1.062.356

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Részletes növénytermesztéstan

Kézirat

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 356 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Példányszám 130. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. 6. változatlan utánnyomás. Tankönyvi szám: J 11-111.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Általános növénytermesztéstan után elkészült a Részletes növénytermesztéstan c. egységes főiskolai jegyzet is.
Az általános növénytermesztéstan ismeretekkel az volt a célunk, hogy... Tovább

Előszó

Az Általános növénytermesztéstan után elkészült a Részletes növénytermesztéstan c. egységes főiskolai jegyzet is.
Az általános növénytermesztéstan ismeretekkel az volt a célunk, hogy széleskörű, sokoldalú alapismereteket adjunk. Azt hisszük, ez sikerült is, mert hétféle (talajtani, agrometeorológiai, talaj műveléstani, trágyázástani, öntözéstani, növényvédelmi, valamint gyomnövény ismereti) anyagrész birtokában széleskörű alapismeretekkel vérteztük fel hallgatóinkat.
A Részletes növénytermesztéstan c. egységes főiskolai jegyzet szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik. A szántóföldi növényeket Dr. Grábner Emil magyar szerző szerint csoportosítottuk. Grábner a szántóföldi növényeket felhasználásuk szerint 6 csoportba osztja: I. Gabonafélék. II. Hüvelyes növények, III. Gumós- és gyökérnövények. IV. Ipari növények. V. Fűszer- és illatos növények. VI. Takarmánynövények. A hat csoport oktatását két félévre szétosztva oktatjuk. Az első félévben tárgyaljuk a Gabonafélék, a Gyökér- és gumós növények, az Ipari növények és a Fűszer-, illatos- és gyógynövények c. csoportot. A második félévben pedig a Hüvelyes növények, a Takarmánynövények, valamint a Legelő- és rétgazdálkodási fejezetek oktatására kerül sor. E rövid ismertetés alapján világosan bontakozik ki a mezőgazdasági oktatás szántóföldi növénytermesztési ága.
A részletes növénytermesztéstan gyakorlati tudomány, amely az általános részben szerzett ismeretek felhasználására tanít. Ismerteti az egyes gazdasági növények származását, jelentőségét, használhatóságát, botanikai és biológiai jellemzését, fajtáit, változatait, éghajlati- és talajigényét, tápanyagszükségletét, talaj előkészítő-, vetési-, ápolási- és betakarítási munkáit, a leggyakrabban előforduló növényi- és állati kártevőket, valamint az ellenük való védekezést.
A jegyzetben csak a legfontosabb szántóföldi növényeket vesszük sorra és termesztésüknek is csak a legfontosabb mozzanatait ismertetjük. Az ismétlések elkerülése végett az általános részben tanultakra csak utalunk. Az üzem (gazdaság) talaja és éghajlata, a rendelkezésünkre álló gépek, felszerelések száma és minősége stb. eltérő módszerek alkalmazását teszi szükségessé. Ezenkívül az évről évre változó időjáráshoz is alkalmazkodnunk kell. Gazdaságosan termelni ezért csak az tud, aki jól ismeri üzemének (gazdaságinak) természeti és közgazdasági tényezőit, valamint a termelés fogásaiban gyakorlatra tett szert. Éppen ezért szükséges és nélkülözhetetlen az általános rész megismerése után a részletes rész tárgyalása, vagyis a tárgy tanulásának gyakorlati része is. Vissza

Tartalom

Előszó 3
I. Fejezet
GABONAFÉLÉK
A gabonafélék termesztésének jelentősége 7
1. Buza 11
2. Rozs 24
3. Árpa 28
4. Zab 34
5. Köles 37
6. Pohánka 40
7. Rizs 43
8. Kukorica 49
Hibridkukorica termesztése 64
II. Fejezet
GUMÓ- ÉS GYÖKÉRNÖVÉNYEK
A gumós- és gyökérnövények termesztésének jelentősége 71
1. Burgonya 73
2. Cukorrépa 83
3. Takarmányrépa 92
4. Csicsóka 95
5. Cikória 98
6. Kerekrépa vagy tarlórépa 101
7. Karórépa 103
8. Murokrépa 105
9. Édesburgonya vagy batáta 108
III. Fejezet
IPARI NÖVÉNYEK
Az ipari növények termesztésének jelentősége 113
1. Napraforgó 114
2. Káposztarepce 118
3. Mák 122
4. Ricinus 126
5. Tök 130
6. Len 133
7. Kender 138
8. Gyapot 143
9. Seprőcirok 147
10. Dohány 149
IV. Fejezet
FŰSZER-, ILLATOS- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
A fűszer-, illatos- és gyógynövények termesztésének jelentősége 161
1. Hagymafélék 162
Vöröshagyma 162
Fokhagyma 168
2. Fűszerpaprika 169
3. Mustár 176
4. Kömény 178
5. Ánizs 181
6. Koriander 182
7. Kapor 184
8. Torma 185
9. Majoránna 188
10. Borsos menta 190
11. Fehérmályva 192
12. Levendula 194
13. Kerti ruta 196
14. Angyalgyökér 196
15. Lestyán 197
16. Orvosi macskagyökér 197
17. Rozmaring 198
18. Orvosi pemetefű 197
19. Citromfű 200
20. Orvosi zsálya 200
21. Izsóp 201
22. Nadragulya 201
23. Beléndek 202
24. Csattanó maszlag 203
25. Piros gyűszűvirág 204
26. Örménygyökér 204
27. Orvosi szikfű 205
28. Fehér üröm 206
29. Benedekfű 206
30. Fátyolvirág 207
31. Kankalin 207
32. Komló 208
V. Fejezet
HÜVELYES NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE
A hüvelyes növények termesztésének népgazdasági jelentősége 213
A borsó termesztése 214
A bab termesztése 217
A lencse termesztése 219
A szójabab termesztése 220
A csillagfürt termesztése 223
A lóbab termesztése 229
A szegletes lednek termesztése 231
A földimogyoró termesztése 234
A csicseriborsó termesztése 236
A homoki bab termesztése 236
A hüvelyesek betegségei és kártevői és az ellenük való védekezés 237
VI. Fejezet
SZÁLAS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE
Népgazdasági jelentőség 241
Pillangósvirágú szálastakarmány növények 242
Évelő pillangósok 242
1. A közönséges vagy kék lucerna termesztése 242
A lucerna feltörése 252
2. A tarka virágú vagy homoki lucerna termesztése 255
3. A svéd vágy sárkereplucerna termesztése 256
4. A baltacim termesztése 256
Kétéves pillangósok 257
5. A komlós Lucerna termesztése 257
6. A vörös here termesztése 257
7. A fehér here termesztése 262
8. A nyúlszapuka termesztései 263
9. A kétéves fehé rvirágú somkóró termesztése 265
Egyéves pillangósvirágú takarmánynövények 266
10. A bíborhere termesztése 266
11. A mezei vagy takarmány borsó termesztése 268
12. A szeradella termesztése 269
13. A szálas takarmányként használt csillagfürt termesztése 269
14. A bükkönyfélék termesztése 269
A takarmánykeverék termesztése 270
I. Egyéves szálastakarmánykeverékek 271
A) Őszi keveréktakarmányok 271
1. A szöszös bükköny termesztése 272
2. A pannon bükköny termesztése 273
3. A Légány-féle hármaskeverék és a Landsbergi keverék termesztése 273
4. Egyéb őszi keveréktakarmányok: őszi borsós keverékek, keszthelyi keverék és rozsos bíborhere termesztése 274
B) Tavaszi keveréktakarmányok 274
5. A tavaszi vagy zabosbükköny termesztése 274
n. Évelő keveréktakarmányok 275
Egyéves nem pillangós szálastakarmányok termesztése 276
1. A kukoricacsalamádé termesztése 277
2. A silókukorica termesztése 278
3. A cukorcirokcsalamádé termesztése 278
4. A napraforgócsalamádé és a silónapraforgó termesztése 279
5. A szudáni cirokfű és az édes szudáni cirokfű termesztése 279
6. A mohar és a szálkátlan óriás mohar vagy csumiz termesztése 280
7. A takarmánykáposzta termesztése 281
8. A fehér mustár termesztése 283
9. A csibehur termesztése 284
10. A kettős termelés 284
VII. Fejezet
RÉT- ÉS LEGELŐMÜVELÉS
A rét és a legelő fogalma, a rét- és legelőművelés népgazdasági jelentősége 289
I. A fűfélék legfontosabb tulajdonságai 290
1. A pázsitfűfélék egyedi fejlődésének lefolyása 290
2. A pázsitfűfélék környezet iránt támasztott igényei 295
3. A gyepalkotó pázsitfűfélék vegyi összetétele és emészthetősége 297
II. A gyepalkotó pázsitfűfélék csoportosítása mezőgazdasági szempontból 297
Elsőrendű füvek 298
Lazabokru aljfüvek 298
1. Kurta (vagy angol) perje 298
2. Taréjos cincor 299
3. Taréjos búzafű 300
4. Sziki mézpázsit 300
Lazabokrú szálfüvek 300
5. Magas (vagy francia) perje 300
6. Szálkás perje 301
7. Csomós ebir 302
8. Réti (vagy mezei) komócsin 303
9. Réti csenkesz 303
10. Aranyzab 304
11. Sudár rozsnok 305
Tarackos aljfüvek 305
12. Réti perje 305
13. Vörös csenkesz 306
14. Tarackos vagy fehér tippan 306
15. Csillagpázsit 307
Tarackos szálfüvek 308
16. Réti ecsetpázsit 308
17. Hernyópázsit 308
18. Sovány perje 310
19. Tarackbúza vagy tarackos búzafű 310
20. Zöld pántlikafű 310
21. Magyar (vagy árva) rozsnok 311
Másodrendű füvek 311
Az aprócsenkesz, barázdált csenkesz, veresnadrág csenkesz, homoki vagy magyar csenkesz 311
A sásfélék 312
Harmadrendű füvek 312
A gyep pillangósvirágú növényei 312
III. A gyep használata 314
A) A rét használata 314
A rét kaszálásának ideje és módja 316
B) A legelő használata 316
1. A legelőterület beosztása 317
2. A legeltetés módja 318
3. A legeltetési idény kezdetének és befejezésének megállapítása 320
IV. A gyep ápolása vagy javítása 321
1. A köves talaj megtisztítása és a vízmosások megkötési 321
2. Bokrok kiszedése, zsombékok eltávolítása 321
3. A gyep mohátlanítása és gyomtalanítása 323
4. A felesleges víz levezetése 324
5. A gyep öntözése 324
6. A gyep trágyázása 325
7. A gyepes területek talajművelése 326
8. A gyep fásítása 326
V. A gyep telepítése, feltörése 326
A gyepek mesterséges telepítésének jelentősége 327
1. Hosszú életű gyep újratelepítése feltörés után 327
A gyep feltörése 327
A gyepvetés éghajlati és talajigénye 328
A gyepvetés elő növénye, trágyázása 328
A gyep talajának előkészítése 329
A gyep vetése 329
A gyepvetés vetőmagmennyisége 331
2. Gyepfelújítás feltörés nélkül 334
Füveshere termesztése 334
A gyepek termésbecslése 335
Rétek termésbecslése 335
Legelők termésbecslése 336
A díszgyep és egyéb gyepesítései módok 337
A gyep vetőmag termesztése 338
A zöld takarmányellátás biztosítása, a "zöld futószalag"
megszervezése 339
A szálas takarmány ok tárolása és eltartása 339
Irodalom 346
Tartalomjegyzék 349
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem