kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Ballada Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 518 oldal |
Sorozatcím: | Igazi Magyar Konyha |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 19 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-8556-90-0 |
Megjegyzés: | Az Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T. kiadásának reprint kiadása. |
Első szakasz | |
Levesek | |
Bevezetés | 1 |
Egyszerű húsleves | 1 |
Erős húsleves | 2 |
Útravaló- vagy zsebhúsleves | 2 |
Hogy lehet erős húslevest 1/2 óra alatt készíteni? | 3 |
Barnaleves | 3 |
Barnaleves tyúkhúsból | 4 |
Leves libaaprólékkal | 4 |
Hamis barnaleves | 4 |
Vadhúsleves lencsével | 5 |
Tavaszi fűleves | 5 |
Erős májleves | 5 |
Vágott tüdőleves | 6 |
Vágott tüdőleves más módon | 6 |
Velőleves | 6 |
Velőleves más módon | 6 |
Vagdalék- (ragú-) leves | 7 |
Kenyérleves | 7 |
Paradicsomalmaleves | 7 |
Rákleves | 7 |
Karfiol- és spárgaleves | 8 |
Francia leves | 8 |
Gesztenyeleves | 8 |
Zellerleves | 9 |
Fehérleves | 9 |
Borsóleves csipettel | 9 |
Májasgombócleves | 9 |
Májas hablepényleves | 10 |
Leves lúdmájpitével | 10 |
Tüdőrétesleves | 10 |
Tüdőtáskaleves | 11 |
Burgonyagombócleves | 11 |
Burgonyagombóc kisülve levesbe | 11 |
Szalonnás gombócleves | 11 |
Zsemlyegombócleves | 12 |
Rizsgombócleves | 12 |
Dara- (Griess-) haluskaleves | 12 |
Velőshaluskaleves | 12 |
Liszthablepényleves | 13 |
Darahablepény-leves | 13 |
Húspogácsaleves | 13 |
Consomméleves | 13 |
Rizskásaleves | 14 |
Olasz rizs- (risotto-) leves | 14 |
Leves sült borsóval | 14 |
Szentgyörgygomba- (kucsmagomba-) leves | 15 |
Leves aranyos-szeletekkel | 15 |
Hasé-pudding levesbe | 15 |
Velőpudding levesbe | 16 |
Rizspudding levesbe | 16 |
Zsemlyemorzsa fürtösleves | 16 |
Marhahósnedv | 16 |
Zöldbableves | 17 |
Magyar káposztaleves | 17 |
Bőjti és rántott levesek | |
Cibereleves (Mellbetegeknek igen hasznos) | 18 |
Szárcsaleves | 18 |
Halleves magyarosan | 18 |
Halikraleves | 19 |
Barátleves | 19 |
Korhelyleves | 19 |
Bőjtös rákleves | 19 |
Békaleves | 20 |
Tejfölösleves | 20 |
Paradicsomleves | 20 |
Burgonyaleves | 20 |
Zöldborsóleves csipettel | 21 |
Szárazborsóleves | 21 |
Szárazbableves | 21 |
tojással csurgatott leves | 21 |
Kukoricagombócleves | 22 |
Tyókmonyos leves | 22 |
Suhantott leves | 22 |
Hagymaleves | 22 |
Vöröshagymaleves haluskával | 23 |
Pacalleves | 23 |
Mandolaleves | 23 |
Borleves | 23 |
Csokoládéleves | 24 |
Kecőceleves | 24 |
Szilvaleves | 24 |
Fűleves (turbolya) | 24 |
Második szakasz | |
Előételek (Assiettek) | |
Bevezetés | 25 |
Hal kocsonyában | 25 |
Kecsege majonézzel | 26 |
Kecsege majonézzel franciásan | 26 |
Süllő hidegen | 27 |
Tormáscsuka hidegen | 27 |
Csibe majonézzel | 27 |
Pulykamell majonézzel | 28 |
Nyúlpástétom hidegen | 28 |
Galantin kocsonyában | 29 |
Kocsonyásszeletek | 29 |
Sonka felszelve | 29 |
Hideg hússzeletek | 30 |
Olasz saláta | 30 |
Szárdellavaj | 30 |
Szárdellaszeletek | 30 |
Kaviárszeletek | 31 |
Szárdiniák | 31 |
Irósvajastáska | 31 |
Túróskolbászkák | 31 |
Ostyakolbászkák | 32 |
Töltött szarvaskák | 32 |
Tejfölösfánk | 32 |
Metéltpástétom | 33 |
Vese velővel | 33 |
Velős palacsinta | 34 |
Borjúvelő kirántva | 34 |
Kirántott burgonya | 34 |
Töltött burgonya gombával | 34 |
Burgonyatekercs | 35 |
Kocsonya (ászpik) készítése | 35 |
Túróslepény | 36 |
Húsospite | 37 |
Pilaw (olasz módon) | 37 |
Rizs paradicsomalmával | 37 |
Galamb papírtekercsben | 38 |
Nyúlmaradék csiperkegombával | 38 |
Töltött pástétomocskák | 39 |
Sonkatekercs | 39 |
Kolbászrétes | 39 |
Töltött uborka | 40 |
Császárszeletek | 40 |
Olajos marhahús-szeletek | 40 |
Ragú kagylókban | 41 |
Deák-szelet | 41 |
Frikandók | 42 |
Pulykamell osztrigával | 42 |
Töltött kucsmagosmba | 42 |
Sonkásragú burgonyával | 43 |
Csiperkegombatekercsek | 43 |
Csukamáj osztrigával | 44 |
Csirke pörkölve | 44 |
Malacpörkölt | 44 |
Kolbász vöröshagymával | 44 |
Borjúfej citrommal | 45 |
Fürj rizzsel | 45 |
Szalonka (snepf) sárjával | 45 |
Lúdmáj burgonyapéppel | 46 |
Lúdmáj rizskarikában | 46 |
Tükörtojás | 47 |
Kemény tojás vagdalttal | 47 |
tojás heringgel | 47 |
Töltött tojás | 47 |
Szalonnás-rántotta | 48 |
Savanyú tojás | 48 |
Főtt tojás | 48 |
Spárga tejföllel | 49 |
Töltött vöröshagyma | 49 |
Karfiol vajjal | 49 |
Majonéz készítése | 50 |
Harmadik szakasz | |
Marhahús | |
Bevezetés | 51 |
Leveshős paprikásan párolva | 51 |
Marhahús szegélyezve (garnírozva) | 51 |
Marhahús barnára elkészítve | 52 |
Pörkölt és főtt marhahús keverve | 52 |
Vadászsült | 53 |
Szalonnássült | 53 |
Fokhagymássült | 53 |
cigánysült | 54 |
Alföldi sült | 54 |
Fojtott marhahús | 54 |
Párolt marhahús burgonyahéjjal | 54 |
Párolt marhahús paradicsommal | 55 |
Marhahús divatosan | 55 |
Boeuf á la mode | 56 |
Erdélyi tokány | 57 |
Pilaw hússal | 57 |
Negyedik szakasz | |
Meleg, hideg és tésztákra való mártások | |
Almamártás | 58 |
Egres- (piszke-) mártás | 58 |
Ribiszkemártás | 59 |
Meggymártás | 59 |
Tartármártás | 59 |
Birsalmamártás | 59 |
Vörösrépamártás | 60 |
Uborkamártás | 60 |
Uborkamártás fehéren | 60 |
Citrommártás | 60 |
Zellermártás | 60 |
Mandolás tormamártás | 60 |
Szárdellamártás | 61 |
Szárdellamártás más módon | 61 |
Metélőhagyma- (Schnittling-) mártás | 61 |
Kapormártás | 61 |
Petrezselyemzöldjemártás | 61 |
Sóskamártás | 62 |
Paradicsommártás | 62 |
Tejfölös tormamártás | 62 |
Káprimártás | 62 |
Gombamártás | 62 |
Fokhagymamártás | 63 |
Zsemlyemártás | 63 |
Burgonyamártás | 63 |
Madeiramártás | 63 |
Hideg mártások | |
Hideg mustármártás | 64 |
Remoulademártás (angolos) | 64 |
Metélőhagymamártás | 64 |
Hideg tormamártás | 64 |
Mandolamártás | 64 |
Olaszmártás | 65 |
Heringmártás | 65 |
Majonézmártás | 65 |
Fenyőbogyómártás | 65 |
Tésztához való mártások | |
Vaníliamártás | 66 |
Mandolamártás | 66 |
Csokoládémártás | 66 |
Fehérbormártás | 66 |
Narancsmártás | 67 |
Meggymártás | 67 |
Habmártás | 67 |
Besámel | 67 |
Ötödik szakasz | |
Főzelékek | |
Bevezetés | 68 |
Vegyes főzelékek | 68 |
Töltött káposzta | 69 |
Francia káposzta | 69 |
Hajdúkáposzta | 70 |
Harcsás káposzta | 70 |
Szalonnás káposzta | 71 |
Savanyú káposzta | 71 |
Édes káposzta ürühússal | 71 |
Kolozsvári káposzta | 71 |
Paradicsomkáposzta | 72 |
Káposzta csíkkal | 72 |
Ikráskáposzta | 72 |
Töltött burgonya | 72 |
Töltött burgonya másképp | 73 |
Burgonya á la maitre d'hotel | 73 |
Kirántott burgonya (Pommes de terre frites) | 73 |
Burgonya tojással berakva | 74 |
Burgonya angolosan | 74 |
Burgonyapép (püré) | 74 |
Burgonya rostélyossal | 74 |
Burgonya tarhonyával | 75 |
Burgonya paradicsommal | 75 |
Burgonya édesen | 75 |
Burgonya savanyúan | 75 |
Tört burgonya | 76 |
Töltött jurgitatök | 76 |
Töltött paprika | 76 |
Töltött kel | 77 |
Kel gesztenyével | 77 |
Kel kisütve | 77 |
Kel angolos módon | 78 |
Tejfölös tökkáposzta | 78 |
Savanyú tökkáposzta | 78 |
Besavanyított tökkáposzta | 79 |
Töltött kalaráb | 79 |
Kalaráb barnára párolva | 79 |
Kalaráb bárányhússal | 80 |
Sárgarépa töltve | 80 |
Töltött paradicsom | 80 |
Karfiol írósvajjal | 81 |
Karfiol mártással | 81 |
Spárga írósvajas lében | 81 |
Zöldbab | 82 |
Hüvelyes zöldborsó | 82 |
Cukorborsó | 82 |
Zöldborsópép (püré) | 82 |
Zöldborsó angol módon | 83 |
Paraj (spenót) | 83 |
Sárgarépa párolva | 83 |
Fehér répa | 83 |
Kelhajtások (brokkedli) | 84 |
Risi-bisi (Rizs borsóval) | 84 |
Főtt articsóka | 84 |
Articsóka zöldborsóval | 84 |
Kucsmagomba | 85 |
Fejes-saláta tejfölösen | 85 |
Kötött saláta írósvajas lével | 85 |
Zöld uborka tejfölösen | 86 |
Endívia-saláta mártással | 86 |
Karthausi vagy kevert főzelék | 86 |
Száraz bab | 86 |
Lencse savanyúan | 87 |
Száraz borsó | 87 |
Tarhonya pörkölve | 87 |
Tarhonya paprikásan | 87 |
Csiperkegombát különféle karimázásra használva | 87 |
A marhahús különféle készítésmódja | |
Gulyáshús szegediesen | 88 |
Pusztapörkölt | 88 |
Vesepecsenye pörkölve | 89 |
Vesepecsenye savanyúan | 89 |
Vesepecsenye vadászosan | 89 |
Vesepecsenye töltve | 90 |
Vesepecsenyeszelet párolva | 90 |
Vesepecsenye bajorosan | 91 |
Vesepecsenye apró burgonyával | 91 |
Vesepecsenye angol módon | 91 |
Vesepecsenye felszeletelve | 92 |
Honvédsült | 92 |
Hártyábansült | 93 |
Tisza Lajos szelet | 93 |
Napoleon-szelet | 93 |
Imperiál-szelet | 93 |
Kaviárszelet | 93 |
Huszárszelet | 94 |
Honvédszelet | 94 |
Beefsteak | 94 |
Beefsteak angolosan | 95 |
Török turbán | 95 |
Rostélyos pörkölve | 95 |
Rostélyos töltve | 96 |
Rostélyos savanyúan | 96 |
Rostélyos párolva | 96 |
Rostélyos sülve | 97 |
Olasz rostélyos | 97 |
Alföldi rostélyos | 97 |
Lábas-sült | 97 |
Lengyel sült | 98 |
Svéd rostélyos | 98 |
Lábas-beefsteak | 98 |
Esterházy-rostélyos | 98 |
Roastbeef angolosan | 99 |
Gőzben sült | 99 |
Hamburgi sült | 99 |
Töltött felsárszelet | 99 |
Marhaszelet | 100 |
Marhaszelet fasírozva | 100 |
Fasírozott sült | 100 |
Sálszeletet ízletesen elkészítve | 100 |
Húskolbászkák | 101 |
Ökörnyelv lengyelesen | 101 |
Füstölt nyelv | 101 |
Ökörnyelv szárdellával | 101 |
Ökörfark savanyúan | 102 |
Tehén tőgye sülve | 102 |
Marhapacal | 102 |
Párolt hús | 102 |
Hideg marhahús | 103 |
Borjú-, ürü-, bárány- és sertéshús különféle készítésmódjáról | |
Bevezetés | 103 |
Borjú-steak | 104 |
Velő ászpikban | 104 |
Borjúpaprikás | 104 |
Borjúpörkölt | 104 |
Borjúbecsinált velősgombóckákkal | 104 |
Borjúbecsinált karfiollal | 105 |
Borjúsült skót módra | 105 |
Bécsi szelet | 105 |
Borjúkotlett | 106 |
Nemzeti szelet | 106 |
Borjútekercs | 106 |
Francia borjútekercs | 106 |
Borjú-frikandó | 106 |
Velős-frikandó | 107 |
Borjúfej mártással | 107 |
Borjúfodor citrommal | 107 |
Borjú rizzsel | 107 |
Borjúszelet | 108 |
Borjúszelet paprikásan | 108 |
Borjúszelet fasírozva | 108 |
Borjúszelet savanyú mártással | 108 |
Kossuth-szelet | 108 |
Borjú-kotlett más módon | 109 |
Borjú-kotlett káprimártással | 109 |
Bécsi szelet más módon | 109 |
Borjútekercs combból | 109 |
Borjúlábak kisülve | 110 |
Borjú szügye zöldborsóval töltve | 110 |
Borjú szügye paradicsommal | 111 |
Borjúcomb füstölt nyelvvel | 111 |
Borjúvelő citrommal | 111 |
Borjúnyelv | 111 |
Borjúmáj sülve | 112 |
Borjúmáj pörkölve | 112 |
Borjúvagdalt gombával | 112 |
Borjúvelő kisülve | 112 |
borjúvelő majonézzel | 112 |
Borjúfej kocsonyában | 113 |
Borjútokány | 113 |
Borjúcomb hidegen | 113 |
Borjúvese savanyúan elkészítve | 114 |
Borjútüdő citrommal | 114 |
Kínozott borjúcomb | 114 |
Borjú féle á la financiére | 115 |
Ürühúskészítmények | |
Ürüpaprikás | 115 |
Ürüszelet paprikásan | 116 |
Ürühús édes káposztával magyarosan | 116 |
Magyar ürüpecsenye zöldbabbal | 116 |
Ürükotletek | 117 |
Ürücomb paradicsommal | 117 |
Ürühús vadmódra elkészítve | 118 |
Ürücomb savanyúan | 118 |
Ürünyelv kisülve | 118 |
Ürühús káposztával berakva | 118 |
Irish-Stew (Egy neme az angol gulyásnak) | 119 |
Bárányhúskészítmények | |
Báránypaprikás tejföllel | 119 |
Báránybecsinált | 120 |
Bárányhús zöldborsóval | 120 |
Bécsi báránykotlett | 120 |
Madárkák bárányhúsból | 120 |
Bárányhús gombával | 120 |
Bárányhús kalarábbal | 121 |
Báránycomb uborkamártással | 121 |
Bárány töltve | 121 |
Bárányszelet | 122 |
Párolt bárányhús | 122 |
Sertéshúskészítmények | |
Füle-farka | 123 |
Disznófüle-farka saját köntösében | 123 |
Füle-farka hidegen | 123 |
Füle-farka savanyúan | 123 |
Sertésgerinc sülve | 124 |
Sertésgerinc más módon | 124 |
Beefsteak sertéshúsból | 124 |
Sertéskotlett | 124 |
Sertésszelet barnán | 124 |
Szűz-sült | 125 |
Sertéscomb savanyúan | 125 |
Sertéshús kásával | 125 |
Sertéshús tormával | 125 |
Vese velővel | 126 |
Kocsonya magyarosan | 126 |
Sertésfej hidegen | 126 |
Sonka főve | 126 |
Sonkaszelet kisülve | 127 |
Füstölthús gombóccal | 127 |
Sertés-galantin | 127 |
Malacpaprikás | 128 |
Töltött disznófej | 128 |
Disznósajt | 128 |
Hatodik szakasz | |
Szárnyas állatok. Levágatásuk és tisztításukról. Csirke-, kappan-, pulyka-, liba- és kacsáról | |
Bevezetés | 129 |
Csirke karfiollal | 130 |
Csirke tojással, habart mártással | 130 |
Csirkepaprikás tejföllel | 131 |
Csirkepörkölt tarhonyával | 131 |
Csirke forrázva | 132 |
Csirke tejföllel és citromszeletekkel | 132 |
Csirke paradicsommal | 133 |
Csirke zöldborsóval | 133 |
Csirke szárdellával | 133 |
Csirke bajorosan | 133 |
Csirke biszkével (egres) | 134 |
Csirke rizzsel | 134 |
Csirke hidegen | 134 |
Csirke majonézzel | 135 |
Csirke zöldborsóval és rákfarkacskákkal | 135 |
Csirke frikasszéval | 135 |
Fehérre párolt csirkék | 136 |
Csirke kaproslében | 136 |
Kappan mártással | 136 |
Kappan szárddellával | 137 |
Kappanszelet | 137 |
Kappan pácolt, káposztával | 137 |
Kappan álosztrigamártással | 138 |
Pulyka paprikásan | 138 |
Pulyka fasírozva | 138 |
Pulykamell kocsonyában (ászpikban) | 139 |
Szeletkék szárnyas mellekből | 139 |
Liba karfiollal | 139 |
Libaaprólék gombóccal | 140 |
Libaaprólék gombával | 140 |
Liba kásával | 140 |
Lúdmáj tejföllel | 140 |
Lúdmáj parmezánsajttal | 141 |
Lúdmáj kirántva | 141 |
Töltött libamell | 141 |
Párolt libamáj | 142 |
Lúdmáj kocsonyával | 142 |
Liba füstölve | 142 |
Kacsa savanyúan | 143 |
Szelíd kacsa vadmódra | 143 |
Galamb petrezselyem-mártással | 143 |
Galamb savanyúan | 144 |
Galambkotlet | 144 |
Galambpaprikás | 144 |
Galamb töltve | 144 |
Galamb fogolymódon sülve | 145 |
Hetedik szakasz | |
Vadak | |
Pacsirta, fenyőmadár, fürj, fogoly, császármadár, szalonka (snepf), fácán, vadlúd, vadkacsa, túzok, fajd-tyúk, szárcsák, nyúl, őz és vadsertés elkészítéséről | |
Bevezetés | 146 |
Pacsirta sülve | 147 |
Pacsirta tösltve | 147 |
Fürj sülve | 147 |
Fürj zöldborsóval | 147 |
Fürj rizzsel | 148 |
Fenyvesmadár | 148 |
Fenyvesmadarak nyárson sülve | 148 |
Fogoly sülve | 149 |
Káposztásfogoly | 149 |
Fogoly melle barnítva | 150 |
Fogoly kocsonyában | 150 |
Fogoly sajttal | 151 |
Császármadár | 151 |
Szalonka (snepf) sülve | 151 |
Szalonka párolva | 152 |
Szalonkák kenyérszeleteken sülve | 152 |
Fürj köntösben | 152 |
Fácán sülve | 153 |
Fácánfilé | 153 |
Fajdtyúk sülve | 153 |
Sült fajdtyúk vadászmódon | 154 |
Vadlúd sülve | 154 |
Vadkacsa sülve | 154 |
Vadkacsa savanyúan | 155 |
Túzok | 155 |
Szárcsák | 155 |
Nyúl sülve | 155 |
Nyúl sülve más módon | 156 |
Nyúl paprikásan | 156 |
Nyúl fasírozva | 157 |
Nyúlszeletek | 157 |
Nyúlaprólék | 157 |
Őzderék sülve | 158 |
Őzcomb sülve | 158 |
Őzszeletek | 158 |
Dámvadcímer angolosan | 158 |
Húspüré | 159 |
Tengeri nyúl sülve | 159 |
Hideg galantine | 159 |
Gäteau őzvállból | 160 |
Vadsertéshús készítése | 161 |
Vaddisznó szügye | 161 |
Vaddisznó-filé | 161 |
Nyolcadik szakasz | |
Halak és más vízi állatok becsinálása, sülve, hidegen stb. elkészítve | |
A halakról általában | 162 |
Leforrázott halak | 164 |
Halpaprikás szegediesen | 166 |
Halpaprikás más módon | 167 |
Kecsege frikasszírozva | 167 |
Kecsege forrázva | 167 |
Kecsege kocsonyázva | 168 |
Kecsege majonézzel | 168 |
Kecsege majonézzel franciásan | 169 |
Kecsege kirántva | 169 |
Potyka szalonnával | 169 |
Potyka kékre főve | 170 |
Potyka sóskamártással | 170 |
Potyka á la Chambord | 170 |
Potyka fasírozva | 171 |
Potyka kirántva | 171 |
Potyka marinírozva | 172 |
Süllő vajjal s burgonyával | 172 |
Süllő szardellával | 172 |
Süllő majonézzel | 172 |
Süllő becsinált | 173 |
Süllő mustárral | 173 |
Harcsa káposztával | 173 |
Harcsa kirántva | 173 |
Harcsa káprimártással | 173 |
Harcsa spékelve | 174 |
Harcsa paprikásan | 174 |
Menyhal sülve | 174 |
Menyhal citrommártással | 174 |
Szalonnáscsuka | 174 |
Csuka tejfölöstormával | 175 |
Csuka szárdellával | 175 |
Csuka forrázva | 175 |
Csuka sütve | 176 |
Csuka kirántva | 176 |
Csuka osztrigával | 176 |
Csuka tormával hidegen | 176 |
Csukahal töltve | 177 |
Angolna sülve | 177 |
Angolna hidegen | 177 |
Pisztráng sülve | 178 |
Kékre párolt pisztráng | 178 |
Rántott pisztráng | 178 |
Ráchal készítési módja | 179 |
Fogas mártással | 179 |
Magyar fogas | 179 |
Lazac mártással | 180 |
Lazac majonézzel | 181 |
Vegyesek halakból | 181 |
Viza sülve | 181 |
Viza forrázva | 181 |
Tőkehal sülve | 182 |
Kagyló forrázva | 182 |
Osztrigák elkészítéséről | 182 |
Teknősbéka forrázva | 183 |
Ragú teknősbékákból | 183 |
Békacomb kirántva | 183 |
Békák petrezselyemmártásban | 184 |
Rákok fasírozva (töltve) | 184 |
Rák főve | 184 |
Tengeri rákok | 185 |
Szárdellavaj | 185 |
Szárdellaszeletek | 185 |
Kaviárszeletek | 186 |
Szárdiniák | 186 |
Halsaláta | 186 |
Csigák | 186 |
Kilencedik szakasz | |
Hideg, meleg, tál- és apró pástétomok | |
Irósvajas tészta, melyet rendesen pástétomokra használhatunk | 188 |
Hideg lúdmájpástétom | 188 |
Fácánpástétom hidegen | 189 |
Szarvasgombapástétom lúdmájból | 190 |
Csirke-tálpástétom | 191 |
Karfioltálpástétom | 191 |
Kis pástétomok lúdmájjal és szarvasgombával | 191 |
Pástétom főzelékkel | 192 |
Nagy pástétom vagdalttal | 192 |
Apró pástétomok | |
Kis pástétomok (au naturel) | 192 |
Étvágyfalatok salpikonnal | 193 |
Étvágyfalatok szárnyas pürével | 193 |
Rizspástétom | 193 |
Sonkaszarvaskák teához | 194 |
Velőspástétomocskák | 194 |
Pástétomocskák vagdalttal | 194 |
Halpástétom | 194 |
Rákpástétomkák | 195 |
Pástétom élesztőstésztából | 195 |
Osztrigapástétom | 195 |
Tizedik szakasz | |
Kolbászok és hurkák | |
Foghagymáskolbász | 196 |
Citromoskolbász | 196 |
Kolbász borjúhúsból | 197 |
Lúdmájkolbász | 197 |
Halkolbász | 197 |
Kásáshurka | 197 |
Véreshurka | 198 |
Májashurka | 198 |
Tizenegyedik szakasz | |
Sültek (Pecsenyék) | |
Bevezetés | 199 |
Csirke sülve | 200 |
Csirke töltve | 201 |
Spékelt csirkemellecskék | 201 |
Sült csirke szárdellával tűzve | 201 |
Csirkék császármadár-módra készítve | 202 |
Kappan szalonnával tűzve | 202 |
Nyárson sült kappan szárdellával | 202 |
Pulyka sülve | 202 |
Pulyka töltve | 203 |
Liba sülve | 203 |
Pirított liba strasszburgi módon | 203 |
Kacsa sülve | 204 |
Galamb sülve | 205 |
Borjúcomb sülve | 205 |
Borjúvesés sülve | 206 |
Borjúszügye sülve | 206 |
Bevont (glasiert) borjúszeletek | 206 |
Bárányhús sülve | 206 |
Bárányhús töltve | 206 |
Bárányhús kirántva | 207 |
Ürücoömb sülve | 207 |
Szeletek (Steak) disznócombból | 207 |
Bőrőspecsenye | 208 |
Sertéscomb sülve | 208 |
Vesepecsenye sülve | 208 |
Marhasült | 209 |
Francia roast-beef | 209 |
Beefsteak vakart sálhúsból | 209 |
Malac sülve | 210 |
Tizenkettedik szakasz | |
Saláták | |
Bevezetés | 211 |
Friss zöld saláta | 211 |
Öntöttsaláta töpörtővel | 212 |
Fejessaláta | 212 |
Hideg saátas | 212 |
Káposztasaláta töpörtővel | 213 |
Káposztasaláta | 213 |
Nyers káposztasaláta | 213 |
Lenolajos káposzta | 213 |
Endívia-saláta | 214 |
Uborkasaláta | 214 |
Spárgasaláta | 214 |
Karfiolsaláta | 214 |
Saláta zöldbabból | 215 |
Saláta száraz babból | 215 |
Zellersaláta | 215 |
Burgonyasaláta | 215 |
Burgonyasaláta heringgel | 216 |
Burgonyasaláta kocsonyába rakva | 216 |
Szárdellasaláta | 217 |
Olasz saláta | 217 |
Díszes saláta | 217 |
Paprikasaláta | 218 |
Saláták díszítésére fölszelt zöld és piros paprika | 218 |
Saláták gyökerekből és főzelékekből | 218 |
Tizenharmadik szakasz | |
Párolt gyümölcssaláták (kompótok) | |
Meggybefőtt | 220 |
Barackbefőtt (kajszín) | 220 |
Őszibarackbefőtt | 220 |
Szilvabefőtt | 221 |
Birsalmabefőtt | 221 |
Körtebefőtt | 221 |
Almabefőtt | 221 |
Kocsonyázott alma | 222 |
Befőtt (compot) almapéppel | 222 |
Vegybefőtt aszalt gyümölcsből | 224 |
Töltött narancsbefőtt | 224 |
Tizennegyedik szakasz | |
Tésztaneműek. Meleg és hideg tésztákról | |
Bevezetés | 225 |
Gyúrott tészta készítése | 226 |
Túróscsusza | 226 |
Túrósmetélt | 227 |
Mákosmetélt | 227 |
Diósmetélt | 227 |
Burgonyametélt | 227 |
Metélt túróval | 227 |
Tejfölösmetélt sülve | 228 |
Gőzbenfőtt metélt | 228 |
Metélt tejben | 228 |
Vaníliahaluska | 228 |
Svéd haluska | 229 |
Párolt tejfölöshaluska | 229 |
Sonkástészta | 229 |
Rizs körtével | 230 |
Rizskása sonkával | 230 |
Olasz polenta | 231 |
Makaroni sajttal | 231 |
Makaroni sajttal és hússal | 231 |
Túrósgombóc | 232 |
Szilvásgombóc | 232 |
Burgonyagombóc | 232 |
Zsemlyegombóc | 233 |
Túróshaluska | 233 |
Tojásoshaluska | 233 |
Öntött perecek túróval | 233 |
Káposztáshaluska | 234 |
Káposztáscsusza | 234 |
Kockástészta darával | 234 |
Húslepény (bitta) | 234 |
Tarhonya | 235 |
Tarhonya tejben | 235 |
Túrósbarátfüle (derelye) | 235 |
Lekváros barátfüle | 235 |
Túróstészta lerakva | 236 |
Tejfölösmetélt | 236 |
Töltöttmetélt | 236 |
Tejbe csurgatott | 237 |
Pirított liszt (Schmarrn) | 237 |
Pirított dara (Griess) | 237 |
Mandoléáspirított | 238 |
Kirakott máglya | 238 |
Császárpirított | 238 |
Palacsintatészta készítése | 239 |
Tejfölöspalacsinta | 239 |
Palacsinta befőttel | 239 |
Királypalacsinta | 240 |
Francia palacsinta | 240 |
Palacsinta gőzben | 240 |
Palacsinta kavart mandolával | 241 |
Sonkáspalacsinta | 241 |
Omelette | 241 |
Omelette gyümölccsel | 242 |
Omelette tepsziben | 242 |
Omelette tálban | 242 |
Omelettetekercs | 243 |
Olasz rizs (Risotto) | 243 |
Ricset libacombbal | 243 |
Stoffádok | 244 |
Töpörtőspogácsa | 244 |
Vajaspogácsa | 245 |
Hájaspogácsa | 245 |
Hájasszarvaskák | 245 |
Marhavelőből készült sütemény | 246 |
Finom kukoricamálé | 246 |
Málé kukoricalisztből | 246 |
Töpörtős porolya kukoricalisztből | 247 |
Gánica kukoricalisztből | 247 |
Rizsmorzsóka v. gánica | 247 |
Borszeletkék | 248 |
Kochok | |
Rum (soufflé) koch | 248 |
Tutti-frutti (soufflé) koch | 248 |
Csokoládé- (soufflé) koch | 248 |
Hegyalakú (soufflé) koch | 249 |
Schönbrunni koch | 249 |
Pesti koch | 249 |
Narancskoch | 250 |
Fahéjkoch | 250 |
Csokoládékoch | 250 |
Rizskoch gyümölccsel | 250 |
Krémkoch | 251 |
Almakoch | 251 |
Meggykoch | 252 |
Birsalmakoch | 252 |
Cseresznyekoch | 252 |
Darakoch | 252 |
Barackkoch | 253 |
Mandolakoch | 253 |
Mákkoch | 253 |
Diókoch | 253 |
Besámelkoch | 254 |
Sárgakásakoch | 254 |
Habkoch | 254 |
Habos citromkoch | 255 |
Piskótakoch | 256 |
Citronátkoch | 256 |
Földieperkoch | 256 |
Franciakoch | 256 |
Koch vajasszarvasból | 257 |
Schmankerlkoch habartan | 257 |
Saint-Honoré vaníliás krémmel | 258 |
Borkoch | 258 |
Gesztenyekoch vagyis püré | 259 |
Gyermekkoch vanílialével (likőr) | 260 |
Kávékoch | 261 |
Puddingok | |
Angol pudding | 261 |
Zsemlyepudding | 262 |
Égő (Plum) pudding | 262 |
Kabinetpudding | 263 |
Puncspudding | 263 |
Törtpudding | 263 |
Császárpudding | 264 |
Kávépudding | 264 |
Szerecsen ingben | 264 |
Élesztőspudding | 265 |
Apácapudding | 265 |
Rizspudding | 265 |
Királyfipudding | 266 |
Almapudding | 266 |
Narancspudding | 266 |
Diópudding | 267 |
Burgonyapudding | 267 |
Gyümölcspudding | 267 |
Kochok- és puddingokra való habok (chaudeau) | |
Borhab (chaudeau) | 268 |
Vaníliahab | 268 |
Mandolahab | 268 |
Csokoládéhab | 269 |
Narancshab | 269 |
Meggyhab | 269 |
Rétesek | |
Rétestészta készítése | 269 |
Diósrétes magyarosan | 270 |
Túrósrétes édesen | 270 |
Túrósrétes kaporral | 271 |
Tejfölösrétes | 271 |
Almásrétes | 271 |
Meggyesrétes | 272 |
Cseresznyésrétes | 272 |
Szilvásrétes | 272 |
Szőllősrétes | 272 |
Mandolásrétes | 273 |
Citronátrétes | 273 |
Csokoládérétes | 273 |
Rizskásásrétes | 274 |
Káposztásrétes | 274 |
Sonkásrétes | 274 |
Burgonyásrétes | 275 |
Gombásrétes | 275 |
Főtt dararétes | 275 |
Dararétes más módon | 276 |
Élesztőrétes | 276 |
Diósrétes élesztőstésztából | 277 |
Mákosrétes | 277 |
Tirolirétes | 278 |
Kolbászrétes | 278 |
Édes káposztásrétes | 278 |
Csigarétes | 279 |
Bélesek | |
Magyar diósbéles | 279 |
Húsosbéles | 280 |
Mandolásbéles | 281 |
Almásbéles | 281 |
Debreceni béles | 282 |
Élesztőstészták | |
Az élesztős tészta készítéséről | 283 |
Teacipócskák | 284 |
Apostolkalács (brioche) | 285 |
Finom élesztőstészta | 286 |
Hideg élesztőstészta | 286 |
Kavart élesztőstészta | 287 |
Közönséges élesztőstészta | 287 |
Kossuth-tészta | 287 |
Pesti almáslepény | 287 |
Túróslepény | 288 |
Szegedi tejfölöslepény | 289 |
Kaprostúróslepény | 289 |
Tejfölös meggyeslepény | 290 |
Aranyhaluska | 290 |
Aranyhaluska más módon | 291 |
Bukta töltve | 291 |
Csehpimasz (Dalken) | 292 |
Csehpimasz burgonyával | 292 |
Gőzmetélt | 292 |
Közönséges bajor pároltmetélt | 293 |
Ánizscipócskák | 293 |
Finom élesztős szarvacskák | 294 |
Vaníliásszarvacskák | 294 |
Dióskádka | 294 |
Dorongfánk | 295 |
Finom habart kuglóf | 295 |
Finom kuglóf meggyel | 296 |
Egészségi kuglóf | 296 |
Közönséges kuglóf | 297 |
Császárkuglóf | 297 |
Habart darázsfészek | 298 |
Élesztősszarvasok ánizszsal | 298 |
Meggyeslepény | 299 |
Szilváslepény | 299 |
Mandoláslepénykék | 300 |
Élesztőstésztakoszorú kávéhoz | 300 |
Tejfölöslepények | 300 |
Magyar torta | 301 |
Mákospatkó (Beugel) | 301 |
Dióspatkó | 302 |
Omlós dióspatkó más módon | 302 |
Mákospatkó más módon | 303 |
Mazsoláspatkó | 303 |
Mandoláskenyér | 303 |
Jó magyar fonott kalács | 304 |
Kenyerek | |
Szegedi házikenyér sütése | 305 |
Burgonyakenyér | 305 |
Graham- vagy korpakenyér | 306 |
Zsírban sült tészták | |
Bevezetés | 306 |
Farsangi fánk | 307 |
Farsangi fánk más módon | 308 |
Tejfölösfánk | 309 |
Tolófánk | 309 |
Krémfánk | 309 |
Rózsafánk | 310 |
Fahérfánk élesztőstésztából | 310 |
Fahéjfánk töltve, omlós tésztából | 311 |
Fahéjfánk írósvajas tésztából | 311 |
Részeges kapucinus | 311 |
Párnacsücske | 312 |
Csőregetészta | 312 |
Forgácstészta | 312 |
Kirántott tészta borhabbal | 312 |
Töltött szarvacskák | 313 |
Bábafoga | 313 |
Víziveréb | 313 |
Szilva bundában | 313 |
Túróskolbászkák | 314 |
Ostyakolbászkák | 314 |
Velőspalacsinta kirántva | 314 |
Marcafánk | 315 |
Kirántott burgonya | 315 |
Alma bundában | 316 |
Szegény lovagok | 316 |
Kirántott cseresznye | 316 |
Almaszelet | 316 |
Kirántott szilva | 317 |
Körte rizsből | 317 |
Borszarvaskák | 317 |
Rizskolbászok csokoládéval | 318 |
Fánk mandolatejből | 318 |
Akác- vagy bodzavirág kirántva | 319 |
Spanyol kenyér | 320 |
Kávésfánkocskák | 320 |
Darakolbászkák borral | 321 |
Rösztölt cseresznye | 321 |
Kirántott gesztenye | 322 |
Bundáskenyér | 323 |
Töltött alma | 323 |
Kirántott sárgabarack | 323 |
Kirántott meggy | 323 |
Aszalt rántott szilva | 324 |
Szilváskocka | 324 |
Birsalmakolbászka | 324 |
Meggykolbászkák | 325 |
Rizskolbászkák borhabbal | 325 |
Aszalt szilva bortésztával, úgynevezett "lakatos fickók" | 325 |
Írósvajas tészták | |
Írósvajas tészta, melyet mindenfélére lehet használni | 326 |
Írósvajas tészta más módon | 327 |
Minták, tésztakérgek és pástétomok kirakatásáról | 327 |
Írósvajas tészta másképp, mely a szokás szerinti tésztások beléül alkalmazható | 328 |
Mandolásbitta | 329 |
Nőszeszély | 329 |
Diósszelet | 330 |
Írósvajasívek | 330 |
Szarvacskák íróstésztából | 330 |
Fánk íróstésztából | 330 |
Íróslepénykék habbal | 331 |
Írósvajaslepényke meggyel | 331 |
Rétes íróstésztából | 331 |
Íróstésztaszelet | 331 |
Mandolafalatok íróstésztából | 332 |
Leveles íróstészta | 332 |
Berlini íróstészta | 333 |
Pogácsa íróstésztából | 333 |
Csája | 333 |
Írósvajaspástétom regúval | 334 |
Leveles töpörtőspogácsa | 335 |
Omlóstészták | |
Omlós (porhanyó) tészta készítése | 335 |
Omlóstészta fahéjjal | 336 |
Omlóstészta főtt tojással | 336 |
Omlóstészta rummal | 336 |
Omlóstészta kavarva | 336 |
Almásbitta omlóstésztából | 336 |
Diósszarvaskák omlóstésztából | 337 |
Cseresznyéslepény | 337 |
Rizskásalisztlepény | 338 |
Prófétalepény | 338 |
Bajortészta | 338 |
Rumtészta | 339 |
Krémbitta vaníliával | 339 |
Krémbitta csokoládéval | 339 |
Krémbitta dióval | 340 |
Rác bitta | 340 |
Meggylepény | 341 |
Meggyesbitta | 341 |
Meggyesbitta más módon | 341 |
Almásbitta magasan | 342 |
Tizenötödik szakasz | |
Torták | |
Bevezetés | 343 |
Öntetek és mártalékok tésztákra | 343 |
A torták díszítéséről | 346 |
Mandolatorta | 347 |
Mandolatorta tejszínhabbal | 347 |
Gizellatorta | 348 |
Citromtorta | 348 |
Narancstorta | 348 |
Mákostorta | 348 |
Mogyorótorta | 349 |
Csokoládétorta | 350 |
Kávétorta | 351 |
Piskótatorta | 352 |
Piskótatorta más módon | 353 |
Kenyértorta | 353 |
Piskótatorta három színben | 354 |
Lepénytorta | 355 |
Linci torta | 357 |
Kavart linci torta | 357 |
Korpatorta | 358 |
Pörkölttorta (Grillás) | 359 |
Gesztenyetorta | 359 |
Reményi-torta töltve | 360 |
Jókai-torta | 360 |
Koszorústorta | 360 |
Szegzett mandolatorta | 361 |
Habart mandolatorta | 361 |
Írósvajas torta levelekben | 362 |
Burgonyatorta | 362 |
Főttorta | 363 |
Narancscsemege-(krém-) torta | 363 |
Créme pátissiére | 364 |
Dióscsemege-(créme-) torta | 364 |
Napoleon-torta | 364 |
Morzsatorta | 365 |
Almástorta | 365 |
Dobostorta (diplomata) | 366 |
Sacher-torta (az udvartól) | 366 |
Croquembouche pálmagyümölcsből | 367 |
Meggytorta | 367 |
Parázstorta | 368 |
Dióstorta | 368 |
Habanyag kisebb spanyol süteményekhez | 368 |
Spanyol csigatorta gyümölcshabbal vagy fagylalttal töltve | 369 |
Stefánia-torta | 370 |
Vaníliástorta tojás nélkül | 371 |
Vezuv-torta | 371 |
Tarattyústorta | 371 |
Habart csók tejhabbal | 372 |
Apró torta gyümölccsel | 372 |
Apró torta krémmel | 372 |
Apró torta málnahabbal | 373 |
Puncstorta | 373 |
Piskótatészták | |
Piskóta | 373 |
Vert piskótatészta | 374 |
Sodralék piskóütatésztából | 374 |
Vaníliás- vagy piskótakenyér | 375 |
Kataláni-kenyér | 375 |
Piskótatésztamandolával | 375 |
Piskótatekercs | 376 |
Piskótafánk | 376 |
Piskótatészta borhabbal | 376 |
Kétszersültek | |
Komiszkenyér | 377 |
Tiroli kenyér | 377 |
Ánizskenyér | 377 |
Ánizsszeletek | 377 |
Püspökkenyér | 378 |
Kétszersült (Zwieback) | 378 |
Pozsonyi kétszersült | 379 |
Fejedelmi kenyér rummal | 379 |
Cukros ívek | |
Csokoládéívek | 379 |
Citromívek | 380 |
Francia ívek | 380 |
Fehér mandolaívek | 380 |
Ívek narancsjegedésből | 381 |
Kis vaníliásívek | 381 |
Igen ízletes mandolásrudacskák | 381 |
Párnacsücske tepsziben sülve | 382 |
Szaloncukorkák készítési módja | 382 |
Fűszerezett ívek | 382 |
Ánizsívecskék | 383 |
Mandolássütemények, szeletek és ostyák | |
Omlóstészta mandolával | 383 |
Cukrosperecek | 384 |
Mandolásszeletek | 384 |
Teasütemény mandolából | 384 |
Mandolásperecek | 385 |
Mandoláskoszorúk | 385 |
Vaníliásgyűrűk | 386 |
Vaníliáskoszorú | 386 |
Szívek linci tortából | 386 |
Mandolaszarvaskák | 386 |
Mandolacsók | 387 |
Csokoládécsók vaníliával | 387 |
Fahéjascsók | 387 |
Spanyol habcsók | 388 |
Citronátcsók | 388 |
Mogyorócsókocskák | 388 |
Szentjánoskenyér-csókocskák | 389 |
Gesztenyecsókocskák | 389 |
Ánizspereckék | 389 |
Krémszeletek | 389 |
Teaszeletek | 390 |
Cukorhabszeletek | 390 |
Ördög pilulái | 390 |
Omlós teasütemények | 391 |
Diósszeletek | 391 |
Rendcsillagok | 391 |
Fahéjas hártyák | 392 |
Stibicek | 392 |
Muskaconák | 392 |
Linci pogácsa | 392 |
Linci tortácska | 393 |
Hercegi falatok | 393 |
Szerecsenek | 393 |
Pörkölt mandola | 394 |
Gyümölcskenyér (Kletzenbrod) | 394 |
Mandolatészta-serlegecskék | 395 |
Gyalusziács | 395 |
Szalámi | 395 |
Mézesbáblepény | 396 |
Barna mézeskalács | 396 |
Csokoládékenyér | 396 |
Óriási habfánk | 397 |
Almaszelet pisztáciával | 397 |
Borított rizs | 398 |
Gesztenyetészta | 398 |
Jeges fánkocskák | 398 |
Jeges bábkalácskák | 398 |
Dióssütemény | 399 |
Mandolakádkák | 399 |
Krémkádkák | 399 |
Apró csőfánkok tejszínhabbal | 400 |
Kugler-féle cukorkák | 401 |
Francia kétszersült | 401 |
Láng (teasütemény) | 402 |
Valódi marcipán | 402 |
Az ostyasütésről | 402 |
Hengerowtyák | 402 |
Egyszerű ujjnyi hengerostyák | 403 |
Finom, ujjnyi hengerostyák | 403 |
Fahéjhengerostya | 404 |
Ostya töltve | 404 |
Cukoröntet vagy jegedés készítése | 404 |
Tizenhatodik szakasz | |
Kocsonyák és parfék | |
Utasítás az illatok és ízek készítésére, habok- (sodó), krémek-, kocsonyák- és tejhabhoz | 407 |
Ananászkocsonya | 409 |
Málnakocsonya | 410 |
Csokoládékocsonya | 411 |
citromkocsonya | 411 |
Kávékocsonya tejszínnel | 412 |
Mandolakocsonya | 412 |
Narancskocsonya | 413 |
Aprószólókocsonya (Weinschirl) | 413 |
Puncskocsonya | 413 |
Földieperkocsonya | 414 |
Rózsakocsonya | 414 |
Vaníliakocsonya | 415 |
Ibolyakocsonya | 415 |
Meggykocsonya | 415 |
Nemzeti színű kocsonya | 416 |
Birskocsonya | 416 |
Kocsonyák befőzött nedvekből oly évszakban, melyben nincs friss gyümölcs | 417 |
Parfé készítésmódja | 417 |
Pani d'orange frappé (az udvartól) | 418 |
Vaníliaparfé | 418 |
Ananászparfé | 418 |
Mogyoróparfé | 418 |
Parfait de chocolat en surprise (az udvartól) | 419 |
Tizenhetedik szakasz | |
Krémek és tejhabok | |
Vaníliakrém | 420 |
Diókrém | 420 |
Boszorkánykrém | 421 |
Kávékrém | 421 |
Mandolakrém | 421 |
Citromkrém | 421 |
Narancskrém | 422 |
Csokoládékrém | 422 |
Puncskrém | 422 |
Teakrém | 423 |
Szivárványozott krém (Blanc manger) | 423 |
Barna tejhab | 424 |
Tejhab földieperrel | 424 |
Dióhab | 424 |
Gesztenyepüré tejszínhabbal | 424 |
Kávéhab | 425 |
Hideg rizs | 425 |
Ártalmatlan festőszerek étkek, kocsonya, hab és krémek színezéséhez | 426 |
Tizennyolcadik szakasz | |
Fagylaltok | |
A fagylaltról általában | 428 |
Ananászfagylalt | 429 |
Csokoládéfagylalt | 430 |
Vaníliafagylalt | 430 |
Tutti-frutti fagylalt | 430 |
Citromfagylalt | 431 |
Maraszkino-fagylalt | 431 |
Narancsfagylalt | 431 |
Földieperfagylalt | 432 |
Meggyfagylalt | 432 |
Rózsafagylalt | 432 |
Ibolyafagylalt | 433 |
Kávéfagylalt | 433 |
Karamellfagylalt | 433 |
Puncs á la glace | 433 |
Gyümölcsfagylalt | 434 |
Tizenkilencedik szakasz | |
Meleg és hideg italok | |
A kávé készítéséről | 435 |
Tejcsokoládé | 436 |
Tea | 437 |
Puncs | 437 |
Vörös forraltbor (Glühwein) | 437 |
Forralt sör | 438 |
Grog | 438 |
Püspök | 438 |
Krampambuli | 438 |
Citromosvíz (Limonádé) | 438 |
Mandolatej | 439 |
Jegeskávé | 439 |
Puncs romain | 439 |
Sorbet | 439 |
Májusi bor | 440 |
Meggyvíz | 440 |
Huszadik szakasz | |
Cukorgyümölcsök | |
A cukorkészítéséről általában | 441 |
Meggy cukorban | 442 |
Sárgabarack cukorban | 442 |
Som cukorban | 442 |
Vadalma cukorban | 444 |
Ringlotta cukorban | 444 |
Biszke cukorban | 444 |
Finom görögdinnye cukorban | 444 |
Sárgadinnye cukorban | 445 |
Füge cukorban | 445 |
Zöld dió cukorban | 445 |
Ecetesmeggy cukorban | 446 |
Birsalma cukorban | 446 |
Málna, eper és szeder cukorban | 446 |
Birsalmasajt | 447 |
Befőtt gyümölcsök | |
Befőtt gyümölcs (Dunstobst) | 447 |
Zöld mandola befőve | 448 |
Narancs befőve | 449 |
Ananász-szeletek cukorban | 449 |
Őszibarack befőve | 449 |
Cseresznye befőve | 450 |
Meggy befőve | 450 |
Sárgabarack befőve | 450 |
Áfonya befőve | 450 |
Ribiszke befőve | 451 |
Savanyú eper befőve | 451 |
Apró szegfűkörte befőve | 451 |
Vadalma befőve | 452 |
Citromkörte befőve | 452 |
Som befőve | 452 |
Fekete cseresznye befőve | 452 |
Ringlotta befőve | 452 |
Magvaválószilva befőve | 453 |
Piszke (egres) befőve | 453 |
Sárgadinnye befőve | 453 |
Zselék és lekvárok (marmelád) | |
Utasítás a zselék és lekvárok (marmelád) készítéséhez | 453 |
Ribiszkezselé | 454 |
Renet-almából zselé | 455 |
Sárgabaracklekvár | 455 |
Aprószőlő- (Weinschirl-) zselé | 455 |
Ribiszkelekvár | 456 |
Málnalekvár | 456 |
Meggylekvár | 456 |
Birslekvár | 456 |
Málnalé | 457 |
Meggylé | 457 |
Ribiszkelé | 457 |
Gyümölcsnedvet eltenni | 457 |
Mustkolbász | 458 |
Ecetbe csinált gyümölcs és zöldség | |
A készletek eltartásáról általában | 458 |
Gyümölcs rumban | 458 |
Meggy és cseresznye ecetben | 459 |
Sárga-, őszibarack és birsalma ecetben | 459 |
Zöldpaszuly ecetben | 459 |
Tökkáposzta ecetben | 460 |
Víziuborka | 460 |
Uborkasaláta | 460 |
Angol zöldség (mixed-pckles) | 460 |
Spárgát befőzni | 461 |
Uborka ecetben | 461 |
Uborka kovásszal eltéve | 461 |
Zöldborsó szárítva | 461 |
Zöldbab befőve | 462 |
Zöldbab szárítva | 462 |
Kapor és sóska gőzben | 462 |
Paradicsom gőzben | 462 |
Paradicsom más módon | 463 |
Vörösrépa ecetben | 463 |
Káposzta hordóba savanyítva | 463 |
Káposzta kovásszal savanyítva | 464 |
Tök hordóba savanyítva | 464 |
Fehérrépa hordóban | 464 |
Zöldség szárítva | 464 |
Zöldség homokba téve | 465 |
Karfiol télire | 465 |
Finom ecetek | |
Gyümölcsecetágy | 465 |
Jó borecet | 466 |
Levendulaecet | 466 |
Rózsavirágecet | 466 |
Bab- vagy lencseecet | 466 |
Egyéb hasznos tudnivalók | |
Sertéshús besózva | 466 |
Füstölt húst eltenni | 467 |
Dalmáciai nyelv | 467 |
Írósvajat hosszabb időre eltenni | 467 |
Szegedi tarhonya készítése | 467 |
Rác ürmös készítése | 468 |
Mustár készítése | 468 |
Rákvaj készítése | 469 |
Huszonegyedik szakasz | |
A fölszeldelésről | 470 |
A modern asztal terítése | |
Reggeli-asztal 14 személyre | 488 |
Díszebéd 25 személyre | 490 |
Étlapok húsevő- és bújtnapokon | 493 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.