1.060.331

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Régebbi és újabb erdélyi ételreceptek

Szerző
Grafikus
Marosvásárhely
Kiadó: Impress Kft.
Kiadás helye: Marosvásárhely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 48 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 11 cm
ISBN: 973-96337-0-6
Megjegyzés: Megjelent 820 példányban fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az erdélyi konyha híres ízletességéről. Nem túl zsíros, és nagyon jóízű ételeket főznek itt a háziasszonyok. Olyan ételrecepteket gyűjtöttem össze, amelyek viszonylag olcsó anyagból, kevés... Tovább

Előszó

Az erdélyi konyha híres ízletességéről. Nem túl zsíros, és nagyon jóízű ételeket főznek itt a háziasszonyok. Olyan ételrecepteket gyűjtöttem össze, amelyek viszonylag olcsó anyagból, kevés időráfordítással finom ételek elkészítésére használhatók. A mai háziasszonyoknak vásárlóerejük szerint kell főzniük, de egyszerű anyagokból is lehet jó ételeket főzni, ezt már a régiek is bebizonyították, ma az idő is kevés a főzésre. A háziasszony legtöbbször dolgozó nő, akinek a főzés második vagy harmadik műszaka. Használjuk ki a lakóhely nyújtotta előnyöket! Falun a kert ellátja zöldséggel a konyhát, városon az aragáztűzhely meggyorsítja a főzést!
Az erdélyi konyha jellegzetessége a különböző nemzetiségek ételreceptjeinek keveredése. Tanítványaimmal marosszéki, háromszéki, mezőségi és kalotaszegi ételrecepteket gyűjtöttem idős és fiatal adatközlőktől, tehát régebbi és újabb recepteket egyaránt. Aki majonézes, franciás étel-különlegességeket keres benne, csalódni fog. Csak a mai főzésben legszükségesebb, egyszerű, népi eredetű ételek receptje található itt, kevés új bekerülésével, amelyeket ma minden falusi és polgári háznál főznek.
Ez a 107 recept nem lehet teljes szakácskönyv, nem is ilyen céllal készült Hiányoznak pl. a halételek, a disznótoros ételek, a vadhúskészítmények, poronyótészták, torták, stb. Csak a legszükségesebb ételrecepteket tartalmazz, elsősorban a főzni tanuló, kezdő háziasszonyok számára, többnyire két személyre számítva.
Használják egészséggel! Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
Levesek 4
1. Tyúkhúsleves és marhahúsleves 4
2. Fokhagymásleves 5
3. Káposztalé leves 5
4. Cibrelé 5
5. Nanólé 5
6. Hagymaleves 6
7. Paszulyleves 6
8. Reszeltleves 6
9. Lebbencsleves 7
10. Lucskoskáposzta 7
11. Tárkonyos leves 7
12. Egresleves 7
13. Sóskaleves 8
14. Salátaleves 8
15. Köménymagleves 8
16. Labodaleves 9
17. Krumplileves 9
18. Paradicsomleves 10
19. Zöldpaszulyleves 10
20. Zöldségleves 10
21. Zöldborsóleves 11
22. Gyümölcslevesek 11
Húsételek 12
Főtt húsok 12
23. Majorsághús 12
24. Marhahús 12
25. Disznósonka 12
Darált húsok 13
26. Töltött káposzta 13
27. Rakott káposzta 14
28. Töltikék 14
29. Töltött paprika 14
30. Töltött karalábé 15
31. Fasírozott 15
32. Egybensült töltött fasírozott 16
Sültek 16
33. Majorságsültek 16
34. Rántott csirke 16
35. Grillcsirke sütőben 16
36. Töltött csirke 17
37. Majorságmáj hagymásan 17
38. Marha-vagy disznómáj hirtelen kisütve 18
39. Bécsi szelet 18
40. Mustáros tekercs 18
41. Flekken 19
42. Egybensült disznóhús 19
43. Sültek friss húsból 19
44. Sültek füstölt húsból 20
45. Hagymás rostélyos 20
46. Rizses hús és székelygulyás 20
47. Rántott velő 21
48. Velő tojással 21
49. Pörkölt 21
50. Paprikások 21
Krumpliból készült ételek 22
51. Sültkrumpli 22
52. Főttkrumpli 22
53. Krumplisaláta 22
54. Rántott krumpli 23
55. Szalmakrumpli 23
56. Sült új krumpli 23
57. Töltött krumpli hús nélkül 23
58. Krumplipogácsa 24
59. Rakott krumpli 24
60. Gulyásleves 24
61. Krumpligulyás hús nélkül 25
62. Szilvásgombóc 25
63. Nudli (angyalbögyörő) 25
Kenyér és kenyértésztából készült sütemények 26
64. Kenyérsütés 26
65. Madárka 28
66. Lángosok (langalók) 28
67. Fonott perec (kovrigó) 28
68. Tejfölös lapótya 29
69. Tejfölös lepény 29
Kukoricából és kukoricalisztből készült ételek 30
70. Régi törökbúzakása 30
71. Pirított törökbúzakása 39
72. Puliszka 31
73. Túrós puliszka 31
A puliszka az étkezésben 31
74. Tejespuliszka 31
75. Pirított puliszka 31
76. Puliszkával fogyasztott ételek 31
77. Bálmos f 32
78. Málékenyér 32
79. Tejesmálé 32
80. Főtt tejeskukorica 33
81. Pattogtatott kukorica (kakas) 33
82. Főtt szemeskukorica 33
Egyéb ételek 34
83. Sült gombák 34
84. Rántott gomba 34
85. Hagymatokány 35
86. Hagymás rántotta 35
87. Főzőtök elkészítése 35
88. Vineta elkészítése 35
89. Töltött tojás 36
90. Lecsó 36
91. Főtt tészták (laskák) 37
92. Derelye 37
93. Tehéntúrós gombóc 37
Tésztafélék
94. Kalács 39
Kőttes kalácsok töltve 39
95. Dióskalács 39
96. Mákoskalács 39
97. Lekváros kalács 39
98. Kőttes palacsinta 40
99. Fánk (pánkó) 40
100. Tepsiin sült kőttestészták (sütemények) 40
101. Kürtőskalács 41
102. Csöröge 41
103. Parasztrétes 42
104. Hígpalacsinta 42
103. Tejes édességek 43
105. Tejbegríz 43
106. Tejberizs 43
107. Madártej 43
Néhány tanács 44
Jegyzék 45
Tartalom 46

Asztalos Enikő

Asztalos Enikő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Asztalos Enikő könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem