I. mű - Testápolás vízhasználat által | |
Bevezetés | 9 |
Történelmi rész | 13 |
A víz fizikális tulajdonságai s alkata köz- és magáncélokra | 31 |
Általános rész | |
Az emberi bőr alkata és működése | 38 |
A víz különböző alkalmazásának az emberi testre gyakorolt hő- és mechanikus hatása | 45 |
A víz külső alkalmazásának hatása az egyes testszervekre és azok működésére | 49 |
A szívre, vérre és véredényekre | 49 |
A lélegzésre | 52 |
A hőháztartásra, anyagcserére és testhőmérsékletre | 53 |
A különböző kiválasztási termékekre | 58 |
Az izmokra és idegrendszerre | 61 |
Általános szabályok a víz külső használatára | 64 |
A bőr visszahatása, vagy újból való felmelegedése hideg víz alkalmazása után | 72 |
A víz közvetett és közvetlen alakalmazása | |
Közvetett vizalkalmazás | 79 |
A hideg lemosás | 79 |
A teljes lemosás | 80 |
Angol szivacsfürdő | 81 |
Részleges lemosás | 82 |
Részleges lemosás Kussmaul szerint | 83 |
Váltakozó meleg lemosások | 84 |
Fejmosások | 88 |
A hideg ledörzsölés | 90 |
A teljes ledörzsölés | 91 |
A részleges ledörzsölés | 93 |
A lepaskolás | 94 |
Borogatások, bepakolások és nedves begönygyölések | 97 |
Borogatás a fejre | 101 |
Borogatás a nyakra | 101 |
Borogatás a mellre | 104 |
Borogatás a törzsre | 106 |
Borogatás a hasra | 109 |
Borogatás az alszárra | 110 |
A nedves teljes begöngyölés | 110 |
A víz közvetlen alkalmazása | 114 |
A fürdők | 114 |
A teljes fürdő | |
A fürdő otthon | 117 |
Langyos fürdő | 125 |
Váltakozó meleg fürdők | 130 |
Forró fürdők | 130 |
Hideg fürdők | 133 |
Medencefürdők | 138 |
A fürdés a szabadban | 141 |
A félfürdők | |
Általában | 147 |
A mesterséges hullámfürdő | 149 |
A részleges fürdők | |
Ülőfürdők | 150 |
Kéz- és lábfürdők | 153 |
Leöntések és zuhanyok | 156 |
Általában | 157 |
A térd, hát- és törzs leöntése | 158 |
Zuhanyok és szobazuhany-készülékek | 161 |
Zuhanyfürdők (nép- és iskolai zuhanyfürdők) | 170 |
Izzasztó, ill. gőzfürdők | 183 |
Általában | 183 |
Gőzfürdők (orosz fürdők) | 186 |
Helyi hatásu izzasztó, ill. gőzfürdők | 204 |
Az egészségi czélokból történő vízalkalmazások összefoglalása | 205 |
A víz alkalmazása gyermekeknél | 206 |
A víz belső alkalmazása | 211 |
A vízivás | 212 |
Szájöblögetés és gargarizálás | 215 |
II. mű - A tápanyagok és a táplálkozás tana | |
A táplálkozás célja. Az étvágy | 7 |
A táplálkozás célja | 8 |
A nép táplálásának forrásai | 10 |
Mit értünk "étvágy" alatt? | 13 |
Az étvágy befolyása | 13 |
A "normális" és"rendes" étvágy | 15 |
A táplálkozás tudományos tana | |
Élvezetszerek | 19 |
A tápanyagok felosztása | 20 |
Fehérjék, zsírok és szénhidratok | 20 |
A táplálásfelvétel célja | 24 |
A táplálás elégése a szervezetben | 27 |
Az erők átalakulása a testben | 29 |
Hőfejlődés a testben | 30 |
Szervetlen tápanyagok | 31 |
Vízfelvétel | 34 |
A test növése és ujdonképződése | 34 |
"Erőforgalom és a test mozgása | 36 |
Tápanyagszükséglet | 38 |
A tápanyagok keverése | 40 |
A tápanyagok beosztása | |
A tápanyagok beosztása | 44 |
Az ételek elkészítése | 45 |
A táplálék elromlása és konzerválása | |
A tápanyagok elromlása | 55 |
Éléskamra | 56 |
Jégszekrény | 57 |
Pince | 58 |
Konzervek | 59 |
Állati tápanyagok | |
Tej és termékei | 62 |
Tojások | 68 |
Hus és husfélék | 69 |
Növényi tápanyagok | |
Gabonaneműek | 76 |
Leguminosák | 81 |
Burgonya | 82 |
Főzelék és gyümölcs | 82 |
Egyéb növényi tápanyagul szolgáló termékek | 84 |
A különböző ételek téprtékének összehasonlítása | 86 |
Fűszerek | 89 |
Bors, mustár, só, stb. | 89 |
Italok | |
Ivóvíz és ásványvíz | 90 |
Limonádé | 91 |
Sör | 93 |
Bor | 94 |
Üdítőszerek | |
Kávé - tea - kakaó | 98 |
Pálinkafajok | 102 |
Alkohol és ártalmai | 104 |
Egészségtelen és hamisított táp- és élvezeti szerek | |
Vásári felügyelet és közvágóhidak | 106 |
Tej | 108 |
Sajt és tojás. Kaviár | 109 |
Hus, osztriga és hurka | 111 |
Gabona, gombák | 112 |
Fűszerek és frissitők | 113 |
A tápanyagok megválasztása | |
Jó és kiadó koszt. Ennek helyes mértékelése. Étrendhibák | 115 |
Friss anyagok | 119 |
Surrogatumok (pótszerek) | 120 |
Tápláló praeparatumok | 121 |
A tápanyag szükséglet különbözősége | 123 |
Változatosság a táplálkozásban | 126 |
Emészthetőség és néhány étkezési szabály | |
Emészthetőség | 127 |
Étvágyhiány | 128 |
Bizonyos étel iránti előszeretet | 130 |
Étvágyérzések | 132 |
Emésztés és székrekedés | 137 |
Főlakomák | 138 |
Nyugalom és alvásszükséglet az étkezés után | 140 |
Evés melletti ivás | 141 |
III. mű - A test hibás alakjainak keletkezése és elkerülése | |
Előszó | 5 |
Ábrák jegyzéke | 7 |
Általános rész. | |
Bevezetés | 11 |
Az ember mozgás-szervei. Csont és izmok | 15 |
Hygienikus életmód. A mozgási szervek normális fejlődésének és működésének feltételei | 19 |
1. Táplálkozás | 21 |
2. Öltözködés | 23 |
Szűk gallér, szíjjak, női reformruha, harisnyakötő, alsóruhák, mellényke, felsőruha, cipő | |
3. Edzés | 34 |
4. Testgyakorlat | 37 |
Általános rész, sétálás, bicikli, gyerekek játéka a szabadban, szabadgyakorlatok súlyzókkal. | |
Részletes rész | |
A mozgási szervek betegségei, keletkezései, elkerülései, kezelései | |
Gerincoszlop kóros változásai | 43 |
Általános rész | 43 |
A kerek hát | 47 |
Testtartás irásnál. Függelék: A gerincoszlop tuberculotikus alapon kifejlett görbületének képe | |
A gerincoszlop oldalgörbülései | 75 |
Kóros elváltozások a mellkason. Tyúkmell, tölcsérmell | 93 |
Kóros elváltozások a csípőizületben. A combnyak rachitikus elferdülése, veleszületett csípőízületi ficam, tuberculotikus csípő, izületi gyuladás | 94 |
A kacsa-járás | 94 |
Az akaratos sántitás | 98 |
Kóros változások a térdizületen | 100 |
Az X láb | 101 |
Az O láb | 112 |
Kóros elvátlozások a lábon. Lúdtalp | 113 |
Lábcsontok elhajlásai. Rachitis | 127 |
Ujjak kóros változásai. Kalapácsujj, a nagy ujj letörése, tyúkszem, benőtt köröm | 130 |
Más lábelváltozások. Bénulások, lóláb | 135 |