Fülszöveg
A gasztronómia a szerelem és a hatalom művészete - írja Polgár Ernő. Eredeti hangvételű könyvében úgy fogalmaz, hogy ha könyvek és gasztronómiai remekművek nem léteznének, úgy éreznénk magunkat, mint egy partra vetett, a világi lét kijáratához érkezett lazac. Az író szerint a konyhaművészet akció, mint a drámai cselekmény színpadi megvalósítása s maga a színészi játék. A gasztronómia kreativitás és művészet, mint a színészek játéka.
Kleopátra szakácsai és a cukrászai hangsúlyoztak: alkotásaikat tányérokon részekre bontották, gasztronómiai csodáik más-más tempóban készültek, tálaláskor mindig máshová kerültek a hangsúlyok, a felszolgálás taglejtései változatosak voltak, a gasztronómia kézmozdulatai pedig kifinomultak és erotikus tartalommal is átitatódtak. Kleopátra vitorlásán a hatalom és a szerelem előjátéka vette kezdetét! Antoniust Kleopátra a tharszoszi öbölbe, aranyozott árbocú, bíboró vitorlájú, ezüstszínű hajón látta vendégül, mintegy negyvenedmagával. A kényelmet párnákkal...
Tovább
Fülszöveg
A gasztronómia a szerelem és a hatalom művészete - írja Polgár Ernő. Eredeti hangvételű könyvében úgy fogalmaz, hogy ha könyvek és gasztronómiai remekművek nem léteznének, úgy éreznénk magunkat, mint egy partra vetett, a világi lét kijáratához érkezett lazac. Az író szerint a konyhaművészet akció, mint a drámai cselekmény színpadi megvalósítása s maga a színészi játék. A gasztronómia kreativitás és művészet, mint a színészek játéka.
Kleopátra szakácsai és a cukrászai hangsúlyoztak: alkotásaikat tányérokon részekre bontották, gasztronómiai csodáik más-más tempóban készültek, tálaláskor mindig máshová kerültek a hangsúlyok, a felszolgálás taglejtései változatosak voltak, a gasztronómia kézmozdulatai pedig kifinomultak és erotikus tartalommal is átitatódtak. Kleopátra vitorlásán a hatalom és a szerelem előjátéka vette kezdetét! Antoniust Kleopátra a tharszoszi öbölbe, aranyozott árbocú, bíboró vitorlájú, ezüstszínű hajón látta vendégül, mintegy negyvenedmagával. A kényelmet párnákkal borított elefántcsont heverők biztosították, a tálalás arany asztalkákon, nemesfém edényekben történt. Előételként klasszikus aphrodisiacumot: osztrigát, majd fűszeres főtt és sült halat, főtt strucctojást, sárgadinnyét, teknőcpáncélban szervírozott, tenger gyümölcseiből összeállított salátákat kínált, továbbá zsomborral, gránátalmával tálalt, turbolyás - szintén vágyat fokozó - mézben karamellizált sült tengerimalacot. Ezután sült homár, languszta, mézes mártással tálalt malac- és disznósült, töltött galamb és tésztában sült sonka következett, végül pedig számtalan fajta sütemény, édes krém, sajt és gyümölcs. Konyháján fűszeres mustban főzött flamingónyelv-leves is készült, mely sült datolyával, póréhagymával és pisztáciával került az asztalra.
Képzeletünk éttermében, amelynek Kleopátra vitorlása a neve, s amelynek a berendezése és környezete Plutarkhosz leírásának köszönhetően oly pontos, hogy oda akár „be is ülhetünk", s fedélzetén az író társaságában „világ körüli gasztronómiai utazást" tehetünk.
Vissza