A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ipari vízgazdálkodás 4.

Élelmiszer-ipari üzemek vízgazdálkodása

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Vízügyi Műszaki Tájékoztató Iroda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 237 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ipari üzemeink az elmúlt két évtized alatt végrehajtott iparfejlesztés következtében a vízkészletek legnagyobb fogyasztói, ill. használói lettek. A rohamosan növekvő vízigény, ugyanakkor a... Tovább

Előszó

Ipari üzemeink az elmúlt két évtized alatt végrehajtott iparfejlesztés következtében a vízkészletek legnagyobb fogyasztói, ill. használói lettek. A rohamosan növekvő vízigény, ugyanakkor a hasznosításra még igénybe nem vett természetes vízkészletek csökkenése, továbbá a vizek fokozódó elszennyeződése a vízkészletekkel való ésszerű takarékosságra, a gyártás-technológiák és az üzemi vízforgalom megfelelő összehangolására, a korszerű vízelőkészítés és szennyvíztisztítás megismerésére és alkalmazására kényszerített bennünket.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetőjének a tervszerű ipari vízgazdálkodásról szóló, az érintett ipari tárcák vezetőivel egyetértésben kiadott 24/1963. OVF sz. utasítása megteremtette a szervezett vízgazdálkodás alapjait az ipari üzemekben és előírja az üzemek vízgazdálkodási szervezetének kialakítási módját és meghatározza a feladatokat. A feladatok eredményes végrehajtása érdekében szükségesnek tartottuk és kezdeményeztük olyan segédletek kidolgozását, amelyek a korszerű üzemi vízgazdálkodásról, az üzemek vízellátó és csatornázási létesítményeinek kialakításáról és kezeléséről az illető iparág szakmai sajátosságai szerint áttekintő ismereteket adnak. Vissza

Tartalom

Előszó 9
Bevezetés 11
A) KONZERVIPAR
1. A konzervipar feladata 15
2. A víz szerepe a technológiában 15
2.1 Hőkezeléses tartósítás 16
2.2 A sugárzásos tartósítás 30
2.3 Tartósítás hőelvonással 30
2.4 Tartósítás vízelvonással 33
2.5 Vegyszeres tartósítás 37
3. Vízminőségi igény 40
3.1 Technológiai vizek 40
3.2 Hűtővizek 41
3.3 Tisztogató- és takarítóvizek 42
4. Víztakarékossági lehetőségek 42
5. A konzervipar szennyvizei 43
5.1 A szennyvizek fajtái 43
6. Szennyvíztisztítási lehetőségek 45
B) CUKORIPAR
1. Az ipar feladata 49
2. A technológia rövid leírása 49
3. Á víz szerepe a technológiában 50
3.1 A répa előkészítése 50
3.2 Édesszelet készítése 61
3.3 Lényerés 61
3.4 Létisztítás 65
3.5 A híglé bepárlása 69
3.6 A cukor kristályosítása 70
3.7 A kristályok elválasztása a szörptől 74
3.8 Finomítás 75
4. Vízminőségi igények 77
4.1 Üsztatás és mosás 77
4.2 Technológiai vizek 77
4.3 Hűtővizek 78
5. Víztakarékossági lehetőséget 79
5.1 Úsztatás, mosás 79
5.2 Lényerés 80
5.3 Létisztítás 80
5.4 Bepárlás 81
5.5 Centrifugálás 81
5.6 Finomítás 82
5.7 Egyéb hűtővizek 82
6. Szennyvizek 82
6.1 Úsztató- és mosóvizek 82
6.2 Diffúziós- és présvizek (savanyúvizek) 85
6.3 Kondenzátor-hűtővizek 88
6.4 Házi szennyvizek 89
7. Az iparág jelenlegi helyzete és feladatai 89
C) HÚSIPAR
1. A húsipar feladata 92
2. A víz szerepe a technológiában 92
2.1 A vágóállatok elsődleges feldolgozása 92
2.2 Hűtés, fagyasztás, tárolás 105
2.3 A hús ipari feldolgozása 106
2.4 Füstölt, főtt készítmények 108
2.5 Tartós szárazáruk, nyers töltelékes készítmények 109
2.6 Húskonzervek gyártása 110
3. Vízminőségi igény 111
4. Víztakarékossági lehetőségek 112
5. A húsipar szennyvizei 113
5.1 Az állatok előkészítése 113
5.2 A vágás szennyvizei 114
5.3 A feldolgozás szennyvizei 114
5.4 A melléktermék-feldolgozás szennyvizei 115
5.5 Használt hűtővizek 116
5.6 Házi szennyvizek 116
6. A szennyvíztisztítás lehetőségei 116
6.1 A szennyvizek előkezelése 117
6.2 A szennyvizek mechanikai és biológiai tisztítása 118
D) TEJIPAR
1. A tejipar feladata 121
2. A víz szerepe a tejipari technológiában 122
2.1 A tej begyűjtése 122
2.2 Városi tejellátás 124
2.3 Vajgyártás 133
2.4 Sajtgyártás 134
2.5 Túrókészítés 135
2.6 ömlesztett sajt készítése 136
2.7 Tejkonzervek készítése 136
2.8 Melléktermékek ipari feldolgozása 137
3. Vízminőségi igény 138
3.1 Technológiai vizek 138
3.2 Hűtővizek 140
4. Víztakarékossági lehetőségek 141
5. A tejipar szennyvizei 143
5.1 A szennyvizek fajtái 143
5.2 A szennyvizek mennyisége 145
6. Szennyvíztisztítási lehetőségek 146
6.1 Külföldi eredmények 148
6.2 Hazai kutatási eredmények 150
E) ERJEDÉSIPAROK
E/a) SZESZ- ÉS LIKÖRIPAR
1. Az ipar feladata 153
1.1 Mezőgazdasági nyerstermékek 154
1.2 Hulladékanyagok 154
1.3 A szeszgyártás technológiája 155
2. A víz szerepe a szeszipari technológiában 156
2.1 A nyersanyag szállítása a tárolóhelyről az üzembe 156
2.2 A nyersanyag tisztítása, mosása 157
2.3 Cefrekészítés 160
2.4 Erjesztés 167
2.5 Szeszfőzés (lepárlás) 168
2.6 Finomítás 175
2.7 A nyersszesz víztelenítése 177
2.8 Élesztőgyártás 178
3. Vízminőségi igények 178
3.1 Üsztató- és mosóvizek 178
3.2 Cefrekészítés 179
3.3 Erjesztés 182
3.4 Lepárlás és finomítás 183
3.5 Hűtővizek 183
3.6 Kazántápvizek 184
4. A frissvíz-felhasználás csökkentésének lehetőségei 184
4.1 Üsztatás és mosás 184
4.2 Cefrézés 185
4.3 Erjesztés 186
4.4 Lepárlás 186
4.5 Finomítás 186
4.6 Hűtés 186
4.7 Berendezések tisztogatása 188
4.8 Kazánüzem 189
5. A technológiai folyamatból eltávozó használt víz 189
5.1 Osztató- és mosóvizek 189
5.2 A cefrézés szennyvizei 190
5.3 Erjesztés 191
5.4 Lepárlás 192
5.5 Finomítás 194
5.6 Hűtővizek 194
5.7 Kondenzvizek 195
5.8 Tisztogató- és takarítóvizek 195
6. Szennyvizek tisztításának lehetőségei 195
6.1 Mosóvizek 196
6.2 Technológiai szennyvizek 196
E/b) KEMÉNYÍTÖIPAR
1. Burgonyakeményítő gyártás 198
1.1 A burgonya tárolása és szállítása 199
1.2 A burgonya tisztítása 199
1.3 A burgonya zúzása 200
1.4 A feltárt keményítő kimosása 201
1.5 A nyerskeményítő kinyerése 201
1.6 A nyers keményítő tisztítása 202
1.7 A keményítő szárítása 202
2. Tengerikeményítő-gyártás 203
2.1 A tengeri tisztítása 203
2.2 A tengeri áztatása 203
2.3 A tengeri durva őrlése 204
2.4 Csírátlanítás 204
2.5 A durva őrlemény kimosása 204
2.6 A nyerskeményítő kinyerése 205
2.7 A nyerskeményítő tisztítása 205
2.8 A keményítő szárítása 206
3. Búzakeményítő-gyártás 206
4. Cukortermékek előállítása 206
5. Vízminőségi igények 207
5.1 Fizikai szennyeződés 207
5.2 Kémiai szennyeződés 207
5.3 Hőmérsékletigény 208
6. A vízigénycsökkentés lehetőségei 208
7. A keményítőgyártás szennyvizei 209
7.1 Burgonyafeldolgozás 209
7.2 Tengerifeldolgozás 211
8. Az iparág jelenlegi helyzete és feladatai 212
E/c) Söripar
1. Általános ismertetés 214
2. A technológia rövid leírása 214
3. A víz szerepe a technológiában 215
3.1 Malátagyártás 215
3.2 Sörgyártás 218
3.3 Erjesztés 222
4. Vízminőségi igények 225
5. Víztakarékossági lehetőségek 230
6. Szennyvízelvezetés 231
7. összefoglalás 233

Póta György

Póta György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Póta György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem