kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | T-Mart Press Kiadó és Nyomdaipari Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 208 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar Héber |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-00-4210-x |
Ajánlás | 12 |
A könyv írójának bevezetője | 16 |
A könyv fordítójának bevezetője | 18 |
A lefordíthatatlanul hagyott héber szavak jegyzéke | 20 |
A Smito részben használt, lefordíthatatlan héber kifejezések | 22 |
Miért éppen Kásrusz? | 26 |
Kásrusz, Sábesz és Thárász Hámispócho | 28 |
Péksütemények és gyárilag előállított ételek | 30 |
A kenyér | 30 |
Sütemények és kekszek | 31 |
Zsidó pékség nem-zsidó pékekkel | 31 |
Sütés zsidó házban | 31 |
Általánosságban a gyárilag előállított élelmiszerekről | 31 |
Kereskedelem tréfli élelmiszerekkel | 33 |
A kóser hús és annak problémái | 34 |
Melyek a kóser húsfajták? | 34 |
Sechíto és kóser hentesek | 35 |
Három ok arra, hogy húst csak megbízható hentesnél vásároljunk | 36 |
Hal és tojás | 37 |
Hal | 37 |
Tojás | 39 |
Nem-zsidók tejtermékei | 40 |
Tej | 40 |
Vaj | 42 |
Sajt | 42 |
Tejszín, aludttej és joghurt | 43 |
Nem-zsidó bor | 44 |
A bor ivása | 45 |
A bor haszonélvezése | 45 |
Kóser bor, amelyhez nem-zsidó személy ér hozzá | 45 |
Ha kóser bort olyan pohárba öntenek, amely nem kóser bort tartalmaz | 46 |
Mely folyadékok tekintentők bornak | 46 |
Zsidó felügyelet nélkül hagyott bor | 47 |
Forralt bor | 47 |
Kóser italok | 47 |
Rovarok és férgek az ételben | 48 |
Rovarok vizsgálata | 48 |
Hogyan vizsgáljuk meg a gyümölcsöt és a zöldséget? | 49 |
A megvizsgált rész elfogyasztása | 51 |
Parányi bogarak az ételben | 52 |
Nem-zsidó személy által főzött étel | 55 |
Mi az a bisul nóchri? | 55 |
Mely élelmiszereknél merül fel a bisul nóchri esete? | 57 |
A tejes és a húsos ételek szétválasztása | 59 |
A konyha berendezése | 59 |
A húsos sütő tejessé tétele | 63 |
Húsos és tejes fogások között várni kell | 63 |
Ha a fogaink közt húst találunk | 64 |
Húsos étel megkóstolása | 64 |
Az asztalnál | 66 |
Tejes és húsos ételek keveredése és érintkezése | 67 |
Ha tejes étel kerül érintkezésbe húsos edénnyel és viszont | 67 |
Párve edények | 68 |
A tejes és húsos ételek egymással való főzésének tilalma | 69 |
Tojásban és más ételben talált vér | 71 |
Vércsepp a tojásban | 71 |
Emberi vér és haltól származó vér | 73 |
A hús kóserozása | 74 |
A kóserozáshoz szükséges felszerelés | 74 |
Kóserozás a sechtelés utáni, legfeljebb harmadik napig | 75 |
A kóserozás előtti hús | 76 |
A kóserozás menete | 77 |
A sózás által kiszívott vér | 81 |
Tyúk és más baromfi kóserozása | 82 |
A sájló-helyzet felismerése | 84 |
Hogyan kérdezzünk sájlót | 85 |
Ha tojásokat találunk a csirkében | 85 |
Ha a húst 72 órán keresztül hagytuk kikóserozhatatlanul | 86 |
A hús kóserozása pörkölés által | 87 |
A hús kóserozása pörkölés által | 87 |
A pörkölés után | 89 |
A konyhaeszközök kóserolása | 91 |
Mi az a kóserolás? | 91 |
Anyagok, amelyeket kóserolni lehet | 91 |
A kóserolás módszerei | 91 |
Konyhaeszközök, amelyeket nem lehet kóserolni | 94 |
Az edények alámerítése | 95 |
Tevílo Sábesz és Jom Tev idején | 96 |
Konyhaeszközök, amelyeket hosszú ideig tevíló nélkül használtak | 96 |
Konyhaeszközök, amelyeket nem-zsidó személy javított | 96 |
Tevíló nélküli lábosban főtt étel | 96 |
Anyagok, amelyeket alá kell meríteni | 97 |
Hol lehet a tevílo-t végrehajtani? | 98 |
A tevíló végrehajtásának mikéntje | 100 |
Példák olyan konyhaeszközökre, amelyeket brócho-val merítünk alá, ha azok fémből vagy üvegből készültek | 101 |
Példák olyan konyhaeszközökre, amelyeket brócho nélkül merítünk alá | 102 |
A tulajdonképpeni tevíló | 102 |
Néhány konyhaeszköz, amelyet nem kell alámeríteni | 103 |
Kapcsolat kóser és tréfli között | 104 |
Ha a kapcsolat akkor jött létre, amikor valami forró volt | 104 |
Ha a kapcsolat akkor jött létre, amikor minden hideg volt | 105 |
Kivételek | 106 |
Nem-zsidó személynél hagyott kóser étel | 108 |
Ha a bejárónő marad otthon egyedül | 108 |
Ha nem-zsidó személy megy bevásárolni | 109 |
Ha ételt hagyunk a kórházban fekvő, zsidó beteg részére | 109 |
Felügyelet nélkül hagyott hús | 110 |
Erec Jiszroél terményeinek micvo-ja | 111 |
A trumo és a máászér elkülönítése | 111 |
Biur máászér séjni (a második tized elégetése) | 113 |
Különböző élelmiszerektől való elkülönítés | 114 |
Az elkülönítés menete | 115 |
A chalo elkülönítése | 118 |
Tésztafajták, amelyekből chalo-t kell venni | 118 |
A tésztában lévő legkisebb lisztmennyiség, amelyből már chalo-t kell venni | 119 |
A chalo vételének módja | 120 |
Ki vehet chalo-t? | 120 |
Mikor kell chalo-t vennünk? | 121 |
Ne együnk a tésztából | 121 |
Mit csináljunk a chalo-val? | 121 |
Chalo-vétel Sábesz és Jom Tev idején | 122 |
Ha chalo-t nem vettek chuc loórec-ban | 122 |
Ha nem vettek chalo-t Erec Jiszroél-ban | 122 |
A legkisebb tésztadarabok összekapcsolása olyan módon, hogy chalo vételhez szükséges mennyiséget teremtsünk | 122 |
Tészták, amelyekből chalo-t brócho nélkül kell venni | 124 |
Sok chalo köteles tészta esetében lehetséges csak egy chalo vétele | 124 |
Kenyér és sütemény, amelyekből chalo-t a sütés után kell venni | 125 |
Olyan sült tészták összekapcsolása, amelyekből brcóho nélkül vettek chalo-t | 126 |
Vegetáriánius hotelek és éttermek | 127 |
Gyerekek és az étkezési törvények | 128 |
Rá lehet-e bízni gyerekekre kásrusz-t illető dolgokat? | 128 |
A micvo-k betartására való nevelés | 128 |
A szülők kötelessége gyerekeiket visszatartani olyasmiktől, amelyek tilosak | 129 |
Tilos a gyereket tréfli étellel etetni | 129 |
2 vagy 3 éves kortól bár vagy bász mico-ig | 129 |
Engedmények csecsemőknek és beteg gyerekeknek | 130 |
Ha a kórházban lévő gyerek nem beteg | 131 |
Kásrus betartása betegség alatt | 132 |
Orvosságok | 132 |
Ha a kórházban kell maradni | 132 |
Kisebb betegségek | 133 |
Komoly betegség | 134 |
Bisul nóchri Sábesz-kor | 134 |
Sátnez | 135 |
Sátnez-vizsgálat | 136 |
A ruha felpróbálása | 136 |
A pészachi chomec-ot érintő törvények | 137 |
A chomec tilalma | 137 |
Mi is az a chomec? | 137 |
Példák chomec-ra | 138 |
Kozmetikumok és mosószerek, illetve folyadékok | 138 |
Hüvelyes zöldségek | 139 |
Szárított gyümölcsök és készételek | 139 |
Chomec-os konyhaeszközök | 139 |
A ház felkészítése Pészách-ra | 140 |
A chomec eladása | 141 |
Az eladás legkésőbbi időpontja | 142 |
Chomec, amelyet nem adtak el | 142 |
A chomec keresése, érvénytelenítése és elégetése | 142 |
A Smito törvényei itthon | 145 |
Bevezetés | 145 |
Péjrosz sviisz | 146 |
Mi az a péjrosz sviisz? | 146 |
Szefíchim | 148 |
Péjrosz sviisz, amelyek fogyasztása teljesen tilos | 148 |
Melyek a szefíchim törvényei (din-jei)? | 148 |
Péjrosz sviisz-t szabad fogyasztani | 150 |
Mely Péjrosz sviisz vásárlása chuc loórec-ban | 150 |
Importálás az újraértékesítés érdekében | 152 |
Nem-zsidó üzletben való vásárlás | 152 |
A chuc loórec-to érintő gyakorlati tanácsok összegzése | 152 |
Péjrusz siisz fogyasztása | 153 |
Chuc Loórec-ban | 154 |
Erec Jiszroél-ban | 154 |
Mire kell vigyázni, amikor fogyasztásra engedélyezett péjrosz sviisz-t eszünk | 155 |
Mi történik, ha valaki péjrosz sviiszt- vásárolt? | 156 |
A biur ideje | 157 |
Mi a biur lényege, és mi az a sáász biur? | 157 |
A micvász biur ideje | 157 |
A biur elvégzése | 157 |
Mi a din, ha a biur-t nem végezték el? | 158 |
Ha a biur ideje után nóchritól vásárolunk | 158 |
Az Erec Jiszroélban vásárolt péjrosz sviisz | 159 |
Lehet-e péjrosz sviisz-t nem somér sviisz személy üzletében vásárolni? | 159 |
Vásároljunk péjrosz sviisz-t inkább nem-zsidó boltban? | 160 |
Somér smito személy üzletében való vásárlás | 160 |
Virágok Erec Jiszroél-ből | 161 |
Virágok, amelyeknek nincsen illata | 161 |
Kellemes illatú virágok | 161 |
Vásárlás virágüzletben | 161 |
Nóchrim terménye | 163 |
Vásárlás arab birtokában lévő üzletből (Erec Jiszroél-ben) | 163 |
A föld eladásának kérdése | 163 |
Befejezés | 164 |
Levesek brócho-jainak törvényei | 165 |
Levesek és ételek keverékei | 165 |
Péppé tett zöldségek és gyümölcsök | 165 |
Arra a vízre mondott brócho, amelyben a zöldségek főttek | 166 |
Hússal, illetve csonttal főzött zöldségleves, vagy ahol tejet (vagy főleg tejet) használtak víz helyett | 166 |
Más, a levesbe főzött betétek | 167 |
Rántások | 167 |
Levesbe tett árpa | 167 |
Főtt zöldségekre mondott brócho | 168 |
Levesek I. | 169 |
Levesek II. | 170 |
Levesek III. | 171 |
Összekevert- és maceszból készült ételek | 172 |
Héber betűs lábjegyzetek a levesekhez | 173 |
Összekevert- és maceszból készült ételek római számmal jelölt lábjegyzetei | 173 |
Gyakori áldások | 174 |
Jegyzetek | 178 |
Tárgymutató | 201 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.