kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 257 oldal |
Sorozatcím: | Kincses Könyvek |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér és színes ábrákat tartalmaz. Kihajtható melléklettel. |
A szőlőtermesztés jelentősége hazánkban | 3 |
A szőlő részeinek és életműködésének ismertetése | 7 |
A szőlőtőke gyökérzete | 7 |
A szőlőtőke fás részei | 8 |
A szőlőtőke zöld részei | 10 |
A szőlőtőke életműködése | 15 |
Ismertebb sőlőfajtáink | 16 |
Euráziai (európai, hazai) szőlőfajták | 16 |
Fehérborszőlő-fajták | 19 |
Vörösborszőlő-fajták | 25 |
Csemegeszőlő-fajták | 27 |
Direkttermő szőlőfajták | 32 |
Alanyfajták | 33 |
A szőlő szaporítása | 36 |
Szaporítóanyag-termelés | 36 |
A síma vesszők szedése | 36 |
Fás oltványok készítése | 39 |
Gyökeres vessző előállítása iskolázással | 42 |
Rügydugványok készítése | 48 |
Gyökeres vessző előállítása bujtással | 49 |
Síma és gyökeres vesszők vermelése | 52 |
Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos szaporítási módszerek | 56 |
Tőkepótló bújtás | 56 |
Döntés | 58 |
Zöldoltás | 59 |
Idősebb tőkék oltása tőgyökérben | 63 |
Fiatal tőkék oltása gyökérnyakban | 64 |
A szőlő telepítése | 66 |
A terület kiválasztása | 66 |
A szőlő éghajlat (klíma) igénye | 66 |
A szőlő talajigénye | 67 |
Laboratóriumi talajvizsgálat | 70 |
A telepítés megtervezése | 70 |
Érdemes-e gyalogszőlőt telepíteni? | 71 |
Ültethetünk-e gyümölcsfát a szőlő közé? | 71 |
A szőlőfajta kiválasztása | 72 |
A terület és a talaj előkészítése telepítésre | 73 |
Területrendezés | 73 |
Talajelőkészítés | 75 |
A terület beosztása | 77 |
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre | 78 |
Milyen szaporítóanyag való homokra és kötött talajra? | 78 |
Az előkészítés általános szempontjai | 79 |
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése | 79 |
Síma vessző előkészítése | 80 |
Síma vessző előgyökereztetése | 80 |
A telepítés elvégzése | 82 |
Az új telepítésű homoki szőlők szélkár elleni védelme | 86 |
A szőlő támasztéka | 87 |
Karós támasz | 88 |
Huzalos támasz | 88 |
Fiatal szőlő ápolása | 90 |
A termő szőlő kezelése | 91 |
A nyitás | 91 |
A szőlő metszése | 92 |
A fiatal tőke alakító metszése | 93 |
A termő szőlő metszése | 101 |
Metszés utáni munkák | 113 |
Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása | 115 |
Tőkehiányok pótlása | 116 |
A pótlások ápolása | 117 |
A kapálások | 118 |
A szőlő hajtásainak kezelése - ápolása | 122 |
A hajtások válogatása | 122 |
Kötözés | 123 |
A termőhajtások bekurtítása | 124 |
Hónaljazás | 124 |
Csonkázás (tetejezés) | 125 |
A szőlő növényvédelme | 125 |
Gombás betegségek | 125 |
A szőlő rovarkártevői | 136 |
Időjárás okozta károk | 143 |
Élettani betegségek | 145 |
A szőlő növényvédelmében használatos védekezőszerek | 145 |
A szőlő fedése (betakarása) | 150 |
Trágyázás | 152 |
A trágyázás jelentősége | 152 |
Szerves trágyák | 153 |
Műtrágyák | 156 |
A trágyázás szempontjai | 157 |
A trágyázás technikája | 160 |
Az alanyvesszőtermesztés munkái | 163 |
A szőlők rendbehozásának módszerei | 166 |
Elhanyagolt szőlők rendbehozása | 166 |
A tőkék felerősítése trágyázással | 167 |
A tőkefej rendbehozása | 168 |
A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása | 171 |
Új tőkefej nevelése szakhajtásokból | 173 |
A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése | 174 |
Házikerti lugasművelés | 176 |
A lugas telepítése | 176 |
A lugas helyének kijelölése | 176 |
Fajtakiválasztás | 179 |
Ültetés | 180 |
A lugas támaszberendezése | 181 |
A lugasalak kinevelése | 183 |
Függélyes törzsű, álló (füzér) lugas | 185 |
Többkarú álló vagy szabálytalan alakú lugas | 186 |
A lugas kezelése és ápolása | 193 |
A szüret | 200 |
A szőlő érése és a szüret ideje | 200 |
A termés leszüretelése | 201 |
A bor tárolására használt helyiségek és hordók | 201 |
Pince | 201 |
Boroshordók | 202 |
Üres hordók gondozása | 203 |
Ecetes és dohos hordók rendbehozása | 204 |
A szőlő feldolgozása és a must erjesztése | 205 |
A szőlőfürt és részei | 205 |
Előkészülés a feldolgozásra | 205 |
A szőlő zúzása és sajtolása | 206 |
A must erjesztése | 206 |
Vörös- és sillerbor készítés | 208 |
A szőlőtörköly felhasználása | 209 |
A törköly felhasználása pálinkafőzésre | 209 |
Törkölybor (csiger, lőre) készítése | 210 |
A must cukortartalmának megmérése (fokolása) | 210 |
A bor kezelése | 212 |
A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése | 212 |
A bor alkoholtartalmának meghatározása | 213 |
Egyszerű borkezelési eljárások | 214 |
Töltögetés | 215 |
Fejtés | 215 |
A seprő felhasználása | 218 |
Kénezés | 218 |
Savcsökkentés (savtompítás) | 220 |
A bor ízének, színének javítása | 221 |
Derítés | 222 |
Szűrés | 223 |
Borbetegségek és borhibák | 224 |
Borbetegségek | 224 |
Borhibák | 226 |
A szőlő termékeinek felhasználása a háztartásban | 228 |
Szőlőfeltartás | 228 |
Szőlőíz készítés | 231 |
A must tartósítása | 231 |
Töményített (sűrített) must készítése | 232 |
Borecetkészítés | 232 |
A szőlőtermelő munkanaptára | 234 |
Hasznos tudnivalók táblázatokban | 239 |
Továbbképzésre ajánlható irodalom | 254 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.