító-buzér | 57 |
A festő-csülleng | 60 |
A fogas-rezeda | 61 |
A szeklicze-virág | 61 |
A festő-zsoltina | 62 |
A festő-czikszár | 62 |
A festő-mályva | 62 |
Gyári-növények | |
A katáng (czikória) | 63 |
A takács-mácsonya | 65 |
A kanári-polyvacsukk | 66 |
Az édesgyökér | 67 |
A dohány | 68 |
Fűszeres-növények | |
A kömény | 86 |
A kapor | 88 |
Az ánizs | 89 |
A koriandrum | 90 |
A jóféle sáfrány | 90 |
A paprika | 94 |
A torma | 96 |
A komló | 98 |
Függelék. Néhány jelesebb és keresettebb orvosi fűszernövény | |
A himboj vagy riczinus | 107 |
A rebarbara-gyökér | 110 |
Az orvosi fűszer-növények | 110 |
A földi mandula vagy mandula-palka | 112 |
Fontosabb ipar- és kereskedelmi növények és azok okszerű termelése | |
Előszó | 3 |
Ipari növények | |
Olajos növények | 6 |
Fonalas növények | 35 |
Kereskedelmi növények | |
Gyári növény | 60 |
Festő nagysága | 75 |
Festő buzér | 83 |
Festő csülleng | 89 |
Szeklicze | 91 |
A gazdasági és haszon-növények termelése | |
Gazdasági növények | |
A mag megválasztása és elvetése | 6 |
A gabona-félék vetése | 20 |
Átmeneti növények | 68 |
Kerti növények | 82 |
Kápásztafélék | 87 |
Gyökeres kerti vetemények | 93 |
Salátafélék | 101 |
A hagymák | 107 |
Spárgafélék | 110 |
Vegyes konyhai vetemények | 115 |
Virágkerti növények | |
Egynyári növények | 120 |
Kétnyári növények | 122 |
Évelő virágok | 123 |
Díszbokrok | 124 |
Gyümölcsfák és bogyós gyümölcsű cserjék | 126 |
Erdeifák nevelése | 128 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.