kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Élelmezési Minisztériumi Könyv- és Lapkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 432 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákat és 4 db mellékletet tartalmaz. |
Bevezetés | 3 |
Előszó | 4 |
A Szovjetunió cukoripara | 5 |
Nyersanyagok | 9 |
Cukornád | 9 |
Felépítés | 9 |
Termelési feltételek | 10 |
Összetétel | 10 |
A nádcukorgyártás üzemi vázlata | 11 |
Cukornád termelése a Szovjetunióban | 12 |
Cukorjuhar | 13 |
Édescirok | 13 |
Cukorrépa | 14 |
A cukorrépa származása | 14 |
A répagyök szerkezete | 16 |
Gyök és levélzet fejlődése | 17 |
A szacharóz képződése | 17 |
A répa külalakja | 21 |
Répatermesztési övezetek | 21 |
Fejlődései feltételek | 21 |
A szükséges trágyázás | 22 |
Trágyázási módszerek | 22 |
A füves földművelés és vetésforgó rendszere a répatermő területeken | 23 |
Talaj megművelése | 26 |
A vetés ideje | 27 |
A répaföld gondozása a répa fejlődése időszakában | 27 |
A cukorrépa érésének ideje | 27 |
Szedés | 27 |
A cukorrépa nemesítése és magtermesztése | 28 |
A répaföldek kártevői | 30 |
A cukorrépa összetétele | 33 |
A répasejt | 33 |
A cukor eloszlása a répában | 35 |
A cukorrépa összetétele | 37 |
A rost összetétele | 39 |
A cellulóz | 39 |
Hemicellulóz | 39 |
Pentozánok és hekszozánok | 39 |
Arabánok | 39 |
Arabinsav | 40 |
Metaarabin | 40 |
Galaktánok | 40 |
Galaktoarabán | 40 |
Pektinek | 40 |
1-Arabinóz | 42 |
d-Galaktóz | 43 |
d-Galakturónsav | 43 |
Lignin | 43 |
Koniferin | 43 |
Ásványi anyagok | 43 |
A répalé összetétele | 43 |
Szénhidrátok | 43 |
Szacharóz | 43 |
Szacharóz erjedése | 45 |
A szacharóz bomlása melegítés közben | 46 |
A magas hőmérsékletek hatása az oldatban lévő cukorra | 47 |
A cukor inverziója | 47 |
A szacharóz vegyületei | 50 |
Alkáli földfémszacharátok | 50 |
Kálciumszacharát | 50 |
A szacharóz színreakciói | 52 |
Raffinóz | 52 |
Invertcukor | 53 |
d-glükóz | 53 |
d-fruktóz | 53 |
Szerves savak | 54 |
Zsírok | 55 |
Színes anyagok | 55 |
A cukorrépalé nitrogéntartalmú anyagai | 55 |
Fehérje bomlástermékek | 56 |
Leucin, izoleucin, tirozin, aszparaginsav | 57 |
Aszparagin | 58 |
Glutaminsav | 58 |
Növényi bázisok | 58 |
Enzimek és fermentumok | 59 |
Szervetlen nemcukor | 60 |
A cukorrépa értékelése | 60 |
Egy cukorgyár típusgyártási menete | 61 |
A répa tárolása | 69 |
A cukorrépa tartós tárolásának problémái | 69 |
A cukorrépa tárolása alatt lejátszódó folyamatok | 69 |
A cukorrépa megbetegedése a tárolás folyamán és harc ezekkel szemben | 73 |
Cukorveszteségek a prizmálásnál | 77 |
A cukorrépa átvétele | 78 |
Prizmázó sztahanovisták tapasztalatai a cukorrépa tárolásnál | 83 |
A cukorrépa prizmálása mezőkön és kolhozokban | 85 |
A répa tárolása fagyasztott állapotban | 85 |
A cukorrépa tárolása prizmákban és pincékben | 88 |
A rakodómunkák gépesítése | 89 |
A cukorrépa mosása, aprítása és a lényerés | 92 |
Az úsztatók | 92 |
Gazfogók | 93 |
Gereblyék | 94 |
Gépesített gazfogó | 94 |
Alablyev-féle gazfogó | 94 |
Baranov-féle közfogó | 96 |
Raude-féle kőfogó | 96 |
A csiga | 97 |
A répaemelő kerék | 97 |
Mammutszivattyú | 98 |
Mosógépek | 99 |
Dobrovolszkij-rendszerű mosó | 100 |
Pusztinszkij-féle mosógép | 101 |
Lemoine-féle mosógép | 102 |
Farokfogók | 104 |
Répafelvonó | 104 |
Önműködő mérlegek | 104 |
Répavágógépek | 105 |
Késtartó keretek | 109 |
A kések | 109 |
A szelet minősége | 111 |
Transzportőr | 112 |
Diffúziós-telep | 113 |
A diffúzőr | 114 |
Kalorizátorok | 117 |
A diffúziós telep | 118 |
A diffúziós telep üzembehelyezése | 119 |
A diffúziós telep rendes üzemmenete | 121 |
A lé lehúzása | 122 |
Törmelékfogók | 123 |
A Szokolov-féle törmelékfogó | 124 |
Mérőedény | 126 |
Nyerslé mérlegek | 126 |
A diffúzióstelep munkájának automatizálása | 126 |
Gázok a diffúziós telepen | 127 |
Diffúziós veszteségek | 128 |
Sztahanovista munkamódszer | 129 |
Gyáron kívül elhelyezett diffúzióstelepek | 130 |
Folyamatos diffúziós berendezések | 130 |
Guzenko-féle forgó diffúzió | 133 |
A diffúzió elmélete | 134 |
Fick-törvény | 135 |
A diffúziós egyenletek stacioner munkafeltételek esetére | 137 |
Gyakorlati következtetések a diffúziós egyenletből | 139 |
A tisztítási hatásfok a diffúzión | 143 |
A diffúziós lé jellemző tulajdonságai | 147 |
A kilúgozott szelet és a diffúziós víz eltávolítása | 148 |
A lé tisztítása és bepárlása | 151 |
A nyerslé tisztításának szükségessége | 151 |
Derítés és szaturálás | 152 |
A derítés | 152 |
A mész hatása a nyerslé egyes alkotórészeire | 153 |
Kolloidok kisózása | 157 |
Előderítés | 160 |
Fokozatos előderítés | 161 |
A lé előmelegítése | 165 |
Az előmelegítők tisztítása szaturációs lével | 166 |
Főderítés | 167 |
Szaturáció | 167 |
CO2 hatása a derített lére | 168 |
A szaturáció gyakorlati megvalósítása | 172 |
Gázelosztónélküli szaturáló edény | 174 |
Nogacsevszkij-féle szaturáló fazék | 174 |
Gyors derítés és szaturálás | 176 |
Munkaviszonyok az I. szaturációnál | 176 |
Második szaturáció gyakorlati kivitele | 181 |
A szaturációs levek lúgossága | 182 |
Természetes és optimális lúgosság | 183 |
A lé lúgosságának meghatározása pH-értékben | 183 |
A cukor bomlása a derítésnél és szaturálásnál | 185 |
A lé melegítése | 185 |
Száraz derítés | 186 |
Sztahanovista munkamódszerek | 186 |
Ioncserélők | 187 |
Kénezés | 189 |
A kénezés vegyi folyamatai | 190 |
Kénezés alkalmazása | 191 |
Kénkemencék | 191 |
Folyékony kéndioxid alkalmazása | 193 |
A kéndioxid elnyelésének sebessége | 194 |
Mész és szénsav | 194 |
Mészkő értékének megállapítása | 194 |
A CaCO3 disszociációja | 195 |
Mészkemencék | 196 |
Generátorkemence | 196 |
Trubosztroj-féle mészkemence | 198 |
Isserlis-rendszerű kemence | 198 |
Mészkemence Lojko-rendszerű központos ürítéssel | 200 |
Mészkemence aláfúvással | 200 |
Mészkemence üzembehelyezése és működése | 201 |
Rendellenességek a mészkemence működésében és ezeknek kiküszöbölése | 203 |
Sztahanovista munkamódszerek | 204 |
Felvonó | 204 |
A mészkemence gázának hűtése és tisztítása | 205 |
Szélkazán | 206 |
A mésztej előállítása | 206 |
Az apró mészkő kihasználása | 207 |
Szénsavszivattyú | 208 |
Szűrés | 208 |
Általános fejtegetések | 208 |
Szűrőberendezések | 210 |
Rámás szűrősajtók | 210 |
Ábrahám-rendszerű szűrősajtó | 211 |
Sztahanovista munkamódszerek a szűrősajtókon | 213 |
Lemezes szűrők | 216 |
Kelly-Szveetland rendszerű szűrők | 216 |
Folytonos szűrők | 217 |
A vákuumdobszűrő | 217 |
Bolsevik gyártmányú vákuumszűrő | 218 |
Ülepítők | 220 |
A szűrőkendők mosása | 221 |
Proks rendszerű zsákszűrő | 222 |
Spektor-féle zsákszűrő | 224 |
A mésziszap összetétele | 225 |
A lé nehéz szűrhetőségének okai | 225 |
Bepárlás | 226 |
Bepárlókészülékek | 228 |
Álló készülékek | 230 |
Gyorsáramú hosszúcsöves készülékek | 232 |
Különálló sütőkamrás készülék | 233 |
Fekvő készülékek | 235 |
Hidraulikus kondenzvízelvezetés | 236 |
Úszós kondenzedény | 237 |
Kolomic-féle önműködő berendezés | 237 |
Gázelvezetés. Bepárlóállomás | 238 |
Cukorgyárakban alkalmazott bepárlómódszerek | 239 |
Bepárlóállomás kezelése | 241 |
A bepárlóállomás ellenőrzése | 242 |
A bepárlás kémiája | 244 |
A kalitás változása | 244 |
Inkrusztáció (lerakódás) keletkezése | 245 |
A bepárlóállomás tisztítása | 246 |
A bepárlóállomás kifőzése menet közben | 247 |
Bepárlás tervezése | 248 |
Az egyes testek fűtőfelületeinek meghatározása | 249 |
