1.066.456

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mérlegen a vegetarianizmus (dedikált példány)

A növényi étrend betegségmegelőző hatásai - Útmutató kismamáknak és kisgyermekes családoknak

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Oltalom Alapítvány
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 136 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-212-964-4
Megjegyzés: Reisinger Orsolya szerző által dedikált példány.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Tévhitek, ellenérzés, megmosolygás - mindenféle vizsgálódás nélkül - jellemzi még ma is a vegetáriánus táplálkozással kapcsolatos általános vélekedést. Másrészt azt is tapasztalhatjuk, hogy szinte divattá válik a salátaevés, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, általában fogyókúrás célzattal.
Ezért természetes, hogy felvetődik a kérdés: vajon létezik-e kiegyensúlyozott, kellően változatos étrend, amely húsmentes, és döntő többségében növényi alapanyagú? Ha létezik, vannak-e előnyei a vegyes táplálkozással összehasonlítva, s ha igen, vajon ezek az előnyök jelentősebbek-e az egészség szempontjából, mint a lehetséges hátrányok?
MÉRLEGEN A VEGETARIANIZMUS. Különösen azért, mert kérdéseinkre az egyébként is fokozott figyelmet igénylő, megnövekedett tápanyag-szükségletű vegetáriánus kismamák és kisgyermekek érdekében kerestünk válaszokat ebben a könyvben.
Kívánjuk, hogy kereső és értő olvasókra találjon, elméletben és gyakorlatban egyaránt!

Tartalom

BEVEZETÉS 9
Miért érdeklik a ma emberét
az úgynevezett reformétrendek? ............................................10
A vegetáriánus szó jelentése ..................................................12
A vegetáriánus irányzatok ......................................................12
a) Tradiáonális vegetáriánusok ..............................................12
b) Új vegetáriánusok..............................................................13
c) Egyéb vegetáriánusok..........................................................13
A VEGETARIAN1ZMUS TÖRTÉNETE 14
A legrégebbi forrásoktól napjainkig......................................14
A vegetarianizmus története Magyarországon ......................15
Vegetáriánus népek, népcsoportok ........................................18
Szellemi háttér - A vegetarianizmus a világvallásokban .... 19
A hinduizmus ........................................................................20
A buddhizmus........................................................................21
Az iszlám ..............................................................................22
A judaizmus ..........................................................................22
A kereszténység ......................................................................22
AZ ÉTKEZÉS ÉS AZ EGÉSZSÉG KAPCSOLATA 27
A vegetáriánus táplálkozás előnyös élettani hatásai ..............27
A növényi eredetű táplálékok előnyei....................................27
Elhízás és vegetarianizmus ....................................................32
A diabetes mellitus (cukorbetegség)
és a rostban gazdag táplálkozás..............................................33
Szív- és érrendszeri megbetegedések és a vegetarianizmus . . 34
A zsírok szerepe a táplálkozásban ............................................34
A fehérjék szerepe a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában 38
A szénhidrátok és a koleszterin ................................................38
A vérnyomás és a vegetarianizmus ..........................................39
A szívizominfarktus megelőzése a táplálkozás segítségével ... . 39
A bélrendszer megbetegedései és a vegetáriánus táplálkozás......................... 40
A daganatos megbetegedések és a vegetáriánus táplálkozás......................... 41
A zsírfogyasztás és a rák............................. 41
A húsfogyasztás és a rák............................. 42
A túlzott fehérjefogyasztás és a rák ..................... 43
A szénhidrátfogyasztás és a rák........................ 43
Növényi eredetű antioxidánsok, antikarcinogén vegyületek .... 44
Az ízületi megbetegedések és a vegetarianizmus ............ 45
A vesekő, epekő és az állati fehérjékben gazdag táplálkozás.............. 45
Csontritkulás - Hogyan segíthet megelőzni a vegetarianizmus? ........ 48
Zárszó Az étkezés és az egészség kapcsolata
című fejezethez ................................... 52
A VEGETÁRIÁNUS ÉTKEZÉS LEHETSÉGES HÁTRÁNYOS ÉLETTANI HATÁSAI 53
A hiányállapotok kialakulásának lehetőségei ............ 53
A vegetáriánus étrend hátrányairól általánosan............ 55
A vegetáriánus várandós és szoptató anyák
esetében felmerülő hiányállapotok,
és a megelőzés lehetőségei .......................... 57
Tápanyag-beviteli ajánlások a várandósság idején......... 58
A szoptató anya étrendje............................. 60
A lakto-ovo vegetáriánus anyák
lehetséges hiányállapotai, és a megelőzés............... 61
A vashiány kialakultjának oka ....................... 62
Lehetőségek a vashiány megelőzésére.................... 62
A vegán anyák lehetséges hiányállapotai, és a megelőzés . . 64
A fehérjehiány kialakulásának megelőzése................ 64
Tanács szoptató anyáknak ........................... 68
A kalciumhiány kialakulásának megelőzése .............. 68
A cinkhiány és a vegán anyák ....................... 69
A B6-vitamin- (piiicloxin) szükséglet fedezés, vegán anyák esetében........................... 70
A B12-vitamin ................................................................71
A B12-vitamin pótlásának lehetőségei ......................................73
A vegán anyák és a D-vitamin-hiány ......................................75
A gyermekek és a vegetáriánus táplálkozás............................78
Mit ajánl a táplálkozástudomány az elválasztott csecsemőknek?..................................................78
A táplálkozástudomány ajánlása
kisdedeknek és kisgyermekeknek ..............................................80
A kisgyermek táplálkozása......................................................81
A lakto-ovo vegetáriánus szülők elválasztott
csecsemőinek lehetséges hiányállapotai, és a megelőzés ... 81
A hiányállapot megelőzése természetes úton ..............................82
Vegán szülők elválasztott csecsemőinek
lehetséges hiányállapotai, és a megelőzés..............................83
D-vitamin-hiány....................................................................84
Vashiány................................................................................84
Fehérjehiány..........................................................................85
Az energiaszükséglet fedezése ..................................................87
A B12-vitamin-hiány megelőzése csecsemőkorban ......................88
A B2-vitamin ........................................................................88
Kalciumhiány ......................................................................89
A cinkhiány ..........................................................................90
Lehetséges hiányállapotok és megelőzésük lakto-ovo
vegetáriánus szülők bölcsődés, óvodás kisgyermekeinél .... 90
D-vitamin-szükséglet..............................................................91
Vashiány................................................................................92
Lehetséges hiányállapotok és megelőzésük
vegán szülők bölcsődés, óvodás kisgyermekeinél ..................92
A vashiány megelőzése............................................................94
A D-vitamin-hiány megelőzése ................................................94
A fehérjehiány megelőzése........................................................94
A fehérjepótlás lehetőségei............ ..................................95
A megjelelő energiabevitel biztosítása........................................96
A B12-vitamin-hiány megelőzése..............................................97
B2-vitamin ............................................................................98
A kalciumhiány megelőzése ....................................................98
A cinkhiány megelőzése ........... ....................................98
Befejezés .........................
FÜGGELÉK
Felmérés az adventista családok egészség
és táplálkozási szokásairól
A kutatás célja .......
A kutatás módszerei ....
A kutatás eredményei . . .
A kérdőív eredményei . .
Következtetések, ajánlások
Összefoglalás ..........
MELLÉKLET
1. melléklet ......................................121
Adatfelvételi lap a kérdőív kitöltéséhez...................121
Kérdőív.........................................122
2. melléklet ......................................131
3. melléklet ......................................131
4. melléklet ......................................132
5. melléklet ......................................132
6. melléklet ......................................133
FELHASZNÁLT IRODALOM
KÖNYVAJÁNLÓ

Reisinger Orsolya

Reisinger Orsolya műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Reisinger Orsolya könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Mérlegen a vegetarianizmus (dedikált példány) Mérlegen a vegetarianizmus (dedikált példány) Mérlegen a vegetarianizmus (dedikált példány)

Szép állapotú példány.

Az előlapon a szerző, Reisinger Orsolya névre szóló dedikációja látható.

Állapot:
3.980 ,-Ft
20 pont kapható
Kosárba