kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 395 oldal |
Sorozatcím: | A mezőgazdasági szakmunkásképzés tankönyve |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
A kertészeti termelés alapjai | 3 |
Az éghajlat | 3 |
Az időjárás és a növénytermesztés kapcsolata | 3 |
Az éghajlat tényezői | 4 |
Magyarország éghajlata | 6 |
Fontosabb meteorológiai műszerek | 12 |
A talaj | 13 |
A talaj keletkezése | 13 |
A talaj alkotórészei | 18 |
A talaj fontosabb tulajdonságai | 21 |
A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyag-gazdálkodása | 27 |
A talaj fejlődése | 30 |
Fontosabb hazai talajtípusok | 31 |
Talajjavítás. Védekezés a víz- és szélkár ellen | 35 |
Az öntözéses termelés talajtani alapjai | 37 |
Talajművelés és trágyázás | 39 |
Talajművelés | 39 |
Trágyázási alapismeretek | 43 |
Szerves trágyák | 49 |
Ásványi trágyák vagy más néven műtrágyák | 58 |
Öntözés | 61 |
Az öntözés célja | 61 |
Az öntözés módja | 62 |
A növényvédelem alapjai | 64 |
A növényvédelem és a növényvédőszerek | 64 |
A növényvédelem jelentősége és feladata | 64 |
A növényvédelem módja | 64 |
A növényvédőszerek | 66 |
A növényvédőszerek és hatásuk | 67 |
A növényvédőszerek csoportosítása | 67 |
A permetezés technikája | 67 |
A fontosabb növényvédőszerek | 68 |
A permetlevek keverhetősége | 75 |
A védekezéssel kapcsolatos óvatossági rendszabályok | 75 |
Kórokozók és kártevők | 77 |
A gyümölcstermő növények kórokozói | 77 |
A gyümölcstermő növények állati kártevői | 79 |
A gyümölcstermő növények gombabetegsége | 89 |
Gyümölcstermesztéstan | 92 |
A gyümölcstermesztés és a termőtájak kialakulásának jelentősége | 92 |
A gyümölcstermesztés jelentősége | 92 |
Gyümölcstermő tájak | 92 |
Gyümölcstermő növényeink csoportosítása | 95 |
Csoportosítás a külső testalakulás alapján | 95 |
Csoportosítás gyakorlati szempontból | 95 |
A gyümölcstermő növények szaporítása | 96 |
A szaporítás célja | 96 |
A szaporítás módja | 96 |
A szemzőhajtás és oltóvessző szedése és tárolása | 104 |
A szemzés | 105 |
A gyümölcstermő növények alanyai | 109 |
A gyümölcsfacsemete nevelése a faiskolában | 112 |
A gyümölcsfaiskolai termesztés feladata | 112 |
A faiskola beosztása | 112 |
A gyümölcsfaiskola működése | 112 |
A gyümölcsfaiskolai termesztés | 113 |
A faiskola kiegészítő részei | 121 |
A faiskolai nyilvántartások | 121 |
A gyümölcsös telepítése | 122 |
A telepítés feltételei | 122 |
A gyümölcsös formái | 123 |
A telepítés módja | 124 |
A telepítés utáni munkák | 133 |
A fiatal gyümölcsös gondozása | 134 |
A metszés | 134 |
A koronanevelés | 137 |
A termőfák gondozása | 144 |
A termőfelület mérése | 144 |
A gyümölcsfák élettani állapota | 145 |
A rendszeresen kezelt fák koronaritkítása | 146 |
Az elhanyagolt fák rendbehozása | 147 |
A korona ifjítása és átoltása | 149 |
A gyümölcs ritkítása | 150 |
Az ágak feltámasztása | 151 |
Talajművelés, trágyázás | 151 |
A termőegyensúly fenntartása | 151 |
A talajművelés módja és időpontja | 152 |
A talajművelés eszközei | 153 |
A gyümölcsfák tápanyagigénye, élettani állapotuk figyelembevételével | 153 |
A trágyázás technikája | 154 |
Köztestermesztés | 155 |
A köztesként termeszthető növények | 156 |
Az alma termesztése | 160 |
Népgazdasági jelentősége és termőtájai | 160 |
Termesztési feltételei | 161 |
Telepítésre engedélyezett fajták | 161 |
Telepítése és metszése | 164 |
Trágyázás | 170 |
Talajmunkák | 170 |
Gyümölcsszüret | 171 |
Állati kártevők és gombabetegségek | 173 |
Az almagyümölcsös évi védekezési munkái | 177 |
A körte termesztése | 179 |
Népgazdasági jelentősége és termőtájai | 179 |
Termesztési feltételei | 180 |
Telepítésre engedélyezett fajtái | 180 |
Telepítése | 181 |
Az ültetvény gondozása | 182 |
Gyümölcsszüret | 182 |
Állati kártevők és gombabetegségek | 183 |
A körtegyümölcsös évi védekezési munkái | 183 |
A birs termesztése | 184 |
A cseresznye termesztése | 184 |
Kártevők és gombabetegségek | 186 |
Az évi védekezés munkái | 186 |
A meggy termesztése | 187 |
Kártevők és gombabetegségek | 188 |
A meggy évi védekezési munkái | 189 |
A szilva termesztése | 189 |
Kártevők és gombabetegségek | 190 |
A szilva évi védekezési munkái | 192 |
A kajszi termesztése | 192 |
Népgazdasági jelentősége és termőtájai | 192 |
Termesztési feltételei | 193 |
Telepítésre engedélyezett fajtái | 193 |
Telepítése és az ültetvény gondozása | 134 |
Gyümölcsszüret | 195 |
Kártevők és gombabetegségek | 196 |
Az évi védekezés munkái | 198 |
Az őszibarack termesztése | 198 |
Népgazdasági jelentősége és termőtájai | 198 |
Termesztési feltétele | 198 |
Telepítésre engedélyezett fajtái | 199 |
Telepítése és metszése | 200 |
Homokon álló őszibarackák metszése | 204 |
Az ültetvény gondozása | 205 |
Szüreti munkák | 205 |
Kártevői és betegségei | 206 |
Az őszibarackos évi védekezési munkái | 206 |
A mandula termesztése | 207 |
A dió termesztése | 208 |
Szüreti munkák | 210 |
Kártevői és gombabetegségei | 210 |
A mogyoró termesztése | 210 |
A bogyósgyümölcsűek termesztése | 211 |
Népgazdasági jelentőségük | 211 |
Természeti jellegzetességük | 211 |
A köszméte termesztése | 212 |
A ribiszke termesztése | 213 |
A málna termesztése | 215 |
A szamóca termesztése | 219 |
Szőlőtermesztési alapismeretek | 222 |
Szőlőtermesztés | 222 |
Bevezetés | 222 |
A szőlő teste | 222 |
A szőlő szaporítása | 224 |
A szőlő telepítése | 226 |
A szőlő támaszrendszere | 228 |
Művelési módok | 229 |
Metszés | 230 |
Zöldmunkák | 231 |
Talajmunkák | 231 |
Trágyázás | 232 |
Növényvédelem | 232 |
Fajtaismeret | 235 |
Alapfajták | 235 |
Minőségi fehér bort adó szőlőfajták | 235 |
Fehér tömegbort adó fajták | 236 |
Vörösborszőlő-fajták | 236 |
Csemegeszőlő-fajták | 236 |
Direkttermő szőlőfajták | 236 |
Borászat | 237 |
A szüret és a szőlő feldolgozása | 237 |
Egyszerű pinceműveletek | 238 |
Gyümölcs-, szőlőtermesztési eszközök, gépek és épületek | 240 |
Mérőeszközök, mozgás, különböző halmazállapotú testek tulajdonságai | 240 |
Bevezetés | 240 |
Egyszerű mérések és eszközök | 240 |
A mozgások | 243 |
Szilárd testek tulajdonságai | 247 |
A munka és a teljesítmény | 253 |
A folyadékok tulajdonságai | 254 |
A gázok tulajdonságai | 256 |
Hőtan | 258 |
Kertészeti eszközök | 261 |
Az oltás, szemzés, fanevelés eszközei | 261 |
Talajművelő kézi szerszámok | 264 |
A földmérés eszköze | 266 |
Építészeti és gépesítési alapismeretek | 268 |
Építőanyagok | 268 |
Szigetelő anyagok | 271 |
Szerkezeti anyagok | 271 |
Tüzelőanyagok, kenőanyagok | 273 |
Kötések, esőelzáró szerkezetek | 275 |
Gépelemek | 279 |
Mágnesesség, elektromosság | 287 |
Mágneses alapjelenségek | 287 |
Elektromos alapjelenségek | 288 |
Elektromágneses indukció | 292 |
A villamosítás a gyümölcstermesztő gazdaságban | 298 |
Erőgépek | 298 |
Motorok | 298 |
A traktor általános felépítése | 307 |
A gyümölcstermesztő üzem traktorai | 312 |
A traktorok üzemelése és karbantartása | 323 |
Munkagépek és eszközök | 324 |
A gyümölcsös talajművelésének gépei | 324 |
A gyümölcsös talajművelő gépeinek megválasztása, üzemelése és karbantartása | 340 |
A talajfelszínt alakító gépek | 341 |
Műtrágyaszórógépek | 342 |
A növényvédelem gépe | 343 |
Az öntözés gépei | 366 |
Szőlészeti gépek és eszközök | 368 |
A gyümölcsszüret gépei és eszközei | 372 |
A gyümölcsosztályozás eszközei és gépei | 373 |
A szőlő- és gyümölcsfaoltvány kiszedésének és csomagolásának gépei | 377 |
A gyümölcs- és szőlőgazdaság épületei | 377 |
Az épületek kijelölésének szempontjai | 377 |
A munkásszállások | 378 |
Raktárak | 378 |
Permetlékeverő és töltő torony | 379 |
Az átmeneti tároló szín | 379 |
A gyümölcstároló | 379 |
Az aszalóberendezések | 382 |
A pálinkafőző | 382 |
A szőlőfeldolgozó helyiségek | 382 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.