Fűtőfelület számítása ötfokozatú 0-test nélküli bepárlóállomásnál (példa) | 251 |
Egyes testek légsűrűsége | 253 |
Párák áramlása | 255 |
Aktív szén | 258 |
A cukoriparban alkalmazott aktív szenek | 260 |
Norit | 260 |
Az aktív szén adagolása | 261 |
A norit regenerálása | 264 |
Főzés, kristályosítás és röppentyűzés | 266 |
A kristályosítás elmélete | 266 |
A felületek párhuzamos eltolódási törvénye és az átfedések elve | 266 |
A kristályok keletkezése | 267 |
Kristályok növekedése | 269 |
L-törvény | 271 |
A kristályok mérete | 272 |
A kristályosítás kivitele | 273 |
Kristályszem képzésének módszere | 273 |
Túltelítettség | 273 |
A főzet elkészítése | 274 |
Az I. termék főzése és feldolgozása | 275 |
Sztahanovista módszer | 275 |
Kristálygombócok előzetes képzése Sumilov professzor módszere szerint | 277 |
Nehézfőzés | 278 |
A töltőanyag összetétele | 279 |
Főzőkészülékek | 280 |
Röppentyűzés és fehérítés | 285 |
Nagysebességű röppentyűk | 289 |
A röppentyűzés feltételei | 289 |
A lefolyók elválasztása | 289 |
Röppentyűzés sztahanovista módszere | 291 |
A cukor szárítása, tárolása | 291 |
Martinov-Szeregin készüléke | 293 |
Elektromágneses elválasztó | 294 |
Homokkristály tulajdonságai | 295 |
Raktár | 296 |
Ömlesztett cukortárolás | 296 |
A tartályok méretei | 296 |
A II. termék feldolgozása | 297 |
A II. termék főzése Jarov sztahanovista eljárása szerint | 301 |
II. termék kristályosítása | 303 |
Szakaszos működésű kavarók | 304 |
Folytonos működéseű kristályosítók | 305 |
Zsvirblyanszkij-rendszerű hűtőkavaró | 306 |
Korongos hűtőfelületű kristályosító | 307 |
II. termék keverése | 308 |
II. termék röppentyűzése | 309 |
Nyerscukor feldolgozása | 310 |
Fehér lefolyók feldolgozása | 311 |
Háromtermékes munka | 311 |
Cukorkristályosítás nomogrammja | 313 |
A feldolgozás folyamán keletkezett cukorveszteség | 316 |
Cukorgyári termékek habzása | 318 |
A főzés ellenőrzése | 320 |
Elektromos műszer | 321 |
Malikov-féle vagométer | 322 |
Túltelítettségmérő berendezés | 322 |
Melaszképződés | 325 |
Melléktermék feldolgozása | 328 |
Szelet | 328 |
A diffúzió melléktermékei | 328 |
A szelet tárolása | 328 |
Préselés | 328 |
Szárítás | 329 |
Dobszárító | 329 |
Tornyos kemencék | 330 |
Szárított szelet | 331 |
Melaszos szelet | 331 |
Pektinanyagok kinyerése a szeletből | 332 |
A savanyúvizek hasznosítása | 333 |
Diffúziós víz | 333 |
Mésziszap hasznosítása | 333 |
A mésziszap mészregenárálása | 334 |
Melasz | 334 |
Melasz összetétele | 334 |
Melasz hasznosítása | 336 |
Ozmózis | 337 |
Csapadékos eljárás | 338 |
Báriumos eljárás | 338 |
Stronciumos eljárás | 340 |
Meszes eljárás | 341 |
Ecetsavas eljárás | 345 |
Erjesztés | 346 |
Glicerin előállítása melaszból erjesztéssel | 347 |
A melasz nem cukorainak kinyerése | 348 |
A cukorrépafeldolgozási idény meghosszabbításának kérdése | 349 |
A nyersanyag előzetes feldolgozása Fremel mérnök szerint | 349 |
A répa előfeldolgozásának technológiai menete | 349 |
A levek konzerválása | 351 |
A répa szárítása | 351 |
CINSZ-2 szárító | 352 |
A szárított szelet brikettezése | 353 |
Száraz szelet tárolás | 354 |
Szárított édesszelet feldolgozásának menete | 354 |
A cukorrépa nap- és légszárítása | 356 |
Cukorrépa szárítása fogyasztással | 357 |
Vízgazdálkodás | 358 |
A kondenzátor | 358 |
Légszivattyú | 360 |
A cukorgyár vízszükséglete | 360 |
A vizek felosztása és felhasználása | 362 |
Szennyvizek tisztítása | 363 |
A cukorgyárak hőszükséglete | 367 |
A cukorgyár energiaszükséglete | 372 |
Hozamszámítás | 375 |
Hozamszámításhoz szükséges adatok | 375 |
Mellékletek. Táblázatok | 403 |
Irodalom | 421 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.