Bevezetőül | 5 |
Szőlő | |
A szőlő részei és életműködése | 11 |
A szőlőtőke gyökérzete | 11 |
A szőlőtőke fás részei | 12 |
A szőlőtőke zöld részei | 14 |
A szőlőtőke életműködése | 18 |
Ismertebb szőlőfajtáink | 20 |
Euráziai (európai, hazai) szőlőfajták | 20 |
A szőlő szaporítása | 39 |
Szaporítóanyag-termesztés | 39 |
Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos módszerek | 58 |
Tőkepótló bujtás | 58 |
Döntés | 60 |
Zöldoltás | 61 |
Idősebb tőkék oltása | 65 |
Fiatal tőkék oltása | 67 |
A szőlő telepítése | 68 |
A terület kiválasztása | 68 |
A telepítés megtervezése | 72 |
A terület és a talaj előkészítése telepítésre | 81 |
A telepítés végrehajtása | 85 |
Új telepítésű homoki szőlők védelme a szélkár ellen | 88 |
A szőlő támasztéka | 90 |
A fiatal szőlő ápolása | 94 |
A termő szőlő munkái | 96 |
Nyitás | 96 |
Metszés | 97 |
Metszés utáni munkák | 119 |
Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása | 121 |
Tőkehiányok pótlása | 123 |
Kalapálások | 124 |
A szőlőhajtások kezelése | 127 |
A szőlő növényvédelme | 130 |
A szőlő fedése (betakarása) | 161 |
Trágyázás | 164 |
Az alanyvesszőtermesztés munkái | 174 |
A szőlőművelés gépei | 177 |
A szőlők rendbehozásának módszerei | 187 |
A tőkék felerősítése trágyázással | 188 |
A tőkefej rendbehozása | 189 |
A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása | 192 |
Új tőkefej nevelése nyakhajtásokból | 193 |
A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése | 194 |
Házikerti lugasművelés | 196 |
A lugas telepítése | 197 |
A lugasalak kinevelése | 203 |
A lugas munkái | 215 |
Bor | 223 |
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók | 225 |
Pince | 225 |
Boroshordók | 225 |
Üres hordók gondozása | 227 |
Ecetes és dohos hordók rendbehozása | 228 |
A szüret, és a szőlő feldolgozása | 229 |
A szőlő érése és a szüret ideje | 229 |
A szőlőfürt és részei | 230 |
A feldolgozás előkészületei | 231 |
A szőlő zúzása és sajtolása | 231 |
Fehérborkészítés | 232 |
Vörös- és sillerborkészítés | 235 |
A must cukortartalmának megmérése (fokolása) | 236 |
Újborok édességének megtartása | 237 |
A szőlőtörköly felhasználása | 238 |
A bor kezelése | 239 |
A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése | 239 |
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük | 240 |
Az alkoholtartalom meghatározása | 241 |
Az egyszerű borkezelés műveletei | 242 |
Borbetegségek és borhibák | 254 |
Hasznos tudnivalók | |
A szőlő felhasználása a háztartásban | 261 |
A szőlőgyümölcs eltartása | 261 |
A szőlőíz készítése | 264 |
A must tartósítása | 264 |
Töményített (sűrített) must készítése | 265 |
Csemegeborok és ürmösborok házi készítése | 265 |
Borecet készítése | 267 |
A szőlőtermesztő munkanaptára | 268 |
Borvidékek, bortermelőhelyek | 274 |
75 szőlőfajta jellemző tulajdonságai | 286 |
Hasznos kiegészítő táblázatok | 296 |
A továbbképzéshez ajánljuk | 311 |