kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 283 oldal |
Sorozatcím: | Kincses Könyvek |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Színes és fekete-fehér ábrákkal, illusztrációkkal. |
A szőlőnövépnmy részeinek és életműködésének rövid ismertetése | 7 |
A szőlőtőke föld alatti részei | 7 |
A gyökérzet | 7 |
A szőlőtőke föld feletti részei | 9 |
A tőketörzs és részei | 9 |
A vessző, a hajtás és részeik | 10 |
A szőlőfajták | 16 |
Európai (hazai) szőlőfajták | 16 |
Fehérborszőlő-fajták | 17 |
Vörösborszőlő-fajták | 28 |
Csemegeszőlő-fajták | 30 |
Direkttermő szőlőfajták | 37 |
Alanyfajták | 38 |
A szőlő szaporítása | 41 |
Szaporítóanyag-termelés | 41 |
A síma vesszők szedése | 41 |
Gyökeres vessző előállítása iskolázással | 44 |
Gyökeres vessző előállítása bujtással | 49 |
Fás oltványok készítése előhajtatással és előhajtatás nélkül | 53 |
Síma és gyökeres vesszők vermelése | 57 |
Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos szaporítási módszerek | 60 |
Tőkepótló bújtás | 60 |
Döntés | 63 |
Zöldoltás | 65 |
Idősebb tőkék oltása tőgyökérben | 67 |
Fiatal tőkék oltása gyökérnyakban | 69 |
A szőlő telepítése | 71 |
A terület kiválasztása | 71 |
Homoktalaj | 72 |
Kötött talaj | 73 |
Talajvizsgálat | 74 |
A telepítés megtervezése | 74 |
A szőlőfajta kiválasztása | 75 |
Karós- vagy gyalogszőlő | 76 |
Gyümölcsfaültetés a szőlőben | 77 |
A terület és a talaj előkészítése telepítésre | 77 |
Területrendezés | 77 |
A talaj termőerejének növelése | 78 |
Forgatás | 79 |
A terület beosztása | 80 |
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre | 81 |
Milyen szaporítóanyag való homokra és kötött talajra? | 81 |
Az előkészítés általános szempontjai | 82 |
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése | 83 |
Síma vessző előkészítése | 84 |
Síma vessző előgyökereztetése | 84 |
A telepítés elvégzése | 85 |
Általános tudnivalók | 85 |
Ültetés fúró után | 87 |
Ültetés gödörbe | 90 |
Az új telepítésű homoki szőlők szélkár elleni védelme | 91 |
Az új telepítésű szőlő első évi kezelése | 92 |
A szőlő támasztéka | 93 |
Karós támasz | 93 |
Huzalos támasz | 94 |
A szőlő évente ismétlődő munkái | 95 |
A nyitás | 95 |
A szőlő metszése | 96 |
A fiatal tőke alakító metszése | 97 |
A termő szőlő metszése | 102 |
Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása | 116 |
Tőkehiányok pótlása | 118 |
A pótlások ápolása | 119 |
A kapálások | 121 |
A szőlő hajtásainak kezelése - ápolása | 124 |
A hajtások válogatása | 124 |
Kötözés | 125 |
A termőhajtások bekurtítása | 126 |
Hónaljazás | 126 |
Csonkázás (tetejezés) | 127 |
A szőlőnövény védelme | 128 |
A szőlő gombabetegségei | 128 |
A szőlő rovarkártevői | 139 |
Időjárás okozta károk | 148 |
Élettani betegségek | 150 |
A szőlő növényvédelmében használatos védekezőszerek | 150 |
A szőlő fedése (betakarása) | 155 |
Trágyázás | 158 |
A trágyázás jelentősége | 158 |
Szerves trágyák | 159 |
Műtrágyák | 163 |
A trágyázás szempontjai | 164 |
A trágyázás technikája | 166 |
Az alanyvesszőtermesztés munkái | 169 |
A szőlők rendbehozásának módszerei | 171 |
Elhanyagolt szőlők rendbehozása | 171 |
A tőkék felerősítése trágyázással | 173 |
A tőkék rendbehozása | 175 |
A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása | 180 |
Hiányzó tőkék és karók pótlása | 182 |
Új tőkefej nevelése szakhajtásokból | 182 |
A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése | 183 |
Házikerti lugasművelés | 186 |
A lugas telepítése | 187 |
A lugas helyének kijelölése | 187 |
Fajtakiválasztás | 189 |
Ültetés | 190 |
A lugas támaszberendezése | 191 |
A lugasalak kinevelése | 193 |
Függélyes törzsű, álló (füzér) lugas | 195 |
Többkarú álló vagy szabálytalan alakú lugas | 195 |
Egy- vagy többkarú emeletes (redély) lugas | 197 |
A lugas kezelése és ápolása | 203 |
A szüret | 209 |
A szőlő érése és a szüret ideje | 209 |
A termés leszüretelése | 209 |
A szőlő feldolgozása és a bor kezelése | 211 |
A bor tárolására használt helyiségek és hordók | 211 |
Pince | 211 |
Boroshordók | 211 |
Üres hordók gondozása | 212 |
Ecetes és dohos hordók rendbehozása | 213 |
A szőlő feldolgozása és a must erjesztése | 214 |
A szőlőfürt és részei | 214 |
Előkészülés a feldolgozásra | 215 |
A szőlő zúzása és sajtolása | 216 |
A must erjesztése | 217 |
Vörös- és sillerbor készítés | 218 |
A szőlőtörköly felhasználása | 220 |
A törköly felhasználása pálinkafőzésre | 220 |
Törkölybor (csiger, lőre) készítése | 220 |
A must cukortartalmának megmérése (fokolása) | 221 |
A bor alkoholtartalmának meghatározása | 223 |
A bor kezelése | 224 |
A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése | 224 |
Borászati tisztaság | 225 |
Töltögetés | 226 |
Fejtés | 228 |
A seprő felhasználása | 230 |
Kénezés | 230 |
Savcsökkentés (savtompítás) | 233 |
A bor ízének, színének javítása | 234 |
Borbetegségek és borhibák | 236 |
Borbetegségek | 236 |
Borhibák | 239 |
A szőlő termékeinek felhasználása a háztartásban | 241 |
Szőlőeltartás | 241 |
Eltartás kamrában | 242 |
Eltartás levágott vesszővel | 243 |
Fűrészporba ágyazás | 244 |
Szőlőíz készítés | 244 |
A must tartósítása | 245 |
Töményített (sűrített) must készítése | 245 |
A szőlőtermelő munkanaptára | 247 |
A borvidékek beosztása és az ott telepítésre engedélyezett szőlőfajták | 254 |
Hasznos tudnivalók táblázatokban | 262 |
Szőlőtermelés | 262 |
Borászat | 275 |
Továbbképzésre ajánlható irodalom | 280 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.