A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlészeti és borászati zsebkönyv

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 445 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Szőlészet
A világ szőlő- éb bortemelésének fontosabb adatai7
A különböző országok szőlőterületének és bortermelésének alakulása7
A kontinensek szőlőterületének és bortermelésének alakulása9
A világ összes szőlőterület és bortermelése az utóbbi években9
A különböző országok csemegeszőlő és szárított szőlő termelésének alakulása10
A kontinensek csemegeszőlő és szárított szőlő termelésének alakulása12
A világ összes csemegeszőlő és szárított szőlő termése az utóbbi években12
Az évi fejenkénti borfogyasztás a különböző szőlőtermesztő országokban13
Magyarország szőlő- és bortermelésének fontosabb adatai14
Magyarország szőlőterületének, bortermésének és kat. holdankénti átlagtermésének alakulása 1875-1956-ig14
A szőlőterület vidékenkénti és megyénkénti megoszlása 1956-ban16
A jelenlegi szőlő- és bortermelésünk néhány fontosabb adata16
Legfontosabb borszőlőfajtáink százalékos megoszlása17
A szőlőnövény és környezete18
A szőlő élettana18
A tápanyagforgalom18
Az évi vegetációs ciklus22
A szaporítás élettani kérdései26
A szőlőtermesztés éghajlati feltételei28
Teljes és hatásos hőösszegek29
A szőlő vegetációs jelenségei és a hőmérséklet összefüggései30
A szőlőtermesztés szempontjából fontos éghajlati adatok hazánkban31
Szőlőfajtaismeret32
Legfontosabb bor- és csemegeszőlő-fajtáink rövid jellemzése32
Legfontosabb alanyfajtáink jellemzői40
Borvidékek, bortermőhelyek42
Borvidékek43
Borvidékbe nem sorolt jó bortermőhelyek50
Csemegeszőlő-termesztési körzetek52
Telepítésre engedélyezhető csemegeszőlő-fajták jegyzéke53
Telepításre engedélyezhető egyéb minőségi borszőlő-fajták jegyzéke54
Termesztésre felhasználható szőlőfajták jegyzéke54
Telepítésre és felújításra engedélyezhető borszőlő-fajátk felhasználási helye55
Borvidékek, bortermőhelyek szőlőterülete55
Szőlőtelepítés, szőlőművelés, szőlőgazdasági üzemtan59
Szőlőtőkék száma és karószükséglet61
Telepítési rendszerek64
Korszerű tőkeművelési módok65
Huzalos támaszberendezések66
Szőlőgyökereztető iskolában elhelyezhető dugványok (vesszők, oltványok) száma 100 m hosszú sorokban77
A szaporító vesszők és oltványok szabványai85
A szőlőkarók tartósítása86
Munka- és anyagszükségleti adatok89
Havonkénti munkák sorrendje a szőlőben91
A szőlőművelés fontosabb szabányainak (MSz) jegyzéke99
A szőlőművelés gépesítése103
A gépesítés szükségességének okai104
Talajművelő eszközök és gépek108
Emberi fogat és gépi erejű talajművelés teljesítménye123
A növényvédelem gépesítése124
Szállítási munkák gépesítése131
A nagyüzemi szőlőtermelés gép-, eszköz- és igaerő szükséglete133
Talaj, trágyázás134
Talajjavítás, talajművelés134
Talajvédelem137
Talajmikrobiológia138
Trágyaszükséglet, trágyázási irányszámok139
Szőlőkórtan és védekezés147
A szőlő betegségei147
A szőlő kártevői158
A szőlő élettani betegségei165
A szőlőtermesztésben használatos növényvédőszerek168
Borászat
Erjedéstan, borbakteriológia177
Fajélesztős erjesztés és használati utasítás177
Különleges erjesztések181
A Szőlészeti Kutató Intézet szelektált magyar borélesztői és gyakorlati tulajdonságaik183
A leggyakoribb borbetegségek és hibák ismertetőjelei, okai és az ellenük való védekezés187
A borászat higiéniája (egészségtana)193
Borászati kémia196
A fajsúly és a fajtérfogat fogalma196
A must cukortartalmának meghatározása mustmérővel199
Mustfok átszámítási táblázatok202
A sűrített must cukortartalma, fajsjúlya, térfogata, Baumé-foka206
A magyar borok hat fontos alkotórésze és elemzési adatai209
A borok szeszfoka, extrakt-tartalma, számítások, táblázatok217
A borok szeszfokának meghatározása Malligand-féle készülékkel217
Borextrakt-táblázat224
A must és bor titrálható savtartalmának megállapítása230
A bor egyes alkotórészeinek határértékei231
Borkezelés, pincegazdaság232
A borgazdálkodásról szóló törvényerejű rendelet232
A bor előállítása és kezelése233
A must és bor javítása sűrített musttal, borpárlattal, mesterséges csemegeborok257
Különböző cukrotartalmú csemegeborok összeállítása 16 térfogatszázalék alkoholtartalommal265
Kénezési adatok269
Pincekénezés275
Derítés, színjavítás, savtompítás277
Keverék- vagy arányszámítás281
Borbírálat287
Havonkénti munkák a pincében289
Hordók ismertetése293
Szállítóhordók293
Ászokhordók301
Cementhordók306
Fémtartályok (fémtankok)309
Hordókkal kapcsolatos számítások, táblázatok312
Hordókkal kapcsolatos gyakoribb szakkifejezések324
Borgazdasági szabványjegyzék326
Borgazdasági gépek329
Szőlőzúzók, bogyózók, szállítószalagok, -csigák, cefreszivattyúk329
A gyakoribb sajtótípusok műszaki adatai334
Borfejtőgépek műszaki adatai335
Palackmosó-, töltő- záró- stb. gépek339
Borospalackok, ládák adatai342
Szőlő- és borgazdasági termékek feldolgozása351
Eltartási módok351
A csemegeszőlő-eltartás módjai351
A must sűrítése354
Borseprő, törköly365
Alkoholometria377
Alkoholfajsúly- és térfogat táblázatok377
A borpárlat és pálinkák hígítása megfelelő szeszfokra391
Fizikai táblázatok397
Összehasonlító táblázatok397
Gazdasági táblázatok405
Építkezési anyagok405
Szerkezeti anyagok414
Tömlők418
Szállítási adatok421
Mértani számítások425
Területszámítások425
Méter-rendszer430
Műszaki mértékegységek432
Síkmértan, terület, felület433
Testmértan, térfogat, köbtartalom435
Irodalomjegyzék437
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem