Előszó a nyolcadik kiadáshoz | 3 |
A szőlő | |
A szőlőtermesztés szerepe az emberiség életében | 7 |
Szőlőtermesztésünk kialakulása és helyzete | 7 |
A szőlő termesztésének gazdasági jelentősége | 8 |
A szőlőtőke részei | 11 |
A gyökérzet | 11 |
Felépítése, működése és fejlődése | 12 |
A törzs és a hajtásrendszer | 12 |
Fás részek | 12 |
Tőketörzs és részei | 12 |
Vessző | 13 |
Hajtás és oldalszervei | 15 |
Levél | 16 |
Rügy | 16 |
Kacs | 17 |
Virágzat | 17 |
Fürt | 19 |
A szőlőtermesztés környezeti feltételei | 21 |
A hőmérsékleti viszonyok | 21 |
A domborzat és a terület fekvése | 22 |
A talaj | 22 |
Vastagsága | 22 |
Termékenysége | 22 |
Vízellátottsága | 23 |
Fizikai szerkezete | 23 |
A szőlő szaporításának módjai | 24 |
A szaporítóanyag előállítása | 24 |
Európai (hazai) vessző | 24 |
Szelektálás | 25 |
Vessző megszedése | 25 |
Alanyvessző | 27 |
Gyökeres európai és alanyvessző előállítása iskolázással | 27 |
Iskola talaja | 27 |
Vessző előkészítése iskolázásra | 27 |
Iskolázás | 28 |
Gyökereztető iskola gondozása | 29 |
Gyökeres vessző kiszedése az iskolából | 30 |
Fás oltványok készítése és gyökereztetése | 31 |
Porbujtás | 34 |
Körbujtás | 35 |
Kínai vagy sugaras bujtás | 35 |
Kosaras és cserepes bujtás | 36 |
A szaporítóanyag vermelése felhasználásig | 37 |
Vermelés szabadban | 38 |
Vermelés fedett helyen | 39 |
A tőkepótlás módszerei | 39 |
Tőkepótló bujtás | 40 |
Döntés | 41 |
Zöldoltás | 43 |
A tőkeátoltás módszerei | 47 |
Zöldre fásoltás | 47 |
Oltás gyökérnyakba | 49 |
Oltás gyökértörzsbe | 51 |
A szőlő telepítése | 53 |
A telepítés előkészítése | 53 |
Területkiválasztás | 53 |
Talajvizsgálat | 55 |
Termelési cél kitűzése | 55 |
Művelési és ültetési formák meghatározása | 56 |
Szőlőfajta kiválasztása | 58 |
Csemegeszőlők | 59 |
Borszőlők | 59 |
Szaporítóanyag megválasztása | 59 |
A talaj előkészítése telepítésre | 60 |
Talaj gyomtalanítása | 62 |
Talajfáradtság megszüntetése | 62 |
Talaj alap- vagy indítótrágyázása | 62 |
Talaj mélyforgatása | 63 |
A telepítés végrehajtása | 64 |
Ültetés mélysége | 64 |
Sorok és tőkehelyek kijelölése | 64 |
Szaporítóanyag előkészítése telepítésre | 65 |
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése | 65 |
Sima vessző előkészítése | 65 |
A vesszők bemártása agyagos pépbe | 66 |
Ültetés módjai | 66 |
Fúróval lyukba ültetés | 66 |
Ásóval gödörbe ültetés | 69 |
Az ültetés felkapcsolása | 70 |
A szőlő támberendezése | 70 |
Karótámasz | 70 |
Huzalos támasz | 71 |
Új telepítésű szőlők gondozása | 73 |
Első év munkái | 73 |
Második év munkái | 74 |
A termő szőlő munkái | 75 |
A metszés | 75 |
Rügyek, csapok elnevezése és szerepe | 76 |
Rügyek termékenysége | 79 |
Fiatal tőke alakító metszése | 80 |
0,8 - 1,2 m sortávolságú szőlők művelésmódjai és kialakításuk | 81 |
Fejművelés | 81 |
Gyalogművelés | 83 |
Bakművelés | 83 |
1,4 - 3,5 m sortávolságú szőlők művelésmódjai és kialakításuk | 85 |
Guyot-művelés | 85 |
Szálvesszős fejművelés | 86 |
Egy- és kétszintű kordonművelés | 86 |
Moser-féle magas kordonművelés | 86 |
Karikás művelés | 90 |
Termő szőlő metszésmódjai és metszése | 92 |
Kopaszmetszés | 92 |
Rövidcsapos metszés | 94 |
Hosszúcsapos metszés | 94 |
Vegyescsapos metszés | 96 |
Szálvesszős metszés (vegyes metszés) | 96 |
Metszésmód megválasztásának irányelvei | 98 |
Metszés ideje | 98 |
Metszés gyakorlati munkája | 100 |
Téli fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése | 103 |
Metszés járulékos munkái | 104 |
Harmatgyökerezés | 104 |
Nyakvesszők eltávolítása | 105 |
Szálvessző kikötése | 105 |
Porbujtások lehúzása | 106 |
Felbujtások készítése | 107 |
Az elpusztult tőkék pótlása | 107 |
Ápolása | 108 |
A talajmunkák | 108 |
Szőlőfedés (takarás) | 108 |
Nyitás | 110 |
Kapálás | 111 |
Első kapálás | 111 |
Gyomirtó kapálás | 111 |
Érés alá kapálás | 111 |
Vegyszeres gyomirtás | 112 |
A hajtásválogatás | 112 |
A kötözés | 113 |
A hónaljazás | 114 |
A csonkázás (tetejezés) | 115 |
A trágyázás és tápanyagvisszapótlás | 116 |
Trágyázás célja és jelentősége | 116 |
Szerves trágyák | 117 |
Istállótrágya | 117 |
Húgylé | 118 |
Fekál- és sertéstrágya | 118 |
Keveréktrágya (komposzt) | 118 |
Egyéb szerves trágyák | 119 |
Műtrágyák | 119 |
Nitrogénműtrágya | 119 |
Foszforműtrágya | 120 |
Káliumműtrágya | 121 |
Termő szőlő tápanyagszükséglete | 121 |
Trágyázás irányelvei | 122 |
Trágyázás módja és ideje | 125 |
Permet- vagy lombtrágyázás | 127 |
A szőlő növényvédelme | 128 |
Gombás betegségek | 128 |
Peronoszpóra | 128 |
Lisztharmat | 135 |
Szőlőorbánc | 136 |
Fakórothadás | 137 |
Szürkerothadás | 137 |
Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek | 138 |
Gyökérpenészek | 138 |
Szürkepenész | 138 |
Vírusos megbetegedések | 138 |
Baktériumos golyvásodás | 138 |
Rovarkártevők | 139 |
Szőlőgyökértetű (filoxéra) | 139 |
Szőlőmoly | 139 |
Szőlőilonca | 140 |
Kendermagbogár | 141 |
Cserebogárpajor | 141 |
Darazsak | 142 |
Ritkábban károsító rovarok | 143 |
Szőlőgubacsatka | 143 |
Szőlőlevélatka | 143 |
Firkálóbogár | 143 |
Szőlőeszelény | 143 |
Hamvas vincellérbogár | 143 |
Bagolypille hernyója | 143 |
Kormospille hernyója | 143 |
Élettani elváltozások | 144 |
Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis) | 144 |
Időjárás okozta elváltozások | 144 |
Tavaszi fagykár | 144 |
Napperzselés | 146 |
Jégverés | 146 |
Kipállás | 146 |
A szőlő egyszerűsített növényvédelme | 146 |
A védekezőszerek ismertetése | 148 |
Gombaölő szerek | 148 |
Szerves hatóanyagú permetezőszerek | 148 |
Kombinált permetezőszerek | 149 |
Rézoxi-klorid hatóanyagú permetezőszerek | 149 |
Bordói lé | 149 |
Kéntartalmú permetezőszerek | 150 |
Porozószerek | 150 |
Rézmészpor | 150 |
Badacsonyi rézmészpor | 151 |
Rézkénpor | 151 |
Badacsonyi rézkénpor | 161 |
Kénpor | 151 |
Rovarölő szerek | 151 |
Szerves foszforvegyületek | 151 |
Lindántartalmú szerek | 151 |
Szénkéreg | 151 |
Permetező- és porozógépek | 152 |
Kis permetezőgép | 152 |
Háti permetezőgép | 152 |
Műanyagtartalmú háti permetezőgép | 152 |
Kiss Bálint-féle egyetemes gyorspermetező | 152 |
Motoros háti permetezőgép | 152 |
Számum kézi porozógép | 162 |
Háti porozógép | 162 |
Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei | 155 |
Leromlás okának kivizsgálása | 155 |
Tőkék felerősítése trágyázással | 156 |
Tőkefej rendbehozása | 157 |
Döntéssel | 157 |
Tisztogatással | 157 |
Harmatgyökerek és nyakvesszők eltávolítása | 160 |
Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből | 161 |
Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése | 162 |
A szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek | 163 |
Oltókés | 163 |
Metszőolló | 163 |
Metszőcsákány | 163 |
Csonkvágó fűrész | 165 |
Kapák | 165 |
Sarabolók | 165 |
Szüretelő olló | 165 |
Lóvontatású talajművelők | 166 |
Kerti traktorok | 167 |
Házikerti lugasművelés | 168 |
A lugas helyének kijelölése | 168 |
A fajta kiválasztása | 171 |
Az ültetés | 174 |
A lugas támaszberendezései | 175 |
Alkalmazkodó formák | 175 |
Díszítő formák | 176 |
Házikerti formák | 181 |
A támaszberendezések anyaga | 183 |
Lugasformák és alakító metszésük | 184 |
Füzérlugasok | 184 |
Kordonlugasok | 186 |
Szárnyas lugasok | 187 |
Kombinációs tetőlugasok | 195 |
A lugasformák kinevelésének általános szabályai | 196 |
A termőlugas metszése | 199 |
A lugas hajtásainak kezelése | 200 |
Hajtásválogatás | 200 |
Kötözés | 202 |
Hónaljazás | 203 |
Hajtások visszavágása (csonkázás, tetejezés) | 203 |
A lugas növényvédelme | 204 |
A termést szabályozó eljárások | 205 |
Termőhajtások csúcsának lecsípése | 205 |
Mesterséges pótbeporzás | 205 |
Fürt- és bogyóritkítás | 206 |
Gyűrűzés | 207 |
Levelek ritkítása | 207 |
Vegyszeres kezelés | 208 |
A trágyázás és az öntözés | 208 |
A lugastőkék téli fagyvédelme | 209 |
A szüreti idő meghosszabbítása | 211 |
A szőlő téli eltartása | 212 |
Eltartás kamrában | 212 |
Eltartás levágott vesszővel | 213 |
Eltartás fűrészporba ágyazva | 213 |
Szőlőíz készítése | 214 |
Az elterjedtebb szőlőfajták ismertetése | 216 |
Fehérbor-szőlőfajták | 218 |
Ottonel muskotály (Muscat ottonel) | 218 |
Rizlingszilváni | 219 |
Kocsis Irma | 219 |
Leányka | 219 |
Piros tramini | 220 |
Ezerjó | 220 |
Ezeréves Magyarország emléke | 220 |
Piros szlankamenka | 221 |
Olasz rizling | 221 |
Furmint | 222 |
Hárslevelű | 222 |
Fehér izsáki (Izsáki sárfehér) | 223 |
Kövidinka | 223 |
Vörösbor-szőlőfajták | 223 |
Oportó | 223 |
Kékfrankos | 224 |
Kadarka | 224 |
Csemegeszőlő-fajták | 225 |
Csabagyöngye | 225 |
Favorit | 225 |
Irsai Olivér | 225 |
Szőlőskertek királynője muskotály | 226 |
Pannónia kincse | 226 |
Gloria Hungariae | 226 |
Saszla-félék | 227 |
Attila | 227 |
Téli muskotály | 227 |
Csiri-csuri | 228 |
Afuz Ali | 228 |
Labruska ízű direkttermő- (ellenálló) fajták | 228 |
Piros delaware | 229 |
Fehér delaware | 229 |
Noah | 229 |
Izabella | 229 |
Othello | 230 |
Mellékízmentes ellenálló fajták | 230 |
Seibel 5279 (Feri szőlő), Seibel 5409 (Iber francia) | 230 |
Zala gyöngye (Egri csillagok 24) | 230 |
Kevésbé elterjedt szőlőfajták ismertetése | 232 |
Alanyfajták jellemző tulajdonságai | 242 |
A bor | |
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók | 245 |
A pince | 245 |
A boroshordók | 245 |
Üres hordók gondozása | 247 |
Új hordó előkészítése | 248 |
Vörösboros hordók színtelenítése | 248 |
Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala | 248 |
Az üvegballonok | 250 |
A műanyagedények | 250 |
A szüret és a szőlő feldolgozása | 251 |
A szőlő érése és a szüret ideje | 251 |
A szőlőfürt és részei | 252 |
A feldolgozás előkészületei | 253 |
A szőlő zúzása és sajtolása | 253 |
A fehér bor készítése | 253 |
Must ülepítése (nyálkázása) erjesztés előtt | 255 |
Must erjesztése | 255 |
Erjesztés bentonittal | 257 |
Erjesztés aktív szénnel (Decolor) | 257 |
A vörös és a sillerbor készítése | 257 |
A must cukortartalmának mérése (fokolása) | 259 |
Az új borok édességének megtartása | 260 |
A szőlőtörköly felhasználása | 261 |
A törköly felhasználása pálinkafőzésre | 261 |
Törkölybor készítése | 261 |
A bor kezelése | 262 |
A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése | 262 |
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük | 263 |
Az alkoholtartalom meghatározása | 264 |
Az egyszerű borkezelés műveletei | 265 |
Töltögetés | 267 |
Fejtés | 267 |
Seprő felhasználása | 270 |
Kénezés | 271 |
Must és a bor kénezése | 272 |
A borok házasítása | 273 |
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása | 273 |
Savcsökkentés (savtompítás) | 274 |
Savpótlás | 275 |
Újraerjesztés | 275 |
Íz- és illathibák javítása aktív szénnel | 276 |
Színtelenítés | 276 |
Színjavítás | 276 |
A derítés | 277 |
Zselatin-csersav derítés | 277 |
A szűrés | 280 |
A must tartósítása | 280 |
A töményített (sűrített) must készítése | 280 |
A csemegeborok, az ürmös borok és habzóborok házi készítése | 281 |
Csemegebor-készítés | 281 |
Ürmösbor-készítés | 281 |
Habzóbor-készítés | 283 |
Borecet készítése | 283 |
Borbetegségek | 284 |
Virágosodás | 284 |
Ecetesedés | 284 |
Tejsavas (mannitos) erjedés | 285 |
Barnatörés | 285 |
Nyúlósodás | 286 |
Egéríz | 287 |
Záptojásszag | 287 |
Borhibák | 287 |
Penészíz és dohosság | 287 |
Feketetörés | 287 |
Egyéb borhibák | 288 |
Fehértörés | 288 |
Fémíz | 288 |
Kénes íz | 288 |
Kocsányíz | 288 |
Darabíz (levegőíz) | 288 |
Öregíz | 288 |
Lúgos íz | 288 |
Faíz | 288 |
Seprő- és élesztőíz | 288 |
Poshadt, fülledt íz | 288 |
Egyéb idegen ízek és illatok | 288 |
Zavarosodás | 288 |
Hasznos tudnivalók | |
Szaporítóanyag- és karószükséglet 1 kh-ra | 291 |
100 négyszögölenként (360 m2) iskolázható szőlővessző mennyisége | 291 |
A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben | 292 |
Borszőlőfajták érési ideje | 294 |
Csemegeszőlő fajták érési ideje | 296 |
Borospince levegőjének páratartalma | 297 |
A huzal hossza és súlya | 297 |
Különböző minőségű rönkök súlya | 297 |
Adatok hasított karó készítéséhez | 297 |
A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben | 298 |
Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez | 298 |
Permetlészükséglet | 298 |
100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége | 299 |
A must alkotórészei | 299 |
A must fajsúlya és az erjedési vesztesége | 300 |
A bor alkotórészei | 300 |
A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra | 300 |
Egyéb adatok még a borról | 301 |
Borseprő-seprőnyeredék | 301 |
A seprőből lepárolható pálinka mennyisége | 302 |
Szőlőtörköly alkotórészeinek aránya | 302 |
A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége | 302 |
Hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete | 303 |
Kénezés | 303 |
Üres hordók kénezése | 304 |
Boroshordók fontosabb adatai | 304 |
A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel | 305 |
A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel | 305 |
Gyors hordómérő táblázat | 305 |
A szőlőtermesztők munkanaptára | 307 |
Január-február | 307 |
Március | 308 |
Április | 308 |
Május | 309 |
Június | 310 |
Július | 310 |
Augusztus | 311 |
Szeptember | 312 |
Október | 312 |
November | 313 |
December | 314 |
Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok | 315 |
Továbbképzéshez ajánlott irodalom | 317 |
Szőlő | 317 |
Bor | 317 |