Bevezetés (Dr. Molnár Béla) | 5 |
A ribiszketermesztés jelene, a fejlesztés irányai (dr. Porpáczy Aladár) | 7 |
Történeti visszapillantás | 8 |
Főbb ribiszketermesztő országok | 10 |
A hazai termesztés | 11 |
Távlati célok | 13 |
Biológiai alapok | 15 |
A fajták eredete | 15 |
A ribiszke alaktana, életmódja | 15 |
Gyökérrendszer | 15 |
Hajtásrendszer | 16 |
Táplálkozás | 17 |
Növekedés | 18 |
Nyugalmi állapot | 19 |
Termésképzés | 20 |
Virágzási időcsoportok | 30 |
A háziméh szerepe a megporzásban | 31 |
A gyümölcs fejlődése | 32 |
A gyümölcs biotikai és tápértéke | 34 |
Termőhelyi igény, termőkörzet | 37 |
A piros ribiszke termőhelyi igénye | 37 |
A legjobb hazai termőkörzetek | 40 |
A fekete ribiszke termőhelyi igénye | 44 |
A legjobb hazai termőkörzetek | 47 |
A fajtakutatás célja és feladatai | 48 |
Ribiszkefajták | 56 |
A gyümölcs áru- és használati értéke | 57 |
Termesztési értékmérők | 59 |
Pirosribiszke-fajták | 60 |
Fő árufajták | 62 |
A választék bővítése | 67 |
A termesztésből kiszorulók | 68 |
Csak konzervnek | 70 |
Honosításra érdemes fajták | 71 |
Fehérribiszke-fajták | 72 |
Általánosan elterjedt régiek | 73 |
Új üzemi és házikerti fajták | 74 |
Feketeribiszke-fajták | 75 |
Fő árufajták | 76 |
Különleges igényeknek | 84 |
A termesztésből kiszorulók | 85 |
Kísérletre ajánlottak | 88 |
Honosításra érdemes fajták | 89 |
Ribiszke-köszéte fajhibrid (riszméte) | 90 |
Telepítési és művelési rendszer | 91 |
Fajták | 92 |
Alany | 96 |
Ribiszke a házikertben | 101 |
A ribiszke szaporítása | 101 |
A járulékos gyökerek képződése | 106 |
A víarusmentes szaporítóanyag előállítása (Dr. Porpáczy Aladárné) | 106 |
A vírusfertőzés gazdasági következményei | 106 |
A bogyósok vírusos megbetegedése elleni védekezés | 107 |
A mentesítés | 113 |
Szaporítási módok (Dr. Porpáczy Aladár) | 113 |
Dugványozás | 113 |
Fás dugványozás | 114 |
Egyszerű vagy sima dugvány | 115 |
Szakított vagy talpas dugvány | 115 |
Kalapácsos dugvány | 115 |
Az elkészített fás dugványok kezelése a kirakásig | 116 |
A dugványiskola előkészítése, a dugványozás | 119 |
A dugványok ápolása | 119 |
A felszedés | 121 |
Félfás és zölddugványozás | 121 |
Bujtás | 122 |
Közönséges vesszőbujtás | 122 |
Kínai vagy sugaras bujtás | 123 |
Feltöltéses bujtás | 124 |
Oltás | 125 |
Vesszős szemzés | 127 |
Zöldoltás | 128 |
A ribiszkefélék mikroszaporítása (Zatykó József) | 131 |
Magvetés | 131 |
A gyökers szaporítóanyag tárolása, csomagolása | 132 |
A szaporítóanyag minősége | 132 |
A ribiszke telepítése (Dr. Porpáczy Aladár) | 134 |
Talaj-előkészítése, alaptrágyázás | 135 |
Telepítési és művelési rendszer | 136 |
Bokoművelés | 138 |
Sövényművelés | 139 |
Törzses fácskák | 141 |
Ribiszkekordon | 144 |
Az ültetés ideje és módja | 145 |
Az ültetvény ápolása | 148 |
A metszés módja és ideje | 148 |
A fekete ribiszke metszése | 149 |
Alakítás | 151 |
A termő bokor és sövény metszése | 153 |
A termő fácskák metszése | 154 |
A piros és a fehér ribiszke metszése | 155 |
A termő bokor és sövény metszése | 155 |
A fácskák metszése | 156 |
Tápanyag-utánpótlás | 157 |
Talajművelés | 158 |
Öntözés | 160 |
A ribiszke kártevői (Bakcsa Flórián) | 161 |
Fontosabb károsítók | 162 |
Üvegszárnyú ribiszkelepke | 162 |
Köszmétearaszoló | 162 |
Ribiszke-gubacsatka | 163 |
Amerikai bivalykabóca | 163 |
Ribiszke-levélszúnyog | 165 |
Ribiszke-gyökértetű | 166 |
Ribiszkemoly | 166 |
Ribiszke-levéldarázs | 166 |
Kaliforniai pajzstetű | 167 |
Levélpirosító ribiszke-levéltetű | 169 |
Feketeribiszke levéltetű | 169 |
A ribiszke kórokozói | 169 |
Fontosabb károsítók | 169 |
Ribiszke amerikai lisztharmata | 169 |
Ribiszke európai lisztharmata | 171 |
Ribiszke drapanepeziszás levélfoltosság | 171 |
Ribiszke mikoszferellás levélfoltossága | 171 |
Ribiszkerozsda | 171 |
Köszméterozsda | 172 |
Ólomfényűség | 172 |
Fehérpelyhes gyökérpenész | 173 |
Szürkepenészes rothadás | 174 |
A ribiszke vírusos betegségei | 174 |
A köszméte vírusos érszalagosodása | 174 |
A fekete ribiszke vírusos atavizmusa | 175 |
A ribiszke gyűrűsfoltosság vírusa | 176 |
Arabis-mozaik vírus ribiszkén | 178 |
Védekezési módok (Bakcsa Flórián) | 179 |
A ribiszke vegyszeres gyomírtása (László István) | 188 |
A ribiszkések gyomnövényzete | 189 |
Telepítés előtti gyomirtás | 191 |
Fiatal ültetvények vegyszeres gyomirtása | 192 |
Termő ribiszkések gyomirtása | 193 |
Házikerti ültetvények vegyszers gyomirtása | 200 |
A ribiszke betakarítása (Dr. Horváth Ernő) | 202 |
Kézi szedés | 202 |
A szedést könnyítő eszközök | 203 |
Gépi betakarítás | 206 |
A gépi szüret feltételei | 207 |
Térállás | 207 |
A fajtaválasztás szempontjai | 208 |
Művelésmód | 208 |
A betakarítógépek felépítése és működése | 209 |
Terelők | 210 |
Gyümölcsleválasztók | 210 |
Szállítószalagok | 211 |
Ventillátor | 212 |
Hidraulikus hajtás | 212 |
Betakarítógép-típusok | 212 |
Pattenden-féle betakarítógépek | 212 |
Jonas ribiszkebetakarító | 215 |
RKB jelű betakarítógépek | 217 |
Danpluk szüretelő | 217 |
A betakarítógépek munkaminőségi mutatói | 219 |
Munkasebesség | 222 |
A betakarítógépek gazdaságossági mutatói | 223 |
A ribiszkeszüret megkönnyítése Ethrellel (Zatykó József) | 224 |
Oldatkészítés | 227 |
Kezelés | 227 |
A gépi szüret ideje | 228 |
A ribiszketermesztés gépei, géprendszerei (Dr. Andor Domokos) | 229 |
A nagyüzem gépei | 229 |
A kisüzemi termesztés eszközei | 247 |
A ribiszke feldolgozása (Dr. Porpánczy Aladár) | 253 |
Levek készítése | 253 |
Lékészítés melegen | 254 |
Lékészítés hidegen | 255 |
Natúr levek tartósítása hőkezeléssel | 255 |
Natúr levek tartósítása konzerválószerekkel | 256 |
Frissen fogyasztható lé | 256 |
Szörp | 257 |
Ribiszkekocsonya | 257 |
Ribiszkedzsem | 257 |
Frissen fogyasztható ribiszkekompót | 258 |
Steril ribiszkekompót | 258 |
Ribiszkebor | 258 |
Feketeribizli-likőr | 258 |
A ribiszke táplálkozás-élettani jelentősége | 259 |
A fekete ribiszke mint gyógyszer | 261 |
Emésztőszervi megbetegedésekre | 262 |
Epe- és májbetegségekre | 263 |
Vesebetegségekre | 264 |
Szív- és véredénybetegségekre | 265 |
Elhízás ellen | 267 |
Vérszegénységre | 267 |
Migrénre | 267 |
Kimerültségre | 268 |
Farkasvakságra | 268 |
A különleges bogyósgyümölcsűek termesztése | 269 |
A feketegyümölcsű berkenye (Aronia) | 270 |
Felhasználása | 270 |
Leírása | 271 |
A gyümölcs beltartalma | 274 |
A termszetés környezeti feltételei | 274 |
Fajták | 275 |
Szaporítás | 276 |
A terület kiválasztása | 277 |
Telepítés | 277 |
Tápanyag-utánpótlás, öntözés, talajművelés | 277 |
Metszés | 278 |
Növényvédelem | 278 |
A termés betakarítása | 279 |
A festőbodza | 279 |
Leírása | 280 |
A gyümölcs beltartalma | 283 |
A termesztés környezeti feltételei | 284 |
Fajták | 284 |
Szaporítás | 286 |
A terület kiválasztása | 286 |
Telepítés és művelési rendszer | 286 |
Telepítése | 287 |
Tápanyag-utánpótlás, öntözés, talajművelés | 287 |
Metszés | 287 |
Növényvédelem | 289 |
A termés betakarítása | 289 |
A magasbokrú áfonya | 289 |
Leírása | 290 |
A gyümölcs beltartalma | 293 |
A termesztés környezeti feltételei | 294 |
Fajták | 295 |
Szaporítás | 296 |
A terület kiválasztása | 297 |
Telepítés | 298 |
Mulcsozás | 299 |
Tápanyag-utánpótlás, öntözés, talajművelés | 300 |
Metszés | 301 |
Növényvédelem | 301 |
A termés betakarítása | 301 |
A piros áfonya (Cranberry) | 302 |
A homoktövis | 304 |
Leírása | 305 |
A gyümölcs beltartalma | 307 |
A termesztés környezeti feltételei | 307 |
Fajták | 307 |
Szaporítás | 310 |
A terület kiválasztása | 310 |
Telepítés | 310 |
Tápanyag-utánpótlás, öntözés, talajművelés | 312 |
Metszés | 312 |
A termés betakarítása | 313 |
A gyümölcs feldolgozása | 313 |
A rózsa | 314 |
A húsos som | 316 |
Az Actinida (kínai köszméte, kivi) | 319 |
Leírása | 320 |
A termőhely megválasztása | 320 |
Szaporítás | 321 |
Fajták | 322 |
Telepítés | 324 |
Metszés | 324 |
Felhasznált irodalom | 325 |