1.063.472

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Édesvízi halászat és halgazdaság

Szerző
Budapest
Kiadó: Pallas Részvénytársaság Nyomdája
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 549 oldal
Sorozatcím: A m. kir. földmívelésügyi miniszter kiadványai
Kötetszám: 15
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: 126 képpel, egy táblával és egy kihajtható térképpel illusztrálva. Második kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

ELŐSZÓ A MÁSODIK KIADÁSHOZ.
Öt év telt el e munka első kiadása óta; a kiadás már rég elfogyott. Most, a mikor másodszor is alkalmam van művemmel a nagy közönség elé lépni, csak röviden akarom... Tovább

Előszó

ELŐSZÓ A MÁSODIK KIADÁSHOZ.
Öt év telt el e munka első kiadása óta; a kiadás már rég elfogyott. Most, a mikor másodszor is alkalmam van művemmel a nagy közönség elé lépni, csak röviden akarom jelezni, hogy annak eredeti alakján keveset változtattam. A modern halászat művelésének természettudományos alapelvei ugyanazok ma is, mint akkor voltak. Gyakorlati alkalmazásuk köre azonban rendkívül tágult. Alig találunk ma még egy oly termelési ágat, a melynél a hozam fokozása oly mértéket öltött volna, mint a halgazdaságoknál. Ezt a nagy haladást a tótrágyázás és a mesterséges takarmányozás fejezeténél figyelembe vettem. De, bár ma már alig van tógazdasági üzem mesterséges etetés nélkül, mégis ebben a kiadásban külön tárgyalom úgy, mint az elsőben, a tisztán a természetes táplálékra alapított üzemeket. Mert ma, a legbelterjesebb munka korszakában még inkább bizonyossá vált, hogy minden üzem eredményének első alapfeltétele a természetes haltáplálék. Szinte azt mondhatnám, hogy itt is bizonyos minimum-törvényről beszélhetünk: a vízben fejlődő természetes haltáplálék mennyiségétől függ az abban a vízben mesterséges etetéssel termelhető halhús mennyisége.
Lényegesen rövidítettem a műszaki részt tárgyaló fejezeteket. A területek felvétele s tervek készítése tekintetében érdekelt közönségünk igényeit az állami hivatalok minden irányban kielégítik s így feleslegesnek látszott ezekkel a különleges ismeretekkel terhelni az olvasót. Csak azt hagytam meg, a mire a tervező mérnöknek a különleges czél figyelembe vétele végett szüksége van s amit a tógazdának a tervek megértéséhez tudnia kell. Vissza

Tartalom

Ágascsápú rákok ...........30
Agyag a haletetésnél..................168
Alácsövezések .....................406
Algák ............... ...........26
Állami intézmények ... 452
" támogatás ........ 457
Alsó színtáju folyóvizeink halászata ......... ... 460
Angolna ........... 204
Annulata......... ... ............32
Anyagárok ................ 87
Anyagcsere a vízben ..163
Arachnoidae.........31
Aranyos jász .......... 42
Árapasztó ....................91
Argyroneta aquatica ....... 38
Artézi kutak vize ... .... 77
Arthropoda ................. 27
Asellus aquaticus ................33
Aszkarák ... .......................33
Atka........... 31
Átokhinár ... ... .........60
Ausztria halászata ..........494
Balin..............................186
Balaton halászata .......464
Bányaüzem káros hatása............408
Barátzsilip ... ....................91
Bóka ... ......... 38
Békanyál ... ..........60
Békaszőlö .............. 60
Békés természetű halak ............32
Bolharák.....................33
Bosmina.....................30
Bosznia s Herczegovina halászata...... 494
Böjtfű.......................294
Branchiopoda ........... 33
Büntetések ........... ............364
Byssus ... ... ... 337
Cladocera ..................30
Copepoda ... ... ... ... .. ... 27
Cottus Gobio ... .......................307
Crustacea ... ... ... 27
Csehország halászata ... ... ... 496
Cselle .......... ... . 307
Csibor ... .....................37
Csiga... ... ....................35
Csík............ ... ... 43
Csíkbogár...................... 37
Csónak.................... 137
Csorbai tó ................. 482
Csuka ... ................ 38, 43, 199
Csuklós kasza ..............57
Csupasz ponty............... 52
Culex....................34
Czifrasás... ....................-59
Czompó ....... 43, 187
Dánia halászata ..........503
Daphnia...................... 30
Dévér .................. 43, 186
Dubisch-féle fiasítás ................26
Duna halászata..................461
Dunajecz folyó .......... 44
Duzzasztó művek ......... 91, 389
Dyticus margioalis........................37
Egységes kezelés .......368
Eleven hal szeme ..........134
Elodea canadensis.............-60
Ephemera ..............................33
Erdőüzem káros hatása ...............408
Etetés alkalmazása.......... 161
« hatásfoka "......... 155
« időköze.....................159
«jövedelmezősége .... 170
« " üzeme......................163
Etetési kísérletek ......... 172
" kisérleti tavak..................166
Etető helyek ..............................157
Evezőlábú rákok ........................27
Éjjeli halászat ... ....................361
Élő halak szállítása ............ 208
« vízen............207
« szárazon... 207
« vasúton ..............210
Építési anyag ............. 103
Farkasháló.......:....................306
Felsőbb szintájú patakjaink halászata ..........................464
Fertő tó ... ... ... ...................476
Féregbetegség ............ ... 337
Férgek ...............................27
Fiasítás pontynál ........................116
Fogas süllő......... ... 43, 189
Fogas süllő ikrájának nyerése...... 192
« « csomagolása s szétküldése..................193
Fogas süllő ikrájának kihelyezése és kiköltése... ............195
Fogas süllő kihalászása........................197
« « tenyésztésének eredményei ....................197
Fogas süllő természetrajza ... 189
Fonalférgek................32
Fördés ..........................................119
Francziaország halászata............504
Furunkulose... ......................338
Galócza.............. ... 42, 316
Gammarus pulex ......... 33
Gátak .....................86
Gazdasági tekintetben értékes
halaink .................................42
Gém................. ..........38
Glyceria spectabilis ..................59
Gyári szennyezések ..................407
Gyülevész vizű tavak...... 74, 126
Gyűrűs férgek ...................32
Halaink csontváza.....................22
« életmódja....................25
« fejlődése.....................36
« földrajzi elterjedése 43
«idegrendszere .......23
« izomzata......... ... 23
« lélekzése...........23
« szaporodása ..................25
« szervezete ... ...........22
« táplálkozásának módja 26
« emésztésének szervei ......................24
Halaink természetes tápláléka 26
« természetrajza ...................22
« testalkotása ..........................22
« vére ... .....................24
Halágy ...........................90
Halak a teleltetőben ..................146
« ellenségei ......... 36, 332
« betegségei ......... 336
« értékesítése...................223
« felriadása ........................148
« szállítása elevenen................206
Halasítás mértékszáma ............236
Halászat általánosságban ... ...............21
« joga ..................357
« gyakorlása ................358
Halászati igazgatás ..................452
« felügyelőség- ... ... 452
« statisztika .............485
« társulatok ..................365
« « alapszabályai 369
« « üzemterve...................366
« « üzemtervének mintája ......................380
Halászatról szóló törvény..............357
Halászatról szóló törvény revíziója .................... 487
Halászatunk közgazdasága...........439
« története :..... 441
Halászcsizma
Halászfont ............. 139
Halászház.............. 110, 225
Halászjegy .....358
Halász jegy mintája......... 511, 513
Halászó sas ...38
Hal áteresztő......389
Halbárka........... 142, 207
Halbőség................. 344
Hal ellenségek pusztítása..... 418
Hálélettani állomás.... . 453
Halfajtáink, természetrajzi osztályozása ...............39
Halgazdaságok............ 48
« jövedelme... ... 48
« munkájának
végrehajtása............ 83
Halgazdaságok tervezése ... 76, 83
« vízzel való ellátása....... 76
Halkereskedelmünk szervezése 486
Halkórtani állomás....................405
Hallépcső... ... ........................889
Halmázsálás.................140
Halosztályozás ... ...........137
Halpénz.................22
Halpiócza ................... 336
Halrács............... 91
Halsaraglya..........158
Halszállítás. ... ..206
Halszállító edények... ..207
Halszűke.......344
Haltakarmány .......... 153
« adagolása ...157,166
« és természetes
táplálék viszonya ... .....160
Haltakarmány mennyisége 166
« összetétele.....158
Haltáplálék...............26
Haltartók ... ..........304
Halválogatás... ......189
Harcsa ........ 43, 203
Hároméves üzem pontynál ... 229
« pontynál kisegítő etetéssel ... ................244
Hároméves üzem pontynál intenzív etetéssel ..................245
Harmatkása....................................59
Hasznos növények..........59
Hatósági engedély ........................363
« « mintája ... 515
Hatóságok ... ... ... ... 364
Hegyi tavaink ... .....................481
Hinár.. ...... ... ... ..................60
Himlőbetegség .............. 337
Horvát Szlavonország halászata.... 493
Hydrobion ............... ... 209
Hydrophilas piceus........................37
Ikra ... .................25
Insecta ................ 33
Ivadéknevelő
« telepek ... 457
Ívás..........86
Ívó helyek gondozása..................402
Ívó tavak ............ 72
ízeltlábúak .............. 27
Járulékhalak ....... 186
" mennyisége......239
Japáni arany ponty ...........42
Járványos halbetegségek ..........328
Jégmadár...............38
Jövedelmezőség számítasa ............252, 323
Kagyló ... ....35
Kaliforniai költőedény.......274
Kárasz.............. 270
Kavicsszürő..............270
Kecsege..................42
Kele ... ... ............... ...187
Keléses betegség ... .........388
Kenderáztatás káros hatása ... 408
Kerekes férgek.............27
Kerítő háló..............186
Kevert évjáratú behalasitás
pontynál .............. 243
Kérész .................................33
Kétéves üzem pontynál .... 151, 240
Kiméleti területek........................402
Konczér..........................................187
Kopoltyúk .........................24
Kopoltyúlábú rákok ..................38
Kotla......... 198
Kölönte............................307
Költőedények ........ 274
Költőház........... 278
« vízzel való ellátása.... 279
Költőtelepek ..................464
Költségvetés...................................85
Községbeli tavak ..................64
Községi bizonyítvány ..................363
« mintája...... 516
Közvizek halállományának védelme .................................355
Kubikgödrök .......................387
Lazacz ............42, 44, 322
Legkisebb méret ...............362
Lehalászás mély halágynál ... 142
« csekély esésű tónál...... 145
Lékelés ..................59, 147
Lenáztatás káros hatása ... ... 408
Levéllábú rákok .......... 80
Libellula... ... ... ........33
Lópiócza ............... ............38
Lynceide.............. 30
Magukban álló pontyos tavak.... 242
Magyarország mai halászata.........459
Magyarország halászatának értékelése ... ... ......................483
Mannakása ....................................59
Márna ..............................43
Meder kedvezővé tétele ... ... 387
Medve állatocska ... :.. ... 31
Meszezés:.. ... ..................65
Mesterséges behalasitás ............409
« « alsóbb
szintájon...... ... ... ... 410
Mesterséges behalasítás hegyvidéken ................414
Mesterséges halászat ..................45
« tenyésztésre alkalmas halfajok....................49
Moszatok.....................................26
Műszaki leírás ....................85
Műtrágya .......................63
Nádvágó.......... 57, 58
Naphal ............... ... 42
Nasturtium .......................294
Nemathelminthes ... ... ..........32
Németország halászata ... 501
Notoneela glauca..................-37
Növényevő halak ...............32
Növényzet a tavakban... ... ... 56
" irtása ......... 56
Nyári ívású halak........................44
Nyílt víz.......................................359
Oroszország halászata............500
Osztályozó edények ......... 137
Ón.................43
Palicsi tó ........... ... 477
Palingenia ... ... ... 33
Pántlikanád............. 59
Párhuzamos művek...............389
Párolgás ... ......... 82
Penészbetegség ......................337
Pénzes pér ... ............ 43, 322
Pér ...... ..... ... 322
Phalaris arundinacea ..........59
Phoxinus laevis .............307
Phryganea ............ ......33
Phyllopoda ... ... ... ...........30
Piros szemű kele ........... 187
Pisztráng ..................................256
Pisztráng besózása...................310
« etetése ... .... 301
« értékesítése..................308
« füstölése...... 311
« ívása...... .............266
Pisztráng marinálása ..........312
Pisztráng nevelése a második s
harmadik évben...... ... 301
« szállítása........................308
« sügér............ 42, 205
« tápláléka.........261, 264
« tenyésztése ..................256
« természetrajza ... ... 256
Pisztrángfélék ................42
« gazdasági jelentősége .........................................255
Pisztrángfélék tenyésztése ... 255
Pisztrángikra kikelése..................287
« költése ..................270
« « kavics között ..........................271
Pisztrángikra gondozása ............279
« nyerése..................268
« szállítása ............285
« termékenyítése 268
Pisztrángivadék gondozása ........293
« kihelyezése ... 415
« nevelése az első
évben................. ... 298
Pisztrángivadék-nevelő tavak.. 299
Pisztrángos patakok medre ... 400
« tavak ... .................294
« lehalászása 304
« tógazdaság. ............294
« tógazdasághoz tartozó patakok..............................306
Pisztrángtenyésztés költségszámítása..........................................323
Plankton .....................................26
« háló .......................165
Pókfélék................... 31
Ponty............ ......... 43
etetése ...............152
« hizlalása............129, 150
húsának összetétele ... 62
« szája..................50
« tenyésztése ... .... 50
« tenyésztésére alkalmas
területek ........ ......53
Ponty természetes tápláléka .....50
« természetrajza .........50
Pontyfajták..................116
Pontyivadék áthelyezése ......120
« fogó láda.........123
« merítő háló......122
« nagysága.........234
« nyújtása.........128
« súlyfentartása ...234
Pontyos halgazdaság könyvelése....217
" üzeme ............115
" " az első évben ............116
Pontyos halgazdaság üzeme a
második évben ...........128
Pontyos halgazdaság üzeme a
harmadik évben............129
Pontyos halgazdaság üzemterve...228
Pontyos tavak ..............53
« « beosztása......70
hozama ......69
járulékhalai ...186
jellemzése......70
lecsapolása ...90
lehalászása ...133
meszezése... ...65
mélysége......54
minősége......69
művelése......54
természeteshozama...69
Pontyos tavak termőképessége...234
" trágyázása szennyvizekkel....65
Ponty tetű .....336
Poprád folyó.....44
Potomogeton......60
Protozon............27
Ragadozó halak.......35, 38
Rák ... .......427
Rák benépesitessre alkalmas vizek....434
Rák benépesítésénél követendő
eljárás- .............. 435
Rák ellenségei .............. 438
" a fogásának tilalma....... 437
" lélekzése ......... 429
" mesterséges tenyésztése ... 434
" növekedése........ .431
" szállítása ....... 435
" szaporodása ............ 433
"táplálkozása ............ 429
"tartózkodási helyei ... ... 433
" vedlése... ..... 432
Rákfajok ... ... ............ 428
Rákfélék, alsóbb rendűek... ... 27
Raktározó tavak...........74, 105
Részleges üzemű tógazdaságok...... 149
Rétegrajz............ 83
Románia halászata............ 499
Romániával való egyezményünk ........... 364, 461
Rostély........................92
" vízszintes ......... ... 296
Rotatoria................... 27
Rovarok........... 33
Rőzseboritás..... 88
Saibling .. ... ... ......... 41, 315
Sebes pisztráng ....... 42, 256
Skót " ..................313
Sportegyesületek ......... 419
" alapszabályai 419
Süllő ... ... ...... .. ...............189
Süllőedény ... ......... ... ... 198
Sügér........: ... ...............201
Szák........... ................137
Szennyvizekkel való tótrágyázás... 65
Szerbia halászata ................499
Szerszámok....... .....................225
Szikes vizek ... ..............76
Szikzacskó ................ ... 36
Szilványok ... ...............................24
Szintájak............................43
Szintok.........................42
Szitakötő..............33
Szivárgás ................82
Szivárványos pisztráng...... 41, 42, 313
Szivattyúk alkalmazása ...... 104
. ......... 34
Szúnyog..........34
" bábja ... ....... 34
Talajok nemei .......... 61
Tápláló sók .... .......- - 55
Társadalmi tevékenység ...... 419
Társulatok ...........365
Tegzes légy................ 33
Teleltetés artézi vízzel....... 110
" szivattyúval... ... 110, 148
Teleltető tavak ......74, 105, 304
Téli ívású halak ............ 44
Tenyészpontyok............ 116
Természetes halászat ......... 340
Területek műszaki felvétele ... 83
Terv ... ... ... ... ............84
Tilalmak .................. 360
Tilalmi idő......... ... ... 362
Tisza folyó ... ... ... ... ... 346, 463
" árvizei és halászata..... 350
Tiszavirág ......... .......... 33
Tófenék feltörése ............ 54
" téli kiszárítása ...... 54
Tógazdaság felszerelése ...... 225
" jövedelmezősége ... 252
" könyvelése...... ... 252
Tógazdaságaink............. ... 482
Tógazdaságok kedvezményezése.... 488
Tópásztor lakása ... ... ... ... 225
Tokfélék..........42
Töltések......... ... 86
" borítása ............ 88
Törpe harcsa ...... ... ... 42, 205
Tükrös ponty ... .......... 52
Úszóhólyag.................. 25
Úszószárnyak ............... 22
Üzemterv .... ............ 228-366
Váltógazdaság............68
Vályus költőedény....275
Varsa..........307
Vasúti halszállító kocsik ... ... 218 - 418
Védelem..................418
Véglények .............. ... 27
Velenczei tó............... 475
Veresszárnyú konczér..... ... 187
Vermes ... ............... ... 27
Veszedelmek ......... .... 320
Vidra.................... . 38, 332
« fogása ........... . ... 332
Víz alatti növényzet ..... . ... 59
« hőmérséklete ........ 25
« levegője ........... . ... 25
« mennyisége ........ 76
« mérése.............. . ... 79
« minősége ..........- ... 76
« tisztasága.............407
Viza.........................42
Vízbeeresztő............................103
Vízfolyások tisztogatása ............389
Vízhasználatok ............ 81, 405
Vízi cziczkány...... ......: 39
« pók.................. ... 38
« poloska...........................37
Vízjárás kedvezővé tétele............387
Vízmosások ... ........................406
Víztől származó veszedelmek... 330
Vízelvonás ............. 82
Vízveszteség a halastavaknál... 81
Vörös kórság ..............................338
Wittingaui halgazdaság ............496
Zárt víz... ...............359
Zöld trágyázás....... 69
Zsilipek ... .................................91
Zuhogók készítése.............401

Répássy Miklós

Répássy Miklós műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Répássy Miklós könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem