1.063.231

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Testápolás vizhasználat által/A tápanyagok és a táplálkozás tana/A test hibás alakjainak keletkezése és elkerülése/Az egészségápolás feladata, célja és rendeltetése

Szerző
Budapest
Kiadó: Légrády Testvérek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott keménykötés
Oldalszám: 593 oldal
Sorozatcím: Egészségi útmutató
Kötetszám: 3
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált. Négy mű egyben.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. mű - Testápolás vízhasználat által
Bevezetés9
Történelmi rész13
A víz fizikális tulajdonságai s alkata köz- és magáncélokra31
Általános rész
Az emberi bőr alkata és működése38
A víz különböző alkalmazásának az emberi testre gyakorolt hő- és mechanikus hatása45
A víz külső alkalmazásának hatása az egyes testszervekre és azok működésére49
A szívre, vérre és véredényekre49
A lélegzésre52
A hőháztartásra, anyagcserére és testhőmérsékletre53
A különböző kiválasztási termékekre58
Az izmokra és idegrendszerre61
Általános szabályok a víz külső használatára64
A bőr visszahatása, vagy újból való felmelegedése hideg víz alkalmazása után72
A víz közvetett és közvetlen alakalmazása
Közvetett vizalkalmazás79
A hideg lemosás79
A teljes lemosás80
Angol szivacsfürdő81
Részleges lemosás82
Részleges lemosás Kussmaul szerint83
Váltakozó meleg lemosások84
Fejmosások88
A hideg ledörzsölés90
A teljes ledörzsölés91
A részleges ledörzsölés93
A lepaskolás94
Borogatások, bepakolások és nedves begönygyölések97
Borogatás a fejre101
Borogatás a nyakra101
Borogatás a mellre104
Borogatás a törzsre106
Borogatás a hasra109
Borogatás az alszárra110
A nedves teljes begöngyölés110
A víz közvetlen alkalmazása114
A fürdők
A teljes fürdő
A fürdő otthon117
Langyos fürdő125
Váltakozó meleg fürdők130
Forró fürdők130
Hideg fürdők133
Medencefürdők138
A fürdés a szabadban141
A félfürdők
Általában147
A mesterséges hullámfürdő149
A részleges fürdők
Ülőfürdők150
Kéz- és lábfürdők153
Leöntések és zuhanyok156
Általában157
A térd, hát- és törzs leöntése158
Zuhanyok és szobazuhany-készülékek161
Zuhanyfürdők (nép- és iskolai zuhanyfürdők)170
Izzasztó, ill. gőzfürdők183
Általában183
Gőzfürdők (orosz fürdők)186
Helyi hatásu izzasztó, ill. gőzfürdők204
Az egészségi czélokból történő vízalkalmazások összefoglalása205
A víz alkalmazása gyermekeknél206
A víz belső alkalmazása211
A vízivás212
Szájöblögetés és gargarizálás215
II. mű - A tápanyagok és a táplálkozás tana
A táplálkozás célja. Az étvágy7
A táplálkozás célja8
A nép táplálásának forrásai10
Mit értünk "étvágy" alatt?13
Az étvágy befolyása13
A "normális" és"rendes" étvágy15
A táplálkozás tudományos tana
Élvezetszerek19
A tápanyagok felosztása20
Fehérjék, zsírok és szénhidratok20
A táplálásfelvétel célja24
A táplálás elégése a szervezetben27
Az erők átalakulása a testben29
Hőfejlődés a testben30
Szervetlen tápanyagok31
Vízfelvétel34
A test növése és ujdonképződése34
"Erőforgalom és a test mozgása36
Tápanyagszükséglet38
A tápanyagok keverése40
A tápanyagok beosztása
A tápanyagok beosztása44
Az ételek elkészítése45
A táplálék elromlása és konzerválása
A tápanyagok elromlása55
Éléskamra56
Jégszekrény57
Pince58
Konzervek59
Állati tápanyagok
Tej és termékei62
Tojások68
Hus és husfélék69
Növényi tápanyagok
Gabonaneműek76
Leguminosák81
Burgonya82
Főzelék és gyümölcs82
Egyéb növényi tápanyagul szolgáló termékek84
A különböző ételek téprtékének összehasonlítása86
Fűszerek89
Bors, mustár, só, stb.89
Italok
Ivóvíz és ásványvíz90
Limonádé91
Sör93
bor94
Üdítőszerek
Kávé - tea - kakaó98
Pálinkafajok102
Alkohol és ártalmai104
Egészségtelen és hamisított táp- és élvezeti szerek
Vásári felügyelet és közvágóhidak106
Tej108
Sajt és tojás. Kaviár109
Hus, osztriga és hurka111
Gabona, gombák112
Fűszerek és frissitők113
A tápanyagok megválasztása
Jó és kiadó koszt. Ennek helyes mértékelése. Étrendhibák115
Friss anyagok119
Surrogatumok (pótszerek)120
Tápláló praeparatumok121
A tápanyag szükséglet különbözősége123
Változatosság a táplálkozásban126
Emészthetőség és néhány étkezési szabály
Emészthetőség127
Étvágyhiány128
Bizonyos étel iránti előszeretet130
Étvágyérzések132
Emésztés és székrekedés137
Főlakomák138
Nyugalom és alvásszükséglet az étkezés után140
Evés melletti ivás141
III. mű - A test hibás alakjainak keletkezése és elkerülése
Előszó5
Ábrák jegyzéke
Általános rész.
Bevezetés11
Az ember mozgás-szervei. Csont és izmok15
Hygienikus életmód. A mozgási szervek normális fejlődésének és működésének feltételei19
1. Táplálkozás21
2. Öltözködés23
Szűk gallér, szíjjak, női reformruha, harisnyakötő, alsóruhák, mellényke, felsőruha, cipő
3. Edzés34
4. Testgyakorlat37
Általános rész, sétálás, bicikli, gyerekek játéka a szabadban, szabadgyakorlatok súlyzókkal.
Részletes rész
A mozgási szervek betegségei, keletkezései, elkerülései, kezelései
Gerincoszlop kóros változásai43
Általános rész43
A kerek hát47
Testtartás irásnál. Függelék: A gerincoszlop tuberculotikus alapon kifejlett görbületének képe
A gerincoszlop oldalgörbülései75
Kóros elváltozások a mellkason. Tyúkmell, tölcsérmell93
Kóros elváltozások a csípőizületben. A combnyak rachitikus elferdülése, veleszületett csípőízületi ficam, tuberculotikus csípő, izületi gyuladás94
A kacsa-járás94
Az akaratos sántikálás98
Kóros változások a térdizületen100
Az X láb101
Az O láb112
Kóros elvátlozások a lábon. Ludtalp113
Lábcsontok elhajlásai. Rachitis127
Ujjak kóros változásai. Kalapácsujj, a nagy ujj letörése, tyúkszem, benőtt köröm130
Más lábelváltozások135
IV. mű - Az egészségápolás feladata, célja és rendeltetése
Az egészségápolás feladata, célja és rendeltetése1-100
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem