kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 328 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Színes és fekete-fehér ábrákkal, kihajtható térképmelléklettel illusztrálva. |
Szőlő | |
A szőlőtermesztés jelentősége hazánkban | 5 |
A szőlő részeinek és életműködésének ismertetése | 9 |
A szőlőtőke gyökérzete | 9 |
A szőlőtőke fás részei | 10 |
A szőlőtőke zöld részei | 12 |
A szőlőtőke életműködése | 17 |
Ismertebb szőlőfajtáink | 19 |
Eurázsiai (európai, hazai) szőlőfajták | 19 |
Fehérborszőlő-fajták | 21 |
Vörösborszőlő-fajták | 28 |
Csemegeszőlő-fajták | 29 |
Direkttermő szőlőfajták | 34 |
Alanyfajták | 35 |
A szőlő szaporítása | 38 |
Szaporítóanyag-termelés | 38 |
A sima vesszők szedése | 38 |
Fás oltványok készítése | 41 |
Gyökeres vesszők előállítása iskolázással | 45 |
Rügydugványok készítése | 51 |
Gyökeres vessző előállítása bújtatással | 53 |
Sima és gyökeres vesszők vermelése | 56 |
Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos szaporítási módszerek | 59 |
Tőkepótló bujtatás | 59 |
Döntés | 61 |
Zöldoltás | 63 |
Idősebb tőkék oltása | 66 |
Fiatal tőkék oltása | 68 |
A szőlő telepítése | 70 |
A terület kiválasztása | 70 |
A szőlő éghajlat (klíma) igénye | 71 |
A szőlő talajigánye | 71 |
Laborítóriumi talajvizsgálat | 74 |
A telepítés megtervezése | 75 |
Érdemes-e gyalogszőlőt telepíteni? | 75 |
Ültethetünk-e gyümölcsfát a szőlő közé? | 76 |
A szőlőfajta kiválasztása | 76 |
A terület és a talaj előkészítése telepítésre | 79 |
Területrendezés | 79 |
Talajelőkészítés | 80 |
A terület beosztása | 82 |
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre | 84 |
Milyen szaporítóanyag való homokra és kötött talajra? | 84 |
Az előkészítés általános szempontjai | 85 |
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése | 85 |
Sima vessző előkészítése | 85 |
Sima vessző előgyökereztetése | 87 |
A telepítés elvégzése | 88 |
Az új telepítésű homoki szőlők szélkár elleni védelme | 93 |
A szőlő támasztéka | 94 |
Karós támasz | 94 |
Huzalos támasz | 96 |
Fiatal szőlő ápolása | 99 |
A termő szőlő kezelése | 100 |
A nyitás | 100 |
A szőlő metszése | 101 |
A fiatal tőke alakító metszése | 102 |
A termő szőlő metszése | 110 |
Metszés utáni munkák | 124 |
Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása | 126 |
Tőkehiányok pótlása | 127 |
A pótlások ápolása | 128 |
A kapálások | 129 |
A szőlő hajtásainak kezelése-ápolása | 132 |
A hajtások válogatása | 132 |
Kötözés | 133 |
A termőhajtások bekurtítása | 134 |
Hónaljazás | 134 |
Csonkázás (tetejezés) | 135 |
A szőlő növényvédelme | 135 |
Gombás betegségek | 135 |
A szőlő rovarkártevői | 145 |
Időjárás okozta károk | 153 |
Élettani betegségek | 155 |
A védekezőszerek ismertetése | 156 |
A szőlő fedése (betakarása) | 162 |
Trágyázás | 164 |
A trágyázás jelentősége | 164 |
Szervestrágyák | 165 |
Műtrágyák | 168 |
A trágyázás szempontjai | 169 |
A trágyázás technikája | 172 |
Az alanyvesszőtermesztés munkái | 175 |
A szőlőművelés gépei | 178 |
A szőlők rendbehozásának módszerei | 188 |
A tőkék felerősítése trágyázással | 189 |
A tőkefej rendbehozása | 190 |
A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása | 193 |
Új tőkefej nevelése nyakhajtásokból | 194 |
A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése | 195 |
Házikerti lugasművelés | 197 |
A lugas telepítése | 199 |
A lugas helyének kijelölése | 199 |
Fajkiválasztás | 199 |
Ültetés | 203 |
A lugas támaszberendezése | 203 |
A lugasalak kinevelése | 205 |
Függélyes törzsű, álló (füzér) lugas | 207 |
Többkarú álló vagy szabálytalan alakú lugas | 209 |
Tetőszerű építményre vagy boltozatra nevelt lugas | 210 |
Egy- vagy többkarú emeletes (redély, szárnyas) lugas | 210 |
Magas kordon | 216 |
A lugas kezelése és ápolása | 217 |
Bor | |
A bor tárolása használt helyiségek és hordók | 227 |
Pince | 227 |
Boroshordók | 227 |
Üres hordók gondozása | 229 |
Ecetes és dohos hordók rendbehozása | 230 |
A szüret és a szőlő feldolgozása | 232 |
A szőlő érése és a szüret ideje | 232 |
A szőlőfürt és részei | 233 |
Előkészülés a feldolgozásra | 234 |
A szőlő zúzása és sajtolása | 234 |
Fehérbor készítése | 234 |
Vörös- és sillerbor készítése | 239 |
A must cukortartalmának megmérése (fokolása) | 240 |
Újborok édességének megtartása | 240 |
A szőlőtörköly felhasználása | 241 |
A bor kezelése | 243 |
A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése | 243 |
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük | 244 |
Alkoholtartalom meghatározás | 245 |
Egyszerű borkezelési eljárások | 247 |
Töltögetés | 248 |
Fejtés | 249 |
Kénezés | 252 |
A borok házasítása | 254 |
Savcsökkentés (savtompítás) | 254 |
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása | 256 |
Derítés | 257 |
Szűrés | 259 |
Borbetegségek és borhibák | 260 |
Borbetegségek | 260 |
Borhibák | 263 |
Hasznos tudnaivalók | |
A szőlő termékeinke felhasználása a háztartásban | 267 |
Szőlőeltartás | 267 |
Szőlőíz készítés | 270 |
A must tartosítása | 270 |
Töményített (sűrített) must készítése | 270 |
Csemegeborok és ürmösborok házi készítése | 271 |
Borecetkészítés | 272 |
Szőlőtermelő munkanaptár | 273 |
Borvidékek, bortermőhelyek | 279 |
75 szőlőfajta jellemző tulajdonságai | 292 |
hasznos tudnivalók táblázatokban | 302 |
Továbbképzésre ajánlható irodalom | 317 |
Tárgymutató | 319 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.