1.061.942

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlő és bor

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 315 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Egy kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Történelmi adatok alapján megállapítoták, hogy a szőlőművelés hozzávetőleg több mint 6000 éves múltra tekint vissza. A szőlő gyümölcse éás bora mindenkor tápláléka volt az emberiségnek. Hazánkban... Tovább

Előszó

Történelmi adatok alapján megállapítoták, hogy a szőlőművelés hozzávetőleg több mint 6000 éves múltra tekint vissza. A szőlő gyümölcse éás bora mindenkor tápláléka volt az emberiségnek. Hazánkban kb. 1700 évvel ezelőtt, a rómaiak uralma alatt a Balaton mellékének, a Mecseknek és a móri hegyvidéknek lankás oldalain már virágzó szőlőművelés folyt. A honfoglaló magyarok az új hazában, Dunántúlon, kész szőlőket találtak, azok művelését átvették, mert bizonyára jobban ízlett lakomáikhoz a finom bor, mint az addig fogyasztott erjesztett kancatej, a "kumisz": A borok kedveltsége, jó híre és kelendősége következtében a szőlőtermesztés később széles körben elterjedt, s Magyarország is a leghíresebb bortermelő államok sorába emelkedett.
Napjainkban az ország községeinek 80%-ában művelnek szőlőt, és egész vidékek kenyere, jóléte függ tőle. Az állami gazdaságok és termelőszövetkezetek szőlőtermesztési nagyüzemei mellett, az áruszőlő és az árubor termelésében még nagy szerepe van a kisüzemi szőlőtermesztésnek, és a termelőszövetkezeti tagok háztáji szőlőtermesztésének. A család csemegeszőlő-szükségletének kielégítése céljából a házikertekből sem szabadna hiányoznia néhány tőke szőlőnek, vagy néhány sor lugasnak. A napos, meleg fekvések, fal melletti részek legcélszerűbben lugassal használhatók ki. A jól kezelt, szép szőlőlugas - amellett, hogy termést hoz - még a kertet is díszíti. Elsősorban városokban, ipartelepeken vagy olyan vidékeken telepítsünk szőlőt a házikertekben, ahol egyébként nem folyik szőlőtermesztés. A termelő akár házikertjéből, akár máshol fekvő szőlőjéből mindig érettebb, frissebb, tehát értékesebb állapotban szedheti le szőlőjét, mint ahogyan a piacon hozzájuthatna. Vissza

Tartalom

Bevezetőül5
Szőlő
A szőlő részei és életműködése11
A szőlőtőke gyökérzete11
A szőlőtőke fás részei12
A szőlőtőke zöld részei14
A szőlőtőke életműködése18
Ismertebb szőlőfajtáink20
Euráziai (európai, hazai) szőlőfajták20
A szőlő szaporítása39
Szaporítóanyag-termesztés39
Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos módszerek58
Tőkepótló bujtás58
Döntés60
Zöldoltás61
Idősebb tőkék oltása65
Fiatal tőkék oltása67
A szőlő telepítése68
A terület kiválasztása68
A telepítés megtervezése72
A terület és a talaj előkészítése telepítésre81
A telepítés végrehajtása85
Új telepítésű homoki szőlők védelme a szélkár ellen88
A szőlő támasztéka90
A fiatal szőlő ápolása94
A termő szőlő munkái96
Nyitás96
Metszés97
Metszés utáni munkák119
Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása121
Tőkehiányok pótlása123
Kalapálások124
A szőlőhajtások kezelése127
A szőlő növényvédelme130
A szőlő fedése (betakarása)161
Trágyázás164
Az alanyvesszőtermesztés munkái174
A szőlőművelés gépei177
A szőlők rendbehozásának módszerei187
A tőkék felerősítése trágyázással188
A tőkefej rendbehozása189
A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása192
Új tőkefej nevelése nyakhajtásokból193
A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése194
Házikerti lugasművelés196
A lugas telepítése197
A lugasalak kinevelése203
A lugas munkái215
Bor223
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók225
Pince225
Boroshordók225
Üres hordók gondozása227
Ecetes és dohos hordók rendbehozása228
A szüret, és a szőlő feldolgozása229
A szőlő érése és a szüret ideje229
A szőlőfürt és részei230
A feldolgozás előkészületei231
A szőlő zúzása és sajtolása231
Fehérborkészítés232
Vörös- és sillerborkészítés235
A must cukortartalmának megmérése (fokolása)236
Újborok édességének megtartása237
A szőlőtörköly felhasználása238
A bor kezelése239
A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése239
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük240
Az alkoholtartalom meghatározása241
Az egyszerű borkezelés műveletei242
Borbetegségek és borhibák254
Hasznos tudnivalók
A szőlő felhasználása a háztartásban261
A szőlőgyümölcs eltartása261
A szőlőíz készítése264
A must tartósítása264
Töményített (sűrített) must készítése265
Csemegeborok és ürmösborok házi készítése265
Borecet készítése267
A szőlőtermesztő munkanaptára268
Borvidékek, bortermelőhelyek274
75 szőlőfajta jellemző tulajdonságai286
Hasznos kiegészítő táblázatok296
A továbbképzéshez ajánljuk311

Prohászka Ferenc

Prohászka Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Prohászka Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem