1.063.272

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Cseresznye és meggy

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 380 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN: 963-231-407-7
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
A cseresznye és a meggy gazdasági jelentősége és a termesztés helyzete (Pór József)7
A világ cseresznye- és meggytermesztése7
A termesztés helyzete Magyarországon13
A termesztés kialakulása és területi elhelyezkedése hazánkban19
A fogyasztás és a felhasználás26
A cseresznye és a meggy botanikája (Dr. Brózik Sándor)31
A cseresznye és a meggy származása és rendszertani helye31
A cseresznye- és meggyfajták mesterséges rendszere44
A fa vegetatív és reproduktív szerveinek jellemzése34
A virágzási idő37
A gyümölcs40
A cseresznye- és meggyfajták vegetációs ideje, fenológiai jellemzői44
A gyümölcshullás45
A gyümölcs kifejlődése, növekedése46
A gyümölcs repedésre való hajlama47
A nemesítés49
A nemesítés történeti áttekintése49
A nemesítés főbb céljai50
Keresztezéses nemesítés51
Mutációs nemesítés53
Klónszelekció53
A táj- és helyi fajták felkutatása54
Honosítás55
A fajtahasználat és várható alakulása (Faluba Zoltán)56
Cseresznye56
A fajtahasználat és a nemesítés eredményei56
A fajtaválasztás főbb szempontjai57
Fajtaválasztékunk fejlesztésének irányai58
Cseresznyefajtáink61
Meggy74
A fajtahasználat és a nemesítés eredményei74
A fajtaválasztás főbb szempontjai77
Fajtaválasztékunk fejlesztésének irányai78
Meggyfajtáink79
A cseresznye- és meggyfajták társítása (Dr. Brózik Sándor)99
A faj- és fajtatársítás szükségessége és problémái99
A "klóncsoport-termesztési eljárás"105
A termesztés környezeti feltételei, a terület kiválasztása (Pór József)108
Téli hideg108
Tavaszi fagyok109
Napfény és hő111
Vízigény111
Talajigény112
Domborzati viszonyok115
A cseresznye és a meggy alanyai (Sebők Imréné Dr.)117
Sajmeggy (Cerasus mahaleb)118
Ismertebb sajmeggyklónok119
Vadcseresznye (Cerasus avium)121
Vadmeggy (Cerasus vulgaris)123
Csepleszmeggy (Prunus fruticosa)124
Egyéb fajok124
Colt (C. avium x C. pseudocerasus)124
Az ültetvény létesítése és ápolása termőrefordulásig (Pór József)125
A művelésmód megválasztásának szempontjai125
A térállás meghatározása125
Az ültetvény szerkezetének tervezése132
A fajok és fajták aránya132
Táblabeosztás, utak134
Az ültetvény telepítése137
Tervezési feladatok137
A telepítés előkészítése138
A telepítés141
A telepítés munkaszervezése és teljesítményadatai144
A telepítés utáni teendők145
Az ültetvény kezelése az első évben146
Metszés146
Vadvédelem147
Öntözés148
Talajmunka148
Növényvédelem149
Pótlás150
Őszi teendők150
Az ültetvény ápolása a nem termő évek alatt150
A tölcsérkorona alakító metszésének szabályai151
Ültetvényleltár153
A korona kialakítása és a metszés (Dr. Mihályffy József)154
A cseresznye és a meggy koronaformái154
Ágcsoportos, sudaras korona154
Tölcsérkorona154
Termőkaros orsó155
Ferdekarú sövéyn155
Y-korona156
A korona kialakítását befolyásoló tényezők156
A megvilágítottság szerepe156
A koronaforma és a tenyészterület hatása a termőrefordulásra és a terméshozamra159
A vázágak szögállásának szerepe162
A metszés gyakorlatának biológiai alapjai166
A metszés időpontja170
A ferdekarú sövény koronanevelése171
A termőkaros orsófák kialakítása177
A tölcsérkorona kialakítása és metszése177
Az Y-korona kialakítása181
Termő fák koronájának átalakítása182
Termő fák ritkító metszése (Pór József)184
A gépi metszés186
Tápanyagellátás, talajművelés, vízgazdálkodás (Pór József)188
Tápanyag-gazdálkodás188
Kálium190
Nitrogén194
Foszfor198
Magnézium200
Cink201
Vas204
Mangán206
Bór207
Kén207
A tápanyagellátás összefüggései207
A trágyázás technológiája211
Talajművelés212
Takarónövény213
A rendszeres talajművelés215
A nyesedék bedolgozása218
Öntözés219
A cseresznye és a meggy növényvédelme (Makó Szabolcs)222
A cseresznye és a meggy betegségei223
Vírusok223
Baktériumos betegségek228
Gombás betegségek232
A cseresznye és a meggy állati kártevői242
Az újratelepítés növényvédelmi problémái262
A cseresznye és a meggy komplex növényvédelmi technológiája267
A cseresznye és a meggy vegyszeres gyomirtása376
Házikerti és háztáji gyümölcsösök növényvédelme és vegyszeres gyomirtása281
A termés és az érésmenet szabályozása (Pór József)283
A termésképzés fokozása vegyszeres kezeléssel283
A megtermékenyítés segítése méhekkel285
A növekedés vegyszeres szabályozása288
Az érésmenet vegyszeres szabályozása289
Betakarítás291
Kézi betakarítás292
A szedés ideje293
A szedés eszközei294
A gyümölcs szedése297
A szedés teljesítménye300
Válogatás, csomagolás301
Hűtés305
Szállítás308
Betakarítás szervezése309
Gépi betakarítás312
A rázógépek működése313
A rázás hatásfoka, a gyümölcsleválasztás mértéke313
A gyümölcsleválás fokozása Etefonnal316
A fajták gépi betakarításra való alkalmassága320
A gépi betakarítás és a művelésmód323
A gépi betakarítás telepítési rendszerrel, domborzattal és talajműveléssel szembeni igényei325
A rázás időprogramja és az ültetvény méretezése327
A rázás munkafolyamatának szervezése335
A rázás technológiája338
A rázott gyümölcs minősége és kezelése340
A gépi betakarítás gazdaságossága342
A termesztés gazdaságossága és fejlesztése346
A termésbiztonság fokozásának és a hozamok növelésének lehetőségei346
A termelési költségek és a jövedelmezőség350
A betakarítás munkaerőigénye356
A házikerti és a háztáji termesztés jelentősége és jövője358
A házikerti és a háztáji termesztés361
Az ültetvény létesítése361
Az ültetvény ápolása364
A méhek és a megporzás366
Felhasznált irodalom367
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem