1.061.968

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gasztronómia-történeti ABC

Szerző
Fotózta
Budapest
Kiadó: 3BT Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 114 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN: 978-963-9864-15-3
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Plutarkhosz leírja, hogyan látta vendégül Kleopátra Antoniust. „Tharszoszi öbölben, aranyozott árbocú, bíborló vitorlájú, ezüstszínű hajón látta vendégül, mintegy negyvenedmagával. A kényelmet párnákkal borított elefántcsont heverők biztosították, a tálalás arany asztalkákon, nemesfém edényekben történt. Előételként klasszikus aphrodisiacumot: osztrigát, majd fűszeres főtt és sült halat, főtt strucctojást, sárgadinnyét, teknőcpán- célban szervírozott, tenger gyümölcseiből összeállított salátákat kínált, továbbá zsomborral, gránátalmával tálalt, turbolyás - szintén vágyat fokozó - mézben karamellizált sült tengerimalacot. Ezután sült homár, languszta, mézes mártással tálalt malac- és disznósült, töltött galamb és tésztában sült sonka következett, végül pedig számtalan fajta sütemény, édes krém, sajt és gyümölcs. Konyháján fűszeres mustban főzött flamingónyelv- leves is készült, mely sült datolyával, póréhagymával és pisztáciával került az asztalra."
Kleopátra felismerte, a vágyat... Tovább

Fülszöveg

Plutarkhosz leírja, hogyan látta vendégül Kleopátra Antoniust. „Tharszoszi öbölben, aranyozott árbocú, bíborló vitorlájú, ezüstszínű hajón látta vendégül, mintegy negyvenedmagával. A kényelmet párnákkal borított elefántcsont heverők biztosították, a tálalás arany asztalkákon, nemesfém edényekben történt. Előételként klasszikus aphrodisiacumot: osztrigát, majd fűszeres főtt és sült halat, főtt strucctojást, sárgadinnyét, teknőcpán- célban szervírozott, tenger gyümölcseiből összeállított salátákat kínált, továbbá zsomborral, gránátalmával tálalt, turbolyás - szintén vágyat fokozó - mézben karamellizált sült tengerimalacot. Ezután sült homár, languszta, mézes mártással tálalt malac- és disznósült, töltött galamb és tésztában sült sonka következett, végül pedig számtalan fajta sütemény, édes krém, sajt és gyümölcs. Konyháján fűszeres mustban főzött flamingónyelv- leves is készült, mely sült datolyával, póréhagymával és pisztáciával került az asztalra."
Kleopátra felismerte, a vágyat fokozó étkek és a gasztronómia a szerelem és a hatalom had- művészei.
Középkorban is fontos volt, hogy egy uralkodó kit hív meg az asztalához. A lakoma és az italok segítettek egy-egy konfliktus elsimításában, vagy a kapatosság egy új hadieseményhez vezetett. Napjainkban a fogadásokon a kötetlen csevej már számos problémát megoldott, vagy új üzletet segített. A finom étel, a jó hangulat, a gyönyörű tálalás, a hölgyek (és urak) ragyogó ruházata, a biztos sikerrel kecsegtet.
Meghívás egy cukrászdába, egy meghit vacsora, sokat jelenthet. Régi mondás szerint, az urak szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út...
Koronként, tájanként és népenként más-más lehetőség akadt, amivel éltek és élnek. Az író a világkörüli útjain gyűjtötte az ez irányú feljegyzéseit, amit aztán ebbe a kötetbe rendezett. Vissza

Tartalom

Kleopátra lakomája 5
A gasztronómia dramaturgiája 7
O, azok a terített asztalok 19
Gasztronómiai utazások ABC-ben 25
A szerző ízei 107
Utószó 114

Polgár Ernő

Polgár Ernő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Polgár Ernő könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem