kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 141 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 21 cm |
ISBN: | 963-231-449-2 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. |
A gyümölcsök, zöldségek beltartalmi értékei | 10 |
Gyümölcsök | 11 |
Zöldségek | 13 |
Értékcsökkenés a tárolás és a feldolgozás során | 15 |
A tartósítás és a romlás | 17 |
Fizikai romlás | 18 |
Kémiai romlás | 18 |
Mikrobiológiai romlás | 18 |
A tartósítás műveletei | 21 |
Válogatás | 21 |
Osztályozás | 22 |
Mosás | 23 |
A nyersanyagok mosása | 23 |
Az üvegek mosása | 24 |
Hámozás | 25 |
Magok eltávolítása, szeletelés, darabolás | 26 |
Áttörés | 26 |
Előfőzés | 26 |
Húzatás | 27 |
Sűrítés | 28 |
Cukoroldat készítése | 29 |
Az üvegek előmelegítése | 29 |
Légtelenítés | 29 |
Az üvegek zárása | 30 |
Tartósítás | 31 |
A késztermékek tárolása | 32 |
A tartósítás néhány alapszabálya | 33 |
Segédanyagok | 36 |
Cukor | 37 |
Mesterséges édesítőszerek | 37 |
Konyhasó | 38 |
Timsó | 38 |
Savak | 38 |
Citromsav | 38 |
Borkősav | 39 |
Aszkorbinsav | 39 |
Tejsav | 39 |
Ecetsav | 39 |
Tartósítószerek | 39 |
Szalicilsav | 40 |
Benzoesav | 40 |
Benzoesavas nátrium | 40 |
Szorbinsav | 41 |
Pektin | 41 |
Színezékek | 42 |
Fűszerek | 42 |
Szilárdító-, állományjavító anyagok | 44 |
A tartósításhoz szükséges eszközök, felszerelések | 45 |
Befőttek | 48 |
Zölddió-befőtt | 49 |
Zölddió-befőtt cukorszirupban | 50 |
Zöldmandula-befőtt | 50 |
Zöld mandula cukorszirupban | 51 |
Körtebefőtt | 51 |
Körtebefőtt egyszerű eljárással | 52 |
Körtebefőtt nagyéretű üvegekben | 52 |
Körtebefőtt cukorszörpben | 52 |
Alkoholos körtebefőtt | 53 |
Birsbefőtt | 53 |
Birsbefőtt mustban | 53 |
Körte és birs sűrű cukoroldatban | 54 |
Cseresznyebefőtt | 54 |
Cseresznyebefőtt gyors eljárással | 55 |
Kimagozott cseresznye cukorszirupban | 55 |
Megybefőtt | 55 |
Megybefőtt gyors eljárással | 56 |
Rumos meggybefőtt | 56 |
Rumos meggy meleg eljárással | 56 |
Rumos meggy hideg eljárással | 56 |
Rumos-boros meggy | 56 |
Meggy cukorszirupban | 57 |
Kajszibefőtt | 57 |
Kajszibefőtt gyors eljárással | 58 |
Kajszibefőtt rumosan | 58 |
Kajszibefőtt nagy üvegekben | 58 |
Kajszibefőtt egyszerű eljárással | 59 |
Őszibarackbefőtt | 59 |
Őszibarackbefőtt gyors eljárással | 59 |
Őszibarackbefőtt egyszerű eljárással | 60 |
Őszibarack párolva | 60 |
Őszibarackbefőtt hideg eljárással | 60 |
Alkoholos őszibarack | 60 |
Ecetes őszibarackbefőtt | 60 |
Kajszi és őszibarack sűrű cukorszörpben | 61 |
Szilvabefőtt | 61 |
Ecetes-cukros szilvabefőtt | 62 |
Ecetes-cukros szilvabefőtt egyszerűbb módon | 62 |
Ecetes-cukros szilva háromszori forrázással | 62 |
Kimagvazott rumos szilvabefőtt | 62 |
Kékszilvabefőtt szalicilsavas előfőzéssel | 63 |
Nyers ecetes szilva | 63 |
Zöldringló-befőtt | 63 |
Zöldringló-befőtt más módon | 64 |
Vegyes gyümölcsbefőtt | 64 |
Szamócabefőtt | 65 |
Rumos szamócabefőtt | 65 |
Málnabefőtt | 65 |
Egresbefőtt | 66 |
Szőlőbefőtt | 66 |
Áfonyabefőtt | 66 |
Befőtt narancs- és citromszeletekből | 67 |
Narancs- vagy citromhéj cukoroldatban | 67 |
Dinnyebefőtt | 67 |
Dinnyebefőtt gyors módszerrel | 68 |
Dinnyebefőtt egyszerűbb módon | 69 |
Görögdinnye egyszerűbb módon | 69 |
Görögdinnye sűrű cukorszirupban | 69 |
Tök cukorszirupban | 69 |
Rebarbarabefőtt | 70 |
Cukrozott gyümölcsök | 71 |
Dzsemek (darabos gyümölcsízek) | 73 |
Almadzsem | 74 |
Darabos kajsziíz | 74 |
Darabos őszibarackíz | 75 |
Darabos őszibarackíz gyors eljárással | 76 |
Darabos meggyíz | 76 |
Darabos meggyíz darálva | 76 |
Darabos meggyíz előzetesen lecukrozva | 77 |
Darabos meggyíz főzés nélkül | 77 |
Darabos rumos szilvaíz | 77 |
Darabos szilvaíz főzés nélkül | 77 |
Szilvareszter | 78 |
Vörösszilva-dinnye dzsem | 78 |
Darabos málnaíz | 78 |
Darabos málnaíz előzetesen lecukrozva | 79 |
Darabos szamócaíz | 79 |
Darabos szamócaíz előzetesen lecukrozva | 79 |
Darabos ribiszkeíz | 80 |
Darabos ribiszkeíz főzés nélkül | 80 |
Darabos citromíz | 80 |
Darabos narancs- (citrom-) íz | 81 |
Darabos narancs- (citrom-) íz gyors eljárással | 81 |
Bodzadzsem | 81 |
Rebarbaradzsem | 82 |
Sárgadinnyedzsem | 82 |
Zöldparadicsom-dzsem | 82 |
Gyümölcsízek, lekvárok | 83 |
Kajsziíz | 84 |
Kajsziíz gyors eljárással | 84 |
Kajsziíz szörpös eljárással | 84 |
Meggyíz | 85 |
Meggyíz ribiszkével | 85 |
Szilvalekvár | 85 |
Szilvalekvár cukor nélkül | 85 |
Málnaíz | 85 |
Málnaíz ribiszkével | 86 |
Málnaíz szamócával | 86 |
Ribiszkével kevert málnaíz | 86 |
Ribiszkével kevert szamócaíz | 86 |
Ribiszkével kevert meggyíz | 87 |
Szederíz | 87 |
Csipkebogyóíz I. | 87 |
Csipkebogyóíz II. | 87 |
Csipkebogyóíz málnával keverve | 88 |
Csipkebogyóíz málnával keverve | 88 |
Csipkebogyóíz szamócával keverve | 88 |
Csipkebogyóíz meggyel keverve | 88 |
Csipkebogyóíz málnával és ribiszkével | 88 |
Gyümölcskocsonyák, -zselék, -sajtok | 89 |
Almakocsonya | 89 |
Birskocsonya | 90 |
Ribiszkekocsonya | 90 |
Egreskocsonya | 90 |
Málnazselé | 90 |
Birssajt | 91 |
Birssajt kevés cukorral | 91 |
Meggysajt | 91 |
Gyümölcsök tartósítása levesekhez, mártásokhoz, süteményekhez | 92 |
Alma egyszerűen | 92 |
Rétesalma készítése | 92 |
Reszelt alma eltevése | 93 |
Cseresznye saját levében | 93 |
Meggy | 93 |
Meggy nyersen eltéve | 94 |
Rétesmeggy | 94 |
Citromos meggy cukorszörpben | 94 |
Süteményekhez használható meggy | 94 |
Kimagozott meggy és cseresznye gyors eltevése | 95 |
Szilva nyersen eltéve | 95 |
Különlegesen édes készítmények | 96 |
Paradicsom cukorban | 96 |
Barackdulcsásza | 97 |
Rózsabefőtt (dulcsásza) | 97 |
Málna- (szamóca-) szörbet | 97 |
Gyümölcslevek | 98 |
Természetes tisztaságú gyümölcslevek | 98 |
Rostos gyümölcslevek | 101 |
Rostos zöldséglé | 102 |
Paradicsom-ivólé sűrített paradicsomból | 102 |
Egyéb paradicsom alapú italok | 102 |
Gyümölcsszörpök | 103 |
Meggyszörp | 104 |
Málnaszörp anyaléből, meleg úton | 104 |
Málnaszörp hideg úton | 104 |
Málnaszörp hideg úton, előerjesztéssel | 104 |
Málnaszörp meleg úton, erjesztéssel | 105 |
Málnaszörp meleg úton, pihentetéssel | 105 |
Málnaszörp meleg úton, hosszú erjesztéssel | 105 |
Szamócaszörp I. | 106 |
Szamócaszörp II. | 106 |
Feketeribiszke-szörp | 106 |
Csipkebogyószörp | 107 |
Narancsízű szörp | 107 |
Citromizű szörp | 107 |
Rózsaszörp | 107 |
Zöldségkészítmények | 108 |
Zöldborsó | 109 |
Zöldbab (hüvelyes bab) | 109 |
Karfiol | 110 |
Spárga | 111 |
Spenót | 112 |
Sóska zsírban | 113 |
Sóska zsír nélkül | 113 |
Paradicsom | 113 |
Hámozott paradicsom | 114 |
Fűszeres (paradicsom) | 115 |
Fűszeres paradicsom (ketchup) | 115 |
Lecsó | 116 |
Lecsó gyors eljárással | 116 |
Zsíros lecsó | 116 |
Tojásgyümölcs | 117 |
Olajos gomba | 118 |
Vajas gomba | 118 |
Csiperkegomba zsírban | 118 |
Sózott hüvelyes bab | 118 |
Sózott tök | 119 |
Leveszöldség sóban eltéve | 119 |
Savanyúságok | 120 |
Csemegeuborka | 121 |
Édes ecetes uborka | 122 |
Édes ecetes uborka gyors eljárással | 123 |
Uborkasaláta | 123 |
Ecetes uborka | 123 |
Forrázott ecetes uborka | 124 |
Boros ecetes uborka | 124 |
Sósvizes uborka | 124 |
Kovászos uborka | 125 |
Kovászos uborka más módon | 126 |
Paradicsom alakú paprikasavanyúság | 126 |
Savanyú paprika | 126 |
Tölteni való ecetes paprika | 127 |
Tölteni való sós paprika | 127 |
Tölteni való paprika paradicsommártásban | 127 |
Piros paradicsompaprika olajjal | 128 |
Paradicsompaprika meleg eljárással | 128 |
Ecetes paprikasaláta | 128 |
Hőkezeléssel tartósított paprikasaláta | 129 |
Ecetes zöldparadicsom | 129 |
Vöröskáposzta savanyítva | 129 |
Vöröskáposztával töltött paprika | 130 |
Káposztával töltött piros paradicsompaprika | 130 |
Vegyes savanyúság | 130 |
Ecetes cékla | 131 |
Ecetes dinnye I. | 131 |
Ecetes dinnye II. | 132 |
Ecetes dinnye III. | 132 |
Csemegehagyma | 132 |
Patisszon savanyúságnak | 133 |
Almasavanyúság | 133 |
Savanyított káposzta | 134 |
Savanyított fejes káposzta | 136 |
Szárított, aszalt termékek | 137 |
A házi szárítás | 137 |
Aszalt gyümölcsök | 139 |
Alma | 139 |
Körte | 139 |
Cseresznye | 140 |
Zöldringló | 140 |
Kajszi- és őszibarack | 140 |
Hámozott szilva | 140 |
Hámozatlan szilva | 140 |
Dióval töltött aszalt szilva | 140 |
Előfőzött aszalt gyümölcsök | 140 |
Szárított zöldségek | 141 |
Sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller | 141 |
Zöldborsó | 141 |
Spenót | 141 |
Gomba | 141 |
Zöldségkeverék | 141 |
A szárított és aszalt készítmények felhasználása | 141 |
Irodalom | 142 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.