1.060.428

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Könnyűipari anyagismeret I.

A szakiskola 9-10. évfolyama számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 63 oldal
Sorozatcím: Szakmai előkészítés
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN: 963-746-911-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: NS-1101002.
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A különféle textíliák ősidők óta körülvesznek bennünket szűkebb és tágabb környezetünkben egyaránt. Legszorosabb kapcsolatunk a ruházati textíliákkal van. Sokféle, változatos külalakú és... Tovább

Előszó

A különféle textíliák ősidők óta körülvesznek bennünket szűkebb és tágabb környezetünkben egyaránt. Legszorosabb kapcsolatunk a ruházati textíliákkal van. Sokféle, változatos külalakú és tulajdonságú textilanyagot dolgoz fel a konfekcióipar a női, férfi és gyermekruházati cikkek készítéséhez. Jelentős mennyiségű textilanyagot használ fel továbbá a bőr-, szőrme- és cipőipar is, például bőrből készült termékek (táskák, szőrmebundák, cipők) bélésanyagaként, de lehet textilanyagból táskát, cipőt, papucsot is készíteni. Mindezek mellett nap mint nap találkozhatunk a textilanyagok tömegével: pl. a lakás-, a háztartási-, a műszaki- stb. textíliák területén is. A bőrfeldolgozó iparban felhasználásra kerülő bőröknek van néhány olyan általános tulajdonsága, amelyek befolyásolják a feldolgozhatóságukat. A tankönyvben azokat a jellemzőket ismertetjük, amelyek egyformán fontosak a különböző szakmák tanulói számára. A bőrfeldolgozó ipar alapanyaga a bőr. A készbőr jellemzőit főleg két tényező határozza meg: a nyersbőr és a bőrgyártás. A nyersbőr meglehetősen költséges alapanyag. A gazdaságos termelés alapfeltétele azért az, hogy a bőrt olyan célra használjuk fel, amire azt tulajdonságai alkalmassá teszik. Emiatt alaposan meg kell ismernünk a nyersbőr összetételét, szövetszerkezetét, fizikai tulajdonságait. E tankönyvből megismerkedhetünk a bőr gyártásának folyamataival is. A bőrgyártás során tekintetbe kell venni, hogy a bőr a levágott állatról lefejtett természetes anyag lévén nem egységes felépítésű, számolni kell szöveti és felületi hibáival, az állat fajával, fajtájával, származási helyével, és mint tanulmányaink során majd tapasztalhatjuk, még sok-sok más tényezővel. Vissza

Tartalom

1. A KÖNNYŰIPAR NYERSANYAGAI, ALAPANYAGAI 7
1.1. A textilipari nyersanyagok 7
1.1.1. Alapfogalmak, a textilipari nyersanyagok és csoportosításuk 7
1.1.2. A szálasanyagok molekulaszerkezete 10
1.1.3. A szálasanyagok finomszerkezete 11
1.2. A növényi eredetű szálasanyagok legismertebb fajtái, feldolgozási és használati tulajdonságai 12
1.2.1. A pamut 12
1.2.2. A len 16
1.3. Az állati eredetű szálasanyagok legismertebb fajtái, feldolgozási és használati tulajdonságai 21
1.3.1. A gyapjú 21
1.3.2. A hernyóselyem 25
1.4. A vegyiszálak általános gyártási elve 29
1.5. A természetes alapú vegyiszálak legismertebb fajtái feldolgozási és használati tulajdonságai 32
1.5.1. A viszkóz 32
1.6. A szintetikus szálak legismertebb fajtái feldolgozási és használati tulajdonságai 34
1.6.1. Poliamidok 35
1.6.2. Poliészterek 37
2. A BŐR, SZŐRME- ÉS CIPŐIPARI NYERSANYAGOK 40
2.1. Alapfogalmak, a bőr, szőrme- és cipőipari anyagok csoportosítása 40
2.1.1. Az anyagok csoportosítása eredetük szerint 40
2.2. A nyersbőr szerkezeti felépítése 43
2.2.1. Nyersbőrismeret 43
2.2.2. A nyersbőr minősége 43
2.2.3. A bőr minősége és az állatfaj közötti összefüggés 44
2.2.4. A bőr minősége és az állat fajtája közötti összefüggés 44
2.2.5. A bőr minősége nem és kor szempontjából 44
2.2.6. Az állat életkörülményeinek befolyása a bőr minőségére 44
2.2.7. A vágási körülmények hatása a minőségre 44
2.2.8. A bőr minősége az állat testrésze szerint 45
2.2.9. A nyers marhabőr szövettani felépítése 46
2.3. A bőr részei és feldarabolási módjai, használati tulajdonságai 46
2.4. A nyersbőrök leggyakrabban alkalmazott tartósítási eljárásai 50
2.4.1. A bőrök tartósítása sózással 51
2.4.2. A bőrök tartósítása szárítással 51
2.4.3. A bőrök tartósítása sózva szárítással 51
2.4.4. Nyersbőrhibák 51
2.5. Prémes állatok csoportosítása 54
2.6. Szőrmék előkészítése 56
2.6.1. A szőrme-előkészítés fontosabb munkafolyamatai a következők: 56
2.7. Műanyagok csoportosítása, feldolgozása és használati tulajdonságai 58
2.7.1. A műanyagok csoportosítása: 58
2.7.2. A műanyagok feldolgozási módszerei 58
2.7.3. Hőre keményedő műanyagok feldolgozási módszerei 58
2.7.4. Hőre lágyuló műanyagok feldolgozási módszerei 58
2.7.5. Egyéb műanyag-feldolgozási módszerek 58
2.7.6. Műanyagok mindennapi életünkben 60
2.8. Műbőrök szerkezete, csoportosítása, készítése 61
2.8.1. A műbőrök szerkezete 61
2.8.2. A műbőrök csoportosítása 61
2.8.3. Műbőrök készítése 62
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem