kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői papírkötés |
Oldalszám: | 322 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 162 ábrával illusztrálva. Kihajtható melléklettel. |
Előszó a hatodik kiadáshoz | 5 |
Szőlő | |
A szőlőtermesztés jelentősége hazánkban | 9 |
Szőlőtermesztésünk helyzete | 9 |
A termés felhasználása | 10 |
Szőlőtermesztésünk fejlesztése | 11 |
A szőlő részeinek és életműködésének ismertetése | 13 |
A szőlőtőke gyökérzete | 13 |
A szőlőtőke fás részei | 14 |
A szőlőtőke zöld részei | 17 |
A szőlőtőke életműködése | 21 |
Ismertebb szőlőfajtáink | 23 |
Euráziai (európai, hazai) szőlőfajták | 23 |
Fehérborszőlő-fajták | 25 |
Vörösborszőlő-fajták | 31 |
Csemegeszőlő-fajták | 32 |
Direkttermő szőlőfajták | 36 |
Alanyfajták | 37 |
A szőlő szaporítása | 40 |
Szaporítóanyag-termesztés | 40 |
Sima vesszők szedése | 40 |
Fás oltványok készítése | 43 |
Gyökeres vessző előállítása iskolázással | 47 |
Rügydugványok készítése | 53 |
Gyökeres vessző előállítása bújtatással | 54 |
Sima és gyökeres vesszők, illetve oltványok vermelése | 57 |
Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos szaporítási módszerek | 60 |
Tőkepótló bujtás | 60 |
Döntés | 62 |
Zöldoltás | 64 |
Idősebb tőkék oltása | 67 |
Fiatal tőkék oltása | 69 |
A szőlő telepítése | 71 |
A terület kiválasztása | 71 |
A szőlő éghajlat- (klíma-) igénye | 72 |
A szőlő talajigénye | 72 |
Laboratóriumi talajvizsgálat | 75 |
A telepítés megtervezése | 75 |
Érdemes-e gyalogszőlőt telepíteni? | 76 |
Ültethetünk-e gyümölcsfát a szőlő közé? | 76 |
A szőlőfajta kiválasztása | 77 |
A terület és a talaj előkészítése telepítésre | 78 |
Területrendezés | 78 |
Talajelőkészítés | 80 |
A terület beosztása | 82 |
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre | 84 |
Milyen szaporítóanyag való homokra és kötött talajra? | 84 |
Az előkészítés általános szempontjai | 85 |
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése | 85 |
Sima vessző előkészítése | 85 |
Sima vessző előgyökereztetése | 87 |
A telepítés végrehajtása | 88 |
Az új telepítésű homoki szőlők szélkár elleni védelme | 92 |
A szőlő támasztéka | 93 |
Karós támasz | 94 |
Huzalos támasz | 95 |
A fiatal szőlő ápolása | 98 |
A termő szőlő kezelése | 99 |
Nyitás | 99 |
Metszés | 100 |
A fiatal tőke alakító metszése | 101 |
A termő szőlő metszése | 110 |
Metszés utáni munkák | 124 |
Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása | 126 |
Tőkehiányok pótlása | 127 |
A pótlások ápolása | 128 |
Kapálások | 129 |
A szőlő hajtásainak kezelése, ápolása | 132 |
A hajtások válogatása | 132 |
Kötözés | 133 |
A termőhajtások bekurtítása | 134 |
Hónaljazás | 134 |
Csonkázás (tetejezés) | 134 |
A szőlő növényvédelme | 135 |
Gombás betegségek | 135 |
A szőlő rovarkártevői | 145 |
Időjárás okozta károk | 153 |
Élettani betegségek | 155 |
A védekezőszerek ismertetése | 156 |
A szőlő fedése (betakarása) | 161 |
Trágyázás | 163 |
A trágyázás jelentősége | 163 |
Szerves trágyák | 164 |
Műtrágyák | 167 |
A trágyázás szempontjai | 168 |
A trágyázás technikája | 171 |
Az alanyvesszőtermesztés munkái | 174 |
A szőlőművelés gépei | 177 |
A szőlők rendbehozásának módszerei | 187 |
A tőkék felerősítése trágyázással | 188 |
A tőkefej rendbehozása | 189 |
A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása | 192 |
Új tőkefej nevelése nyakhajtásokból | 193 |
A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése | 194 |
Házikerti lugasművelés | 196 |
A lugas telepítése | 198 |
A lugas helyének kijelölése | 198 |
Fajtakiválasztás | 199 |
Ültetés | 201 |
A lugas támaszberendezése | 202 |
A lugasalak kinevelése | 203 |
Függélyes törzsű, álló (füzér) lugas | 206 |
Többkarú álló vagy szabálytalan alakú lugas | 208 |
Tetőszerű építményre vagy boltozatra nevelt lugas | 209 |
Egy- vagy többkarú emeletes (redély, szárnyas) lugas | 209 |
Magas kordon | 215 |
A lugas kezelése és ápolása | 216 |
Bor | |
A bor tárolására használt helyiségek és hordók | 225 |
Pince | 225 |
Boroshordók | 225 |
Üres hordók gondozása | 227 |
Ecetes és dohos hordók rendbehozása | 228 |
A szüret, és a szőlő feldolgozása | 230 |
A szőlő érése és a szüret ideje | 230 |
A szőlőfürt részei | 231 |
Előkészülés a feldolgozásra | 232 |
A szőlő zúzása és sajtolása | 233 |
Fehérborkészítés | 234 |
Vörös- és sillerborkészítés | 236 |
A must cukortartalmának megmérése (fokolása) | 238 |
Újborok édességének megtartása | 239 |
A szőlőtörköly felhasználása | 239 |
A bor kezelése | 241 |
A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése | 241 |
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük | 242 |
Az alkoholtartalom meghatározása | 243 |
Egyszerű borkezelési eljárások | 245 |
Töltögetés | 246 |
Fejtés | 247 |
Kénezés | 250 |
A borok házasítása | 252 |
Savcsökkentés (savtompítás) | 252 |
A bor íz-, illet- és színhibáinak javítása | 254 |
Derítés | 255 |
Szűrés | 257 |
Borbetegségek és borhibák | 258 |
Borbetegségek | 258 |
Borhibák | 261 |
Hasznos tudnivalók | |
A szőlő termékeinek felhasználása a háztartásban | 265 |
Szőlőeltartás | 264 |
Szőlőíz készítés | 268 |
A must tartósítása | 268 |
Töményített (sűrített) must készítése | 269 |
Csemegeborok és ürmösborok házi készítése | 269 |
Borecetkészítés | 270 |
A szőlőtermő munkanaptára | 271 |
Borvidékek, bortermőhelyek | 276 |
75 szőlőfajta jellemző tulajdonságai | 288 |
Hasznos tudnivalók táblázatokban | 298 |
Továbbképzésre ajánlható irodalom | 313 |
Tárgymutató | 314 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.