Előszó | 3 |
Szőlészet | |
A világ szőlő- éb bortemelésének fontosabb adatai | 7 |
A különböző országok szőlőterületének és bortermelésének alakulása | 7 |
A kontinensek szőlőterületének és bortermelésének alakulása | 9 |
A világ összes szőlőterület és bortermelése az utóbbi években | 9 |
A különböző országok csemegeszőlő és szárított szőlő termelésének alakulása | 10 |
A kontinensek csemegeszőlő és szárított szőlő termelésének alakulása | 12 |
A világ összes csemegeszőlő és szárított szőlő termése az utóbbi években | 12 |
Az évi fejenkénti borfogyasztás a különböző szőlőtermesztő országokban | 13 |
Magyarország szőlő- és bortermelésének fontosabb adatai | 14 |
Magyarország szőlőterületének, bortermésének és kat. holdankénti átlagtermésének alakulása 1875-1956-ig | 14 |
A szőlőterület vidékenkénti és megyénkénti megoszlása 1956-ban | 16 |
A jelenlegi szőlő- és bortermelésünk néhány fontosabb adata | 16 |
Legfontosabb borszőlőfajtáink százalékos megoszlása | 17 |
A szőlőnövény és környezete | 18 |
A szőlő élettana | 18 |
A tápanyagforgalom | 18 |
Az évi vegetációs ciklus | 22 |
A szaporítás élettani kérdései | 26 |
A szőlőtermesztés éghajlati feltételei | 28 |
Teljes és hatásos hőösszegek | 29 |
A szőlő vegetációs jelenségei és a hőmérséklet összefüggései | 30 |
A szőlőtermesztés szempontjából fontos éghajlati adatok hazánkban | 31 |
Szőlőfajtaismeret | 32 |
Legfontosabb bor- és csemegeszőlő-fajtáink rövid jellemzése | 32 |
Legfontosabb alanyfajtáink jellemzői | 40 |
Borvidékek, bortermőhelyek | 42 |
Borvidékek | 43 |
Borvidékbe nem sorolt jó bortermőhelyek | 50 |
Csemegeszőlő-termesztési körzetek | 52 |
Telepítésre engedélyezhető csemegeszőlő-fajták jegyzéke | 53 |
Telepításre engedélyezhető egyéb minőségi borszőlő-fajták jegyzéke | 54 |
Termesztésre felhasználható szőlőfajták jegyzéke | 54 |
Telepítésre és felújításra engedélyezhető borszőlő-fajátk felhasználási helye | 55 |
Borvidékek, bortermőhelyek szőlőterülete | 55 |
Szőlőtelepítés, szőlőművelés, szőlőgazdasági üzemtan | 59 |
Szőlőtőkék száma és karószükséglet | 61 |
Telepítési rendszerek | 64 |
Korszerű tőkeművelési módok | 65 |
Huzalos támaszberendezések | 66 |
Szőlőgyökereztető iskolában elhelyezhető dugványok (vesszők, oltványok) száma 100 m hosszú sorokban | 77 |
A szaporító vesszők és oltványok szabványai | 85 |
A szőlőkarók tartósítása | 86 |
Munka- és anyagszükségleti adatok | 89 |
Havonkénti munkák sorrendje a szőlőben | 91 |
A szőlőművelés fontosabb szabányainak (MSz) jegyzéke | 99 |
A szőlőművelés gépesítése | 103 |
A gépesítés szükségességének okai | 104 |
Talajművelő eszközök és gépek | 108 |
Emberi fogat és gépi erejű talajművelés teljesítménye | 123 |
A növényvédelem gépesítése | 124 |
Szállítási munkák gépesítése | 131 |
A nagyüzemi szőlőtermelés gép-, eszköz- és igaerő szükséglete | 133 |
Talaj, trágyázás | 134 |
Talajjavítás, talajművelés | 134 |
Talajvédelem | 137 |
Talajmikrobiológia | 138 |
Trágyaszükséglet, trágyázási irányszámok | 139 |
Szőlőkórtan és védekezés | 147 |
A szőlő betegségei | 147 |
A szőlő kártevői | 158 |
A szőlő élettani betegségei | 165 |
A szőlőtermesztésben használatos növényvédőszerek | 168 |
Borászat | |
Erjedéstan, borbakteriológia | 177 |
Fajélesztős erjesztés és használati utasítás | 177 |
Különleges erjesztések | 181 |
A Szőlészeti Kutató Intézet szelektált magyar borélesztői és gyakorlati tulajdonságaik | 183 |
A leggyakoribb borbetegségek és hibák ismertetőjelei, okai és az ellenük való védekezés | 187 |
A borászat higiéniája (egészségtana) | 193 |
Borászati kémia | 196 |
A fajsúly és a fajtérfogat fogalma | 196 |
A must cukortartalmának meghatározása mustmérővel | 199 |
Mustfok átszámítási táblázatok | 202 |
A sűrített must cukortartalma, fajsjúlya, térfogata, Baumé-foka | 206 |
A magyar borok hat fontos alkotórésze és elemzési adatai | 209 |
A borok szeszfoka, extrakt-tartalma, számítások, táblázatok | 217 |
A borok szeszfokának meghatározása Malligand-féle készülékkel | 217 |
Borextrakt-táblázat | 224 |
A must és bor titrálható savtartalmának megállapítása | 230 |
A bor egyes alkotórészeinek határértékei | 231 |
Borkezelés, pincegazdaság | 232 |
A borgazdálkodásról szóló törvényerejű rendelet | 232 |
A bor előállítása és kezelése | 233 |
A must és bor javítása sűrített musttal, borpárlattal, mesterséges csemegeborok | 257 |
Különböző cukrotartalmú csemegeborok összeállítása 16 térfogatszázalék alkoholtartalommal | 265 |
Kénezési adatok | 269 |
Pincekénezés | 275 |
Derítés, színjavítás, savtompítás | 277 |
Keverék- vagy arányszámítás | 281 |
Borbírálat | 287 |
Havonkénti munkák a pincében | 289 |
Hordók ismertetése | 293 |
Szállítóhordók | 293 |
Ászokhordók | 301 |
Cementhordók | 306 |
Fémtartályok (fémtankok) | 309 |
Hordókkal kapcsolatos számítások, táblázatok | 312 |
Hordókkal kapcsolatos gyakoribb szakkifejezések | 324 |
Borgazdasági szabványjegyzék | 326 |
Borgazdasági gépek | 329 |
Szőlőzúzók, bogyózók, szállítószalagok, -csigák, cefreszivattyúk | 329 |
A gyakoribb sajtótípusok műszaki adatai | 334 |
Borfejtőgépek műszaki adatai | 335 |
Palackmosó-, töltő- záró- stb. gépek | 339 |
Borospalackok, ládák adatai | 342 |
Szőlő- és borgazdasági termékek feldolgozása | 351 |
Eltartási módok | 351 |
A csemegeszőlő-eltartás módjai | 351 |
A must sűrítése | 354 |
Borseprő, törköly | 365 |
Alkoholometria | 377 |
Alkoholfajsúly- és térfogat táblázatok | 377 |
A borpárlat és pálinkák hígítása megfelelő szeszfokra | 391 |
Fizikai táblázatok | 397 |
Összehasonlító táblázatok | 397 |
Gazdasági táblázatok | 405 |
Építkezési anyagok | 405 |
Szerkezeti anyagok | 414 |
Tömlők | 418 |
Szállítási adatok | 421 |
Mértani számítások | 425 |
Területszámítások | 425 |
Méter-rendszer | 430 |
Műszaki mértékegységek | 432 |
Síkmértan, terület, felület | 433 |
Testmértan, térfogat, köbtartalom | 435 |
Irodalomjegyzék | 437 |