1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Részletes állattenyésztés II.

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 227 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági szakkönyvtár
Kötetszám: 15
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókat, illusztrációkat tartalmaz. Melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ha a szarvasmarhatenyésztés hasznosításáról hallunk, akkor elsősorban is a szarvasmarha tej- és húshasznosítására gondolunk. Tényleg az emberi fogyasztás céljaira szolgáló tejnek túlnyomó részét a... Tovább

Előszó

Ha a szarvasmarhatenyésztés hasznosításáról hallunk, akkor elsősorban is a szarvasmarha tej- és húshasznosítására gondolunk. Tényleg az emberi fogyasztás céljaira szolgáló tejnek túlnyomó részét a tehén termeli és az ember hússzükségletének legalább felét a szarvasmarha húsa fedezi. De egyéb testrészei is hasznos nyersanyagai az iparnak. Így a bőréből gépszíjat, talpbőrt, lószerszámot stb. készítenek, véréből és hús-konzervipari hulladékaiból takarmányt, egyes mirigyeiből gyógyszert, a szaruképletekből gombot, fésűt stb., a csontokból enyvet, takarmánykiegészítő anyagot (foszforsavas meszet).
E sokirányú hasznosítása mellett látszólag eltörpül, mégis felbecsülhetetlen jelentőségű az a haszon, amelyet trágyája a talajerő visszapótlása szempontjából jelent a mezőgazdaságnek. A szarvasmarha termeli a legtöbb és a legkedvezőbben felhasználható trágyát. Egy hízómarha után - egy évre számítva - 160 mázsa, egy tehén után 120 mázsa, egy legeltetett kifejlődött szarvasmarha után 80 mázsa istállótrágyára számíthatunk... Vissza

Tartalom

Szarvasmarhatenyésztés
Bevezetés3
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége3
Szarvasmarhatenyésztési alapismeretek7
A külemi bírálat jelentősége7
A különböző hasznosítású szarvasmarhák testalkata10
A szarvasmarha bőre és szőre12
A szarvasmarha színe14
A fej és a szarvak16
A tarkó és nyak16
A mar és mellkas17
A hát és ágyék18
A far és farok18
A has, nemzőszervek és a tőgy20
A végtagok22
A lábállások24
A szarvasmarha életkorának meghatározása26
A szarvasmarha testméreteinek és súlyának meghatározása34
Szarvasmarha elnevezések34
Az ivartalanítás34
A szarvasmarha rossz szokásai34
A szarvasmarha fajtái36
A Magyarországon tenyésztett szarvasmarhafajták37
Állattenyésztésünkre befolyást gyakorolt külföldi fajták40
A Szovjetunió fontosabb szarvasmarhafajtái42
A tenyészállatok kiválasztása45
A szarvasmarhatenyésztés fejlesztésének eszközei45
A tenyészállatok kiválasztásának szempontjai46
A szarvasmarhák törzskönyvezése50
Alkalmazható tenyésztési eljárások60
A párosítás61
A tenyésztésbevétel és kiselejtezés ideje62
A tehenek üzekedése és befolyatásuk időpontja63
A pároztatás módjai65
A tehenek vemhessége, meddősége és elvetélése66
A vemhes tehenek ápolása és elapasztása68
Az ellés és az ellés körüli teendők69
A szarvasmarha felnevelése72
Az anya és az újszülött gondozása közvetlenül ellés után72
A borjú felnevelése74
Növendékmarhák felnevelése86
Fejőstehenek és tenyészbikák gondozása, takarmányozása98
Fejőstehenek táplálóanyag szükséglete98
Tehenek ellésre való előkészítése109
Fejőstehenek takarmányozása az ellés után111
Fejőstehenek téli takarmányozása115
Fejőstehenek nyári takarmányozása117
Tenyészbikák gondozása és takarmányozása119
A szarvasmarha hús és igás hasznosítása121
Kifejlődött szarvasmarhák hízlalása123
Tinóhízlalás126
Választott borjú hízlalás127
Mustramarhák feljavítása127
Szarvasmarha hasznosítása erőtermelés útján127
Szarvasmarhák ápolása131
Tejgazdaságtan
Bevezetés134
A tejgazdaság népgazdasági jelentősége. Tejgazdaságunk fejlődésének áttekintése és népgazdasági tervünk célkitűzései134
A tej termelése137
A tőgy fejlődése és szerkezete137
A tejtermelés élettana140
A tej és összetétele143
A tej tulajdonságai143
A tej összetétele145
a föcstej150
A tej mikrobái151
A termelt tej kinyerése a tőgyből155
A fejés előkészületei155
A kézi fejés módjai159
A fejés helyes keresztülvitele161
A tehenek gépi fejése165
A tejtermelést befolyásoló tényezők169
A tej kezelése a termelőhelyen és szállítása178
A kifejt tej gyűjtése és szűrése178
A tejkamra és berendezése181
A tej hűtése, szellőztetése és tárolása186
A tej csírátlanítása és konzerválása189
A tej szállítása192
A tej vizsgálata193
Mintavétel193
A tej szennytartalmának meghatározása195
A tej fajsúlyának meghatározása195
A tej savfokának meghatározása197
A tej zsírtartalmának meghatározása198
A tej hamisított voltának megállapítása202
A tej fölözése és a vajkészítés203
A tej fölözése203
A vajkészítés alapelvei208
A fölözés és vajgyártás melléktermékei210
A sajt- és túrókészítés alapelvei211
A sajtkészítés211
A túrókészítés alapelvei214
A sajtgyártás és a túrókészítés melléktermékei216
Tejgazdasági jogszabályok216
Függelék219

Baintner Károly

Baintner Károly műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Baintner Károly könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem