1.066.456

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyakorlati útmutató a Kásruszhoz

Zsidó étkezési törvények

Szerző
Fordító
Budapest
Kiadó: T-Mart Press Kiadó és Nyomdaipari Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 208 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Héber  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-00-4210-x
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Ajánlás12
A könyv írójának bevezetője16
A könyv fordítójának bevezetője18
A lefordíthatatlanul hagyott héber szavak jegyzéke20
A Smito részben használt, lefordíthatatlan héber kifejezések22
Miért éppen Kásrusz?26
Kásrusz, Sábesz és Thárász Hámispócho28
Péksütemények és gyárilag előállított ételek30
A kenyér30
Sütemények és kekszek31
Zsidó pékség nem-zsidó pékekkel31
Sütés zsidó házban31
Általánosságban a gyárilag előállított élelmiszerekről31
Kereskedelem tréfli élelmiszerekkel33
A kóser hús és annak problémái34
Melyek a kóser húsfajták?34
Sechíto és kóser hentesek35
Három ok arra, hogy húst csak megbízható hentesnél vásároljunk36
Hal és tojás37
Hal37
Tojás39
Nem-zsidók tejtermékei40
Tej40
Vaj42
Sajt42
Tejszín, aludttej és joghurt43
Nem-zsidó bor44
A bor ivása45
A bor haszonélvezése45
Kóser bor, amelyhez nem-zsidó személy ér hozzá45
Ha kóser bort olyan pohárba öntenek, amely nem kóser bort tartalmaz46
Mely folyadékok tekintentők bornak46
Zsidó felügyelet nélkül hagyott bor47
Forralt bor47
Kóser italok47
Rovarok és férgek az ételben48
Rovarok vizsgálata48
Hogyan vizsgáljuk meg a gyümölcsöt és a zöldséget?49
A megvizsgált rész elfogyasztása51
Parányi bogarak az ételben52
Nem-zsidó személy által főzött étel55
Mi az a bisul nóchri?55
Mely élelmiszereknél merül fel a bisul nóchri esete?57
A tejes és a húsos ételek szétválasztása59
A konyha berendezése59
A húsos sütő tejessé tétele63
Húsos és tejes fogások között várni kell63
Ha a fogaink közt húst találunk64
Húsos étel megkóstolása64
Az asztalnál66
Tejes és húsos ételek keveredése és érintkezése67
Ha tejes étel kerül érintkezésbe húsos edénnyel és viszont67
Párve edények68
A tejes és húsos ételek egymással való főzésének tilalma69
Tojásban és más ételben talált vér71
Vércsepp a tojásban71
Emberi vér és haltól származó vér73
A hús kóserozása74
A kóserozáshoz szükséges felszerelés74
Kóserozás a sechtelés utáni, legfeljebb harmadik napig75
A kóserozás előtti hús76
A kóserozás menete77
A sózás által kiszívott vér81
Tyúk és más baromfi kóserozása82
A sájló-helyzet felismerése84
Hogyan kérdezzünk sájlót85
Ha tojásokat találunk a csirkében85
Ha a húst 72 órán keresztül hagytuk kikóserozhatatlanul86
A hús kóserozása pörkölés által87
A hús kóserozása pörkölés által87
A pörkölés után89
A konyhaeszközök kóserolása91
Mi az a kóserolás?91
Anyagok, amelyeket kóserolni lehet91
A kóserolás módszerei91
Konyhaeszközök, amelyeket nem lehet kóserolni94
Az edények alámerítése95
Tevílo Sábesz és Jom Tev idején96
Konyhaeszközök, amelyeket hosszú ideig tevíló nélkül használtak96
Konyhaeszközök, amelyeket nem-zsidó személy javított96
Tevíló nélküli lábosban főtt étel96
Anyagok, amelyeket alá kell meríteni97
Hol lehet a tevílo-t végrehajtani?98
A tevíló végrehajtásának mikéntje100
Példák olyan konyhaeszközökre, amelyeket brócho-val merítünk alá, ha azok fémből vagy üvegből készültek101
Példák olyan konyhaeszközökre, amelyeket brócho nélkül merítünk alá102
A tulajdonképpeni tevíló102
Néhány konyhaeszköz, amelyet nem kell alámeríteni103
Kapcsolat kóser és tréfli között104
Ha a kapcsolat akkor jött létre, amikor valami forró volt104
Ha a kapcsolat akkor jött létre, amikor minden hideg volt105
Kivételek106
Nem-zsidó személynél hagyott kóser étel108
Ha a bejárónő marad otthon egyedül108
Ha nem-zsidó személy megy bevásárolni109
Ha ételt hagyunk a kórházban fekvő, zsidó beteg részére109
Felügyelet nélkül hagyott hús110
Erec Jiszroél terményeinek micvo-ja111
A trumo és a máászér elkülönítése111
Biur máászér séjni (a második tized elégetése)113
Különböző élelmiszerektől való elkülönítés114
Az elkülönítés menete115
A chalo elkülönítése118
Tésztafajták, amelyekből chalo-t kell venni118
A tésztában lévő legkisebb lisztmennyiség, amelyből már chalo-t kell venni119
A chalo vételének módja120
Ki vehet chalo-t?120
Mikor kell chalo-t vennünk?121
Ne együnk a tésztából121
Mit csináljunk a chalo-val?121
Chalo-vétel Sábesz és Jom Tev idején122
Ha chalo-t nem vettek chuc loórec-ban122
Ha nem vettek chalo-t Erec Jiszroél-ban122
A legkisebb tésztadarabok összekapcsolása olyan módon, hogy chalo vételhez szükséges mennyiséget teremtsünk122
Tészták, amelyekből chalo-t brócho nélkül kell venni124
Sok chalo köteles tészta esetében lehetséges csak egy chalo vétele124
Kenyér és sütemény, amelyekből chalo-t a sütés után kell venni125
Olyan sült tészták összekapcsolása, amelyekből brcóho nélkül vettek chalo-t126
Vegetáriánius hotelek és éttermek127
Gyerekek és az étkezési törvények128
Rá lehet-e bízni gyerekekre kásrusz-t illető dolgokat?128
A micvo-k betartására való nevelés128
A szülők kötelessége gyerekeiket visszatartani olyasmiktől, amelyek tilosak129
Tilos a gyereket tréfli étellel etetni129
2 vagy 3 éves kortól bár vagy bász mico-ig129
Engedmények csecsemőknek és beteg gyerekeknek130
Ha a kórházban lévő gyerek nem beteg131
Kásrus betartása betegség alatt132
Orvosságok132
Ha a kórházban kell maradni132
Kisebb betegségek133
Komoly betegség134
Bisul nóchri Sábesz-kor134
Sátnez135
Sátnez-vizsgálat136
A ruha felpróbálása136
A pészachi chomec-ot érintő törvények137
A chomec tilalma137
Mi is az a chomec?137
Példák chomec-ra138
Kozmetikumok és mosószerek, illetve folyadékok138
Hüvelyes zöldségek139
Szárított gyümölcsök és készételek139
Chomec-os konyhaeszközök139
A ház felkészítése Pészách-ra140
A chomec eladása141
Az eladás legkésőbbi időpontja142
Chomec, amelyet nem adtak el142
A chomec keresése, érvénytelenítése és elégetése142
A Smito törvényei itthon145
Bevezetés145
Péjrosz sviisz146
Mi az a péjrosz sviisz?146
Szefíchim148
Péjrosz sviisz, amelyek fogyasztása teljesen tilos148
Melyek a szefíchim törvényei (din-jei)?148
Péjrosz sviisz-t szabad fogyasztani150
Mely Péjrosz sviisz vásárlása chuc loórec-ban150
Importálás az újraértékesítés érdekében152
Nem-zsidó üzletben való vásárlás152
A chuc loórec-to érintő gyakorlati tanácsok összegzése152
Péjrusz siisz fogyasztása153
Chuc Loórec-ban154
Erec Jiszroél-ban154
Mire kell vigyázni, amikor fogyasztásra engedélyezett péjrosz sviisz-t eszünk155
Mi történik, ha valaki péjrosz sviiszt- vásárolt?156
A biur ideje157
Mi a biur lényege, és mi az a sáász biur?157
A micvász biur ideje157
A biur elvégzése157
Mi a din, ha a biur-t nem végezték el?158
Ha a biur ideje után nóchritól vásárolunk158
Az Erec Jiszroélban vásárolt péjrosz sviisz159
Lehet-e péjrosz sviisz-t nem somér sviisz személy üzletében vásárolni?159
Vásároljunk péjrosz sviisz-t inkább nem-zsidó boltban?160
Somér smito személy üzletében való vásárlás160
Virágok Erec Jiszroél-ből161
Virágok, amelyeknek nincsen illata161
Kellemes illatú virágok161
Vásárlás virágüzletben161
Nóchrim terménye163
Vásárlás arab birtokában lévő üzletből (Erec Jiszroél-ben)163
A föld eladásának kérdése163
Befejezés164
Levesek brócho-jainak törvényei165
Levesek és ételek keverékei165
Péppé tett zöldségek és gyümölcsök165
Arra a vízre mondott brócho, amelyben a zöldségek főttek166
Hússal, illetve csonttal főzött zöldségleves, vagy ahol tejet (vagy főleg tejet) használtak víz helyett166
Más, a levesbe főzött betétek167
Rántások167
Levesbe tett árpa167
Főtt zöldségekre mondott brócho168
Levesek I.169
Levesek II.170
Levesek III.171
Összekevert- és maceszból készült ételek172
Héber betűs lábjegyzetek a levesekhez173
Összekevert- és maceszból készült ételek római számmal jelölt lábjegyzetei173
Gyakori áldások174
Jegyzetek178
Tárgymutató201

Rabbi S. Wagschal

Rabbi S. Wagschal műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Rabbi S. Wagschal könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem