1.062.338

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlő és bor

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 257 oldal
Sorozatcím: Kincses Könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv fekete-fehér és színes ábrákat tartalmaz. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A szőlőtermesztés jelentősége hazánkban3
A szőlő részeinek és életműködésének ismertetése7
A szőlőtőke gyökérzete7
A szőlőtőke fás részei8
A szőlőtőke zöld részei10
A szőlőtőke életműködése15
Ismertebb sőlőfajtáink16
Euráziai (európai, hazai) szőlőfajták16
Fehérborszőlő-fajták19
Vörösborszőlő-fajták25
Csemegeszőlő-fajták27
Direkttermő szőlőfajták32
Alanyfajták33
A szőlő szaporítása36
Szaporítóanyag-termelés36
A síma vesszők szedése36
Fás oltványok készítése39
Gyökeres vessző előállítása iskolázással42
Rügydugványok készítése48
Gyökeres vessző előállítása bujtással49
Síma és gyökeres vesszők vermelése52
Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos szaporítási módszerek56
Tőkepótló bújtás56
Döntés58
Zöldoltás59
Idősebb tőkék oltása tőgyökérben63
Fiatal tőkék oltása gyökérnyakban64
A szőlő telepítése66
A terület kiválasztása66
A szőlő éghajlat (klíma) igénye66
A szőlő talajigénye67
Laboratóriumi talajvizsgálat70
A telepítés megtervezése70
Érdemes-e gyalogszőlőt telepíteni?71
Ültethetünk-e gyümölcsfát a szőlő közé?71
A szőlőfajta kiválasztása72
A terület és a talaj előkészítése telepítésre73
Területrendezés73
Talajelőkészítés75
A terület beosztása77
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre78
Milyen szaporítóanyag való homokra és kötött talajra?78
Az előkészítés általános szempontjai79
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése79
Síma vessző előkészítése80
Síma vessző előgyökereztetése80
A telepítés elvégzése82
Az új telepítésű homoki szőlők szélkár elleni védelme86
A szőlő támasztéka87
Karós támasz88
Huzalos támasz88
Fiatal szőlő ápolása90
A termő szőlő kezelése91
A nyitás91
A szőlő metszése92
A fiatal tőke alakító metszése93
A termő szőlő metszése101
Metszés utáni munkák113
Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása115
Tőkehiányok pótlása116
A pótlások ápolása117
A kapálások118
A szőlő hajtásainak kezelése - ápolása122
A hajtások válogatása122
Kötözés123
A termőhajtások bekurtítása124
Hónaljazás124
Csonkázás (tetejezés)125
A szőlő növényvédelme125
Gombás betegségek125
A szőlő rovarkártevői136
Időjárás okozta károk143
Élettani betegségek145
A szőlő növényvédelmében használatos védekezőszerek145
A szőlő fedése (betakarása)150
Trágyázás152
A trágyázás jelentősége152
Szerves trágyák153
Műtrágyák156
A trágyázás szempontjai157
A trágyázás technikája160
Az alanyvesszőtermesztés munkái163
A szőlők rendbehozásának módszerei166
Elhanyagolt szőlők rendbehozása166
A tőkék felerősítése trágyázással167
A tőkefej rendbehozása168
A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása171
Új tőkefej nevelése szakhajtásokból173
A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése 174
Házikerti lugasművelés176
A lugas telepítése176
A lugas helyének kijelölése176
Fajtakiválasztás179
Ültetés180
A lugas támaszberendezése181
A lugasalak kinevelése183
Függélyes törzsű, álló (füzér) lugas185
Többkarú álló vagy szabálytalan alakú lugas186
A lugas kezelése és ápolása193
A szüret200
A szőlő érése és a szüret ideje200
A termés leszüretelése201
A bor tárolására használt helyiségek és hordók201
Pince201
Boroshordók202
Üres hordók gondozása203
Ecetes és dohos hordók rendbehozása204
A szőlő feldolgozása és a must erjesztése205
A szőlőfürt és részei205
Előkészülés a feldolgozásra205
A szőlő zúzása és sajtolása206
A must erjesztése206
Vörös- és sillerbor készítés208
A szőlőtörköly felhasználása209
A törköly felhasználása pálinkafőzésre209
Törkölybor (csiger, lőre) készítése210
A must cukortartalmának megmérése (fokolása)210
A bor kezelése212
A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése212
A bor alkoholtartalmának meghatározása213
Egyszerű borkezelési eljárások214
Töltögetés215
Fejtés215
A seprő felhasználása218
Kénezés218
Savcsökkentés (savtompítás)220
A bor ízének, színének javítása221
Derítés222
Szűrés223
Borbetegségek és borhibák224
Borbetegségek224
Borhibák226
A szőlő termékeinek felhasználása a háztartásban228
Szőlőfeltartás228
Szőlőíz készítés231
A must tartósítása231
Töményített (sűrített) must készítése232
Borecetkészítés232
A szőlőtermelő munkanaptára234
Hasznos tudnivalók táblázatokban239
Továbbképzésre ajánlható irodalom254

Prohászka Ferenc

Prohászka Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Prohászka Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem