Előszó
Finom étel friss hozzávalókból eszményi esetben szezonális, helyi alapanyagokból készítve - minden boldog és egészséges családi konyha szívén viselhetné ezt az eszmét. Igen. őszintén hiszem, hogy bárki, bármikor főzhet természetes alapanyagokból (legyen az akár a saját, előző nap készített ételeink maradéka). Tudom, sokan vitatnák az álláspontom, hiszen állandóan rohanunk, és alapvetően nem könnyű a friss, helyi alapanyagokhoz hozzáférni. Mégis kiállók az elképzelés mellett, és e könyvben be szeretném mutatni, hogyan tartom mindezt megvalósíthatónak.
Ha ételről van szó, gyakran úgy tűnik, két nagy pártra bomlik a társadalom. Durván fogalmazva azt mondhatnánk: vannak, akik törődnek azzal, hogy mit esznek, mások pedig nem. Időnként a fejemre olvassák, hogy csak az első csoportnak írok. vagyis főleg azoknak prédikálok, akik már amúgy is hisznek nekem. Értem, miért állíthatják ezt egyesek, hiszen feltételezem, hogy aki könyveimet olvassa, azt már eleve érdekli az étel. Törődik azzal, honnan származik, talán maga is termeszt növényeket, esetleg a természetben gyűjt össze bizonyos alapanyagokat. Sokaknak ez nyilvánvalóan abszurd ötletnek tűnik, sőt egyesek szerint én vagyok az a csodabogár, aki bármit megeszik. Persze magától értetődik számomra, hogy mondjuk csalánt, nyulat vagy hasonlókat egyek.Teljesen normális dolog ez. Hosszú út vezetett azonban addig, amíg felfedeztem és elfogadtam az ilyesfajta hozzáállást.
Gyerekkoromban borzasztóan finnyás voltam. Csak olyan étel hozott lázba, amit a fagyasztóból vettek ki, aztán bő olajban megsütötték, és ketchupot adtak mellé. Így őszintén hiszem, hogy másoknak is változhat az evéshez való hozzáállásuk - talán most még el sem tudják képzelni, mennyire. A huszonvalahány év alatt, amióta hivatásszerűen foglalkozom étellel, láttam, hogy a keményfejű emberek és a mamutszerűen nehézkes intézmények felfogása is gyökeresen megváltozhat. Tanúja voltam, ahogy egyesekben már-már megvilágosodásszerű izgalom támadt az ételek iránt, és mind' többen és többen kezdtek valódi ételeket főzni friss alapanyagokból. Láttam, ahogy megváltozott az emberek élete és a családjuk életmódja.
Vissza