1.061.962

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Rendhagyó szakácskönyv

Patikusok receptjei és borai

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Galenus Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 192 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-7157-10-3
Megjegyzés: Színes fotókat, illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Bár a szólás szerint nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk, mégis rendkívüli élvezetet jelenthet egy-egy különleges vagy akár egyszerű, de ízletesen, finoman elkészített... Tovább

Előszó

Bár a szólás szerint nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk, mégis rendkívüli élvezetet jelenthet egy-egy különleges vagy akár egyszerű, de ízletesen, finoman elkészített étel. Ha ehhez egy megfelelően kiválasztott - netán saját - bor is társul, az már ünnepi pillanatokká emeli a mindennapokat is. Az meg az egyéni igényesség jele, ha mindezt a terített asztal, a gondosan megválasztott szalvéta emeli a megfelelő környezetbe. Talán az étel készítője az egyetlen „alkotó", aki akkor boldog, ha művét elpusztítják. Az igazi ínyencek pedig kiélvezik annak minden percét, megannyi ízérzetét. A mai világban eretnekség ilyet állítani, de én bizony kimondom, mindent szabad enni, ami jólesik, de mértékkel! Persze, ha már komoly betegsége van az embernek (epekő, diabétesz stb.), akkor ez már így nem igaz. Ez a szakácskönyv folytatása a 2005-ben megjelentnek. Ugyanúgy rendhagyó, mert magán viseli a gyógyszerészet jegyeit, képi megjelenítéseit. Az előző kiadásban szereplő gyógyszerészek egy-egy étellel ebben is képviseltetik magukat, melyet 60 újabb fenséges recept egészít ki. Van közöttük igazi különlegesség, régi ősi „recipe", a dolgozó (patikus) családanyákhoz igazodó gyors egytálétel, olcsó alapanyagokból elkészíthető vacsora, valamint egészséges és csöppet sem diétás étek. Újdonságként a kötetben bemutatkoznak a gyógyszerészborászok is. Aki élvezettel eszi a finom falatokat, s értékelve a perceket kortyolgatja a föld, a nap és az ember közös energiáját magában ötvöző bort, az az élet egyéb dolgait is másként, kedélyesebben látja. Ez pedig testnek és léleknek egyaránt javára válik.

Dr. Szarvasházi Judit Vissza

Tartalom

Bevezető..........................5
Általános recept ....................7
Előételek, mártások
Csirkés sós piskóta.................11
Májfasírt.........................11
Padlizsánkrém ....................12
Pesti-féle borsodó..................12
Sajtkoszorú.......................13
Sűrített paradicsom ................13
Töltött palacsinta..................14
Vadas májpástétom.................15
Levesek
Erdélyi gombócleves................19
Kerti leves........................19
Nagyi levese......................20
Paraszt csorba.....................21
Petrezselyemleves..................21
Pulykaleves.......................22
Zellerkrémleves...................22
Főzelékek, köretek
Burgonyafasírozott.................27
Gesztenyepüré-körítés..............27
Rántott burgonya..................28
Szilvás hagyma....................28
Tehéntúrós karikák.................29
Zöldbabfőzelék....................29
Zsemlegombóc....................29
Húsételek
Citromos csirkeszárny...............33
Citromos, fokhagymás sertéshús.......33
Csirke borban.....................34
Csirke tojásosán...................34
Egybesült karaj....................35
Fetás csirke.......................35
Fűszeres sertésoldalas
vörösboros aszalt szilvával............36
Húsos gombóc á la Viki mama........37
Kanizsai csirkemáj.................38
Korianderes hús...................38
Marhalábszár-disznóköröm
ana partes........................39
Paradicsomos sült hús...............40
Pácolt sertéskaraj..................41
Pezsgős marhaszelet................42
Rakottcsirkemell-torta..... .........42
Sertésszűz zöldkörettel..............43
Szárnyasragu......................44
Tejszínes-ananászos csirkemellfilé......44
Töltött csirkemell másképpen.........45
Halételek
Harcsa sült vajjal..................49
Harcsapaprikás túrós csuszával........50
Pisztráng salátaköpenyben...........50
Pisztráng alufóliában...............51
Pisztráng roston...................51
Mandulás pisztráng................51
Pisztráng molnárné módra...........52
Egytálételek, zöldséges finomságok
Boros húsos káposzta...............55
Kukoricás koszorú.................55
Paprikás krumpli kondérban..........56
Pácolt csirkemellfilé zöldséges raguval. . . 57
Pilisi diszkosz.....................58
Sonkás karfiol.....................58
Sonkás káposzta...................59
Szentesi fesztivállecsó...............59
Tök spárga módra.................61
Zöldségfelfújt.....................61
Sós tészták
Firenzei makaróni..................65
Kelkáposztás tészta.................66
Lángos..........................67
Pizza............................67
Túrós-sonkás canelloni..............68
Saláták
Finom saláta......................73
Maribor-saláta....................73
Paradicsomsaláta...................74
Soványabb saláta...................74
Waldorf-saláta....................74
Sós sütemények
Fokhagymás kifli..................79
Parmezános pogácsa...... ..........79
Sajtos rúd (élesztős)................80
Sajtós rúd (szalalkális)...............81
Sonkás kifli.......................81
Vásárhelyi főtt perec................82
Édes sütemények
Bácskai krémes....................85
Bejgli...........................85
Borkrémmel töltött képviselőfánk.....86
Diótorta.........................°7
Fűszeres gondűző..................88
Gyors fánk.......................88
Gyors vajas tészta..................89
Kitűnő diókrém...................89
Kókuszos kosárka..................90
Krumplis rétes....... .............90
Legényfogó......... ..............91
Meggyes lepény...................91
Orosz krémtorta...................92
Ostorkalács.......................93
Pisunger sütemény.................94
Püspökkenyér.....................94
Rakott palacsinta..................95
Spanyol almatorta..................95
Sümegi torta........ ..............96
Szalalkális krémeslap................97
Török joghurtos-citromos kuglóf......97
Üdítők
Diólevéltea......................101
Frizso koktél.....................101
Málnaszörp hidegen...............102
Befőttek, lekvárok
Citromdzsem....................105
Meggybefőtt.....................105
Szeszes italok
Bátorító kezdő lovasoknak..........109
Chartreuse......................109
Cinzano........................no
Cointreau likőr...................110
Diópálinka Pesti módra............111
Meggylikőr......................111
Pesti patikus ürmöse...............112
Tejlikőr.........................112
Borászok és boraik
A borivó tízparancsolata............115
Bor (Vinum usitatissimum).........117
A bor történelme.................118
A bor gyógyító ereje...............120
Bort, de melyiket?................122
íme, a finom bor (borszonett).......126
Berze Gábor.....................128
Bezzegh Dénes...................130
Dr. Csótó Mihály.................132
Gulyás Ferenc....................134
Halász György...................136
Hollósvölgyi Béla.................138
Dr. Horváth György...............140
Dr. Kárpátiné Gangl Teréz..........142
Dr. Lelkes László-Hornok Klára......144
Pesti Ferenc.....................146
Dr. Török Bálintné................148
Dr. Váczi József..................150
Dr. Várszegi László................152
Dr. Zalai Károly..................154
Závoda Katalin-Pásztor György......156
Fröccsajánlatok...................158
Kultúrtörténet
Alma (Malus sylvestris).............161
Ananász (Ananas comosus)..........162
Avokádó (Persea americana).........162
Babér (Laurus nobilis).............163
Banán (Musa paradisiaca)...........164
Bors (Piper nigrum)............... 165
Citrom (Citrus limonum)..........166
Dió (Juglans regia)................167
Fokhagyma (Allium sativum)........168
Füge (Ficus carica)................168
Gesztenye (Castanea sativa).........169
Gyömbér (Zingiber officináié).......170
Kakaó (Theobroma cacao)..........171
Kávé (Coffea arabica)..............172
Konyhakömény (Carum carvi).......173
Kapor (Anethum graveolens)........174
Majoránna (Majoranna hortensis) .... 174
Mák (Papaver somniferum).........175
Méz (Mel)......................176
Narancs (Citrus aurantium).........177
Olajfa (Olea europea)..............178
Paprika (Capsicum annuum)........179
Sáfrány (Croci stigma).............180
Vanília (Vanilla fragrans)...........181
Tealevél (Theae folium)............183

Dr. Szarvasházi Judit

Dr. Szarvasházi Judit műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szarvasházi Judit könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Rendhagyó szakácskönyv Rendhagyó szakácskönyv
Állapot:
2.740 ,-Ft
22 pont kapható
Kosárba