A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlő és bor

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 315 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Kihajtható mellékletet tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szőlőskertek tulajdonosai egyformán jó szőlészek és borászok, s méltán büszkék vendégmarasztaló borukra agy lugasukra. Számukra a szőlő termesztése és a bor készítése elválaszthatatlan. Prohászka Ferenc ötlete tehát találkozott az olvasók, azaz a házikert tulajdonosok igényével, és a siker nem maradt el. Jelen könyvvel már a hetedik kiadást adjuk kezükbe. A szerző könyvét elsősorban a szőlőt kisebb területen termesztők részére írta, nem feledkezve meg a népszerű könyvek legfontosabb követelményéről: világosan, egyszerűen és szemléltetően. A tartalom három fő témakörről szól: a csemete- és a borszőlő termesztéséről, valamint a borkezelésről. a szőlőtermesztési ismereteknek is nevezhető rész vázát a szőlőfajták jellemzése, a szaporítás, a tőkehiány pótlásának módjai, a telepítés, a termő szőlő nyitása, metszése és növényvédelme, valamint a lugas nevelésének tudnivalói alkotják. Csak ezt követően kerül sor a borkészítéssel kapcsolatos teendőkre, a szüretre, a must erjesztésére, a bor... Tovább

Fülszöveg

A szőlőskertek tulajdonosai egyformán jó szőlészek és borászok, s méltán büszkék vendégmarasztaló borukra agy lugasukra. Számukra a szőlő termesztése és a bor készítése elválaszthatatlan. Prohászka Ferenc ötlete tehát találkozott az olvasók, azaz a házikert tulajdonosok igényével, és a siker nem maradt el. Jelen könyvvel már a hetedik kiadást adjuk kezükbe. A szerző könyvét elsősorban a szőlőt kisebb területen termesztők részére írta, nem feledkezve meg a népszerű könyvek legfontosabb követelményéről: világosan, egyszerűen és szemléltetően. A tartalom három fő témakörről szól: a csemete- és a borszőlő termesztéséről, valamint a borkezelésről. a szőlőtermesztési ismereteknek is nevezhető rész vázát a szőlőfajták jellemzése, a szaporítás, a tőkehiány pótlásának módjai, a telepítés, a termő szőlő nyitása, metszése és növényvédelme, valamint a lugas nevelésének tudnivalói alkotják. Csak ezt követően kerül sor a borkészítéssel kapcsolatos teendőkre, a szüretre, a must erjesztésére, a bor kezelésére és a borbetegségek ismertetésére. A régi, jól bevált módszerek mellett természetesen mindazok a korszerű eljárások is megtalálhatók, amelyekre ma már minden szőlőskert tulajdonosa kíváncsi.
A könyvet végül részletes szakirodalmi felsorolás egészíti ki, ezek közül felhívjuk minden olvasó figyelmét, szakmai továbbképzéshez a következőkre:... Vissza

Tartalom

Bevezetőül5
Szőlő
A szőlő részei és életműködése11
A szőlőtőke gyökérzete11
A szőlőtőke fás részei12
A szőlőtőke zöld részei14
A szőlőtőke életműködése18
Ismertebb szőlőfajtáink20
Euráziai (európai, hazai) szőlőfajták20
A szőlő szaporítása39
Szaporítóanyag-termesztés39
Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos módszerek58
Tőkepótló bujtás58
Döntés60
Zöldoltás61
Idősebb tőkék oltása65
Fiatal tőkék oltása67
A szőlő telepítése68
A terület kiválasztása68
A telepítés megtervezése72
A terület és a talaj előkészítése telepítésre81
A telepítés végrehajtása85
Új telepítésű homoki szőlők védelme a szélkár ellen88
A szőlő támasztéka90
A fiatal szőlő ápolása94
A termő szőlő munkái96
Nyitás96
Metszés97
Metszés utáni munkák119
Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása121
Tőkehiányok pótlása123
Kalapálások124
A szőlőhajtások kezelése127
A szőlő növényvédelme130
A szőlő fedése (betakarása)161
Trágyázás164
Az alanyvesszőtermesztés munkái174
A szőlőművelés gépei177
A szőlők rendbehozásának módszerei187
A tőkék felerősítése trágyázással188
A tőkefej rendbehozása189
A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása192
Új tőkefej nevelése nyakhajtásokból193
A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése194
Házikerti lugasművelés196
A lugas telepítése197
A lugasalak kinevelése203
A lugas munkái215
Bor223
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók225
Pince225
Boroshordók225
Üres hordók gondozása227
Ecetes és dohos hordók rendbehozása228
A szüret, és a szőlő feldolgozása229
A szőlő érése és a szüret ideje229
A szőlőfürt és részei230
A feldolgozás előkészületei231
A szőlő zúzása és sajtolása231
Fehérborkészítés232
Vörös- és sillerborkészítés235
A must cukortartalmának megmérése (fokolása)236
Újborok édességének megtartása237
A szőlőtörköly felhasználása238
A bor kezelése239
A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése239
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük240
Az alkoholtartalom meghatározása241
Az egyszerű borkezelés műveletei242
Borbetegségek és borhibák254
Hasznos tudnivalók
A szőlő felhasználása a háztartásban261
A szőlőgyümölcs eltartása261
A szőlőíz készítése264
A must tartósítása264
Töményített (sűrített) must készítése265
Csemegeborok és ürmösborok házi készítése265
Borecet készítése267
A szőlőtermesztő munkanaptára268
Borvidékek, bortermelőhelyek274
75 szőlőfajta jellemző tulajdonságai286
Hasznos kiegészítő táblázatok296
A továbbképzéshez ajánljuk311

Prohászka Ferenc

Prohászka Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Prohászka Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem