1.062.038

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Haszonnövények termelése és értékesítése I-II.

A cukorrépa/A kendertermelés és áztatás/A seprőczirok termesztése és a czirokseprő készítése házilag/Gyógynövények gazdák használatára/Olajos növények termesztése/Gazdák könyve/A konyhakerti termények gazdasági értékesítése és háziiparszerű feldolgozása/Kereskedelmi növények/Fontosabb ipar- és kereskedelmi növények és azok okszerű termelése/A gazdasági és haszon-növények termelése

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. kötet
A cukorrépa
A cukorrépa története3
Gazdasági jelentősége10
A cukorrépa féleségei12
Milyen a jó cukorrépa?14
A répa cukortartalma16
A cukorrépa igényei éghajlat és talaj iránt18
Trágyázása20
Elhelyezése a vetőforgóban26
A talaj előkészítése cukorrépa alá30
A cukorrépa magva és vetése33
A cukorrépa ápolása38
Érése, kiszedése és eltartása47
Betegségei és ellenségei53
A cukorrépa-mag termesztése58
A cukorrépa hulladékai63
Cukorrépa termesztési szerződése66
A kendertermelés és áztatás
Bevezetés3
A kender termelése8
A talaj minősége és megmivelése13
Vetés20
A vetés ápolása, a kóros és magkender aratása, s értékesítése27
A kender áztatása és kikészítése43
A kender áztatása43
A törés és tilolás62
Bálozás és értékesítés68
A seprőczirok termesztése és a czirokseprő készítése házilag
A seprőczirok. Bevezető3
A seprőczirok eredete és elterjedése5
Leírása6
Éghajlat6
Talaj7
A seprőczirok fajtái8
Vetésforgó12
A talaj előkészítése seprőczirok alá14
Trágyázás14
A vetés ideje16
A seprőczirok vetésének módja17
Az elveszett mag betakarása19
A vetés gondozása20
Földmunkálati eszközök20
A növények kiritkítása, kiegyenlítése21
A seprőczirok aratásának ideje22
A seprőczirok aratásának módja nálunk és másutt23
A behordás25
A czirokszakál osztályozása26
A mag kifejtése a bugából27
A czirokbugák szárítása nálunk és másutt30
A szárító-állványok és a szárítás31
A szárítóház33
A czirokszakál bálozása33
A seprőczirok melléktermékei:
Éretlen mag34
A seprőczirok érett magva35
Érett és valóban jó vetőmag36
Czirokszár37
A cziroknövény betegségei és ellenségei38
A termés mennyisége38
Néhány figyelemreméltó közlemény, mely cziroktermelésre vonatkozik39
Nagyobb területen aratott seprőczirok szárítása és továbbkezelése41
Egy tengerentúli seprőczirok-nagytermelő tájékoztató közlései45
A czirokseprő készítése kicsinyben (házilag)48
A czirokseprő készítése kicsinyben (házilag) más módszerrel52
Gyógynövények gazdák használatára
Előszó a második kiadáshoz3
Bevezetés4
Fekete mályva7
Fehér mályva10
Sisakvirág13
Kálmos14
Leánykökörcsin15
Római székfű16
Angyelika18
Farkasvirág19
Arnika20
Üröm21
Fekete nadálytő22
Páfrány23
Maszlagos nadragulya23
Erdei szegfű26
Őszike26
Büdös bürök28
Koriandrom29
Csudafa30
Piros gyüszűvirág32
Kis ezerjófű33
Kapor34
Encziana35
Édes gyökér37
Téli hunyor39
Beléndek40
Örvénygyökér42
Violagyökér43
Franczia levendula45
Olasz levendula47
Porhonrojt47
Mezei székfű48
Méhfű50
Borsos mentha51
Fodormentha53
Fekete kömény54
Bazsalikom55
Majoranna56
Fekete gyopár - Szurokfű57
Pipacs58
Ánizs59
Rovarirtó növény55
Repedő himboly61
Kerti zsálya64
Bodzafa65
Szappanfű66
Fehér mustár69
Fekete mustár69
Gilisztafű70
Démutka - Kakukfű70
Görög széna71
Gyökönke72
Ökörfarkkóró73
Olajos növények termesztése
Előszó3
A repce termesztéséről6
Éghajlat iránti igénye7
Talajigénye7
Helye a vetésforgóban8
Talajelőkészítésről12
Trágyázás12
Vetés15
Vetés módja16
Alátakarítás mélysége17
Vetőmag18
A tenyészidő alatti művelés20
Aratása22
Betakarítás25
Tárolás28
Termése29
Felhasználása29
Ellensége31
A napraforgó35
Éghajlat37
Trágyaigénye38
Helye a vetésforgóban38
Talajelőkészítés39
Trágyázás39
Vetés43
Művelés a tenyészidő alatt45
Aratás46
Eltartás47
Termés47
Felhasználás47
A mák50
Éghajlat53
Talajigénye53
Helye a vetésforgóban53
Talajelőkészítés54
Trágyázás55
Vetés55
Tenyészidő alatti gondozás56
Aratás58
Ellenséges60
Felhasználás60
A sójababról61
Éghajlat61
Talaj62
Elővetemény, helye a vetésforgóban63
Talajelőkészítés64
Trágya65
Vetés65
Ápolás a tenyészidő alatt66
Aratása67
Termés69
Betegsége69
Felhasználása69
A gomborka72
Éghajlat, talajművelés72
Forgóban73
Vetése73
Aratása73
Termése73
Felhasználása74
Mustár75
Éghajlat76
Elővetemény76
Talajelőkészítés76
Trágyázás77
Vetés78
Gondozás a tenyészidő alatt79
Aratása79
Ricinus80
Éghajlat iránti igénye82
Talajigénye84
Elővetemény, helye a vetésforgóban84
Talajelőkészítés85
Trágyázás87
Vetés ideje88
Vetés mélysége88
Sor- és növénytávolság89
Vetmagmennyiség89
Vetés módja89
Művelés a tenyészidő alatt91
Aratása91
Termés93
Felhasználás93
Végszó98
Gazdák könyve
A talaj, termőföld, feltalaj, altalaj1
A talaj keletkezése2
A talaj alkotó részei3
A talaj osztályozása5
Agyagtalaj5
Homoktalaj6
Televénytalaj6
Mész- és márgatalaj7
Vasagos- és kövestalaj8
A talaj egyéb tulajdonságai8
A növények élete és táplálkozása10
A növény termelése és szaporodása12
Időjárás, éghajlat14
Telkesítés, talajjavítás17
Talajmívelés19
Az ásás és földforgás (rigolozás)20
A szántás22
Mikor és hányszor szántsunk?26
A fogasolás, boronálás28
A kapálás, töltögetés29
A hengerezés31
Campbell-féle talajmívelés32
Az ugar33
A trágyázásról35
Teljes trágyák35
Istálló-trágya36
Az emberi-ürülék, mint trágya39
Keveréktrágya (komposzt)39
A zöldtrágyázásról40
Az egyoldalú-, vagy műtrágya41
Nitrogéntrágyák41
Foszfortrágyák42
Kálitrágyák43
Közvetett trágyák43
Műtrágya-keverékek43
A műtrágyák alkalmazésa44
A vetőmag és vetés47
A növények ellenségei és betegségei50
Gazdasági növények54
Gabonafélék54
Kétszeres57
Kapásnövények60
Fonalas növények71
Olajnövények74
Takarmánynövények77
Legelő, rét, tarlólegelő82
Állattenyésztés86
Az állatok takarmányozása és gondozása87
A szarvasmarha91
A ló98
A juh111
A sertés114
A kecske120
Baromfi122
A házinyúl127
Állatbetegségek130
Méhes138
A selyemhernyó- és eperfatenyésztés146
Gyümölcskertészet150
Milyen gyümölcsöt termesszünk151
A gyümölcsfák szaporítása151
A faiskola153
A fák nemesítése153
A fák metszése155
A fa kiültetése állandó helyére157
A fa további gondozása158
Törpefák, élőkerítések159
A gyümölcsfák trágyázása159
A gyümölcs leszedése, eltartása, értékelése160
Az ország egyes vármegyéiben nagyban való termelésre ajánlatos gyümölcsfajták jegyzéke162
Konyhakert185
Szőlőmívelés191
A szőlő igényei és fajtái191
A szőlő szaporítása193
A szőlőojtás195
A szőlőültetés202
A szőlő metszése204
A szőlő rendes évi munkái207
A szőlő trágyázása207
A filoxera209
A peronospora210
A lisztharmat212
A szőlőmoly214
A szőlő egyéb ellenségei és betegségei218
Borkészítés és kezelés222
A bortörvény ismertetése224
Az erdő227
Nemesfűz mívelés230
A gazdaság berendezése és a gazdálkodás rendje232
Lakóház, gazdasági épületek, kut238
Számvitel243
A földmérésről250
Az adó256
A földadó256
A házadó258
Általános kereseti adó261
Jövedelemadó261
Tőkekamat- és járadékadó262
Törvényhatósági és községi adó263
Párbér, egyázi és iskolai adó264
Útadó264
Vadászati adó264
Fegyveradó264
Fegyveradó264
Hadmentességi díj265
Boritaladó267
Adókedvezmény szőlőkre269
Adókivetés, adófizetés, adóvégrehajtás és egyéb tudnivalók 270
Az adófizetés ideje270
Bélyegilleték271
Egyletek, szövetkezetek274
Az alapszabály276
Mikor kezdheti meg az egylet vagy szövetkezet működését?278
Gazdasági egyesület és gazdakör278
Olvasókör280
Hitelszövetkezet280
Fogyasztási egylet281
Értékesítési szövetkezet282
Tejszövetkezet282
Pince- és borértékesítő szövetkezet283
Gazdasági oktatás286
Földmíves iskolák286
Gazdasági ismétlő iskola288
Téli iskolák felnőtt gazdák részére289
Mezőgazdasági házi-ipar oktatás289
Gazdasági akadémiák289
Kertészeti tanintézet290
Kertészképző tanfolyam290
Kertészsegédek tanfolyama292
Időszaki tanfolyamok a kertészeti tanintézetben293
Kertmunkás-iskolák295
Vincellériskolák296
Szőlőmunkás tanfolyam297
Pincemesteri tanfolyam298
Felsőbb szőlő- és borgazdasági tanfolyam298
Erdőőri akadémia299
Erdészeti akadémia299
Tejgazdasági iskolák300
Baromfitenyésztő munkásképző iskola301
Vízmesteri iskola302
Hasznos tudnivalók308
Állatvásárok308
Baromfitenyésztő telepek309
Dohánylugkivonat (Thanaton)309
Dohánytermelési engedély310
Elhasznált távirdasodrony310
Facsemeték ingyenes kiosztása kopár- és futóhomok területek befásítása311
Fedeztetési állomások311
Földmíves katonák szabadságolása312
Gazdasági munkástörvény312
Gazdasági munkásközvetítésről315
Gazdasági munkás- és cseléssegélypár315
Gazdasági munkások vasuti díjkedvezménye317
Gyümölcsfák, csemeték, ojtóvesszők, dugványok, szőlővesszők beszerzése318
Gyümölcs feldolgozására és értékesítésére szolgáló eszközök kikölcsönzése és adományozása321
Honvédlovak kikölcsönzése321
Jelzálogkölcsön322
Lóvásárlás a katonaság részére323
Marhalevél vagy járlat324
Marhasó325
Mének bérlése325
Méneladás községeknek325
Méncsikók és ménlovak vásárlása326
Mérték átszámítás327
Méz értékesítése329
Mezőgazdasági törvény rövid foglalata330
Szavatosság az eladott állatokra nézve333
Selyemtenyésztés334
Szőlőfelujítási kölcsön334
Tenyészállatok vasuti szállítása335
Üzleti szokások gazdasági termények és állatok adásvételnél336
Vadászati tilalom337
Vásárcsarnokok Budapesten338
Vasuton való szállítása az állatoknak339
Veszett állatok340
II. kötet
A konyhakerti termények gazdasági értékesítése és háziiparszerű feldolgozása
Előszó3
A zöldségfélék értékesítéséről5
Zöldségfélék terméshozama7
Értékesítési lehetőségek8
Zöldségfélék nyersen való értékesítése9
Zöldségfélék fölszedése13
Zöldségfélék osztályozása16
Zöldségfélék piaczra való előkészítése18
Zöldségfélék csomagolása20
Zölsségfélék szállítása23
Zöldségfélék nyersen való eltartása26
Nyári zöldségfélék eltartása27
Téli zöldségfélék eltartása29
Káposztafélék teleltetése30
Gyökérfélék teleltetése35
Egyéb zöldségfélék teleltetése40
Zöldségfélék feldolgozása43
Zöldségfélék aszalása45
Az aszalásról45
Az aszalókról46
Az aszalandó zöldségfélék minőségéről50
Az aszalandó zöldségfélék előkészítése50
Az aszalt zöldség eltartása, csomagolásra és szállítása65
Az aszalt zöldség felhasználása67
Zöldségfélék savanyítása67
Zöldségfélék eczetben eltéve73
Kevert zöldség eczetben (Mixed Pickles)74
Eczetes karfiol készítése75
Eczetes hagyma készítése75
Gőzben főzött zöldségfélék megőrzése76
Párolt zöldségek készítése76
Zöldborsó befőzve78
Zöldbab befőzve79
Spárga befőzve79
Befőzött paradicsom80
Paradicsom-koczka készítése81
Tartalomjegyzék82
Kereskedelmi növények
Az olajomagu növények mivelése
A káposzta és répa-repcze
Az őszi káposzta-repcze6
A tavaszi káposzta-repcze20
Az őszi répa-repcze20
A tavaszi répa-repcze21
A vad-repcze22
A mustár-félék termelése23
A gomborka27
A mák31
A napraforgók34
A fonalas-növények termelése
A kender37
A len45
A csalán56
A festő-növények termelése
A pirosító-buzér57
A festő-csülleng60
A fogas-rezeda61
A szeklicze-virág61
A festő-zsoltina62
A festő-czikszár62
A festő-mályva62
Gyári-növények
A katáng (czikória)63
A takács-mácsonya65
A kanári-polyvacsukk66
Az édesgyökér67
A dohány68
Fűszeres-növények
A kömény86
A kapor88
Az ánizs89
A koriandrum90
A jóféle sáfrány90
A paprika94
A torma96
A komló98
Függelék. Néhány jelesebb és keresettebb orvosi fűszernövény
A himboj vagy riczinus107
A rebarbara-gyökér110
Az orvosi fűszer-növények110
A földi mandula vagy mandula-palka112
Fontosabb ipar- és kereskedelmi növények és azok okszerű termelése
Előszó3
Ipari növények
Olajos növények6
Fonalas növények35
Kereskedelmi növények
Gyári növény60
Festő nagysága75
Festő buzér83
Festő csülleng89
Szeklicze91
A gazdasági és haszon-növények termelése
Gazdasági növények
A mag megválasztása és elvetése6
A gabona-félék vetése20
Átmeneti növények68
Kerti növények82
Kápásztafélék87
Gyökeres kerti vetemények93
Salátafélék101
A hagymák107
Spárgafélék110
Vegyes konyhai vetemények115
Virágkerti növények
Egynyári növények120
Kétnyári növények122
Évelő virágok123
Díszbokrok124
Gyümölcsfák és bogyós gyümölcsű cserjék126
Erdeifák nevelése128
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem