Előszó | 19 |
Első szakasz | 23 |
Levesek | 23 |
Egyszerű húsleves | 23 |
Erős húsleves | 24 |
Útravaló vagy zsebhúsleves | 24 |
Barnaleves | 25 |
Barnaleves tyúkhúsból | 25 |
Leves libaaprólékkal | 25 |
Hamis barnaleves | 26 |
Vadhúsleves lencsével | 26 |
Tüdőleves | 26 |
Vágott tüdőleves más módon | 27 |
Vagdalék- (ragu-) leves | 27 |
Kenyérleves | 27 |
Paradicsomalma-leves | 27 |
Karfiol- vagy spárgaleves | 28 |
Francialeves | 28 |
Gesztenyeleves | 28 |
Zellerleves | 28 |
Zöldborsópüré-leves csipettel | 29 |
Májasgombócleves | 29 |
Tüdősrétesleves | 29 |
Burgonyagombóc-leves | 30 |
Burgonyagombóc kisülve levesbe | 30 |
Szalonnás gombócleves | 30 |
Rizsgombócleves | 30 |
Dara- (gríz-) galuskaleves | 31 |
Liszthablepény | 31 |
Leves sült borsóval | 31 |
Leves aranyos szeletekkel | 31 |
Rizspuding levesbe | 32 |
Zsemlyemorzsafürtös-leves | 32 |
Marhahúsnedv (jüs) | 32 |
Zöldbableves | 32 |
Magyar káposztaleves | 33 |
Böjti és rántott levesek | 34 |
Cibereleves | 34 |
Halleves magyarosan | 34 |
Halikraleves | 35 |
Barátleves | 35 |
Korhelyleves | 35 |
Tejfölös leves | 36 |
Paradicsomleves | 36 |
Burgonyaleves | 36 |
Zöldborsóleves csipettel | 36 |
Szárazborsóleves | 36 |
Szárazbableves | 37 |
Tojásos csurgatott leves | 37 |
Tyúkmonyos (tojás-) leves | 37 |
Suhantott leves | 37 |
Hagymaleves | 38 |
Vöröshagymaleves haluskával (galuskával) | 38 |
Pacalleves | 38 |
Mandolaleves | 38 |
Borleves | 39 |
Csokoládéleves | 39 |
Keszőceleves (meggyleves) | 39 |
Szilvaleves | 39 |
Második szakasz | 40 |
Előétkek (assiete-k) | 40 |
Hal kocsonyában | 40 |
Kecsege mártással | 41 |
Kecsege majonézzel franciásan | 41 |
Süllő hidegen | 42 |
Tormás csuka hidegen | 42 |
Csibe majonézzel | 42 |
Nyúlpástétom hidegen | 43 |
Galantin kocsonyában | 43 |
Kocsonyás szeletek | 43 |
Olasz saláta | 44 |
Szárdellavaj | 44 |
Írósvajas táska | 44 |
Túrós kolbászkák | 45 |
Töltött szarvacskák (kiflik) | 45 |
Tejfölös fánk | 45 |
Metéltpástétom | 46 |
Velős palacsinta | 46 |
Borjúvelő kirántva | 47 |
Kirántott burgonya | 47 |
Töltött burgonya gombával | 47 |
Burgonyahenger | 48 |
Kocsonya (aszpik) készítése | 48 |
Túrós lepény | 48 |
Húsos pite | 49 |
Pilaw (olasz módon) | 49 |
Galamb papírtekercsben | 50 |
Sonkatekercs | 50 |
Kolbászrétes | 51 |
Töltött uborka | 51 |
Császárszeletek | 51 |
Olajos marhahússzelet | 52 |
Deák-szelet | 52 |
Töltött kucsmagomba | 52 |
Sonkás ragu burgonyával | 52 |
Csirke pörkölve | 53 |
Malacpörkölt | 53 |
Kolbász vöröshagymával | 53 |
Borjúfej citrommal | 54 |
Fürj rizzsel | 54 |
Rántott lúdmáj burgonyapéppel | 54 |
Lúdmáj rizskarikában | 55 |
Tükörtojás | 55 |
Kemény tojás mártással | 55 |
Töltött tojás | 56 |
Szalonnás rántotta | 56 |
Savanyú tojás | 56 |
Főtt tojás | 56 |
Spárga tejföllel | 57 |
Karfiol vajjal | 57 |
Majonéz készítése | 57 |
Harmadik szakasz | 58 |
Marhahús | 58 |
Leveshús paprikásan, párolva | 59 |
Marhahús szegélyezve | 59 |
Marhahús barnára elkészítve | 59 |
Pörkölt és főtt marhahús keverve | 60 |
Vadász-sült | 60 |
Szalonnás sült | 60 |
Fokhagymás sült | 60 |
Cigánysült | 61 |
Alföldi sült | 61 |
Fojtott marhahús | 61 |
Párolt marhahús burgonyahéjjal | 62 |
Párolt marhahús paradicsommal | 62 |
Marhahús divatosan | 63 |
Boeuf á la mode | 63 |
Erdélyi tokány | 64 |
Pilaw hússal | 65 |
Negyedik szakasz | 65 |
Meleg, hideg és tésztákra való mártások | 65 |
Almamártás | 65 |
Egres- (piszke-) mártás | 66 |
Ribiszkemártás | 66 |
Meggymártás | 66 |
Tartármártás | 66 |
Birsalmamártás | 67 |
Vörösrépamártás (céklamártás) | 67 |
Uborkamártás | 67 |
Citrommártás | 67 |
Zellermártás | 67 |
Mandolás tormamártás | 67 |
Metélőhagyma- (schnittling-) mártás | 68 |
Kapormártás | 68 |
Petrezselyemzöldje-mártás | 68 |
Sóskamártás | 68 |
Paradicsommártás | 68 |
Tejfölös tormamártás | 68 |
Káprimártás | 68 |
Vöröshagymamártás | 69 |
Gombamártás | 69 |
Fokhagymamártás | 69 |
Zsemlyemártás | 69 |
Burgonyamártás | 69 |
Hideg mártások | 70 |
Remoulada mártás (angolos) | 70 |
Metélőhagymamártás | 70 |
Hideg tormamártás | 70 |
Mandolamártás | 70 |
Majonézmártás | 70 |
Fenyőbogyómártás | 70 |
Tésztához való mártások | 71 |
Vaníliamártás | 71 |
Mandolamártás | 71 |
Csokoládémártás | 71 |
Fehérbormártás | 72 |
Narancsmártás | 72 |
Meggymártás | 72 |
Habmártás (chaudeau) | 72 |
Besamelmártás tészták számára | 73 |
Ötödik szakasz | 74 |
Főzelékek | 74 |
Töltött káposzta | 74 |
Francia káposzta | 75 |
Hajdúkáposzta | 75 |
Harcsás káposzta | 76 |
Szalonnás káposzta | 76 |
Savanyú káposzta | 76 |
Kolozsvári káposzta | 76 |
Paradicsomos káposzta | 77 |
Töltött burgonya | 77 |
Töltött burgonya másképp | 77 |
Kirántott burgonya (pommes de terre frites) | 78 |
Burgonya tojással berakva | 78 |
Burgonya angolosan | 78 |
Burgonyapép (püré) | 79 |
Burgonya rostélyossal | 79 |
Burgonya tarhonyával | 79 |
Burgonya paradicsommal | 79 |
Burgonya savanyúan | 80 |
Tört burgonya | 80 |
Töltött tök | 80 |
Töltött paprika | 80 |
Kel gesztenyével | 81 |
Kel kisütve | 81 |
Kel angol módon | 81 |
Tejfölös tökkáposzta | 81 |
Savanyú tökkáposzta | 82 |
Besavanyított tökkáposzta | 82 |
Töltött karaláb | 82 |
Karaláb barnára párolva | 83 |
Karaláb bárányhússal | 83 |
Sárgarépa töltve | 83 |
Töltött paradicsom | 83 |
Karfiol írósvajjal | 84 |
Karfiol mártással | 84 |
Spárga írósvajas lében | 84 |
Zöldbab | 84 |
Hüvelyes zöldborsó | 85 |
Cukorborsó | 85 |
Zöldborsópép (püré) | 85 |
Zöldborsó angol módon | 85 |
Paraj (spenót) | 85 |
Sárgarépa párolva | 86 |
Fehérrépa | 86 |
Kelhajtások (brokkoli) | 86 |
Rizibizi (rizs borsóval) | 86 |
Zöld uborka tejfölösen | 87 |
Szárazbab | 87 |
Lencse savanyúan | 87 |
Szárazborsó | 87 |
Tarhonya pörkölve | 87 |
Tarhonya paprikásan | 88 |
A marhahús különféle készítési módja | 88 |
Gulyás szegediesen | 88 |
Pusztapörkölt | 88 |
Vesepecsenye pörkölve | 89 |
Vesepecsenye savanyúan | 89 |
Vesepecsenye-szelet párolva | 89 |
Vesepecsenye bajorosan | 90 |
Vesepecsenye apró burgonyával | 90 |
Honvédsült | 90 |
Napóleon-szelet | 90 |
Imperiál-szelet | 91 |
Beefsteak | 91 |
Török turbán | 91 |
Rostélyos pörkölve | 91 |
Rostélyos sülve | 92 |
Olasz rostélyos | 92 |
Alföldi rostélyos | 92 |
Lábassült | 93 |
Esterházy-rostélyos | 93 |
Roastbeef angolosan | 93 |
Gőzben sült | 93 |
Hamburgi sült | 93 |
Töltött felsálszelet | 94 |
Marhaszelet fasírozva | 94 |
Fasírozott sült | 94 |
Sálszeletet ízletesen elkészíteni | 95 |
Húskolbászkák | 95 |
Ökörnyelv lengyelesen | 95 |
Füstölt nyelv | 95 |
Ökörnyelv szárdellával | 96 |
Ökörfarok savanyúan | 96 |
Marhapacal | 96 |
Párolt hús | 96 |
Hideg marhahús | 97 |
Borjú-, ürü-, bárány- és sertéshús különféle készítésmódjáról | 97 |
Borjú-steak | 97 |
Borjúpaprikás | 97 |
Borjúpörkölt | 97 |
Borjúbecsinált | 98 |
Borjúbecsinált karfiollal | 98 |
Borjúsült skót módra | 98 |
Bécsi szelet | 98 |
Nemzeti szelet | 98 |
Borjútekercs | 98 |
Borjúhús rizzsel | 99 |
Borjúszelet paprikásan | 99 |
Borjúszelet fasírozva | 99 |
Borjúszelet savanyú mártással | 99 |
Kossuth-szelet | 100 |
Bécsi szelet más módon | 100 |
Borjúlábak kisülve | 100 |
Borjú szügye töltve (töltött borjúszegy) | 100 |
Borjú szügye zöldborsóval töltve | 100 |
Borjú szügye paradicsommal | 101 |
Borjúcomb füstölt nyelvvel | 101 |
Borjúnyelv | 101 |
Borjúmáj pörkölve | 102 |
Borjúvagdalt gombával | 102 |
Borjúfej kocsonyában | 102 |
Borjútokány | 102 |
Borjúcomb hidegen | 102 |
Borjútüdő citrommal | 103 |
Ürühús-készítmények | 103 |
Ürüpaprikás | 103 |
Ürüszelet paprikásan | 104 |
Ürühús édeskáposztával, magyarosan | 104 |
Magyar ürüpecsenye zöldbabbal | 104 |
Ürükotlettek | 104 |
Ürücomb paradicsommal | 105 |
Ürühús vadmódra elkészítve | 105 |
Ürücomb savanyúan | 106 |
Ürühús káposztával berakva | 106 |
Bárányhús-készítmények | 106 |
Báránypaprikás tejföllel | 106 |
Báránybecsinált | 107 |
Bárányhús zöldborsóval | 107 |
Bécsi báránykotlett | 107 |
Madárkák bárányhúsból | 107 |
Bárányhús gombával | 107 |
Bárányhús karalábbal | 108 |
Báránycomb uborkamártással | 108 |
Bárány töltve | 108 |
Párolt bárányhús | 109 |
Sertéshús-készítmények | 109 |
Füle-farka | 109 |
Disznó füle-farka saját köntösében | 109 |
Füle-farka hidegen | 110 |
Füle-farka savanyúan | 110 |
Sertésgerinc sülve | 110 |
Sertésgerinc más módon | 110 |
Beefsteak sertéshúsból | 111 |
Sertéskotlett (rántott hús) | 111 |
Sertésszelet barnán | 111 |
Szűzsült | 111 |
Sertéscomb savanyúan | 111 |
Sertéshús tormával | 112 |
Vese velővel | 112 |
Kocsonya magyarosan | 112 |
Sertésfej hidegen | 113 |
Sonka főve | 113 |
Sonkaszelet kisülve | 113 |
Sertés-galatin | 113 |
Malacpaprikás | 114 |
Disznósajt | 114 |
Hatodik szakasz | 115 |
Szárnyas állatok | 115 |
Levágásukról és tisztításukról | 115 |
Csirke-, kappan-, pulyka-, liba- és kacsahúsételek | 116 |
Csirke karfiollal | 116 |
Csirke tojással, habart mártással | 116 |
Csirkepaprikás tejföllel | 117 |
Csirkepörkölt tarhonyával | 117 |
Csirke forrázva | 118 |
Csirke tejföllel és citromszeletekkel | 118 |
Csirke paradicsommal | 118 |
Csirke zöldborsóval | 119 |
Csirke bajorosan | 119 |
Csirke biszkével (egressel) | 119 |
Csirke rizzsel | 119 |
Csirke hidegen | 120 |
Csirke majonézzel | 120 |
Csirke kapros lében | 120 |
Kappan mártással | 121 |
Kappan párolt káposztával | 121 |
Pulyka paprikásan | 121 |
Töltött pulyka | 121 |
Pulykamell kocsonyában (ászpikban) | 122 |
Szeletkék szárnyasmellekből | 122 |
Liba karfiollal | 122 |
Libaaprólék gombóccal | 122 |
Libaaprólék gombával | 123 |
Lúdmáj tejföllel | 123 |
Lúdmáj parmezán sajttal | 123 |
Lúdmáj kirántva | 124 |
Töltött libamell | 124 |
Párolt libamáj | 124 |
Liba füstölve | 125 |
Kacsa savanyúan | 125 |
Galamb petrezselyemmártással | 125 |
Galamb savanyúan | 125 |
Galambkotlett | 126 |
Galambpaprikás | 126 |
Galamb töltve | 126 |
Hetedik szakasz | 127 |
Vadak | 127 |
Fenyőmadár, fürj, fogoly, szalonka (snepf), fácán, vadlúd, vadkacsa, nyúl, őz és vadsertés elkészítéséről | 128 |
Fürj sülve | 128 |
Fürj rizzsel | 128 |
Fenyvesmadár | 128 |
Fenyvesmadarak nyárson sülve | 128 |
Fogoly sülve | 129 |
Káposztás fogoly | 129 |
Szalonka (snepf) sülve | 130 |
Szalonka párolva | 130 |
Fürj köntösben | 130 |
Fácán sülve | 131 |
Vadlúd sülve | 131 |
Vadkacsa sülve | 131 |
Vadkacsa savanyúan | 131 |
Nyúl sülve | 131 |
Nyúl paprikásan | 132 |
Nyúlaprólék | 132 |
Őzderék sülve | 132 |
Őzcomb sülve | 132 |
Vadsertéshús készítése | 133 |
Vaddisznófilé | 133 |
Nyolcadik szakasz | 134 |
Halak és más vízi állatok melegen és hidegen készítve | 134 |
A halakról általában | 134 |
Forrázott halak | 135 |
Halpaprikás szegediesen | 137 |
Halpaprikás más módon | 138 |
Kecsege forrázva | 138 |
Kecsege kocsonyázva | 138 |
Kecsege majonézzel franciásan | 139 |
Kecsege kisütve | 139 |
Potyka szalonnával | 139 |
Potyka kékre főve | 140 |
Potyka sóskamártással | 140 |
Potyka fasírozva | 140 |
Potyka kisütve | 141 |
Potyka marinírozva | 141 |
Süllő vajjal és burgonyával | 141 |
Süllő szárdellával | 141 |
Süllő majonézzel | 11 |
Harcsa káposztával | 142 |
Harcsa kirántva | 142 |
Harcsa Káprimártással | 142 |
Szalonnás csuka | 142 |
Csuka tejfölös tormával | 143 |
Csuka sülve | 143 |
Csuka töltve | 143 |
Angolna sütve | 144 |
Pisztráng sülve | 144 |
Kékre forrázott pisztráng | 144 |
Rántott pisztráng | 144 |
Ráchal | 145 |
Fogas mártással | 145 |
Magyar fogas | 145 |
Viza sülve | 146 |
Tőkehal sülve | 146 |
Kagyló forrázva | 146 |
Békacomb kirántva | 146 |
Rák főve | 147 |
Tengeri rákok | 147 |
Halsaláta | 147 |
Csigák | 147 |
Kilencedik szakasz | 149 |
Hideg-, melegtál és apró pástétomok | 149 |
Írósvajas tészta, melyet rendes pástétomokra használunk | 149 |
Hideg lúdmájpástétom | 149 |
Fácánpástétom hidegen | 150 |
Csirkepástétom | 151 |
Karfiolpástétom | 151 |
Pástétom főzelékkel | 151 |
Rizspástétom | 152 |
Sonkaszarvacskák teához | 152 |
Halpástétom | 152 |
Tizedik szakasz | 153 |
Kolbászok | 153 |
Fokhagymás kolbász | 153 |
Citromos kolbász | 153 |
Kolbász borjúhúsból | 154 |
Lúdmájkolbász | 154 |
Halkolbász | 154 |
Tizenegyedik szakasz | 155 |
Sültek (pecsenyék) | 155 |
Csirke sülve | 156 |
Csirke töltve | 156 |
Pulyka sülve | 157 |
Liba sülve | 157 |
Pirított liba strasbourgi módon | 157 |
Kacsa sülve | 158 |
Galamb sülve | 158 |
Borjúcomb sülve | 159 |
Borjúszügye sülve | 159 |
Bevont (glasszírozott) borjúszeletek | 159 |
Bárányhús sülve | 159 |
Bárányhús kirántva | 159 |
Szeletek (steak) disznócombból | 160 |
Bőrös pecsenye | 160 |
Sertéscomb sülve | 160 |
Vesepecsenye sülve | 160 |
Marhasült | 161 |
Egész malac sülve | 161 |
Tizenkettedik szakasz | 162 |
Saláták | 162 |
Friss zöldsaláta | 163 |
Öntött saláta töpörtővel | 163 |
Fejes saláta | 164 |
Hideg saláta | 164 |
Káposztasaláta töpörtővel | 164 |
Káposztasaláta | 164 |
Nyers káposztasaláta | 164 |
Uborkasaláta | 165 |
Spárgasaláta | 165 |
Karfiolsaláta | 165 |
Saláta zöldbabból | 165 |
Saláta szárazbabból | 166 |
Zellersaláta | 166 |
Burgonyasaláta | 166 |
Burgonyasaláta kocsonyába rakva | 166 |
Díszes saláta | 167 |
Paprikasaláta | 167 |
Saláták díszítésére fölszelt zöld és piros húsú paprika | 167 |
Saláták gyökerekből és főzelékekből | 168 |
Tizenharmadik szakasz | 169 |
Párolt gyümöcssaláták (kompótok) | 169 |
Meggybefőtt | 169 |
Barackbefőtt | 169 |
Őszibarackbefőtt | 169 |
Szilvabefőtt | 170 |
Birsalmabefőtt | 170 |
Körtebefőtt | 170 |
Almabefőtt | 170 |
Befőtt (kompót) almapéppel | 171 |
Befőtt vegyített (vegyes) friss gyümölcsből | 171 |
Vegyes befőtt aszalt gyümölcsből | 172 |
Töltöttnarancs-befőtt | 172 |
Tizennegyedik szakasz | 173 |
Tésztaneműek | 173 |
A meleg és hideg tésztákról | 173 |
Gyúrott (gyúrt) tészta készítése | 174 |
Túrós csusza | 174 |
Túrós metélt | 175 |
Mákos metélt | 175 |
Diós metélt | 175 |
Burgonyametélt | 175 |
Metélt túróval | 175 |
Tejfölös metélt sülve | 175 |
Gőzben főtt metélt | 176 |
Vaníliahaluska (-galuska) | 176 |
Párolt tejfölös haluska (-galuska) | 176 |
Sonkás tészta | 176 |
Sonkás tészta más módon | 177 |
Rizskása sonkával | 177 |
Túrós gombóc | 177 |
Szilvás gombóc | 177 |
Burgonyagombóc | 178 |
Zsemlyegombóc | 178 |
Túrós haluska (-galuska) | 178 |
Tojásos haluska (-galuska) | 179 |
Öntött perecek túróval | 179 |
Káposztás haluska (galuska) | 179 |
Tarhonya | 179 |
Tarhonya tejben | 179 |
Túrós barátfüle (derelye) | 180 |
Lekváros barátfüle | 180 |
Túrós tészta lerakva | 180 |
Töltött metélt | 181 |
Tejbe csurgatott | 181 |
Pirított liszt | 181 |
Pirított dara | 181 |
Mandolás pirított | 181 |
Palacsintatészta készítése | 182 |
Tejfölös palacsinta | 182 |
Királypalacsinta | 182 |
Francia palacsinta | 183 |
Palacsinta gőzben | 183 |
Palacsinta kavart mandolával | 183 |
Sonkás palacsinta | 184 |
Omelette | 184 |
Omelette tepsiben | 184 |
Töpörtős pogácsa | 185 |
Töpörtős pogácsa más módon | 185 |
Vajaspogácsa | 185 |
Finom kukoricamálé | 185 |
Kochok (felfújtak) | 186 |
Rum-(soufflé) koch | 186 |
Tutti-frutti (soufflé) koch | 186 |
Csokoládé- (soufflé) koch | 186 |
Schönbrunni koch | 187 |
Pesti koch | 187 |
Narancskoch | 187 |
Rizskoch gyümölccsel | 187 |
Meggykoch | 188 |
Birsalmakoch | 188 |
Cseresznyekoch | 188 |
Darakoch | 189 |
Barack-koch | 189 |
Mák-koch | 189 |
Diókoch | 189 |
Besamelkoch | 190 |
Habkoch | 190 |
Piskótakoch | 190 |
Földieperkoch | 190 |
Francia koch | 191 |
Koch vajasszarvasból (-kifliből) | 191 |
Gesztenyekoch | 191 |
Kávékoch | 192 |
Pudingok | 193 |
Angol puding | 193 |
Zsemlyepuding | 193 |
Égő (plum-) puding | 194 |
Rizspuding | 194 |
Királyfi-puding | 194 |
Almapuding | 195 |
Narancspuding | 195 |
Diópuding | 195 |
Burgonyapuding | 196 |
Kochokra és pudingokra való habok (chaudeau-k) | 196 |
Borhab (chaudeau (sodó)) | 196 |
Vaníliahab | 196 |
Mandolahab | 196 |
Csokoládéhab | 197 |
Narancshab | 197 |
Meggyhab | 197 |
Rétesek | 197 |
Rétestészta készítése | 197 |
Diós rétes magyarosan | 198 |
Túrós rétes édesen | 198 |
Tejfölös rétes | 198 |
Almás rétes | 199 |
Meggyes rétes | 199 |
Szilvás rétes | 199 |
Szőlős rétes | 200 |
Mandolás rétes | 200 |
Csokoládérétes | 200 |
Rizskásás rétes | 200 |
Káposztás rétes | 201 |
Sonkás rétes | 201 |
Burgonyás rétes | 201 |
Gombás rétes | 202 |
Mákos rétes | 202 |
Kolbászrétes | 202 |
Édes káposztás rétes | 203 |
Csigarétes (régi erdélyi tészta) | 203 |
Élesztős tészták | 203 |
Az élesztős tészta készítéséről | 204 |
Teacipócskák | 206 |
Apostolkalács (brioche) | 206 |
Finom élesztős tészta | 206 |
Hideg élesztős tészta | 207 |
Élesztős tészta más módon | 207 |
Kavart élesztős tészta | 207 |
Közönséges élesztős tészta | 208 |
Kossuth-tészta | 208 |
Túrós lepény | 208 |
Szegedi tejfölös lepény | 209 |
Kapros-túrós lepény | 209 |
Tejfölös meggyes lepény | 209 |
Aranyhaluska (-galuska) | 210 |
Aranyhaluska (-galuska) más módon | 210 |
Bukta töltve | 211 |
Csehpimasz (talkedli) | 211 |
Csehpimasz (talkedli) burgonyából | 211 |
Gőzmetélt | 212 |
Ánizscipócskák | 212 |
Finom élesztős szarvacskák (kiflicskék) | 212 |
Finom habart kuglóf | 213 |
Finom kuglóf meggyel | 213 |
Közönséges kuglóf | 214 |
Császárkuglóf | 214 |
Habart darázsfészek | 215 |
Meggyes lepény | 215 |
Szilvás lepény | 216 |
Mandolás lepénykék | 216 |
Tejfölös lepények | 216 |
Magyar torta | 216 |
Mákos patkó (beugel, azaz bejgli) | 217 |
Diós patkó | 217 |
Mazsolás patkó | 218 |
Mandolás kenyér | 218 |
Jó magyar fonott kalács | 218 |
Kenyerek | 219 |
Szegedi házikenyér sütése | 219 |
Zsírban (olajban) sült tészták | 220 |
Farsangi fánk | 220 |
Farsangi fánk más módon | 222 |
Tejfölös fánk | 222 |
Tolófánk | 222 |
Krémfánk | 223 |
Rózsafánk | 223 |
Töltött szarvacskák | 223 |
Vízi veréb | 224 |
Kirántott burgonya | 224 |
Alma bundában | 224 |
Szegény lovagok | 224 |
Kirántott cseresznye | 225 |
Kirántott szilva | 225 |
Rizskolbászok csokoládéval | 225 |
Akác- vagy bodzavirág kirántva | 225 |
Spanyol kenyér | 226 |
Darakolbászkák borral | 226 |
Rösztölt cseresznye | 227 |
Kirántott meggy | 227 |
Rántott aszalt szilva | 227 |
Birsalmakolbászka | 228 |
Meggykolbászkák | 228 |
Aszalt szilva bortésztával, úgynevezett "lakatos fickók" | 228 |
Íróvajas (vajas-) tészták | 228 |
Íróvajas (vajas) tészta, mindenfélére | 228 |
Iróvajas (vajas) tészta, más módon | 229 |
Mandolás pite | 230 |
Nőszeszély | 230 |
Diós szelet | 231 |
Szarvacskák (kiflicskék) írósvajas tésztából | 231 |
Írósvajas tésztaszelet | 231 |
Mandolafalatok írósvajas tésztából | 232 |
Leveles írósvajas tészta | 232 |
Berlini írósvajas tészta | 232 |
Pogácsa írósvajas tésztából | 232 |
Leveles töpörtős pogácsa | 233 |
Omlós tészták | 233 |
Omlós (porhanyó) tészta készítése | 233 |
Omlós tészta fahéjjal | 234 |
Omlós tészta főtt tojással | 234 |
Omlós tészta rummal | 234 |
Omlós tészta kavarva | 234 |
Almás pite omlós tésztából | 234 |
Diós szarvacskák (kiflicskék) omlós tésztából | 235 |
Cseresznyés mandolalepény | 235 |
Bajor tészta | 235 |
Rumtészta | 236 |
Meggylepény | 236 |
Meggylepény más módon | 236 |
Almás pite magasan | 237 |
Tizenötödik szakasz | 237 |
Torták | 237 |
Öntetek és mártalékok tésztákra | 237 |
A torták díszítéséről | 240 |
Mandolatorta | 240 |
Mandolatorta tejszínhabbal | 240 |
Citromtorta | 241 |
Narancstorta | 241 |
Mákos torta | 241 |
Óriás mogyorótorta | 242 |
Csokoládétorta | 242 |
Linzi torta | 243 |
Kavart linzi torta | 243 |
Grillázs | 244 |
Gesztenyetorta | 244 |
Jókai-torta | 245 |
Habart mandolatorta | 245 |
Diócsemege (krém-) torta | 245 |
Napóleon-torta | 246 |
Morzsatorta | 246 |
Almás torta | 246 |
Sacher-torta (az udvartól) | 247 |
Meggytorta | 247 |
Parázstorta | 248 |
Diós torta | 248 |
Stefánia torta | 248 |
Vaníliás torta tojás nélkül | 248 |
Apró torta gyümölccsel | 249 |
Apró torta málnahabbal | 249 |
Puncstorta | 250 |
Piskótatészták | 250 |
Babapiskóta | 250 |
Vert piskótatészta | 250 |
Vaníliás vagy piskótakenyér | 250 |
Kataláni kenyér | 250 |
Piskótatészta mandolával | 251 |
Piskótatekercs | 251 |
Piskótafánk | 251 |
Kétszersültek | 252 |
Komiszkenyér | 252 |
Tiroli kenyér | 252 |
Ánizskenyér | 252 |
Püspökkenyér | 252 |
Pozsonyi kétszersült | 253 |
Fejedelmi kenyér rummal | 253 |
Csokoládéívek | 253 |
Kis vaníliás ívek | 254 |
Igen ízletes mandolás rudacskák | 254 |
Párnacsücske tepsiben | 255 |
Mandolás sütemények, szeletek és ostyák | 255 |
Omlós tészta mandolával | 255 |
Cukros perecek | 255 |
Mandolás szeletek | 255 |
Teasütemény mandolából | 255 |
Mandolás perecek | 255 |
Mandolás koszorúk | 256 |
Vaníliás gyűrűk | 256 |
Vaníliás koszorú | 256 |
Szívek linzi tésztából | 256 |
Mandolaszarvacskák (kiflicskék) | 257 |
Mandolacsók | 257 |
Csokoládécsók vaníliával | 257 |
Fahéjas csók | 258 |
Spanyol habcsók | 258 |
Mogyorócsókocskák | 258 |
Gesztenyecsókocskák | 259 |
Ánizspereckék | 259 |
Krémszeletek | 259 |
Teaszeletek | 259 |
Cukorhabszeletek | 260 |
Ördög pilulái | 260 |
Omlós teasütemények | 260 |
Diós szeletek | 261 |
Linzi pogácsa | 261 |
Hercegi falatok | 261 |
Pörkölt mandola | 261 |
Gyümöcskenyér | 262 |
Szalámi | 262 |
Mézesbáblepény | 262 |
Csokoládékenyér | 263 |
Óriási habfánk | 263 |
Almaszelet pisztáciával | 263 |
Borított rizs | 264 |
Gesztenyetészta | 264 |
Diós sütemény | 264 |
Az ostyasütésről | 264 |
Hengerostyák | 265 |
Egyszerű ujjnyi hengerostyák | 265 |
Finom ujjnyi hengerostyák | 265 |
Fahéjas hengerostya | 266 |
Cukoröntet vagy jegedés (cukorjég) készítése | 266 |
Tizenhatodik szakasz | 269 |
Kocsonyák és parfék | 269 |
Utasítás az illatok és ízek készítésére, habokhoz, sodókhoz, krémekhez, kocsonyákhoz | 269 |
Az illatok és ízek vegyítése | 269 |
Málnakocsonya | 271 |
Csokoládékocsonya | 271 |
Citromkocsonya | 272 |
Kávékocsonya tejszínnel | 272 |
Mandolakocsonya | 272 |
Narancskocsonya | 273 |
Vaníliakocsonya | 273 |
Meggykocsonya | 274 |
Birskocsonya | 274 |
Kocsonyák befőzött nedvekből oly évszakban, melyben nincs friss gyümölcs | 275 |
Parfé készítésének módja | 275 |
Pain d'orange frappé (az udvartól) | 276 |
Vaníliaparfé | 276 |
Ananászparfé | 276 |
Mogyoróparfé | 276 |
Parfait de chocolade en surprise (az udvartól) | 277 |
Tizenhetedik szakasz | 278 |
Krémek és habok | 278 |
Vaníliakrém | 278 |
Diókrém | 278 |
Boszorkánykrém | 279 |
Mandolakrém | 279 |
Citromkrém | 279 |
Csokoládékrém | 279 |
Puncskrém | 280 |
Barna tejhab | 280 |
Tejhab földieperrel | 280 |
Dióhab | 281 |
Tizennyolcadik szakasz | 282 |
Fagylaltok | 282 |
A fagylaltról általában | 282 |
Ananászfagylalt | 283 |
Csokoládéfagylalt | 283 |
Vaníliafagylalt | 283 |
Tutti-frutti fagylalt | 284 |
Citromfagylalt | 284 |
Narancsfagylalt | 285 |
Földieperfagylalt | 285 |
Karamellfagylalt | 285 |
Tizenkilencedik szakasz | 286 |
Hideg és meleg italok | 286 |
Tejcsokoládé-ital | 286 |
Puncs | 286 |
Forralt vörösbor | 287 |
Forralt sör | 287 |
Püspök | 287 |
Krampampuli | 287 |
Sorbet | 287 |
Meggyvíz | 288 |
Huszadik szakasz | 289 |
Cukor-gyümölcsök | 289 |
A cukor készítéséről általában | 289 |
Meggy cukorban | 290 |
Sárgabarack cukorban | 291 |
Som cukorban | 291 |
Ringlotta (ringló) cukorban | 291 |
Piszke (egres) cukorban | 291 |
Sárgadinnye cukorban | 292 |
Füge cukorban | 292 |
Zöld dió cukorban | 292 |
Ecetes meggy cukorban | 293 |
Málna, eper és szeder cukorban | 293 |
Birsalmasajt | 293 |
Befőtt gyümölcsök | 294 |
Befőtt gyümölcs | 294 |
Narancs befőve | 295 |
Őszibarack befőve | 295 |
Cseresznye befőve | 295 |
Meggy befőve | 295 |
Sárgabarack befőve | 295 |
Ribiszke befőve | 296 |
Apró szegfűkörte befőve | 296 |
Som befőve | 296 |
Fekete cseresznye befőve | 296 |
Ringotta (ringló) befőve | 297 |
Magvaváló szilva befőve | 297 |
Piszke (egres) befőve | 297 |
Sárgadinnye befőve | 297 |
Zselék és lekvárok | 297 |
Zselék és kocsonyásodott nedvek díszítésére | 298 |
Ribiszkezselé | 299 |
Sárgabaracklekvár | 299 |
Ribiszkelekvár | 299 |
Málnalekvár | 299 |
Meggylekvár | 300 |
Birslekvár | 300 |
Málnalé | 300 |
Meggylé | 300 |
Ribiszkelé | 300 |
Gyümölcsnedvet (szörpöt) eltenni | 301 |
Ecetbe csinált gyümölcs és zöldség | 301 |
A készletek eltartásáról általában | 301 |
Gyümölcs rumban | 301 |
Meggy és cseresznye ecetben | 302 |
Sárga-, őszibarack és birsalma ecetben | 302 |
Zöldpaszuly (zöldbab) ecetben | 302 |
Tökkáposzta (főzőtök) ecetben | 302 |
Vízuborka (vizes uborka) | 303 |
Angol zöldség (mixed-pickles) | 303 |
Spárgát befőzni | 303 |
Uborka ecetben | 304 |
Zöldborsó szárítva | 304 |
Zöldbab befőve | 304 |
Zöldbab szárítva | 304 |
Kapor és sóska gőzben | 305 |
Paradicsom gőzben | 305 |
Paradicsom más módon | 305 |
Vörösrépa (cékla) ecetben | 306 |
Káposzta hordóban savanyítva | 306 |
Káposzta kovásszal savanyítva | 306 |
Fehérrépa hordóban | 306 |
Zöldség szárítva | 307 |
Zöldség homokba téve | 307 |
Karfiol télire | 307 |
Finom ecetek és mustár készítése | 307 |
Gyümöcsecet-ágy | 308 |
Jó borecet | 308 |
Lavendulaecet (Levendulaecet) | 308 |
Mustár készítése | 309 |
Betűrendes tárgymutató | 309 |